Bazen düğünü yapan aileler bu takıları almak istiyor. Geline takılanlar kız tarafına, damada takılanlar erkek tarafına gidiyor. Sizce bu takılar yeni evlenen çifte mi ait, ailelere mi?
Sokakta bir söz vardır; yiyemeyeceğin kalasın* altına yatılmaz. Aileler sırf şatafat olsun diye borç içine giriyorlarsa ödemeyi de göze almışlardir. Yok şimdi borçlanalım takilan takılarla öderiz deyip topu şansa kadere atmak mali konularda hiç bir işe yaramaz. Takılan takılar çiftindir ne ailelere verilir ne de paylaşılır. Bir kısmı yatırıma bir kısmı da balayına ayrılır. Zaten çoğu çift aşırı masrafa gerek olmadığını benimseyip o yönde hareket ediyorlar fakat aileler gereksiz harcamaları yapıyorlar, o zaman odemeyi de göze alacaklar.
Düğünde takılmış olan takılar kesinlikle gelin ve damada aittir Her iki tarafın ailesi bu takılar üzerinde söz hakkına sahip değildir Zaten takı niye takılıyor yeni bir yuva kuruluyor bir katkı olsun diye takılıyor O yüzden güzel yatırım için takılar kullanılabilir
Elbette evlenen çiftlere aittir. Karı koca genelde yatırım amaçlı ya da daha sonra belirli ihtiyaçları için kullanırlar. Takılan hiç bir takı ne gelinin ne de damadın tarafına ait değildir..
Ben açıkçası bu para konularına çok fazla takılmıyorum hatta hiç takılmıyorum ama bence takılan altınlar takılar bence kız tarafında kalmalıdır diye düşünüyorum yani aslında kişilerin kendi kararıdır isteyen ortak da bölebilir isteyen kadın tarafına da verebilirler. bu yüzden de aslında evlilikte senin benim yoktur daha çok bizim vardır yani ortak olmalıdır bu yüzden de açıkçası ortak olabilir diye düşünüyorum ama ben evlilik yapmayacağım yani düğün yapmayacağım için böyle bir şey olmazdı benim için. ama olsaydı da dediğim gibi kız tarafına yani ailelere ait olabilirdi.
Normalde evlenen çifte aittir, haa bazen düğün masrafları nedeniyle erkek tarafı bir kısmını alabilir falan ama neticede yine evlenen çiftin masrafları ile ilgili o da hani nakit veya çeyrekler falan yani, bilezikler ve takılar gelinde kalır. Genellikle böyledir yani ancak bazı yörelerde değişiklik gösterebiliyor en önemlisi öncesinde bunların konuşulup bilinmesi gerek sonradan süpriz olması kötü olur çünkü.
Öncelikle bu fotoğraf bİzim buralardan bi aşiret kızına ait düğünleri Baya şahşahlı oldu 😀 İkincisi yaşadığım yerde aşiret mensuplarının düğünlerinde takı takılmaz zarf içinde para atılır Buda düğünü kim yaptıysa masrafları ödemek için ona gider geline altın alınır hediye olarak. sözde bir miktar nişanda bir miktar ve en son kınada final olarak bir miktar daha takılır damadın ailesi tarafından ve en son düğünde el aleme arz edilir şu kadar taktık diye. bu miktar kız istemede belirlenir
Aileye ait olsa zaten aileye takılır 🙂 kadına ait diye biliyorum ben ama kadın da erkek de keyfi şeyler için harcamamalı. Bu altın takma olayını, yuvayı yeni kuruyorlar diye maddi destek amacıyla taktıklarını duymuştum. O halde zorda kalınmadıkça bozdurulmamalı. Kadın veya da erkeğin bir gün ÖNEMLi bi durumu olduğunda (ameliyat vs) o zaman bozulmalı.
Doğrusu o aslinda ama o sebebten takmıyorlar altın günü ve imeci usulü gibi ben simdi sana takıyorum sende benim düğünüm olduğunda bana aynısından getir demektir. Hukuken kadına ait olması saçma, kimin tarafı kime ne taktıysa o tarafa aittir düğün ve nişan masrafları da ortak olmalıdır. Takılar ailelere aittir aslında onların başkasına zamanında taktıkları simdi geri dönmüş oluyor.
Asıl sorun, diyelim bana çeyrek taktılar ama ben aileme verdim düğunde takılanları ilerde bu çeyreği takan kişinin çocuğunun düğünü olsa benmi takacam ailem mi. Bence takıları kim aldıysa o taksın.
Kadına mehir verilmediyse o altınlar kadına mehir olarak verilmeli. Verildiyse de bence kadınındır. Zaten Ziynet eşyaları Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2020/240 K. sayılı kararına göre; kadına takılan her türlü ziynet eşyası (çeyrek/yarım/tam altın, bilezik, takı seti vs.) ve para kadına aittir.
Evlenen çifte kalmalıdır düğünü yaparken borca girildiyse çiftimiz bir zahmet takıları ile borcu kapatsın ailelerinden bu borcu ödemelerini beklemesin ama öyle bisey yoksa tamamen kendilerine kalmış istedikleri gibi harcasinlar
Düğünde takılan altın evlenen çifte aittir. Eğer düğün borçla yapıldıysa yeri belli zaten. Borçsuz yapıldıysa düğün masrafları güzel bir balayını anca çıkarır.
Yanlış biliyorsun sadece mehir kadının hakkıdır islam nikahı olurken belirlenir. Eğer belirlenmediyse erkek tarafının yaptığı altınlar mehir yerine geçebilir. Düğünde takılan taķılarla alakası yok onlar ya ailelerin veya çocuklarındır orası karışık biraz.
Ailelerin varlıkları yerindeyse , ödün gelen altınları alıp takabilecekse evli çiftin olmalı. yok ailelerin durumu altınları geri götürmeye muktedir değilse ödünç takılan altınları aileler almalı.
Büyük çoğunluk o altınları sizin nur yüzünüz hatırına takmadı ya ailenizin zamanında başkasına taktıklarıdır ya da size verilmiş ödünç maldır yarın düğünü olduklarında sizden geri bekleyecekler taktıklarını düğünü sadece kendi kazandığın parayla yapmışsan takıların sende kalması olabilir. Ha hem baban ödemişse masrafları bide takılara çöküyorsan durumuda yoksa vay babanın haline durumu iyiyse zaten bırakır heralde
Tabikide para ve altınlar evli çiftin kendilerinindir onlara takılmış sonuçta evli çiftin olmicaksa gitsinler kızın yasa erkeğin babasına anneisne taksinlar
Evlenen çift değil kadına. Kadına yalnızca benim kocam hepsini bana verdi mesala bende bir köşeye attım sonra ona iş yeri açarken verdim sonra kocam işleri iyi gidince bana iki katı geri verdi mesala
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çiftlere ait tabiki, aileler ne karışıyor? Zaten onların çoğu borç ödemeye gidiyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Önceden, erkeğin erkeğe kızın kizaydi ama artık hukuka göre kıza ait.
Ailiesi düğün konusunda yardım etmişse ailesine de bellirli bir kısmı verilmeli, onun dışında ciflere ait olmalı onlar yeni evlendi ihtiyaçlari var D