Eşim epilepsi hastası sabaha karşı 4.30 gibi krize girdi. Tanı yeni koyuldu. Ona en iyi şekilde nasıl yardımcı olabilirim? Çok üzülüyorum😔
Eşim epilepsi krizi geçirdi?

Bilhassa banyoda lavaboda dikkat etmesi gerekir.
Aniden kriz geçirirse düşüp yigilacagi için banyo muslukları, lavabo taşları, küvet falan büyük yaralanmalara sebeb olabilir.
Ayrıca araç kullanması da çok tehlikeli.
Üzüntü ve stresten kesinlikle uzak durması gerekir.
Hastalığın başında ise tedavi ciddi şekilde fayda verecekse ihmal edilmemeli.
Bildiğim kadarıyla 40 çeşit epilepsi türü var. Bu konuda hangi türde iyi bilinip ona göre tedavi veilaclari dikkatlice olmalı. İlaçları asla almamazlik yapmamali
Her anını gözlemem mi gerekiyor yani? Nöbet olduğunda yardımcı olabilmek için
Nöbet geçirdiğinde agzindna köpük falan gelebilir, bu seni korkutmasın, normal bir durumdur.
İkincisi kesinlikle ağzını dişlerini açmaya çalışma bu çok tehlikeli, kilitlenme olacağı için dikkatsiz bir hareketle parmağın falan kopabilir. Bunu yapma. Sadece yapman gereken şey , başını sağa veya sola yan çevirmen. Sara ( yani epilepsi) nöbeti geçirenler için bu hareket yana çevirme önemlidir ve ağız çene kesinlikle açılmaya çalışılmalı tehlikeli. Onun dışında 7/24 başında dikilmek mümkün değil, hayatına normal devam edebilir ama ilaçlarını ve tedavisini , hastalık kalıcı ise ihmal etmeyecek öyle devam eder. Başka tür ciddi bir sorun yaşamaz. Sadece duygusal durumlardan dolayı bazen tekrar edebilir bu nöbetler.
Kriz gecirirken bisey yapamazsin sadece basini bi yere çarpmamasi icin yardimci olabilirsin ama elini ayagini tutmaya calisma kirilir. Kriz gecrimemesi icin strese girmemesine ve ilaçlarıni duzenli kullanmasi gerek. Kafein vs uyarici seyler tuketmemeli
Kafein etkiler mi? Bilmiyordum
Evet alkol kafein ve uyarici maddeler almamali ekranlara fazla bakmamali ozellikle hizli degisen isiklara oyunlara vs. Ama en onemlisi stres
Gece uyurken krize girmesi normal mi peki?
Bilmiyorum ama normal gelmedi pek. Agir bisey demek ki
Evet doktor dirençli epilepsi tanısı koydu
Cok gecmis olsun
Bende üzüldüm öncelikle geçmiş olsun. Yanında olman ona en büyük yardım olur zaten. Ama epilepsi hastası hakkında bir bilgiye sahip değilim. İnternetten hastalar hakkında bilgi toplayarak nasıl davranacağını öğrenebilirsin.
Peki teşekkür ederim 🌸
Cevap
12Cevap
Alışırsın yaşamaya, nasıl davranman gerektiğine zamanla
Tanıdığınız var mı epilepsi hastalığı olan
Çok geçmiş olsun. Doktorların ne dediğini iyi dinle birebir aynısını yapmak lazım..
Evet dinliyorum ama yaşayan birinden duymak daha iyi gibi geldi bana
Hepsinin tedavisi var artık. İnşallah kocanın da tedavisi yapılacak iyileşecek
İnşallah. Epilepsi hastası tanıdığınız var mı?
Yok hiç olmadı. Demekki sayıları oldukça az ya da tedavileri tamamlandı. İnternette araştırma yap, burdan kimsenin ağzına bakma. Orası daha garanti olur. Kıyamam ya ne güzel aşkın için uğraşıyorsun
Sürecin kendi kendine tamamlanmasını bekle kriz anında
Tam olarak detaylı anlatabilir misiniz
Geçmiş olsun. Epilepsi anında neler yapılacağı hakkında bilgi sahibi olmalısın.
Bilgi sahibi olmak için sordum zaten. Yaşayan birinden duymak daha iyi çünkü
Çaresi yok Allah yardımcın olsun sana birşey sormak istiyorum
Teşekkür ederim, sor
İstek attım mesaj atabilirsin
Benim babamda aynı, ilçlarını düzeni kullansın yeter
Onun nöbetleri nasıl oluyor?
Uzun zamanıdır hiç şahit olmadım ama kasılma ve titreme. Kısa bi baygınlık sonra kendine geliyor
Ne zamandır olmuyor hatırlıyor musunuz bide ilaçlarını düzenli kullandığı için mi olmuyor acaba?
Uzun zamanıdır, bir kaç sene olabilir evet ilçlarını hiç aksatmadan düzenli kullanıyor. ama daha önceden daha sık oluyomuş. Ben çocukken kriz geçiriceğini anladığında beni odadan dışarı çıkarırdı. Döndüğümde babamı hep uyurken bulurdum. Dönemker sık oluyomuş, ama hiç şahit olmadım. Büyüyüncede sadece 2 veya 3 kez şahit oldum. Babam zaten kriz grçireceğini önceden anladığı için anneme haber verirdi kriz sırasında annem babmı yan çevirirdi, yan yatırırdı. Tükürük veya dilini yutmasın diye kriz geçinceye kadar yan tutardı sonra kriz bittikten sonra babam 10,15 dakika uyuduktan sonra kendine geliyo. Ve tedaviside yok. Ömür boyu ilaç.
Peki teşekkür ederim çok geçmiş olsun
Stres yapmayacak sürekli yanında olun nöbet geçirmesin
Nasıl yani yanındayım zaten ama nöbet geçirdi
Allah yardımcın olsun kardeşim
Teşekkür ederim
çok geçmiş olsun. stresten uzak tut onu
Herkes aynı şeyi söylüyor stres bu kadar mı etkiliyor
stres tetikliyor malesef. .. ama stesten uzak tut derken sende stres yapma.. yani rahat ol sadece insandır.. bir iki hazırlık olmalısın.
Epilepsi hastası tanıdığınız var mı kriz geçiren?
evet. akrabamız var.. banyoda geçirdi , neyseki bir yerini kırmadı. adam benden büyük...
İlaçları olacak düzenli kullanmasına özen göster
Düzenli kullanıyor ilk krizinden beri
Düzenli kullanmıyor demek ki
Kullanıyor ama dirençli epilepsi tanısı koyuldu doktor ilk dönemler sık olması normal dedi
Hımmmm stresten uzak tut kesinlikle
Yeni mi konuldu bu tanı
Evet neden?
2 yıldır evliyiz ilk defa bu ay oldu
Bunu sana neden evlenmeden söylememiş?
Çünkü böyle bir hastalığı yoktu
Yalan söylüyor büyük ihtimalle. Epilepsi genelde erken yaşlarda tespit ediliyor.
2 yıldır evliyiz ilk defa bu ay krize girdi
Epilepsi hastaları zaten ayda yılda bir kez girer krize. E nabzından gir bak en son ne zaman epilepsiden tanı almış veya ne zaman ilaç yazılmış vs.
İlaç kullanmıyordu
Bu ay 2. krizini geçirdi tanı konulduktan sonra
şu an eşini bırakır mısın diye sormuyorum.
Ama bu hastalığını bilseydin yinede evlenir miydin eşinle?
Dürüst olmak gerekirse söylediğin gibi şu an asla bırakmam ama tanışma aşamasında öğrenseydim aramızda bişey yokken belki evlenmez arkadaş gözüyle bakardım çok seviyorum ama kriz anlarına dayanamıyorum içim gidiyor onu o halde görünce
İşte tamda bu sebepten ötürü sana söylemediğini düşünüyorum. Bence o hastalığını öncesinden de biliyordu.
Ama dediğim gibi daha önce hiç yanımda krize girmedi 2 yıldır evliyiz üstüne tanışma sevgililik dönemi derken şimdiye kadar hiç olmadı
Bunu bence sen iyice araştır irdele canım. Eğer hastalığını senden gizlemişse bu kabul edilemez. Eğer gerçekten yeni ortaya çıkıyorsada yapacak bişey yok.
Epilepsi hastası tanıdığın var mı?
Evet büyük kuzenimde var.
Hiç şahit oldun mu nöbetine nasıl oluyor ne yapmak lazım
Hiç olmadım. Ne yapmak gerekiyor fikrim var ama tıbben bir yeterliliğim olmadığı için seni yanlış yönlendirmek istemem.
Peki
Geçmiş olsun
Teşekkür ederim
Geçmiş olsn
Teşekkür ederim
Geçmiş olsun
Teşekkür ederim
En İyi Cevap