Saplantılı aşk nedir, nasıl anlaşılır? Birinin size saplantılı olduğunun belirtileri neler?takıntılı aşıkTakıntılı aşkla gerçek sevgiyi ayırmanın bir yolu var mı? Ben ayırt edemiyorum.
Saplantılı aşk nasıl anlaşılır? Aşk ile saplantıyı nasıl ayırt ederim?
Aslında anlamak kolay ama biz yakıştıramıyoruz karşı tarafa. Yok ya yapmaz diyoruz, o böyle şeylerle uğraşmaz diyoruz. Ne yazık ki gözümüz açılınca anlıyoruz gerçekleri. Saplantılı aşk ve saplantılı aşık olanları anlamak için bazı şeylere bakabilirsin.
Saplantılı aşk nedir?
saplantılı aşk nedir, aşk ile saplantıyı nasıl ayırt ederim?
Önce bundan bahsedeyim. Birine aşık olduğunda hayatın daha olumlu gider. Ama saplantılı aşkta bunu göremezsin. Hayata sürekli olumsuz bakmana neden olur çünkü kendini manipüle edilmiş hissedersin. Her ilişkinin başında birbiriniz odak noktası olur hayatınızın ama bu zamanla düzelir, kendi hayatına bakarsın. Saplantılı aşkta bu olmaz, saplantılı aşık olan kişi kendi hayatına devam edemez, seni hayatının merkezi yapmaya devam eder.
Saplantılı aşk nasıl anlaşılır?
Saplantılı aşık aşırı yapışkan olur. Partneri onunmuş gibi davranır, tapulu malıymış gibi. Bu yüzden de kontrol edemediği kıskançlıkları olur. Eskiyi takar yeniyi takar yanından geçeni takar, sınıfta arkanda oturan erkeği bile takar. "Başka yer mi yoktu, neden erkeğin önüne oturdun?" diyen birini bile gördü bu gözler, öyle söyleyeyim. Reddedilmeyle başa çıkamaz, işim var bugün görüşmeyelim dersen çıldırır. İlk başta belki bu çıldırmayı göremezsin ama sonrasında mutlaka çıkar. Aşık olduğu kişiyi gerçek veya hayali zararlardan koruma ihtiyacı duyar. Dışarı bile zor çıkarır. Eğer bu kişiden ayrıldıysan da ki genelde zor olur, sürekli mesaj atar. Sana ulaşamaz ailene mesaj atar. Ailene ulaşamaz arkadaşlarına atar. Kapına gelir, okuluna gelir, iş yerine gelir. Takip eder, taciz eder, hayatı zindan eder.
Saplantılı aşkın sebepleri neler?
Birkaç şey var aslında, kesin değil ama böyle olduğunu düşünüyorum ben. Örneğin bu kişiler öz güvensiz oluyorlar. Sen eğer okula gidersen, karşı cins arkadaşın olursa hemen onu terk edeceğini düşünüyorlar. Aşktan başka bir şeye odaklanma zorlukları oluyor. Yani çoğu işinde okulunda pek başarılı tipler olamıyorlar eğer sevgilileri varsa, çünkü gerçekten ondan başkasına odaklanamıyorlar. Siyah veya beyazdırlar, grileri yoktur. Onun için ya çok iyisin ya çok kötü, ortası olmaz yani. Ailesiyle arasında muhtemelen sorunlar olabilir, genelde sevgi görmemiş olurlar, bağlanmaları sağlıklı olmamıştır ailelerine ve bu sağlıksız bağlanma ilişkilerine de yansır.
Aşk ile saplantıyı nasıl ayırt ederim?
Üstte de az çok bahsettim ama yine birkaç maddeyle açıklayayım.
1. İlişkiyi hızlı bir şekilde ileri taşırlar.
Belki ilk başta hoşumuza gidiyor bu, "beni seviyor ki hemen sevgili olduk, ay 2 ay geçmeden yüzük aldı sözlendik demek ki aşık" düşüncesi olabilir kafanda. Ama aslında bunun altında yatan şey bu değil. Kaybetme korkusuyla, onu terk edeceği korkusuyla kişi hemen kendini garanti altına almaya çalışır.
2. Seninle konuşmadan güne başlamazlar ya da bitiremezler.
Aslında bu ayrımı yapmayı zorlaştırıyor çünkü hepimiz sevdiklerimizle konuşarak güne başlamak isteriz. Ama burada olay şu, eğer kişi seninle konuşmadı diye kafayı yiyorsa, tekrar tekrar arıyorsa, örneğin uyuyakaldın ama konuşamadınız diye aileni aramaya kadar gidiyorsa iş, saplantıdan söz edebiliriz.
3. Nerede olduğunu mutlaka bilmek isterler.
Geçen gün sitede de böyle bir soru gördüm ve bazıları "bilmek istemesi çok güzel benim hoşuma gider" falan demiş. Evet, nereye gittiğini önemseyen biri tabii ki güzeldir ama kontrol etme ile ilgilenme arasında ince bir çizgi var. Neredesin, kimlesin, yanındaki gerçekten Ayşe mi, fotoğraf at, elini 2 yap selfie çek vs gibi muhabbetlere sık giriyorsan saplantıdan söz edebiliriz yine.
4. Seni desteklerden taraflıdır, yüzde yüz destek göremezsin.
İş yerinde terfi aldığında sevinmez mesela, heyecanlanmaz senin kadar. Çünkü senin büyüdüğünü, geliştiğini, bağımsızlaştığını düşünür ve bu da onun için terk etme ile eşdeğerdir. Terk etme korkusuyla bu terfini engellemeye bile çalışabilir. Bu da ayırt etmede oldukça kolay bir madde aslında. Örneğin senin başarılı olacağın bir iş var önünde, hafiften çıtlat. Eğer deliriyorsa, delirmese bile mutlu olmuyorsa, çaktırmadan seni engellemeye çalışıyorsa saplantılı olma ihtimali yüksek.
5. Her zaman seni haklı görüyor olabilir.
Bu da hoşumuza gittiği için fark edemediğimiz başka bir madde. Hoşuna gitmese dahi, söylediklerine "haklısın, evet, katılıyorum" diyebilir ve demekle kalmaz, gerçekten öyle hissettirir sana. Çünkü gerçek fikirlerini söylediğinde seni kaybedeceğinden korkar.
Bunları birebir deneyimledim bu arada, o yüzden uzun uzun yazmak istedim. Umarım faydası olur. Sorun olursa buradayım :)
aslında bir sevgi çeşidi değildir. Yalancı bir duygudur, elde edene kadardır ve senin onu isteyip istemediğini umursamaz sadece kendi elde etmek istediği şeylere odaklıdır ve tehlikelidir. Aşk ise;
Naiftir, kırılgandır. Sevdiği mutlu olsun diye ondan bile vazgeçebilmektir..
Bebeyim aşk şiddetlidir karşılık bekler saplantı karşılık olmasada olur takıntı haline gelmiştir ona kötü bir şey konduramazsın onsuz yapamazsın herşeyi yapmak istersin koruyup kollamak istersin hastalık gibi zaten
O üzülmesin diye sürekli susar alttan alirim hakaret eder yine bisey demem ona bisey olsun asla istemem bir dedigini iki etmiyorum buna ne deniyor peki
Bu aşk degil ki bu şefkat bebeyim. Saplantı falanda degil panik yapma. Ama seni uzmesine de izin verme. Anlamiyorsa seni vur tekmeyi. Katlanmak zorunda degilsin canim benim. O zaten anlamamis fedakar oldugunu
Bak harbi sinirleniyorum su duruma hep biz kizlarmi uzulecez bebeyim azcik ozguvenli olun salin sizde. Milyonlarca sevip sevilmek isteyen insanlar firsatlar var boyle kiymet bilmeyenlere niye baglaniyorsunuz beybiniz kurban olsun. Mutlu ol, icinde rahat olsun canim benim💕duygusaliz diye hep kullanilacak degiliz ya
Aşk 💙🌹🎶Naiftir, kırılgandır. Sevdiği mutlu olsun diye ondan bile vazgeçebilmektir..
İçinde fırtınalar kopar, için acır giderken ve en acı tarafı da gitmek "zorunda"kalırsın o ise bunun farkında bile değildir...
nefesini keser , kalp atışlarının ritmi değişir, heyecandan saçmalarsın, kekelersin onu her gördüğünde... öyle bir acır ki yüreğin yangın yeri sanırsın onsuz geçen her anında...
Çünkü alışmışındır onun gamzesindeki gülüşüne, küçük kavgalarımıza, vs vs...
☠️ Bazen bakmak ile görmek arasındaki o ince cizgidir aşk... görmesini bilene☠️🎶🌹💙
hissettiğimiz ya da aklımıza koyduğumuz istekler, kendimize ve karşımızdakine zarar verecek boyutlara gelmişse, ya da bile bile mutsuzluk yerine acı ve üzüntüye koşulsuz katlanıyorsak artık duygular saplantı boyutuna gelmiştir, ve giderek davranış haline dönüşmüştür. .
Biri tutku öteki tutukluluk Biri bağlılık öteki bağımlılık Biri özgürlük diğeri esaret Biri mutluluk diğeri huzursuzluk Biri mazoşist ötekisi sadist Biri sevimli sevgi oku diğeri sevdiğin sandığına isabet etmesini dilediğin kurşundur.
Temiz kalple birbirine seven insanlara aşk denir 2 gün elliyim 3 gün geçirip kaçana değil saplantı hayal kurup boşu boşuna umutlanan umutlandırmaya çalışana denir
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Saplantı bı nevi manyakliktir aşk cinayeti cümlesinde geçen o aşk saplantidir kişinin sadece kendini düşünmesi sadece ben mutlu olayım da karşımdaki mutsuz olsa da olur demesidir aşk ise tam tersi sevdiğine kiyamamaktir onun mutluluğu için gerekirse mutsuz olmaktır ki bu mümkün mü bilemiyorum
Saplantı durumunda sürekli onu olur olmadık şekilde hayal eder orta da hiç bir şey yokken umutlanırsın. Arada çok ama çok ince bir çizgi var gerçekten.
En İyi Cevaplar