24 saat geçtikten sonra kaldırmayı düşünüyordum. 😐
Eşim yüzünden ayt'ye giremedim.
Okursan neler değişir?
Sen kendini tam olarak tanır keşfeder anlarsın
Hayatını, çevrendeki insanları sorgularsın
Sana gerçek anlamda iyi gelen ve geleceğinde rol alabilecek insanları tanırsın
Para kazanır ve çevre edinirsin.
Bunu eşin istemez çünkü o şu an senin dünyanda tanrı kadar rakipsiz. Ondan iyileri, başarılıları, sana daha uygunları tanırsın, tanıyacaksın
Onun sana sunduğu ekonomik şartları da sen kendi kendine sunacaksın
O ne olacak biliyor musun? Seni skip skemediği gerçeği ile kalakalacak. Bunu istemiyor hepsi bu
Sen oku 2 4 yıllık hatta Y Lisans bile yap. Diren!
Eşin kendini geliştirmek zorunda kalacak. Bırak buna mecbur kalsın. Devam et
Ya bakin bunu dogrudan erkegin sozunu dinlemek zorunda olmak olarak algilamayin oturup konusun belki bir mantikli aciklamasi var kendince belki senin iyiligini istiyor belki vakit kaybi olarak dusunuyor olabilir biz bilemeyiz yeteri kadar bilgi sahibi degiliz karakteri fikirleri hakkinda o yuzden ne soylesek simdi yanlis olabilir bunu esinle oturup konusman lazim ayrintili bir sekilde burada cinsiyet tutar gibi size destek verip vermemek veya esinize destek verip vermemek bir sey ifade etmeyecek dolayisiyla kendisiyle konusmaniz lazim belki de sey olarak dusunuyor olabilir bi zamanda universite mezunu cok ama istihdam orani buna nispeten cok az bu yuzden okuyup yillarini harcayan insanlar bile cok pisman oluyor bilseydim okumazdim diye boyle arkadaslarim var cok sayida veya cevremde bildigim erkek kadin farketmez memnun olan cok cok az zaten sey diye dusnuyor da olabilir simdi benim hatunum universite kazandi benden uzaklara cok farkli sehirlere gidip orada ders calisacak o orada ben burada birbirimizden ayri gayri hasret cekmek istemiyorum durekli veya hayatimin yanina gidip oturmus duzenicen bastan kurmak gozumu korkutuyor ev kirasi orada is bulma cogu kisi kendi isini yapmiyor ulkenin durumu belli bundan dolayi heba olmasini istemiyor da olabilir yillarinin ama bilemeyiz tabi yani okuyan okuduguna pisman okumayan okumadigina karisik isler bilmiyorum valla kardesim sen kocanla konus bunlari bakalim neymis neden oyle dusunuyormus onu bu sekilde dusunmeye iten sebepler nelermis ogrenmek lazim dogrudan esim benim iyiligimi istemiyor beni baskiliyor demek yerine konusup kendinizi ifade ederek iletisim kurmak en saglikli sonucu verecektir diye dusunuyorum kardesim ve son olarak boyle dusunse de sonunu bosanmaya baglamayan ilk kisi olabilirsin su sitede helal olsun yuva yapmak zor yikmak kolaydir oyle her seyde yollar ayrilirsa ne anladim ben o isten yani hakkinda hayirlisi olsun bakalim kardesim
Geleceğinize Zarar veriyorsun farkında değilsin şuana kadar okumadın şimdi ne değişti üni okumakla hemen meslek sahibi olacağını mı zannediyorsun tabi orasını Allah bilir ancak evliliğine zarar vermekten başka hiç bir şey yapmıyorsun şu an sen sonuçta kocan senin şu an evde iş yemek vs dışarıda gezmekten başka bir şey yapmıyorsun cocugun olsa okuma düşüncesi kafandan çıkar çünkü çocukla ilgilnmek zamanını ona harcamak yüzünden üni okumazsin bnde üni okuyorum sınıfımda evli ve çocuklu ablalar da çok zor oluyor öyle okul ev işleri hele okurken çocukta yaparsan çok zor olur senin için yani iyi dusunmeni tavsiye ederim çünkü üni okurken çocuk istemedin mi kocan seni aldatmasında şaşırma derim
Sanırım o senden yaşça büyük, bu yüzden artık düzenli bir hayat ve çocuk istiyor olmalı bu yaştan sonra çocuk okutur gibi seni okutmakla uğraşmak istemiyor. Madem eğitim almak gibi bir hayalin vardı neden evlendin ki erkekler bu tür konularda genellikle bencil olur böyle bir yola çıkarken bunu düşünmen gerekirdi, tabi seni böyle bir karar almaya zorlayan koşulları bilemem. Sana hayalinden vazgeç diyemem çünkü bizi hayata bağlayan hayallerimizdir, bunu ileri bir tarihe erteleyebilir ya da açık öni okuyabilirsin
Cevap
53Cevap
Hayır zorunda değil. herkes özgürdür
Esin genel olarak seni sevip sayiyorsa evliliğini bunun için b*k yoluna koymaya değmez anlayış gösterdiği kadarı ya da susacagini Cook olay çıkarmayacagini düşündüğün kadar devam et ilerler alışır zaten yavaş yavaş alışmasa da mecbur bir şey yapma sen üniversite okuma niyetin varsa bekarken yapacaktın sonra evlenecektin sen evliliği tercih ettin hayatın onu da etkileyeceği için söz hakkı var bence şimdi bu nerden çıktı der o da her herkek anlayışlı değil ama bu sevip sayan eş için eşin hiç sevip saymayan bir tipse hedefinden devam et zaten böyle bir adama karşı garantiye ihtiyacın olcak ki üni garanti de değil o ayrı
Eşiniz hayal ve hedeflerinizde size destek olmalı köstek değil. haddini aşacak hareketler yapmasına izin vermeyin. bunu anlaması lazım.
Hedeflerinize karşı getiremez sizi...
Kendisi de sizin yanınızda olmalı..
Bunu anlaması gerek..
Anlamıyorsa iş sıkıntılı bir hale gelir
Büyür ve ilişkiyi bile bitirir evet..
Erken evlenmişsin okulunu bitirmeden evlenmemeliydin. Sonunda iş bulabikeceğin bir bölum okumak lazım birde. Benim erkek kuzenimin eşide evliyken okudu kuzenim dersaneye gonderdi sınava girdi başka sehire tasindı onun için yaptiği işi değisti erken yaşta çoktü mahvoldu karısi masallah daha genç yinede ahala dır dir kuzenimi elestirir okudu bir sey de olamadı çalısmadı zor gelmis çalısmak
Kadınlar da tüm haklara sahiptir sırf erkek istiyor diye istediği herşeyi yaptıramaz özgürdür seçme seçme okuma yaşama hakkına sahiptir kimsenin sizi kısıtlamasına izin vermeyin engelleri zorlukları aşın, zaten onun gibi insanlar yüzünden insanların özgüveni kırılıyor hevesi kalmıyor devam et.
Tüm kötü niyetleri geçtim ama bir insan eşinin heves ettiği şeye öylece balta vurup heves kırıcı olmamalı ya. Eşin bir şeyler için çaba gösteriyor yanında olup destek olmak varken önüne taş koymaya ne gerek var cidden. Karımsın bana karşı gelemezsin cümlesi apayrı bi dava zaten tam kapıyı çekip boş ver gitmelik yani. Erkekler bazen karşısındakinin ondan başka çaresi olmayacak kadar ona bağlanmasını istiyor. Acınası bir durum. O sahip değil sen de köle değilsin sinirlendim ya durduk yere fmcksk
"Kocan tam bir ezik" denmis defalarca. Ne olursa olsun fikir alacağınız ailenizi ozelinizi anlatacağınız yer burası değil. Esiniz hakkında böyle yorumlar yapılmış ve tepkisiz kalmışsınız. Bu evliliğe ait değilsiniz. Okumaktan daha önemli şeyler kazanmalı insan evvela.
Evet kadın kocasının sözünü meşru dairede dinlemek zorunda. Eğitim konusundaki isteğini baştan konusacaktin. Bu konuda destek vermeyecek biriyle evlenmeyecektin. Kadın kocasının sözünü dinlemek zorundadır ama aynı zamanda sözünü dinleyebilecegi bir eş seçmek zorundadir.
Okumak istemene saygim var kesinlikle. Ama evlenmeden once neden okumadın? Evlendikten sonra bu isler zor olur. Eşin biriyle hayatini birlestirip bir duzen kurmak istiyorken simdi onun karşısına okuycam ben diye cikmana tabi karsi cikacaktir. Ben olsam sahsen istemezdim. En fazla bosanirdim olur biterdi.
Dünyaya kazık mi cakcakmis benim arkadaşım memur olmak icn çabaladı evlendi ve memurluk kazandı 2sene sonra eşi vefat etti. o acılar içinde bir de iş mi para mı dusunecekti? bir kadının ayakları üzerinde durması gerek ne olursa olsun bu a engel olamaz sevgisini sorgulasin o bı bence bencilce davranmasin. ayrılık da olabilir bu zaten.. seni kendine bağımlı yaşamanı istiyor resmen. sen mesleğini al çalışma ama mesleğin olsun
Hayır, bir kadın olarak eşinin sözünü dinlemek zorunda değilsin. Eşinle arandaki yaş farkı ve çalışmaman onun sana hakimiyet kurmasını sağlıyor bu yüzden sana emrediyor. Keşke meslek edinmiş çalışan bir kadın olarak evlenseydin. O zaman sana hükmetmeye çalışmayabilirdi. İstediğin her şeyi yapmakta özgürsün kimsenin sözünü dinlemek zorunda değilsin. Kocanı dinlemeyip üniversite oku ve çalış.
Sen bu kafasızlıkla boşuna okuma. Ortaokul mezunu halinle yaşıtların sabredip okurken sen koca derdine düşünüp evlenmişsin yıllar geçmiş yaşıtların evlilik yaşındayken de çocukluğuna dönemk istiyorsun bi sg ya umarım trolldür
Eğer gerçekse niye aytye giremedim ya çalışmış mıydın netlerin neye tutuyodu denemede keşke kaçıp yine gitseydin
Evden çıkamama izin vermedi, engel oldu.
Tyt'de Matematik iyiydi, sözel dersler matematiğe oranla daha iyi geçti.
Çocuk gelişimi gelirdi diye düşünüyorum. Mecbur önlisans tercih edeceğim.
Tut matematik kaç net gibi
Matemtikten 22 net yapmıştım.
Çok iyi. Türkçe kaç
Türkçeden 28.
Bacım netlerin çok iyiymiş sen madem böyleydin me diye okumadan 21inde evlendin e tabi adama hayat kurmak için gelmişsin adam da seni nedne okutsun okuyacaksan 21inde düşünecektin
Maddiyat değilse sorun bencil. davraniyor. esiniz. ev hanimida. olsaniz. bir hedefiniz, amacınız olmalı taviz vermeyin...
Selamlar. 20yıllık evli biri olarak size tavsiyem kendinizi ezdirmeyin. Karşı tarafa sahipsizmiş izlenimi vermeyin. Yeri gelir eşinizin, yeri gelir sizin sözünüz dinlenir. Evliliğin güzelliğide budur
köleliğe giriyor bu evlilikte her şey karsılıklı olur yeri gelir eşin sözü geçer yeri gelir erkeğin sözü geçer ben buna karşıyım benim eşim köle değil çoğu erkek güdecek koyun arıyor
Gözün açılmasın diye istemiyor. Aranızda çok yaş farkı var. Zaten okusan ve paranı kazansan onu istemeyeceksin. Böyle bir hakkı yok sen onun askeri değilsin eşisin. Ben ne dersem olur laflarını bu erkekler Bi bırakacak artık yeter a. mk!!!
Erkekler onlara muhtaç olunmasını ve bu durumun onlara verdiği hissi sever. Ben yapıcam, ben dicem biter ben yaptım ben dedime kadar gider bu durum. Eşiniz de olsa siz onun kölesi değilsiniz. Sizi gerçekten seven ve iyi bir yerlere gelmenizi isteyen bir insan size her koşulda destek olur bunu sakın unutmayın.
Keşke öncesinde konuşsaydınız ilerde istersem düşüncen ne olur diye. Geçmiş olsun
Teşekkür ederim.😊
Hayır tabiki, kadın özgür bir bireydir. Onlar bizim hizmetçimiz değil, biz de onların sahipleri değiliz. Lakin ben eşimin sözünü dinlerim hep. Eşime her zaman miyavlamaya bayılırım çünkü. 😻😻😻😅😅😅🙈🙈🙈
Bunlar en başta konuşulur anlaşılır ona göre evlenilir. O senden o yaş büyük orta yaşta birisi. Beklentileri farklı olabilir. Yine dene ama , okuyanda bu devirde bir şey olamıyor. Doktorlar avukatlar bile isyan ediyor. Eşinle tartışmana değsin yani
Aslında dinen dinlemelisin fakat kimseye güven olmaz. Sen oku ayaklarının üzerinde dur. Eşinin bunu kısıtlamasının sebebi ne acaba, okuyunca onu bırakırsın diye mi korkuyor anlamadım
@Ceyda256 "Erkekler, kadınlar üzerine Hâkimdirler, (Âilenin reisidirler) O sebeple ki Allah (C. C.) onlardan kimini (erkekleri) kiminden (kadınlardan) üstün kılmıştır. Birde (erkekler onlara) mallarından infâk etmektedirler. İyi kadınlar (kocalarına) itaâtli olanlardır. Allah (C. C.) kendi (hak)'larını (Kur'an'ı Kerim'de) nasıl koruyorsa, onlar da (kadınlar da) öylece göze görünmeyeni (erkeğin gıyabında malını, onun ve kendisinin şeref ve namusunu, birde ev sırlarını) koruyan (kadın) lardır." (Nisa, 4/34)
"Şayet ben bir insanın başka bir insana secde etmesini emredecek olsaydım, kadına, kocasına secde etmesini emrederdim." [Tirmizî, Rada' 10, (1159)]. Bu hadiste de erkeğin eşinin üzerinde çok büyük hakkı olduğunu mübalağa yaparak anlatılması var.
Tamamen aşağılık kompleksi ile bu şekilde karşı çıkıyor. Çözüm değil sorun odaklı.
Şu çözümü yapmak çok mı zor ya; oku ama aöf ya da uzaktan eğitim ile oku. Bu kadar basit...
Sen boşanmayı düşünmüyorsundur ama eşin yakında düşünmeye başlayabilir.
Okuma hevesin varsa da bunu gidermek için açıköğretimden bir bölüm okumaya devam edebilirsin.
Uzzian tarzlı nicke sahip kafadaki tipler yüzünden eşin örgün öğretim okumana karşı işte.
Bu tarz şahısların amacı okul okumak, kendine bir şeyler katmak değil ortam yaratıp avcılıkları için fırsat yaratmaktır.
Adamın yoruma bak ya sana iyi gelen geleceğinde olacak insanlar olacakmış ve eşine rakipler çıkacakmış yani adamın zihniyeti daha başından belli.
Zaten seni s**ip dediği sözü evli bir kadına örnek olarak sunmasını benim terbiyem kaldırmıyor resmen.
Benim söylediğim şu ki eğer gerçekten amacın bir şeyler öğrenmekse, kendini geliştirmekse yani ortamdan ortama girmek yerine bunları hedefliyorsan günümüzde bunları yapman için illaki örgün eğitim almana gerek yok.
Eksileyen arkadaşlar senin evli birisi olduğunu ve bu konuyu başından eşine kabul ettirmediğini gözardı ediyorlar.
Evlilikte her 2 tarafta belirli düzeyde söz hakkına sahiptir.
Eğer sen benim dediğim dedik yolunda ilerlersen eşini kaybedersin muhtemelen ve bugün eğitimi öyle ya da böyle alırsın ama düzgün bir eşi kolay kolay bulamazsın.
Deki gün gelirde ölürsen bana kim bakacak çocuk olurda kim bakacak? Sana güvencesi yoksa neden evleniyor seninle aynı yatakta yatıyor? Oku tabiki dinleme , dinlemek karşılıklı olur sen onu dinleyeceksin o seni dinlemeyecek yok artık
Durumuna gerçekten üzüldüm , muhtemelen seni kıskandığı için böyle davranıyor olabilir. Ama şimdilik yapacak birsey görünmüyor. Lakin bu şekilde davranması hiç hoş olmamış
bu durumu evlenmeden önce açıklıga kavuşturmalıydın bence eger geçmişte bu durumla ilgili pasif bir tavır sergilediysen bugünde eşinin tavrına saygı duymalısın (şayet olagan dışı bir maddi durum sorunu yok ise )
hanımefendilerde destek vermeye başladıgına göre haklıyım sanırım
İnsan illa maddiyat için çalışmak için okumaz ki. Öğrenmek kendini geliştirmek için de okur. Özellikle biz kadınlar nasıl yetistiriyoruz. Her an kendimize yeni şeyler katmaliyiz. Eşin ozguvensiz
Üniversite mezunu deyince kafamda kültürlü , önünü görebilen bilgili ve kadına saygılı biri beliriyor hayalimde eşini okuma ben istemiyorum demek yobazlık düpedüz
Kadının söz dinlemesi erkeğin hoşuna gitse de ( söz dinlemede karşılıklı olmalı ) yine de eşinin yaptığını doğru bulmuyorum. Özgürlüğünü, gelişimini, eğitimini, bilgilenme isteğini kısıtlamış.
Eşler karşılıklı bir şekilde birbirlerinin sözünü dinlemeli ama eğer eşlerden biri dinlemek istemiyorsa saygı çerçevesi içerisinde belirtmeli eşininde anlayış göstermek zorundadır.
21 yaş nedir ki. O yaşta evlenip sonra da böyle dertlerle uğraşıyorsunuz... Boşanma ama yolundanda dönme. Hir gür devam eder gider ama biraz da gönlünu almayı bil kavga büyümesin...
Hiçbir erkek yanında kedinden üstün kadın istemez senin ki hele hiç istemiyor ki özellikle eğitim durumu kendi altında birini istemiş totel de hep ona muhtaç ol kendi ayakların üzerinde durma zaten yaşın küçük gözü açık adım modunda
Demek ki neymiş; üniversite mezunu olmasının bir önemi yokmuş çünkü m*l, yobaz ve pislik.
Okumak istiyorsan okuyabilirsin kocan diye bu hakkı asla elinden alamaz
Kadın değil Her iki Eşde yer yer bazı hususlarda birbirini dinlemelidir
Okuman falan bahane. Gözünün açılmasından korkuyor. Yıkık erkek tipi, standart.
Evet. Linçkeseniz de evet bu tarih boyunca böyle oldu ailenin reisi hep koca oldu. Türk geleneklerine göre de hep kocanın lafı dinlenir
Çok güzel bir şey ya övünün
Övunmek değilde bu böyle ister kabul edin ister etmeyin bu böyle
Kocanın ağzına sı. arım desin bana aynısını kadın var kadın var. Bana onu diyemez bile.
Kendi hayatını idame ettiremeyen kı. ı kırık ve ömür boyu bir kadına muhtaç olacak bir ez. ksinnn
Gerçekler kadın var kadın var adamı yolarım
Öyle pısırık biri asla değilim annemin kızıyım
Dışarıdan okuyabilirsin. En azından buna karışmasın. Evlenmeden bunu düşünebilirdiniz. Neden evlendikten sonra mesela?
Kesinlikle okumalısın kocani dinleme emin ol ilerde aranız bozulunca cahilsin diye seni ezer yapmaz deme yapar erkekler askı bitince çok değişir
Evet kadın eşinin sözünü dinlemek zorundadır, helal olan. İslam'a göre evet! Erkek emreder kadın rica eder!
Terbiyeli ol besyocu İslam'a göre diyorum üstüne alınma müslümanlar için?
@Ceyda256
"Erkekler, kadınlar üzerine Hâkimdirler, (Âilenin reisidirler) O sebeple ki Allah (C. C.) onlardan kimini (erkekleri) kiminden (kadınlardan) üstün kılmıştır. Birde (erkekler onlara) mallarından infâk etmektedirler. İyi kadınlar (kocalarına) itaâtli olanlardır. Allah (C. C.) kendi (hak)'larını (Kur'an'ı Kerim'de) nasıl koruyorsa, onlar da (kadınlar da) öylece göze görünmeyeni (erkeğin gıyabında malını, onun ve kendisinin şeref ve namusunu, birde ev sırlarını) koruyan (kadın) lardır." (Nisa, 4/34)
Erkek, âilenin reisi ve hâkimidir. Âile efradının güdücüsü, koruyucusu, murâkabe ve gözcüsü ve her türlü meşrû ihtiyaçlarını karşılayıcı bir ev reisidir.
Binaenaleyh erkek, böyle meşakkatleri üzerine alıp her türlü zorluklara göğüs gerdiğinden, kadının üzerinde âmir ve kumandandır. Meşru olan emirlerinde erkeğe kadının itaat etmesi farzdır. Haram ve kötü olan emirlerine ise, itaat etmek yoktur. Zira ulülemre itaat, helal ve doğru olan yerlerdedir.
Erkeklerin, âile reîsi ve söz sahibi olduklarını Yüce Allah (C. C.) şu âyeti celilesiyle beyan ediyor:
Hz. Rasülü Ekrem (S. A. V.) Bir hadis-i şeriflerinde kadının kocasına itaat etmesinin lüzumunu, aksi takdirde büyük vebal ve kahra uğrayacağını mealen şöyle haber veriyor:
"Bir kadın, kocasının rızası olmadığı hâlde evinden çıkarsa, gökteki meleklerin hepsi ve cinnîlerle insanlardan başka varlıkların hepsi, o kadın evine dönünceye kadar lânet ederler." (El-Hicab, Keşfülgamme)
Şu halde evin reisi olan erkek, meşru olan yerlerde mutlak söz sahibidir. İtâat edilmesi lazım ve helal olan yerlerde emirlerine karısının itaat etmesi lazımdır. İtaat etmediği takdirde kahri ilahiyyeye müstahak olur.
Şu halde evin reisi olan erkek, meşru olan yerlerde mutlak söz sahibidir. İtâat edilmesi lazım ve helal olan yerlerde emirlerine karısının itaat etmesi lazımdır. İtaat etmediği takdirde kahri ilahiyyeye müstahak olur.
Erkeklerin, ev reisi olduklarını beyan eden pek çok hadis-i şerifler vardır. Rasûlü Ekrem (S. A. V.) Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyuruyorlar:
"Hepiniz güdücü çobansınız ve hepiniz güttüğünüzden sorumlusunuz (sorulacaksınız). Emir (devlet reisi: padişah, vâli ve emsali âmirler) güdücü çobandır, erkek ev halkının çobanıdır. Kadın, kocasının evinin ve çocuğunun çobanıdır. Binaenaleyh (ey ümmetim) hepiniz güdücü çobansınız, ve hepiniz güttüğünüzden sorumlusunuz." (Buhari, Müslim)
Bu hadis-i şerifte beyan edildiğine göre, her fert bulunduğu mevki ve salahiyetine göre birer amir, idareci ve güdücü çobandır. Aynı zamanda güttüklerinden de iyi veya kötü sorumludurlar.
Meselâ: Devlet reisi, îdare ettiği memleket ve milletin, vali idaresinde bulunan vilâyet ve halkından, muhtar, idaresindeki mahalle, nahiye, köyden ve halkından, baba terbiyesi ile mükellef olduğu evlatlarından, koca nikah altındaki karısından ve kadında muhafaza ve bakımı ile mükellef olduğu kocasının evinden ve çocuğundan sorumludur.
Şu halde dünyaya gelen her fert, kendine göre çeşitli vazife ve mükellefiyetlerle yükümlüdür. İman eden her Müslüman, bu vazifeleri üzerinde ve zamanında yaparsa ne mutlu ona, şayet kulluk vazifelerini müdrik olmaz ve yerine getirmezse, böyle kimseye de ne yazık ve ne kadar felakettir.
Burada yeri gelmişken ev reisi olan erkeğe kayıtsız itâat etmek gerektiğinden bahsedildiği zaman, haram helâl, doğru, eğri ne olursa olsun itâat lazımdır, diyenlerin sözleri üzerinde duralım.
Âmirlik; ev reisi baba., koca, muhtar, kaymakam, vâli ve devlet reisi gibi en küçüğünden en büyüğüne şâmildir.
İki kişi arasında bir münakaşa oldu mu? "Efendim ülülemre itaat lazımdır, falandır, filandır." dedikodu devam ediyor.
Diğer birisi de hayır efendim olamaz, burada ülülemre itaat edilmez. Neden edilmez?
Efendim haram ve günah olan yerde ülülemre itaat edilmez, diye cevap verir.
Bu münakaşanın hangisinin doğru olduğunu şer'i delillerle izah edelim. Ülülemir'den olan baba ve anaya itaatle ilgili âyeti celilelerden bir tanesi şudur:
“Biz insana, ana-babasına iyilik etmesini emrettik. Şâyet onlar seni, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için zorlarlarsa, bu takdirde onlara itaat etme. Dönüşünüz ancak bana olacaktır ve ben yapmakta olduklarınızı size haber vereceğim.” (Ankebut, 29/8)
İşte bu âyeti celile de beyan edildiği üzere, anaya, babaya, hocaya, kocaya ve her hangi ülûlemre itâat etmek; helâl caiz, güzel, iyi, ibâdet ve hayır, olan yerlerde ve emirlerdedir. Şirk ve masiyet/günah olan yerlerde itâat etmek yoktur. Zira küfre itâat, küfür, masiyete rıza ve itaat mâsiyettir.
Ülûlemre itaat meşru ve helal yerlerde câiz ve lâzım olup, gayri meşrû emirlerine itaat etmemenin hükmünü bir de Resûlü Ekrem (S. A. V.) Efendimizin buyurduklarından okuyalım :
@Ceyda256 samimi isen oku!
İslamda kadını ezmek yoktur. Bu kadını kocası ezmeye çalışıyor. Bencilce bir harekette bulunuyor. Dinde kadın ve erkek eşittir. Kendine göre yorumlamayın. İtaat derken sizin anladığınız şeyi söylemiyor Kur'an. Ya sabır
Terbiyesiz birine saygısız birine verecek cevabım yok. İslam'da kadın erkek eşit değildir. Neye dayanarak eşit diyorsun ki!! Amir kumandan diyor itaat diyor emreder o kadar!
Nerenle okudun
@Ceyda256 helal olan emirlerine uymak zorundasın haram olan değil. Karışacak bir şey yok. Bu kadar basit açık ve net!
Bende beton bir beyine açıklama yapmakla uğraşamam zaten bak aynı fikirde olduğumuz bir konu var vayyy canınaaa
@Besyocu123 katılıyorum Kur'an insanın, erkek, kadın, mevki, sınıf, zenginlik, ırk, iklim, bölge farkından kaynaklanan üstünlüklerini tamamıyla siler. Onların yerine, yegane değer ölçüsü olarak insanın kendi niyet, gayret, sabır gibi çalışmasının ürünü olan üstünlükleri esas ölçü olarak alır. Allah katında, insanlar arasındaki eşitlik takva ile değişir ve takva üstünlük ölçüsü olur
Sana göre beton olması beton olduğum anlamına gelmiyor. Aynı fikirde olamayız seninle!
Kadın erkek eşit değildir, üstünlüğü bakarsak dediğin gibi üstünlük takvadadir da karı koca başka bir şey kocasının rızasını almadan kadın cennete giremez
Sen haşa Allah mısın cennete gireceklere hüküm veriyorsun ne boş laflar
@ruletci03 bana kopyala yapıştır diyene bak ya 😂 yanlış bir şey mi yapistirmisim ki böyle bir tepki verdin "Ey insanlar! Doğrusu biz sizi bir erkekle bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi milletlere ve kabilelere ayırdık. Muhakkak ki Allah yanında en değerli ve en üstün olanınız, takva bakımından en üstün olanınız (Allah'tan en çok korkanınız) dır. Şüphesiz Allah bilendir, her şeyden haberi olandır." (Hucurât, 49/13)
Hüküm vermiyorum yazdım yukarda var okuman var ise oku ben demiyorum söylenileni aktarıyorum
Erkeğini razı eden kadın için korku yoktur. İki hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kocası razı olduğu halde ölen kadın Cennete girer.) [Tirmizi]
Kocasına, elinden geldiği kadar güler yüzlü davranıp, sevgi göstermeli, dili ile de onu incitmemelidir. Hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Kıyamette Allahü teâlâ, kocasına dili ile eziyet eden kadının dilini 70 arşın uzun yapıp, boynuna dolar. Kocasına kötü gözle bakan kadını da başı kesik ve bedeni parçalanmış hale çevirir.) [Şir’a]
(Cehennem halkının ekseriyetini kadınların teşkil ettiğini gördüm. Sebebi de, çok lanet ederler ve kocalarına karşı küfran-ı nimette bulunurlar.) [Buhari]
Kadın, kocasını üzmemelidir.
Bir gün Hazret-i Fatıma, ağlayarak babasının huzuruna geldi. Resulullah efendimiz buyurdu ki:
- Ya Fatıma, niçin ağlıyorsun?
- Kasıtsız söylediğim bir sözden Ali bana kızdı. Özür diledim. Fakat onu üzdüğüm için ağlıyorum.
- Kızım, bilmez misin, Allahü teâlânın rızası kocanın rızasına bağlıdır. Ne mutlu o kadına ki daima kocasının rızasını arar, kocası ondan razı olur. Kadınlar için en üstün ibadet, kocasına itaattir. Erkek, hanımından razı olunca, o kadın istediği kapıdan Cennete girmeye hak kazanır. Kocasını üzen kadın, onu razı edinceye kadar, Allahü teâlânın lanetinde olur.) [R. Nasıhin]
Kocası razı oluncaya kadar, kadının namazları ve hiçbir iyiliği kabul olmaz.) [Taberani
Bunlar kadını hor görmek değil ki bakış açısı ile alakalı bir durum. Yanlış aktar miyorum sen öyle düşünüyorsun. Helal olan şeyleri isteyebilir. He he sadakasidir 😂
Ben eve bakarım ev işi de yaparım çünkü yapıyorum. 😊
@Ceyda256 altıma mi yattın kafamı içine mi aldın da kapasitem hakkında konuşuyorsun!
Her şey açık net!
Cirkefleşmeye gerek yok.
Kişi geldiği gibi ağırlanır ve uğurlanır!
İslam'ın bakışını değil siz kendi bakışınıza bakıyorsunuz işine gelence tamam gelmeyince bir yanlışlık var diyorsunuz..
Sana göre saçma olabilir ama bu saçma olduğu anlamına gelmez bence çok güzel mantıklı her şey..
😂 cirkeflesen ben miyim ya yazdığını dön bir daha oku lütfen. İşime gelene tamam diyen birisi değilim. Belki ailevi olarak İslam'a uyuyorsun ama tanımadığın insanlarla konuşurken ki ahlakın pek de İslam'a uymuyor. Neyse daha fazla tartışmaya gerek yok herkesin düşüncesi kendine
Herkes düşüncesini paylaştı pay çıkaracak pay çıkarır. Bu saatten sonra da konuşulacaklarin düşünceleri değiştireceğini zannetmiyorum
Bilgim var evet. Önce siz üslubunuza bakın. Sevdirmek zorunda değil hiç kimse. Açık ve net olan bir şey için tartışmak saçma. İşine geldiği gibi çekemez hiç kimse!
Dedim ya kişi geldiği gibi ağırlanır ve uğurlanır terbiyesizlik yapan sizsiniz kusura bakmayın terbiyeli olamam!
Kolaylaştırınız güçlestirmeyiniz müjdeleyiniz ve nefret ettirmeyiniz hadisi şerif!
Sen bana laf edersen ben de sana laf ederim kısasa kısas!
Önce sen bak kapasiteme laf ettin ondan sonra ben cirkefleştim. Bitti
Düşünce paylaşmak başka laf atmak sataşmak hakaret
Başka mk
Önce sen başlattın gerisi bende üslubum yukarda düzgün sonradan bozuldu o da sizin yüzünüzden. Ben neden var demiyorum diyenler de umrumda değil
Kimin ne olacağı ya da yarını kimse bilemez sen oku başarmak istedigin şeyleri başar kocanida ikna edicek birşeyler bul
Hayır değil ama evlenirken karakterini ona göre seçin itaat etmek istiyorsanız ona göre kafam eser çıkar giderim kafasındaysanız da ona göre
Bu sozdeki okuma mevzusunu hiç anlamıyorum ya bu dünyada bana göre türkiyede okumak çok saçma deli bir sey okuyunca ne olucak ki bana söyler misin
Kız türbanlıdor, herif de gericidir kesin. Dinciler hep böyle
Heveslisin, ne olursa olsun pes etmeyip okumaya devam etmelisin. Sonuçta bu senin kararın. Zaten eşinin seninle öyle emir kipiyle konuşması çok yanlış.
O üslupla konuşmaya bile hakkı yok
Okuyup kendi ayaklarinda durmandan kendisinin sozunun geçmemesinden korkuyordur
Kocan g. Zekalı. Okumanın ne zararı var. Kocan gurur duydum bununla
Eşini karşı gele gele alistiracaksin alışır zamanla
Hak verilmez alınır
Laf saçma ya evlenince esir hayatı mı oluyor yapamaz edemez gibi bu kadar saçma düşünen varmış
Valla ne desem yalan olur bu zamanda bu Tür kadın nesli kalmadı diyorum
Yazık yaa okadar genc evleniyorsunuz bir hayal ile sonra böyle kaliyorsunuz
Ne yapacaksın böyle erkeği neyine lazım demek ki senin iyi olmanı hazmedemiyor
kendini asla ezdırme o senın esınse sna saygı duyacak saygı olmayan yerde mutlu bı evlıkte cok söz konusu degıl kendını gelıstır bosanmak ıstıyorsan mutlu degılsende boşan kadın olarak kendı ayakları uzerınde daurabılırsın
koca parasi ez derdin ne ki adam dogru soylemis asiri isteklerde bulun almazsada bak almiyosun der calisirsin okursun
Evlilikte erkeğin sözü esastır diye düşünüyorum. Yine de okumak istiyorsunuz, bu bir hak, buna engel olmamalı diyorum.
Okumanın önüne kimse geçmez sana bişey sormak istiyorum
Sorunuz nedir?
BENCE, seni küçümsemeye çalışıyor ve ben erkeğim evi geçindiriyorum tarzı geri kafalı düşğnceler içinde olabilir. ortak karar vermeniz gerekirken otur oturduğun yerde diyor ya bu kim ki sana böyle diyecek? saçma 🦧
Ayy boşanmayı düşün bence bu erkekler böyle korkuyorlar kadınlar okur da ayaklarının üstünde durur diye
Kadın kendi fikrini söylemeli ve özgürce düşüncesini dile getirmeli
Boyle seyler evlenmeden konusulmali. Evlenince okumana calismana karsi gelecek biriyle evlenmeseydin
Bence eşinin sözünü dinle. Çünkü onun sözünü dinlemediginde erkeklik onurunu cignemis olursun. Ama eşinin sözünü dinlersen emin ol Allah ta senden razı olur.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?