Kısaca, eşinle evlenmek için evlenmediğinden emin olursun.
Normalde evliliğin araç, evlenilen kişinin amaç olması gerekirken görücü usulünde evlilik amaç, evlenilen kişi ise evlilik amacına ulaşmak için kullanılan bir araçtır.
sadece ezik beğenilmeyen insanların yaptığı bişey değil bazı kızlar kendisi istiyor bazı erkeklerde namuslu, annemin onayı olan kız alayım ayağına bunu yaptırabiliyor. Ama bende çok yanlış buluyorum çünkü aşağıdaki kız yazmış birbirlerini beğenince biraz tanışınca hemen söz takılıyor sonra gerçekten tanınmaya başlanıyor. Ve sözlü insanlar genelde bir süre sonra anlaşamasada aile baskısı nedeniyle ayrılamıyor. Hadi ayrıldılar diyelim. Kıza yeni bir kısmet geldi onlada sözlendi onlada anlaşamadı böyle 7-8 kişiyle sözlenicek mi? Çünkü evlenceğin kişiyle hayat görüşün dünyaya bakış açın herşeyin uymak zorunda. Herkesle sözlenip ayrılınca yine arkandan namussuz denmeyecekmi? Bana görüücünün hiçbir oluru varmış gibi gelmiyor kişiler birbirini çok iyi tanımadan aileler karıştırılmamalı.
Kesinlikle katılıyorum. Namuslu kız isterim deyip görücü usulü evlenmek de saçma, görücü usulü evlenen kız namuslu olur diye bir kural yok, bunun garantisi de yok.
Bir şeyler hissetmediğin, geçmişte bir şeyler paylaşmadığın, senin için özel bir tarafı olmayan, doğru düzgün tanımadığın biriyle evlenmenin mantıklı bir tarafı yoktur. Evlenmek için tanışılan kişi, yolda yürürken yanından geçen herhangi bir insandan daha özel değildir. O halde bu insanla neden evlenilsin?
Saçmalık işte. Aileye saygı lafını dinlemek tabiki çok önemli ama burada o hayatı sen yaşayacaksın ailen evinde oturacak. Hangi konularda kirmiyolarki ailelerini? Namus meselesine katılıyorum bende ona vurgu yapmak istemiştim. Ailenin bulduğu kız namus abidesi olacak sanıyorlar.
Zamanında her haltı yiyip evlilik çağına gelince "erkeklerin işine geliyor, hem namuslu olduğumu düşünürler, böylece evde kalmam" diye düşünüp eline erkek eli değmemiş kız taklidi yapıp görücü usulü koca beklemeye başlayan kızlar da var. Bir de ailesi muhafazakarsa, çok kolay yutturur.
Ailelerin evlenilecek kişiye karışmaya da, evliliğe çok müdahale etmeye de hakkı yok. Aslında iyi gittiği halde aileler yüzünden yıkılan evlilikler de var.
Güldürüyo beni o tür insanlar ya. inşallah bu tip kızlarla her haltı yiyen sonrada ailesinin bulduğu kapalı kızı namuslu sanan erkekler evlenir diye dua etmedim değil yani. Aile konusuna katılıyorum aileyi ve evliliğini ayrı tutmak gerekir ne ailen evliliğini nede evliliğin ailenle ilişkini olumsuz yönde etkilememeli. Bu dengeyi çok iyi sağlamak gerekir. en iyi cevap için teşekkür ederim bu arada :)
Bir kız kapalıysa kesinlikle namusludur mantığı işte. Tam bir düz mantık örneği.
Rica ederim :)
Ne alakasi var ya gorucu usulu evlenip 9 cocuk yapip yaslanan insanlari gormezden geliyorsun duz mantikla bakiyorsun genis bakmayi dene herkes ve her insan bir degil herkes evlenirken mutlu olucak diye bir durumda yok zaten yillarca gorucu usulu olmadan evlenip bosanan insanlar yokmu sanki ne sacma cevaplar
Yoo sadece onlar degil bir kiz vardı cook güzel sevgilisinden ayrıldı kadin baya istedi oğluna öyle evlendi görücü usulü mantık evliliği yapti kiz cok güzel oglanda eczaci kizin bir dediği ni iki etmiyorlar e istese oluyo sadexe senin dediğin durum olmuyor yani
İyi de ortada birbirini karşılıklı beğenen insanlar yok ki. Çok da ideal bir evlilik şekli değil.
Mantik evliliği ama kiz yok dese olmaz görüp begeniyo hatta birlikte bir süre görüşüyorlar öyle karar veriyor
Senelerdir flört edip, yemediği bok kalmayan ve işin büyüsünü bozup gizemliliğini kaçıran, artık evlendikten sonra yapılacak hiçbir şey bırakmayan insanlara göre bence daha mantıklı. Ben evlilik düşünmeyen biriyim, ayrı konu. Ki görücü usulünde iki tarafın birbirini beğendiği durumlar da söz konusu. % 90 ben de saçma bulurum fakat nedense daha kalıcı oluyor. İşin sırrı sanırım her şeyin yerinde ve zamanında yapılmasından kaynaklanıyor. Eskilere bak derim bir de.
Bence o beğeninin çok fazla bir değeri yok. Çünkü karşındaki tek seçeneği seçip seçmemek arasında kalıyorsun. Kendini çok fazla seçenek içinden seçim yapmış ve çok kişi arasından seçilmiş hissedebilir misin?
Flört olayında da illa senelerce flört etmen şart değil ki. Hoşlandığın kızla işi kısa sürede evliliğe de götürebilirsin.
Bu flörtle başlayan her ilişki için geçerli değil. Sorun daha çok kişilerde. Her şeyi hemen tüketmeselerdi 2 günde boşanmazlardı.
Ben de aynısını diyorum. O kısma tamamen katıldığım için o cümlene cevap verme gereği duymadım. Katılmadığım 1-2 noktaya değinmek istedim.
Gorucu usulu olmadan evlenenlerde bosaniyor bunami takildin?
bende şu an görücü usulü ile kız bakıyorum kendime daha doğrusu aile akrabalar bakıyor.. bir kaç kişi buldular gidip kızla efendi ve insan gibi konuştum kimisi beni beğenmedi, kimisini ben beğenmedim, kimisi başka birini seviyordu..
görücü usulünde evde kalmışlar değil, hayattan dersini alanlar seçiyor genelde.. kaldıki sevmeden tanımadan nasıl evleneceksin diyor bazı insanlar.. o insanı görünce sanki 40 yıllık eşinmiş gibi kanın kaynıyorsa onu kaçırma :)
Hayattan dersini alanların arasında kullanılıp atılmış, mantık evliliği arayan, yani amaçları sırf evlenmek olan insanlar da var.
İşin eziklik boyutunu bir kenara bırakayım, birbirini tanımayan 2 insanı ilişki yaşasınlar diye tanıştırmak, yapmacık duruyor. İlişki dediğin doğal bir şekilde gelişmeli.
Cevap
11Cevap
Haksızsın neden ezik olsun görücü usulü en uygun olanıdır aşk meşk yaşayanları görüyoruz aşk adı altında yiyisiyorlar parklarda toplum içinde d3niz kenarlarında sonra bakmışsın nişan söz yok aileler haberi yok birbirlenin hayati kararmış beraber olmuşlar ilişki girmişler ailelerine yazık binbir emekle buyutuyorlar görücü üskül neden ezik olsun aileler tanışıyor gelin aday damat aday tanışıyor beğenirlerse birbirlerini tanıma fasti nişan nesi ezik arkadaşlarımın bir çoğu öyle evlendi gayet yakışıklıydılar gelinler evlendikleri kızlar da öyle evde kalmış da degillerdi yaşları 25 normal yani bilmiyorum nereden çıkartıyorsunuz böyle şeyleri
Sonuna kadar haksızsın. Ülkenin her yerinde şu sevgili flört olayına izin verilmiyor insanlar nerden tanışıp evlensinler onlarda aile büyüklerinin yardımıyla evleniyolar. Benim ailemde hiç o tarz bir durum ile evlenen yok ama ben senin gibi bu konuda gereksiz bir düşünceye kapılmadım. Sende kapılma.
Zaten izin vermeyenler çoğunlukta olduğu için Türk toplumunun evlilik yaşamı bu kadar sağlıksız.
İzin veren ortamlar için düşünelim.
Mesela biri görücü usulü seni istemeye geldi, çocuğa burun kıvırmaz mısın? Ya da kimseyi bulamadın görücü usulü evleniyorsun, evlenirken sevdiğinle evlenemiyorsun diye içinde bir burukluk olmaz mı?
Bu kabul edilebilir, buna karşı çıkmıyorum. Benim küçümsediğim, şunun oğlu/kızı varmış bir tanışın şeklinde yapılan tanışmalar.
Yok, maruz kalmıyorum, nişanlıyım zaten. İlişkim olmasa yine kabul etmezdim. Bu şekilde önerilen kişiyle tanışmayı gurur meselesi yapardım.
Hem ezik hem şanssız insanların işidir bence. Neden diye soracak olursanız kendi yaşadığım olayı anlatabilirim. Üniversitedeyken kız arkadaşım vardı. İlk iki yıl iyiydik ancak o başkasıyla çıkınca sözlü kavga çıktı ve en sonunda gecem gündüzüm zehir oldu. O günden beri kimsenin yüzüne bakasım gelmedi. Bazen çekindim başkalarına zarar vermemek için. En sonunda ailesinden helallik aldım. O yüzden şartlar olduğu vakit görücü evlilik benim için daha doğru. Geçmişte o kadar saçma olay yaşadım ki bu travmalar yüzünden kendime gelemedim.
Görücü usulü evlenmek tercihtir ne ezik çirkin kız nede ezik çirkin erkek. Ahlak kavramı o kadar bozulduki erkeklerin çoğu kızı yatağa atma peşinde kızların coguda erkeğin parasını yemenin derdinde, bu arada iyi erkek ve kizlar harcanıyor. Benim oğlum ne ezik ne çirkin y ve eğitimli yüksek lisans sahibi hoş görülü cömert ve kadına saygılı ilişkilerinde aradığını bulamadı hele son ilişkisi tam bir faciaydi ahlaksız fırsatçı teşhirci karakter zafiyeti olan biriydi ki oğlum onunla ciddi düşünüyordu ve ayrıldılar. Şimdi tanıdığımız bir ailenin kızıyla görücü usulü tanıştılar kızda fıstık gibi ne ezik nede evde kalmış tam bir aile kızı ve nisanimizi yaptikallah tamamına erdirsin
Görücü usulunu yanlis biliyorsun. Evlencegin adami nikahta gormek 60-70yıl once. Bizde istemeye gelince once kiza sorulur dis gorunusu begenirse biraz tanisilir söz takilip. Aylarca tanirlar sonra Nisan sonra dügün. Sevgililik gibi gelisiyor.
Ve dinimizin geregi bu oldugu icin böyle yapilir. Evde kalanlar ya da ezikler degil. Biz gencecik kizlarimizi boyle evlendiririz.
Aynen prenses :-)
Sagolun
Ben görmeden evlenmeyi kastetmedim. Büyüklerinin yardımıyla tanışanları kastettim.
İslam'da görücü usulü şart değil ki. İlla birilerinin eş bulması gerekmiyor. İslam'a göre erkek de kadın da birinden hoşlanabilir, sevdiği kişiye evlilik teklif edebilir. Hz. Muhammed de ilk evliliğini görücü usulü yapmadı. Hz. Hatice'nin beğenip teklif götürmesiyle evlendiler.
Bizde illa büyük buluyor demedik:) erkek görüyor bir yerde ve geliyor bu kadar. En azından bizim ailemizde çevremizde büyükler taniştırmıyor ve sevmeden kimse evlenmiyor.
Bence fazla gereksiz bir olay. Her insanın bir ruh eşi vardır bence. Onu gidip kendin bulmalısın
Kesinlikle. Gerçek ilişki kendin bulduğun, kendin beğendiğin insanla doğal bir şekilde gelişen ilişkidir. Kendin bulmanın bir de başarı boyutu var. Kendin bulman başarıdır, başkasının bulduğuyla evlenmen başarısızlıktır.
Çok çok doğru. Hayat arkadaşını bile kendin bulamıyosun düşünsene ne kadar aşağılayıcı
Aynen, eş bulurken insanlardan yardım almak, bir de yardım aldığın kişiler ailen olursa daha kötü. Benim çocuğum baba bana kız/erkek bul derse ben onun adına utanırım mesela. Nasıl evladım var daha kendine eş bulamıyor derim.
Bir de geç kalanların birçoğunun kaçınılmaz sonu bu oluyor. Domates alacaksın diyelim. Akşamüstü pazara gidiyorsun. Ama bütün iyi domatesler satılmış, geriye çirkin, çürük vs domatesler kalmış. Sen ise illa domates almak zorundasın. Mecbur bu düşük kalitedeki domateslerin arasından seçim yapacaksın. Görücü usulünde de benzer bir mantık var.
Hayır yani bir arkadaşınla hadi bara gidip sevgili bulalım demekle bu çok farklı şeyler. Ben arkadaşım bana bulmaya çalışsa bile kötü hissederim. Mutlu olanı vardır heralde ama ya olmayanlar? Hayatları boyunca bunun ezikliğini yaşarlar. Çocukları sorar nasıl evlendiniz diye. Görücü usulü. Kötü bence de
O durum bende de var. Arkadaşlarımın bana kız ayarlamak istemesine hep karşı çıkmışımdır. Bu tip şeyleri gurur meselesi yaparım.
Görücü usulü evlenenler daha mutlular ve birbirlerine daha bağlılar deniyor. Ben onların mutluluğunu daha çok elindekiyle yetinme kaynaklı bir mutluluk olarak görüyorum, istediğini elde etmenin mutluluğu olarak değil. Afrika'da açlıktan ölmek üzere olan çocuğa bayat ekmek verdiğin zaman çocuğun açlıktan ölmeyeceği için duyduğu mutlulukla ve o bayat ekmeği asla beğenmemezlik yapmamasıyla aynı mantığa sahip bir mutluluk ve bağlılık.
Aslında bir anlamda da istediklerini elde etmiş oluyorlar. Ama istedikleri şey birbirleri değil, evlilik. İkisi de birbirini evlilik amacına ulaşmak için bir araç olarak kullanmış.
Düşüncelerime tercümansın, bu kadar olmaz. Çok haklısın
Ruh esinin gorucu usulunde cikmadigi ne malum neye dayanarak tek duze cevap veriyorsun anlamadim? Ayrica bazilari gorucu usulune eziklik yazmis halbuki herkesin annesi babasi veyatta akrabasinin dedesinin vs. Icinde muhakkak bir veya birden fazla kisi gorucu usulu ile evlilik yapmistir bu durum az raslanan bir durum degil gorucu evlenip mutlu bir evlilik yasayan bir dunya insan var siz birtane pencereden bakip yorumluyorsunuz genis dusunmuyorsunuz ayrica gorucu usulu eziklik ne alaka kafayi yemissiniz siz pardon ya sevgili olmaniz daha iyi gorucu usulune ne gerek var herkes birinin altina yatmaya merakli sonucda oylesi daha zevkli tabi
Ya ruh esi gorucu usulundeki kisiyse ozaman napmasi lazim? Birsey demisin ama tek cizgide aciklamissin detayli konysmuyorsun ya gorucu usulu evlenecegi kisi kaderindeki kisiyse nerden biliyon bos yapmayin ya
çürük, ezik falan diyemem de :D ben de görücü usulünü pek mantıklı bulmuyorum
Çürükten kastım yeterince gideri olmayan, karşı cinsin beğenmediği, ya da karşı cinse teklif etmeye korkan.
siz hangi devirde yaşıyonuz acaba? görücü usulü için yaptığınız bu eleştiriler tamamen geçmişte kaldı... şu anda sadece adı var.. yok aile zoruylaymış yok çirkinmiş. yok öyleymiş böyleymiş!!! bunlar yanlış düşünceler...
insanı tanımak lazım arkadaşlar yoksa mal alır gibi oluyorrr
Evet, bir de görücü usulünün insanı mal konumuna indirgeyen yönü var. Çocuğu evlendirebilmek için şöyle iyi böyle mükemmel deyip pazarlıyorsun. Kızı kusuru var mı diye inceleme falan, araba almadan önce arabayı inceler gibi. Hoş şeyler değil.
Kesinlikle. İslam'da bazı noktaları aşmamak şartıyla görücü usulü de evlenebilirsin kendi eşini kendin de bulabilirsin. Bazıları görücü usulünü İslam'ın emri sanıyor. Ama böyle değil. Hz. Muhammed de ilk evliliğini görücü usulü yapmadı, Hz. Hatice'nin beğenip teklif götürmesiyle evlendiler. İslam'ın emri olsaydı peygamberimiz görücü usulü olmayan evlilik yapmazdı.
Zaten tanisiyorsun hemen almiyorsun oyle ama kizlar nedense buna yanasmiyor halbuki ha gorucu ha kendi tanidigin olsun ikiside ayni hesap normal brini yillarca tqniyip bosananda var degisen birsey yok aslinda cok abartiliyor gorucu usulu
benim ailemde görücü usulü evlendiğinden rahatlıkla söleyebilirim ki 2 köpeği çiftleştirmek için biraraya getirmek kadar doğasal
İşi sadece çiftleşme boyutuna indirgiyor. Diğer tüm faktörler gözardı ediliyor, maddiyat dışında. Aşkmış hoşlanmaymış beğenmeymiş, bunların önemi yok sayılıyor.
teknik açıdan aşk hoşlanma beğenmede gelip geçicidir pişmanlık doğurur maddiyat en azından kalıcı ve gerçekçidir aynen sayılar gibi
Ama görücü usulü evlenenlerin ilişkisi daha uzun sürüyormuş :D
Önemli olan nicelik değil nitelik
Çok fazla eski Türk filmi izlemişsin belliki :))))) YlL2014 haberin olsun ve bilmediğin denemediğin yanlış ve eksik bildiğin şeyler hakkında heryerde sacma sapan şeyler konuşma adamı bir güzel döverler buda sana abla nasihatı olsun.
Bilmediğim şey derken, neyi bilmiyormuşum?
Ben görmeden evlenmekten, dayatmayla yapılen evlilikten bahsetmedim ki. Bilmediğim şeyden kastın muhtemelen bu. Ben büyüklerin kız bulup tanıştırmasından bahsettim.
Hatta bence görmeden evlenmek eziklik sayılmaz, ama tanıştırılmak ezikliktir.
Eşimin söyldiği bir söz var : bu kafayla gidersen askere nah alırsın teskere... bu durum için uygun söylenmiş olabilir.
Anladım, görücü usulü evlenmişsin
Yok bilemedin biz 1923 yılında beşuk kertmesi olmuşuz doğduğumuz gün köyün ağasi yapmiş... ALLAHlM ya uzaydamı yaşı yorsun sen...
Bunun dusuncdzi farkli abla ettigi laflardan anladigimiz gibi
İğrenç bir şey bence. Tanımadan insan nasıl evlenir be? En az 1 sene tanımak lazım 1 sene bile az 3-4 sene. Evlendikten sonra kötü çıkıyor ama çocuk yapıyorlar ve çocukları için katlanıyorlar sonra da dert yakınıyorlar. İşte hayat böyledir..
görücü usülü evlilik gelişmemiş ailelerde vardır.14 yaşından beri kızı görenler haber gönderir aileye falan. evde kalmakla alakası yok bunun üstelik çok genç yaşta evleniyorar görücü usülü evlenenler
Dediğin şey toplumun ilkel kesimlerinde var. Bunlarda olan daha çok görmeden ve dayatmayla evlendirme. Tanıştırma kısmı genelde yok.
25 yaşını geçmiş kızların ve 30 yaşını geçmiş erkeklerin de birçoğu kimseyi bulamadığı için görücü usulü evleniyor. Bunların çoğunun da en az bir kusuru oluyor. Tipsizlik, utangaçlık, fazla kilo, psikolojik sorunlar, daha önce hiç sevgili bulamamış olmak vs. Çürükten kastım işte bu tip insanlar.
Hiç görmeden hemen evlenmek eskidendi. Artık aileler kızı ve erkeği tanıştırıyo eğer bir hoşlanma oluyorsa evleniyorlar.
İşte ben bu tanıştırılma işini acizlik olarak görüyorum. Kimse beğenmiyor mu bunları da birilerinin yardımına muhtaç kalıyorlar?
Ama o güzel veya yakışıklı dediklerinin de çoğunlukla yaşı geçmiş oluyor, ya da başka bir sorunları oluyor, utangaçlık falan.
İnsanların eş olmak istediği, gerekli niteliklere sahip tiplerin çoğu fazla gecikmeden bir şekilde eş buluyor. Geriye kötü seçenekler kalıyor ve bunların arasından daha az kötü olanını seçme durumun oluyor. Sona kalan dona kalır mantığı.
Oyle zaten
Yoo hayla uygulayan insanlar var... tanistiriyorlar bir iki ay gorusuyorlar anlasabilirlerse oluyor
Biraz haklisin :)))))
Cok kizdirmislar seni
Yok kimse kızdırmadı :)
Niye oyle dusunuyosun ya ben gorucu usuluyle evlendim cok mutluyum şu an 😂😂😂
Bu gerçeği degistirmiyor
Şimdiki görücü usulünde ama kıza soruluyor beğenirse oğlana da aynı sekilde olmazsa begenmesseler birbirini olmuyor ne malum belki hayatının aşkı görücü gelinen kişi belkide😉
sen böyle düşünüytorsan evlenme sakınn
Ben nişanlıyım zaten
görücü usülü dediğinde de direkt pat evlenme olmaz ki illa görür biraz tanırsın karar verirsinn
aynen bnde öyle düşünüorm.
sen görücü usulü meyvesimisin ne bu şiddet :D
Nedense en uzunda onların evliliği sürüyor.
Önemli olan nicelik değil nitelik. Acizlikten doğan bir uzun sürme bu.
Neden uzun sürüyor, çünkü bunların birbirinden başka alternatifi yok. Kendileri ya birini bulamamış ya kimse bunların yüzüne bakmamış. Eş bulma sürecinde çok zorlanmışlar. Birbirlerini kaybederlerse bir daha nasıl eş bulsunlar?
Görücü usulüne bende sıcak bakmıyorum ancak çevremde o yolla mutlu olanlar aşk ile evlenip mutlu olanlardan daha fazla..
Şöyle diyeyim. Somali'de açlıktan ölme riski bulunan bir çocuk düşün. Bu çocuğa acıdın bayat ekmek verdin diyelim. Çocuk bu bayat ekmeği bulduğu için öyle bir sevinir ki. Çünkü açlıktan ölmeyecek. Ben o insanların mutluluğunu buna benzetiyorum.
Ancak söyle bir durum var çiftler ailenin huzurunda tanışırlar sonra 1 seneye yakın birbirlerini tanırlar olursa evlenir olmazsa ayrılırlar yokluk değil yani..
o senin fikrin öyle demeye hakkın yok
bencede.
Çok iyi ya :)
Ne alaka
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar