bence düğünden sonra boşanıldığında kalan takıları kadın takıyorsa tabi ki kadının ziynet eşyasıdır. Ama işin içinde dolandırma mevzusu varsa erkeğindir.

bence düğünden sonra boşanıldığında kalan takıları kadın takıyorsa tabi ki kadının ziynet eşyasıdır. Ama işin içinde dolandırma mevzusu varsa erkeğindir.
Düğünde takılan takılar evlilik birliği içindeyken kadın ve erkeğin ortak kullanımında olmalı. Tek bir kişinin olmamalı diye düşünüyorum ben...
Fakat boşanma durumu oldu ise kadın ve erkek ortak bölüşmeli; erkeğin ailesinin emek edip taktığı takıların kadının olması çok saçma geldi bana.
Keza tam tersi bir durum da şu, kadının ailesinin yaptığı takıları ayrılırken erkeğin alması gibi.
Kadın boşanma durumunda mehir miktarını alır. Hakkı da mehirdir. Erkek ne olursa olsun dini nikahta biçilen miktarda mehiri yapmakla yükümlüdür.
Nehir boşanmadan önce verilen bir şey değil normalde. Kadın mueccel olabilir derse olur ancak aksi takdirde mehir dini nikah sırasında verilir.
Bence bi yuva kuruluyorken birlikte kurulmalı eşit şekilde boşanmalar hiç hoşuma gitmeyen şeyler ama insanlar birbirine tahammül edemiyorsa artık son çare. Ben her şey kıza kalmalı görüşüne karşıyım eşit bir şekilde dağıtılmalı nafakaya da karşıyım bazen erkek bütün evi diziyo herşeyi alıyor ama iş bu oldu mu her şey kıza kalsın sebep? Bence yazık günah kul hakkına girilmeden yapılmalı paylaşım
Erkek tarafının taktıkları erkeğin, kız tarafının taktıkları gelinindir. Diyelim ki ben evlendim. Eşimin tarafından gelen altınlara karışmam. Eşim özel istekleri için kullanmak isterse kullanır bana sormak zorunda değil. Ama benim ailemden gelen altınları benden izinsiz alamaz. Zaruri bir durum olmadığı sürece de vermem.
Evlilik sonrası edinilen eşya ve para çiftlerin ortak malı olmalı, ancak evlilik öncesi sahip olunan varlık orijinal sahiplerinin olarak kalmalı. En makulü bu.
Şu gündeme düşen takı davasının sonucundan bahsediyorsanız, bence kadın erkek eşitliğine çok ters ve utanılacak bir karar olmuş.
Cevap
25Cevap
Ortak olmalı
Yargıtayın bugünki kararına gore kime ne takıldıysa takılsın hepsi kızın kendi öz malı sayılır ve eşe de kaydı olacak şekilde borç olarak verir aksi durumda ederi kadar değer talebinden vazgecmis olur. Evliyken eten borc mu olur demeyin , ortak mal değil cunki FİİLEN evlenmeden once edinilmis maldır mantık da budur
hiç kimse gidip te biraz takı takayım demez... bir kısmı daha önceden takıldığı için bircun karşılığı olarak gelir. bir kısmıda borç olarak gelir... bunları kim ödüyorsa onundur bu takılar... gelinin anne babası için takılmışsa gelinin olabilir ama damatbtarafına takılmışsa neden gelinin olsun ki...
Yargıtayın emsal kararı var. Bu konuda çok sorun oluyor maalesef. Aksine bir anlaşma yoksa, veya bariz bilinen bir örf adet yoksa ( o bölge için) hem geline hem damada takılan tüm takılar paralar kadına aittir…
Hey Allahım nelerle uğraşıyoruz yaw🤗🤗
kadının takabileceği takılar kadına aittir kanunen
Ziynet eşyaları veya düğün takıları arasında erkeğe takılanlardan, kadına özgü olanlar (bilezik, kolye, küpe, yüzük vs.) kadına; diğer ziynetler (çeyrek/yarım/tam altın gibi) ve paralar ise erkeğe aittir
Yargıtay HGK, düğünde takılan tüm takıların , 3. Hukuk dairesinin görüşünün aksine , hangi eşe takılırsa takılsın , aksine anlaşma ve örf adet yoksa , kadına ait olacağına ve ona bağışlanmış sayılacağına oy çokluğuyla hükmetti.
Genel olarak ilişki (düğün veya çeşitli yakın akrabalık)/çocuğun olması toplam mal mülkün eşit sayıdaki bireye bölünmesidir.
Ancak Türkiye'de yaşıyorsunuz adamııım burada kimseye ne eşitlik ne adalet HALAL.
takılan tüm şeyler kadın ve erkeğin ortak malıdır. amaç şise yenı evlenen cıfte ev kurmasında destektır.
çift bunu ıstedıgı sekıld eortaklasa olarak muhafaza eder ya da nakte cevırır.
Annem bana takılan takıların hepsini aldı benden. Onlar benim zamanında taktiğim altınlar dedi. İnsanlar borçlarını getirdi dedi. Ve takılan takınin yarısını aldı benim dedi. Bu doğru mu sizce
Niye verdin
Ziynet eşyaları kanunen kadına aittir erkekler hiç boşuna ortaktır ayağına çökme hesabına girmesin. ;)
Taki evli ciftin ortak mali, evlilik zaten paylasim demektir, erkegin kadinin diye birsey sözkonusu olmaz, ortak..
Şöyle erkek kardeşim yeni evlendi… kız tarafı ziynet hariç tüm takılanlara el koydu.. bizimkilerse hepsini yatırım yapmaları şartıyla…
Takıların şartı olmaz zira erkek evinden getirmedi hepsi kıza a
aittir
Yatırım şartı tehdit anlamına gelir
adı üzerinde takılan takı kime takıldıysa onundur. evlilikte müşterek olduğu için ikisine kalır bunun üzerine konuşmaya gerek yok
Elbette kadınındır dinen bile erkeğin tek altını eşi olarak geçer.
hadi lenn ıkı dakkada çökeyim diyede dinide karıstırdı
İki dinle işin olsa anlarsın cahil
işte süslümanlığın belli oldu . ordan burdan dini öğrenirsen olacagı buı işte.
sen hemcinslerimden uzak dur sömürtecek başka keriz yakala. zaten erkek tarafını dugune kadar somuruyorsunuz mehir falan geçicen sen onları boş yapma
Kardeşim 2 senelik evliyim çok şükür kocamdan bileziğin B sini istemedim hepsini kendisi yaptı mehirde onda bunda çok şükür gözüm yok. Olsa zaten alasını ister alırdım. Günümüz gerçeği bunlar gözünü açöyle bak ettafa
son cümlen kendinle çelişmiş.
hiç bir akıllı erkek yarını ne olacagı bellı olmayan kadına cüzdanı teslim etmez. benele bir kıcından ter mi aktıda yaptın?
bu artık kanun olarakta yururluge girdi . emsal dava kararlarına bakabilirsin.
bosancaksaniz da paralari birlikte yiyin oyle bosanin
Kim alırsa alsın düğün yapmam asla öyle derdim olmayacak😂
Zaten dini nikahtan dolayı mehir hesabıyla kadının olucaktır çoğu yani kadına aittir
Geline takılan gelinin, damada takılan damadındır. En azından bizim yörede böyledir.
Ora neresi
Bizim aile de öyle şahsen. Ortak kullanan vardır tabiki ama bu konuyu babamla konuştuğum zaman bile erkeğe takılan erkeğin kadına takılan kadının olur durum halinde ortaklaşılabilir demişti. Ama böylesi daha adil.
Mantıklı ve adil tabiki.. Yöre olarak merak ettim birde☺️
Giresun'un iç tarafları
Anladım teşekkürler
Erkeğin olmalı çünkü düğünü erkek tarafı yapıyor erkek tarafı düğün yapmasa takı makı olmaz yani
Bölüşsünler işte başımıza iş çıkarmayın hır güre yer aramak için adet çıkarmışlar
Yargıtay kadının diye karar verdi. Bundan sonra salon girişlerine sandık koyar anne babalar. takı merasimi olma gibi geliyor.
Ortak olması gerek çünkü masraflar en çok erkeğe yükleniyor takılarda da özellikle altını falan hep bayana takıyorlar erkek tarafı da olsa bayana takıldığı için ortak olması gerekiyor
Çiftin tabiki kimin olucak
Evlenen çiftin tek kişinin değil evleniyorsun anasını satim benim param senin param mı var
Senin, benim mi var? Ortak kullanılmalı.
👏🏻👏🏻👏🏻
Kadina ait bunu mahkeme söylüyor
Ortak degil mi
Kadınındır heralde
Kime takılıyorsa onundur
Kime takılıyorsa onun
Altınlar gelinin paralar ortak ahsjs
Bence ortak, geline de damada da ait.
Abi bunu düşünüyorsanız evlenmeyin
Takılan kişiye aittir
Ziynetler kadının çeyrekler erkeğindir
Öncelikle borçların karşılığıdır
Taki sacma geliyor. Dugun de gereksiz geliyor.
Kadının
Gelinin tabikide
Gelinin
Gelinle damadın
ortak
kime ne takıldıysa onundur
Evli ciftin
Elbette ki kadının.
Benim
Kadın ve eşinin ortak
Kadının
Kadınındır