Düğünde takılan altınlar artık devlet meselesi haline gelmiş durumda... Aslında takılan takılar kime takıldı ise o artık kişinin, kişisel malıdır. Ama genellikle bu durum öyle olmuyor. Bu zamana kadar gittiğim düğünlerde hep bir altın polemiği olmuştur 😂😂 Peki sizin düşünceleriniz nedir bu konuyla ilgili
Öncelikle resmi olarak sanırım kime takıldıysa ona aittir. Ama islam mantığı ile bakarsak kadına ait olacaktır.^(1)
Aslında direkt olarak sana ait bana ait demeden ev için harcanması en mantıklısı genelde evlenirken çiftler birsürü borca giriyor altınları kapışmak yerine borçları kapatabilirler. Boşanırken zaten bu mallar eşit bölüştürülüyor.
Eğer çiftlerin ikisi de çalışıyorsa bence önceden aralarında anlaşmaları mümkünse eşit paylaşmaları mantıklı olur. Ama kadın çalışıyorsa fakat evlendiği için artık çalışmayacaksa çocuklara falan bakacaksa o zaman kadının hakkıdır.^(1’in açıklaması)
Kesinlikle iki tarafın da ailesi el süremez gelin ve damada aittir ne varsa. Borç mu ödeyecekler yatırım mı yapacaklar çarçur mu edecekler ne yapacaklarsa kendileri bilir ama kimsenin ne almaya ne de karışmaya hakkı yok
Merhaba, Sorunuza belki bi' bilen cevabı gelir, daha düzgün cevap verir; ama ben bildiğim kadarını söylemek istiyorum. Yakın zamanda bildiğim kadarıyla yargıtay emsal karar verdi. Bilezik, küpe.. gibi kadına ait zihnet eşyaları erkeğe takılsa bile kadının sayılacak, aynı sekilde erkeğe ait eşyalar kadına takılsa bile, erkeğin sayılacak. Kol saati gibi. Onun haricinde altın kime takılırsa onun olacak. Kadına takılan kadının, erkeğe takılan erkeğin olacak. Kutuya atılan takı, para ise ortak sayılacak. Bu takıların nasıl kullanılacağı ise kişilerin zevk, örf ve adetlerine kalmış.
Bence takilan kişiye aittir. Bizim ailemizde evlenenlerde hep böyle olmuştur. Lafı bile edilmez. Gelin isterse eğer kocası ile görüşür ona göre ihtiyaç halinde takılarını vermekte özgürdür. Ama insanlar üç kuruş için kendilerini ne hallere düşürüyorlar. yazık çok yazık
Onları ben alırım. Altın fiyatları uçunca bozdurur düşünce yaptırır geriye kalan paralar ile bir tane daha yaptırırım. Böyle böyle yapa yapa katlardım sonra kenara attığımız paralar ile yazlık ev alırız, bahçemiz olur ekeriz ederiz. Doğal doğal yeriz çoğu şeyi. ya da borcumuzu kapatırız direk olarak. Ufak tefek şeylere azar azar gidip bitmesini istemiyorum.
Yani ne bana, ne de ona özel bir şekilde gitmeyecek. Onlarla ne olursa olsun maliyeti ortak olacak. Yaşlılıkta lazım olacak. Geliri yüksek bir ev bile alıp kiraya verip elden ayaktan düşünce oradan geçinebiliz en kötü ihtimalle
Önceden herşey kadına aitti erkeğe takılsa bile. Fakat yanılmıyorsam şuanda kime takıldıysa ona ait kabul ediliyor. Altın polemiği de aç gözlü bir gelin ya da damat akrabası tarafından çıkarılır genelde. Fazlasıyla rezil ve insani bunaltan bir durum. Sırf bu altın meselesinden daha gelinliği üzerinde kızı hüngür hüngür ağlattıklarını biliyorum yani.
Aman ya. ben bide seyi anlamiyorum.10 bilezik isterim su kadar bilezik isterim. gelinin olmuyor ki o bilezikler. Adam araba alacam ver, ev alacam ver diyor bosuna kendilerini rezil ediyorlar
Tabiykide evlenen kişilere ait altının ya da psranin takılma sebebi yeni evlendikleri için maddi konuda yardımda bulunmaktır ne gelinin ne damadın anne babasına verilmesi gibi birşey yok ama istisnalar haric