Bence istektir. 😁❤ Ama bazı insanlar için ihtiyaç haline geliyor. Gerek yaşamını düzene sokması gerek sevgiye muhtaçlığı evliliğe ihtiyacı doğuruyor. Peki sizin durumunuz hangisi?
Evlilik yuvanın ve ailenin temeli. Rabbim'in emri. Peygamberimin sünneti. Emredilmesinin ve sünnet olmasının sebebi ise; kişilerin haram yola sapmadan, nefsini haram yola sürüklemeden kendisine hela olan eşiyle ihtiyaç ve istediğini, sevgisini paylaşmasıdır.
Bana göre evlilik hayatın olağan akışına uygun bir yolda mücadelelerle dolu olan iyi günü kötü günü hastalığı sağlığı hep bir arada yaşayabilen ömrünü ailesine adayan bir insanoğlunun ihtiyacıdır
Evlilik sürü psikolojisinin insanları içine çektiği zorunluluk isteği, o olmadan mutlu olunamayacağı çocuk sahibi olamayacağını düşünür insan aslında ilişkisi yoktur. Evlilik genelde yaşanılacak cinselliğin toplum gözünde zina kavramının dışına çıkarılması gereği ile ortaya çıkmıştır bana göre.. İsteyen daha romantik ve duygusal anlamalar yükleyebilir mantıklı değildir bence, çünkü doğada bir sürü canlı görürüz birlikteliklerinden gayet mutlu insan olmayan diğer canlı türleri gayet mutlu gözüküyorlar, baz alacağımız ve üzerinde kafa yorup kendimize uyarlayabileceğimiz en sağlam örnek doğadır.
Evliliğin farz olduğunu duymuştum kişinin imkanı varsa? Veya zinaya bulaşacak olan kişinin evlenmesi gerekir... gibi gibi şeyler okudum. Bu durumda evlilik farz olmaz mi?
@waviyer Evleneceklerin durumuna göre nikâhın hükmü farz, vacib, sünnet, haram, mekruh veya mübah kısımlarına ayrılır:
1. Evlenmediği taktirde zinaya düşeceği kesin olan kimsenin -mehri verecek ve eşinin geçimini sağlayacak durumda ise- evlenmesi farzdır.(Vehbe Zuhayli, İslam Fıkhı, 9/29)
2. Yine evlenmezse zinaya düşme tehlikesi bulunan kimsenin -mehir ve nafakayı sağlayacak durumda ise- evlenmesi vacibtir. Hanefiler dışındaki çoğunluk farz ve vacib arasında bir ayırım yapmaz (İbnül-Hümâm, Fethu'l-kadir, II/342; el-Kâsânî, el-Bedâyî', II/260 vd.).
Hem zinaya düşme, hem de eşine zulüm yapma korkusu bulunan kimsede haramlık yönü tercih edilir. Çünkü bir konuda helâl ve haram birleşince, prensip olarak haram üstün tutulur ve ondan kaçınmak gerekir.
5. Cinsel bakımdan itidal halde bulunanların evlenmesi sünnettir.
İtidal; evlenmezse zinaya düşeceğinden korkulmayan, evlenirse de eşine zulüm yapacağından endişe duyulmayan kimsenin halidir. Toplumda çoğunluğun bu durumda olması asıldır. Yukarıda zikrettiğimiz, evlenemeyen gençlere oruç tutmayı tavsiye eden, evlilik konusunda aşırı çekimser kalmağa karar veren üç sahabeyi uyaran hadisler bunun delilidir.
Yalniz gunumuzde evlilikler tehlikeli bir hal aldi. Ben cevremde magdur olan erkekleri gordum ve gozum korktu.. Bence insanlar evlenene kadar cok sevgi ve temiz kalp rolunu oynuyor. Ondan sonra gercek yuzlerini gosteriyolar...
Gorusunuzde 3. ve 4. paragraflara katilmiyorum Seyyah Bey.
Evli insanlar ölurken beraber ölmuyorlar sonucta. Birinden biri dul kaliyor ve yalniz ölüyor zaten.
Ikincisi gunumuzde zaten yardimlasma dayanisma gibi seylere dikkat eden kimseler yok gibi. Herkes butun sorumlulugu karsi tarafa yikabilecegi esek ariyor kendine.
@DusunenHanim 3. paragraf, hiç evlenmeden yalnız yaşamak ve yalnız ölmek..
4. paragraf, sizin etrafınızın bu görüşümün aksine olması, evliliğin bu yönünü geçersiz kılmaz.. Evlilik, yardımlaşma ve dayanışma üzerine bina edilir.. Temelinde bu olmayan her evlilik yıkılmaya mahkumdur
Etrafimda sizin gorusunuzun aksine olan evlilikler yok sadece medyada gordugum uzere toplumun o yone gittigini goruyorum. Yikilmaya mahkum olan bir evlilikle de isim olmaz. Ayrica yardimlasma ve dayanisma nedense sadece erkeklerin sorumluluklari icin gecerli oluyor. Erkekler ev gecimi icin calisan kadin istese sorun yok ama calisan kadin evde yardim istese erkekler bunu kabul etmiyor.
@DusunenHanim aslinda ben de biseyi anlamis degilim. Gunumuz sartlarini oyle bir hale getirdiler ki tek maasla gecinilmez oldu... yani tek maasla gecinmek baya zor. Ama islamda da evi gecindirmek genelde erkegin uzerine. Ama gunumuzde tek basina da bu zor. Hem islama gore kadinin gorevi oncelikli olarak kocasina hizmet etmekse, gunumuzde calisan kadinin hizmet etmesi zor. Günümüz sartlariyla islamın ilkelerini nasıl harmanlayacaz ki?
Simdi buradaki sorun gecim sikintisi mi yoksa insanlarin kanaat etmeyi bilmemesi mi? Bunu cozmemiz lazim. Asgariye calisan herkesin elinde 7-8 bin liralik telefon varsa burada bir sikinti vardir.
Evet cok onemli bir noktaya bastiniz. Islamdaki kadin ve erkek haklarini ifa etmeyi engelliyor gibi gunumuz sartlari. Bu bile evlenmemek icin bir neden zaten.
Bu tip kavramlara Islam'in gozunden bakmamiz lazim. O zaman tehlike olmaz. Ama bu kavramlara kapilip Islam'a bu kavramlarin gozunden bakarsak o zaman tehlike vardir. Allah herkesin rizkina kefil zaten ama adamin biri namazinda niyazinda olsa bile cikip bu devirde su maasla gecinilmez diyorsa orada tehlike vardir. Karisinin haklarini ifa etmeyen adamin namaz ve oruclari kabul degil zaten.
:):) amin ya.. aslinda dunya sadece kadin ve erkek iliskilerinden ibaret degil ki. Evlilik konusundaki takintilar sadece bizim Anadolu insanlarina has bisey sanirim...
Her canlının birinci amacı üremektir ve yaratılışlaı bunun içindir. Bİr tek insanoğlu bunu yaparken namus, erdem gibi kavramlarla bu iş yapılsın ister. Bunu iste din ve kültürlerin bir aşılaması/zorunluluğu olduğu içindir. Bu yüzden ihtiaca binayen "istektir" diyorum.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Bence istektir çünkü insan belli bir olgunluğa gelince soyunu devam ettirmek istiyo bir insana aşık olup onunla hayatını yaşamak istiyo çocuklarına bütün olanakları sunmak istiyo çünkü insan kendi çocukluğunu hatırlıyo ve çocuklarını ona göre eğitiyo. Ama ihtiyaç haline gelen durumlarda var misal yaşıtlarının hepsi evlenmiş oluyo ve içinden bir ses sana seninde evlenmen lazım ayak uydurman lazım diyo ve arayışlara başlıyosun.
Hem ihtiyaç hem istek gerçek hayatta olaylar siyah ve beyaz gibi ayrılmaz bu konuda aristonun “altın orta” kuramını okuyabilirsiniz ama oransal olarak ihtiyaç daha ağırlıklı çünkü neticede sevmek ve sevilmek ilgi şefkat güvenecek birilerini aramak ihtiyaç ağırlıklıdır
Şu zamanda evlilik falan düşünemiyorum bile. Hem ülkede yaşam şartları düşük hem de evlenecek kadar güvenebileceğin kişiyi bulmakta bir hayli zor.. Sorunun cevabına gelince, hem soyunun devamı için ihtiyaç hem de zevk için istek.
İhtiyaçtir; birbirinize ihtiyacınız olur, çok emeğiniz olur birbirinizin üzerinde. Büyük birşeydir aslında. Kolay da değildir. Bakmayın şimdi tanıştıktan hoop 1 yıl sonra evlenenlere.
Birine aşık olup ömür boyu onla olma isteğidir ihtiyaç sürekli olmasada olur yanında olduğunu bilmek yeterli sürekli cinsellik için ihtiyaç için olan bir evlilik iyi değildir duygusal olmalı :)
Bence istektir Ama ihtiyaç haline gelmemesi gerek onlar ikinciel araç değil kullanıp atasın Onlar Narin çiçektir Ama içinden inatçı keçiside çıkabiliyor😁😁
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Kadınlar için biyolojik saat çalışır. Doğru erkeği bulmalı. Erkeklerde o yok. Doğurganlık kadınlara ait ki😊👍
Mantıklı olduğuna emin misiniz sevgimiz duygularımız neden başkalarının onayına ve bir devlet kurumunun onayına ihtiyaç duysun. İhtiyaç duyuyorsa bu duygular nasıl size ait olabilir. Sevgi dediğimiz şey başkaları bilsin diye mi yaşanır? Bunun üzerinde kafa yorarsak neden evliliklerin evlilikten önceki ilişkinin kalitesini nasıl düşürdüğünü belkide anlarız.
@NoxMen evet dedikleriniz doğru ama evlilik diye bir gerçek var benim demek istediğim eğer ki evlilik olacaksa da istediğin kişi ile olmalı günümüz de mantık evliliği adı altında mantıksız kriterlerle birleşen hayatlar var. Bu kriterler de tamamen maddi kriterler. Siz olaya çok farklı bir açıdan bakıyorsunuz ama emin olmamakla birlik belki de taa ilk insandan beri topluma duyurma resmiyete dökme durumu süre gelmektedir. Evet sevgi kimsenin onayına veya bilmesine gerek duymaz. Ama sevgimizi de sevdiklerimizle paylaşmakta ne sakınca var veya kanun önün de de onaylamakta. Onaydan ziyade hem erkeğin hem kadının haklarının korunması için gerekli olan bir yasal süreç diyebiliriz buna. Yani olaya daha romantik olarak bakarsak sevgi mi herkes duysun herkes bilsin hem kanunda hem kalbimde seni sevdiğim bilinsin diyebiliriz bu duruma. Evlilikten önceki ilişkilere değinecek olursak bazı insanlar maalesef ki bir an önce evlenmek derdinde parası olsun işi olsun yakışıklı olsun güzel olsun hadi hoop evlenelim, yani dertleri sizin ifade ettiğiniz gibi bir şeyleri ispatlamak ve duyurmak. Asıl mesele önce sevmek sevilmek ondan sonra bu insanla bir ömür kalabilir miyim güvenebilir miyim diye sorgulayıp sevdiklerinle birlikteliğini paylaşmak olmalıdır.
En İyi Cevaplar