Merhaba,Öncelikle asıl itaatin yalnızca Allah ve Resulüne olduğunu belirtmek isterim. Allah katında üstünlük yalnızca takva iledir. Bu sebeple Nisa 34' te geçen itaat ''boyun eğme'' yani üstünlük belirten bir itaatten bahsedilmiyor. Genelde bunun üzerinden sorunlar çıkarılır o yüzden bu şekilde giriş yaptım.
Eğer o ''itaat ''söz dinletme, boyun eğdirme'' gibi anlamlara gelseydi Ahzab 35' teki ''itaatkâr erkeklerle itaatkâr kadınlar,'' (Allah'a itaatten behsedilir) aynı kelime kullanılırdı fakat Nisa 34 te ''size itaat ederlerse'' diye اَطَعْنَكُمْ bu varken Ahzab 35 teki itaatte erkek için وَالْقَانِت۪ينَ kadın için وَالْقَانِتَاتِ geçiyor. Hatta Nisa 34 te itaat kelimesi 2 kere geçiyor bir diğeri de ''saliha kadınlar Allah'a itaatkârdır'' diye قَانِتَاتٌ kullanılmıştır. Anlıyoruz ki itaat aynı anlamında kullanımamıştır veya söz geçirtme vs. gönülden gelen bir şeydir bu zaten yani herkesin dediği saygı sevgi var ya ondan bir nevi sözüne gelirse ortak noktada buluşursanız anlamında çünkü ayette kadının eşinden başkasına bakmasından söz ediliyor. Ne yazık ki bilgi kirliliği çok fazla ve bizi olumsuz etkiliyor. Adam psikopat diyelim aykırı bir şey istedi eşinden kadın buna itaat etsin diye bir anlam çıkarmak (çünkü herhangi bir esnetme yok) saçma olur ve adalete de aykırı olur. Bizler neyden yanayız? saygıdan, anlayıştan, sadakatten yanayız di mi? Eşler birbirlerine bu konularda sorun çıkarmazsa veya kişi asla çıkarmam evlilikte bunlar önemlidir diyorsa bu da bir tür itaattir. Sorun bizde itaati kölelik gibi algılarsan zoruna gider tabii veya erkek itaati bu şekilde algılamışsa evliliği istediği gibi ilerlemez çünkü sürekli dediğini yaptırmaya çalışacak e her kadın yapmaz, sonuç: hüsran...
Kur'an-ı Kerim' de itaat 70 civarı ayetlerde birbirinden farklı anlamlarda kullanılmıştır. Gönülden uymak- gönülden bağlanmak, kabul etmek, söz tutmak-söz dinlemek, isteyerek yapmak, gönülden iyilik ve hayır işlemek, boyun eğmek vs. Yine hadislerde itaatten bahsedilir yani saygılı olmasından ki başında iyi kadınlar, saliha kadınlar deniyor. İyi kadınlar evlilikte zaten sorun oluşturmak yerine çözüm ürettiği için yine itaat eden durumundadır. Şöyle örnek vereyim; ev kadınları iyi temizlikçidir. Bu artık sizin algınıza kalmıştır benim anladığım; kadın sürekli evde o işlerle uğraştığı için temizlik işini daha iyi yapıyordur. Kimi hizmetçi değilim der bunun gibi... İtaat, saygı, bağlılık iyi kadınların davranışıdır; her kadının değil. Böyle yazıyor ama buna uyan var mı? Yani adam yarı Müslüman kalkıp bana kendi anladığı dilden (zorunlu) itaatten bahsederse orda bir dur derim öyle işine geldiği yere uy, gelmediği yerde çekil olmaz. Bu kavramı ben hiç sorun etmiyorum mesela çünkü bu evliliğe ve eşlere bağlıdır. Şimdiden çirkinleşmenin anlamı yok.
Bu her erkek için zaten geçerli değildir, evlilik yolundaysa gçerli olur değilse zaten ayrılırlar. "Sizin hayırlınız, kadınlarına hayırlı olan (iyi davranan) dır." Buyuruyor Efendimiz (s. a. v.) kaç erkek böyle? bu her anlamda iyiliktir ve böyle olmayan bir erkeğe çok rahat hayırsız diyebilirim.
Kimse kimsenin kötülüğünü istemiyorsa kavramlara takılmanın sadece zararı olur. Erkek iyi olduğu sürece her türlü saygıyı, sevgiyi, itaati hak etmiştir zaten.
Hz. Fatma gelin edilip Hz. Ali'nin evine götürülürken, sulullah kendisine şöyle nasihat etmişti: "Nefsini (bedenini) temiz tut. Dilinle Rabbini zikreyle." Fatıma:"Bedenimi nasıl temiz tutayım?" Resulullah: "Su ile temizlenmekle. Kocan sana baktığı zaman ferahlasın. Gözlerine sürme sürmekle. Çünkü sürme kadınların ziynetidir. Ey Fatıma! Başına zeytinyağı sür. Başına zeytinyağı süren kadına şeytan zarar vermez. Ey Fatıma! Kocan sana baktığında gözlerini yumma ki muhabbetin artsın. Kocan başka tarafa baktığı zaman, sen onun yüzüne bak ki, bir ay oruç tutmuş gibi sevap kazanmış olasın. Ey Fatıma! Kocan seni yatağa çağırdığı vakit gitmezlik etme ki, Allah'ın lanetini kazanmış olmayasın. Ey Fatıma! Cinsi münasebette kocana latife et, şakalaş ki, sana muhabbet etsin. Böylece başkasına muhabbet beslemesin. Ey Fatıma! Kocanın ayıbını, kusurunu başkasına açma. Çünkü bu sebeple, Allahü Teala'nın, meleklerin, peygamberlerin, sonra da kocanın gazabını kazanmış olursun. Ey Fatıma! Bu vasiyetleri (öğütleri) bana Cebrail Aleyhisselam söyledi”Efendimiz, düğün günü kızı Hz. Fâtıma'ya şöyle nasihat etmişti: "Kızım! Evimizden çıkıp başka bir eve, ülfet etmediğin bir kimseye gidiyorsun. Sen kocana yer ol ki, o sana gök olsun! Dinen evet itaat değil sadece saygı sevgi hoşgörü olmali
İtaat ne ya sanki Tanrı mıyız biz. Çirkin bir kelime. Her dediğimi yapan bir kadını da istemezdim. Ne o öyle mülteci çalışan gibi. Sıkıcı , bunaltıcı bir tip olur. Kadın eşiyle bazı konularda zekasıyla tartışabilecek. Tripli , cazgır bir şekilde değil ama medeni bir şekilde. Bazı konularda zıt olunmalı ki bireyler birbirlerine bir şeyler katabilsin.
öyle zeki olmalı ki bana beni yönetirken veya yönetmeye çalıştığını belli etmesi lazım sanki bana yaptırmak istediği ya da sözünü dinlememi düşündüğü şeyleri öyle süslemeli ki sanki benim kendi canım çekip yapmışım ya da doğru saymışım gibi olması lazım 😂 ancak o zaman itaat ederim yoksa olabilemez
İtaat edilecek eş var edilmeyecek eş var. İtaat edilecek konu var edilmeyecek konu var. Ahlaklı, dürüst, akıllı, bilgili ve kendisine ilgi gösterip her zaman yardımcı olan bir kocası varsa kıymetini bilip itaat etmeye değer. Eşini aldatıyor, parayı kumara yatırıyor, eşini sömürüyor, eve sarhoş sarhoş gelip eşine şiddet uyguluyorsa itaat etmek zorunda değildir tabiki.
böyle konuştuğum biri vardı çalışmamı istemiyordu ben çalışmak istiyorum diyince de vazgeçirmek için çeşitli yöntemler deniyordu çarşafa girmemi falan istiyordu bir de (kapalıyım). bence karşılıklı olacaksa etmeli ama bu durum kişiyi anlattığım gibi belli bir kalıba sokma şeklindeyse olmaz.
İtaat biraz ağır bir terim olmuş Ancak kendi adıma konuşayım, kocann sözüne saygı duyulduğu ve dinlendiği bir ailede bu terbiye ile büyüdüm. İtaat etmem ancak saygım sonsuzdur ve ona göre elbette sözünü dinlemekte de bir sıkıntı görmem Aile içinde saygı olmazsa hiç bir şeyin önemi yoktur.
Evet denecek sey car hayir denecek sey var kadinda wrkekte buebieine saygi duymali biribirini dinlemeli itaat etmek degil birbirlerine hoşgörülü olmalı biri bir diğerinin ihtiyacını karşılandı gerekecek birşey ise karşılamalı yani olay sadece kadında bitmiyor
Seven kadın sevdiğine severek itaat eder zaten itaat etmiyorsa ya sevmiyordur ya da olsan da olur olmasan da olur modundadır. Seven kadının bunlar aklına bile gelmez sadece sevdiğine odaklanır. Bu konudaki düşüncem nettir değişmesi imkansızdır. Kendisine de itaat edildiğinde bunun değerini bilmeyen sevgisini, saygısını hatta aşkını hak ettiğinden kat kat fazla göstermeyen, hissettirmeyen erkek çöptür çöpe atılmalı ama poşetsiz çöp kutusuna çünkü çöpe atacağımız poşete yazık olur. :)
Eminim detayı okumadan çat çat yardırcaklar jdjdje. Neyse köle veya mal almıyoruz daha doğru bir şey aldığımız yok. Bu sebeple böyle davranılması da böyle davranılmayı kabul etmekte kişinin kendisine ve karşısındakine saygısızlığıdır.
Ben açıkçası her iki tarafın da birbirine itaat etmesi gerektiğini düşünüyorum Yani karşılıklı olursa her şey güzel olur yani kadın tek taraflı değil iki taraf da yaparsa daha mutlu daha uzun ilişki olur
Evlilik her konuda hayatı bolusmektir. Evlilikte güven olmazsa olmazdır. Her konuda. Sen ona sadakatsizlik ederek eve başkalarını alarak birlikteliği bozmuş olursun. amacin heyecan aramaksa evlenmeden heyecanını yaşayabilirsin.
heva heveslere ve sagdan soldan duyduklarinla hareket edilirse bosanma ya da aldatma kacilmazdir... kuran kerime ve sunnete gore hareket edilirse önce huzur sonra mutluluk ve refah kacinilmaz olur...
Hayır böyle düşünmeyi geç soru olarak sorulması bile söz konusu olmamalı. Karşılıklı özveri ile olur evlilik. Tek taraflı itaat ile değil. Evcil hayvan alınmıyor sonuç olarak.
İtaat etmek yanlış bir söz öncelikle. Erkekliği yüceltip kadınlığı aşağılamaktır bahsettiğin şey. Eşler saygı çerçevesinden ortak yolu bulabilmeli her zaman insan olmak bunu gerektirir
İtaat çok yanlış bir kelime , kölelik düzeni çoktan bitti ✅ biz insanlar karşılıklı dürüstlük saygı ve güzel iletişim ile anlaşmalıyız , ikili , grup ya da evlilik
İtaat yanlış bir kelime olur onun yerine eşinin fikrini danışmalı daha makul gibi. Kadın eşinin düşüncelerine önem vermeli ama bu köle olacağı anlamına gelmiyor.
Evlilikte, eşler birbirine ortak hayatlarında destek olmalı ve haklı olana itaat etmelidir. Bu kadın veya erkek fark etmez. Ancal illa kadın itaat edecek düşüncesi evliliğin sonu demektir.
İtaat etmek bence doğru kelimeler değil ama her iki tarafta birbirine saygı duyup mutlu etmeye çalışmalıdır ve tabiki üstüne basarak söylüyorum her iki tarafta
Evlendigim adamin kolesi olmayacagim. Suyuna giderim falan ama itaat nedir yahu. Bazen tatli atismalar diklenmeler gerekli esim ne derse o kafasinda degilim. Dusuncelerimi savunabilmeliyim koyun olamam.
Kadın erkeğe itaat eder uyumlu olur ama her erkeğe itaat edilmez erkek kadının kendinden feragat ettiğini görmüyorsa sıkıntı olur kadın erkeğe iyiyse erkek düşünmeli bu kadın bana iyi o zaman bende iyi olmalıyım hakkını vermeliyim demeli
İtaat etmesin ama bence kadın sevgisini saygısını vefasını gösterince erkek onun etrafında pervane olmalı ama kadın tam tersi olunca adamda istediğini dışarıda arıyor ve boşanmalar artıyor