+1 yıl
ikinci el araba almak isteyen arkadaşlar bu yazdıklarımı harfiyen okusunlar kesinlikle pişman olmazlar elimden geldiği kadar tek tek ayrıntılı bir şekilde hepsini anlatmaya çalışıcam kaç bin lira para vereceksiniz dişinizden tırnağınızdan arttırdınız size yardımcı olmak istedim üşenmeyin okuyun paranız boşa gitmesin
ilk olarak şöyle söyliyim. memleket de en pis piyasalardan biri de araba piyasasıdır. yalancısı çoktur sizin paranızı almak için var ya şekilden şekile girerler. yalanlar yalanlar. kanmayın acele etmeyin yüzbinlerce araba var piyasada her bütçeye göre temiz araba elbet bulunur hiç merak etmeyin
gelelim asıl konuya. paranız hazır. aman galericilere ya da araba pazarlarına gitmeyin bırakın oralara bu konuları bilen insanlar gitsin. siz tecrübesizsiniz sizi oralarda iki dakikada kandırırlar. girin internete oralarda yüzbinlerce araba var elbet bulursunuz bir araba. filtreleme kullanmayı ihmal etmeyin ama dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var
acele yok mutlaka heves ettiğiniz araba diye bazı şeylere katlanmak yok. hem istediğiniz hem de içinize sinen arabayı alacaksınız
öncelikle siteyi açtık. ikinci el arabaların piyasada en çok tercih edilen markaları fiat, ford, honda, hyundai, citroen, peugeot, opel, renault, toyota ya da wolkswagendir
"buraya dikkat " kia, chery, tata, suzuki, proton chevrolet tipi markaları tercih etmenizi uygun bulmuyorum. alıştan satışa kadar yedek parça olsun servis olsun alıcı bulmak olsun hep sıkıntı yaşarsınız. yani hyundai olan kişi arabasının bir parçasını 1 km ötede yedek parçacıdan ucuza bulur yanındaki tamirciyede iki dakikada ucuza yaptırır ama tata sı chery si olan kişi kaç km ileride kaç paraya bulur kime gidip yaptırır orasını bilemem sıkıntıdır yani. bi de opel corsası olan kişi arabayı satışa çıkarır günde 10 kişi bakmaya gelir ama chevrolet aveosu olan kişiye kaç kişi gelir muamma
gelelim kilometreye;
tavsiyem 100 bin olmadı taş çatlasa 120 bini geçmesin. bu kilometreleri geçen arabalar sizi yavaş yavaş tamircilerle arkadaş yapmaya başlar. durup durup bi yerlerinden ses gelmeye bişeyler yapmaya başlar yani. hele 150 bini geçmişse tamircilerle tanıdık olursunuz içiniz yanar.
böyle değişik bazı insanlar olur " abi abla kilometreye sen bakma araba temiz olsun kilometre 270 bin olsun hiç farketmez. bizim filanca abinin 250 bin de hondası zıpkın gibi çok temiz bakmış bakalım istersen gidip " falan diyen. üçkağıtçı su kurnazı bu uzaklaş arkadaşım bu adamdan durma bir bahane bul kaç yanından.
bakın yılına bile o kadar takılmayın arabanın kilometresi düşük olsun 1-2 yıl eski model olsun önemli değil kilometre çok önemli
gelelim yakıta;
hiç girmiyorum direkt geçiyorum akaryakıt fiyatları malum :)
vitese geldik;
yeni başlayanlara tavsiyem otomatik tabi ki. hele İstanbul trafiğindeyse otomatik yani. şanzıman korkusu olanlar tamirciye gidince öğrenir zaten ne durumda olduğunu şanzıman sağlamsa sıkıntı yok. neden otomatik dedim?
birgün akşam üstü iş çıkış saatinde trafiğe bir yakalandım. taksimden küçükçekmeceye kadar ömrümden ömür gitti. otomatik olmasına rağmen belime ağrılar girdi. her yerim uyuştu. manuel kullananlara sordum siz nasıl dayanıyorsunuz diye. o sol ayakları bacakları debriyaj pedalına basıp çekmekten komple uyuşuyormuş artık. imkanı olan otomatik alsın
kasa olarak yani bi anlamda buna modelde diyebiliriz tercihen opel corsa, astra, renault clio, hondacivic, hyundai accent,
ford fiesta, peugeot 206, fiat palio, fiat linea, citroen c3 tipi kasası fazla geniş olmayan modelleri tercih edin. yani gidip ne bileyim bi fiat panda ford mondeo almayın mesela. mondeo kocaman araba makam arabası gibi hiç gerek yok. lpg bile olsa çok yakar geniş kasa çünkü. son sahibi sen olursun derler genelde piyasada bu tip arabalar için.
"buraya da dikkat"
5 kapı alın. öyle coupeymiş 3 kapıymış uzak uzak hiç bulaşmayın. zaten satarken de zorlanırsınız müşterisi zor bulunur
geldik motor hacmine;
tavsiyem 1200-1400 ya da 1400-1600 aralığını seçin. yani 1.3,1.4,1.5,1.6 motor gibi. 1000 tavsiye etmem 1.0 motor az yakar belki ama yokuş çıkarken falan çok zorlanır. belki bazı yokuşları çıkamaz bile. normal yolda bile zor gider araba tercih etmeyin. 1.6 dan sonrasını da boşverin hiç gerek yok çok yakar
renklere geldik;
oraya hiç girmiyim kendi özel zevkiniz ama sarı, mor, pembe, şampanya, turkuaz, turuncu gibi renklere pek girmeyin derim. son sahibi olmayın arabanın. satarken aylarca beklemeyin işiniz gücünüz var uğraşmayın. en çok beyaz araba gider piyasada satarken zorlanmazsınız. olmadı siyah, gri, lacivert falan da olur. yeşildi, kırmızıydı kahverengiydi falan ikinci planda olsun. alternatif olarak düşünün onları. he o renkleri hiç almayın da demiyorum alabilirsiniz. ama öncelik sıralamam beyaz, siyah, gri, lacivert, yeşil, kırmızı ve kahverengi gibi
eveeettt geldik en önemli konulardan birincisine "" hasar durumu ""
çıtır hasarlı;
arabanın yarısı yoktur perte çıkmıştır araba. bu üçkağıtçılar arabayı tamir ederler sıfır gibi yaparlar. çamurluklardan birini de hasarlı bırakırlar. buna da çıtır hasarlı derler." hani ben kaza yaptım tamir ettirmedim alan kişi kendi yaptırsın "gibisinden. fiyatı da çok ucuza çekerler " hani hasarlı olduğu için böyle ucuz " gibisinden. kaçın kaçın geri tuşuna basın hemen uzaklaşın ordan
ağır hasarlı;
yani pert değilde kurtarılmış gibi. açıklama kısımlarında görürsünüz bazı laflar vardır. işte " araba kayıtlarda ağır hasarlı görünüyor ama olayın aslı başka biz kaskodan parayı fazla almak için hasarı şişirdik. normalde araba temiz. yav işte " hasar kaydı aslında 10 bin liraydı biz onu 45 bin lira yaptık "
sonra şey vardır bir de " arabanın 8 tane tramer (hasar) kaydı olduğuna bakmayın ben onu ufak bir sürtmede bile kaydını yaptırdım ondan öyle oldu " falan filan
ondan sonra şey de vardır "şase ve direkler sağlamdır" türü yazı mı gördünüz geç geç.
hiç oyalanmayın tamirciden çıkamazsınız ondan sonra bıkarsınız elinizde kalır. ya da yok paraya satarsınız. kaçın hemen. sakın arabanın tertemiz sapasağlam olduğuna kanmayın he. o araba yarıya kadar gömülmüştür akordeon gibi olmuştur. usta tamirci onu düzeltir tertemiz sapasağlam gibi yapar. sakın görünüşe aldanmayın. hasar kaydı dediğin ufak ufak 2 tane bilemedin en fazla 4 tane olur. fazlasını mümkün mertebe tercih etmeyin. hasar kaydını öğrenmek için aracın plakasını 5664 e mesaj gönderin hasar kaydı mesaj olarak gelir size. gerekirse 10 tane gönderin böyle mesaj. o paralara acımayın
" buraya da çok dikkat "
öncelikle dediğim gibi yalan çok türlü türlü. ama hasarın şeklinde aklınıza ilk gelmesi gerekenleri yazalım.
kapı değişti;
yandan kapıya girmişler. artık motorsiklet mi girmiş ne girmiş bilemem. eğer tek kapıysa motosiklet olabilir ama iki kapıda birdense ya da ön çamurlukta değişmişse bilin ki arabanın biri yandan gömçürmüş muhtemelen. geri tuşuna basın hemen dönün
ön kaput değişti;
buna genelde " apartmanın önündeydi saksı düşmüş kardeşim görünmez kaza işte ne yapalım " der bu üçkağıtçılar. ama sizin aklınıza ne gelsin bu durumda, araba trafikte önden girmiş arabanın birine gömmüş ön taraf göçmüş. hemen geri tuşuna basıyoruz :)
arka kaput değişti;
tabi ki " saksı düştü " diyecekler ama aslında neydi." trafikte biri arkadan geldi bir gömdü güm diye. neyse ki benim emniyet kemeri takılıydı yoksa kafa göz giderdi bizimde "
ayrıca saksı düştüyse de illa değistiricen mi öyle kalsın arkadaşım ya da git yaptır niye değiştirip beni kıllandırıyosun di mi?
uzak durun geçin boşverin
motor (sandık) değişti;
bak bak nasıl anlatırlar " tertemiz taktırdık yenisini sıfır motor sıfır kilometre inci gibi oldu "
bak bak üçkağıtçıya bak bide anlatır böyle he sanki kıyak yapmış gibi. elinde kalmış motor gitmiş yeni taktırmış birine kilitlicek artık. o siz olmayın uzak uzak acil geç ilanı
sağ çamurluk sol çamurluk ya da tampon değişti;
bunlar hiç sıkıntı değil zaten bunlarda değişmemişse bana da haber verin gidip bi bakiyim. öyle benzin pompası bilmem ne filtresi triger kayışı bunları zaten sen arabayı aldığında götürdüğün tamirci arkadaş değiştirecek merak etme. bunlar çok normal.
unutmadan söyliyim arabayı aldıktan sonra birkaç bin lira kalsın cebinizde tamirci arkadaş o parayı alacak sizden. ama acımayın verin ne olur ne olmaz bi triger kayışı değişmemişse motor elinizde kalır.
ve işte bir önemli nokta daha boyalı parça ya da boya;
" biz temizlik boyası yaptırdık arabaya tavan boyalıdır " yazarlar ya da " keyfe keder boyadım " falan
bak bak üçkağıtçıya bak. ben o kadar parayı senin keyiften boyadığın arabaya mı vericem hayret bir şey geçin ilanı çabuk çabuk geçin:)
ve tavan boyalı olayında bir üçkağıtçı yazısı daha geliyor;
" yine geçen apartmanın önüne park etmiştim. saksı sen ordan benim tavana düş. eyvahhh sesi duymamla balkona çıkmam bir oldu. gittim bi baktım bir de ne göreyim. bizim arabanın tavanına düşmüş e ne yapalım boyattık tavan boyalı "
" yav bigün hiç sorma güneşin altına bi park ettim arabayı. döndüğümde ne göreyim aaaa olamaz tavanda güneş yanığı. içim paramparça. e ne bakıyosun öyle aval aval ne yapsaydık öyle leke mi kalsaydı boyattık tavanı tavan boyalı "
neyse ben size bunun aslını söyliyim. takla attık biz ". ne diyim sana şimdi ben takla mı attık diyim. bi olay uydurdum işte belki yersin "
bu boya hadisesini de değisim gibi düşünün. ne demistik şu değişti bu değişti. ama burada ince bir fark var. işte mesela adam kapıyı kaputu falan değiştirmemiş boyatmış. eğer tavan hariç komple boyalıysa belki bi nebze kurtarır. ama siz yinede bel altı boyalı ya da tavan hariç lokal boyalı diye tabir edilen ilan açıklamalarını seçin. yani bel altı demek sürtünmeye bağlı ufak tefek ezilmeye çarpmaya bağlı arabanın yan kısımlarında olan boya demektir. lokal boya da yani işte bu boyalar muhtelif yerlere yapılmış gibi yani çamurluk, işte kaputun kenarı, kapının bir bölümü. bu şekilde. bunlar normal bunları kafaya pek takmayın. ama en önemlisi neydi tavan hariç boyalı tavana dikkat.
yazımın sonlarına doğru gelirken bir şeyi daha söyliyim. yanında bu işleri çok bilen adamla gitme alamazsın arabayı. aldırmaz orada bi çok bilmişlik yapmaya kalkar. geri döndürür seni. 10 tane araba baktırır hayatından bezersin vazgeçersin almaktan. yeter dersin almıyorum araba falan. yersin o araba parasını. 6 ay sürer. sen bu işlerden anlamayan ama akıllı bi arkadaşla git.
sen telefonda satıcıyla konuş. ama kesin emin konuş. "uzaktan gelicem bak ustaya da göstericez bizi taklaya getirme daha bir sürü araba bakıcaz " falan de. adam " tamam sen gel rahat ol "derse git bak arabaya. oralarda bir ustaya gösterebilirsin. ya da yakın yerdeyse gel kendi tanıdığın ustaya göster. eğer çok pahalı bir arabaysa ekspertize götür baktır ama kontrol ettir mutlaka kafana göre alma. paranı çöpe atma aman sakın diyim
eveettt arabayı aldın demek merak etme bulmuşsundur yüzbinlerce araba var. hergün binlercesi satılıyor. binlercesi ilana ekleniyor neden bulamayasın. bi de bu yazıyı okudun öyle seni kandırmak isteyen üçkağıtçıların arabasına bakmaya gidip vakit de kaybetmedin.
eğer otomatik aldıysan dikkat et araban hep d vitesinde gitsin. orada yokuş aşağı yokuş yukarı çıkarken falan kullanabileceğin bazı harfler var. ama onu şimdilik boş ver. biraz öğrenince bakarsın. tak d ye devam et. yokuşta biraz yavaş çıkarsın sorun değil acele etme. trafik çok sıkışık zor gidiyo ya da ışıklara gelince baktın 1 dakika falan bekleyeceksin boşa al arabayı. boşu boşuna viteste kalmasın zarar vermesin arabanın aksamına. yeşil yandığında yine d ye tak devam et.
park olayını sırasıyla söylüyorum sakın unutma. müsait bir yer buldun durdun frene bastın. arabayı boşa al yani ( n ) ye. el frenini çek. arabayı ( p ) ye al. ayağını frenden çek. direksiyonu da kaldırıma doğru çevir. ne olur ne olmaz lastikler kaldırıma yakın olsun. en son kontağı kapat. kontağı en son kapat sakın şaşırma. kontağı ilk başta falan kaparsın arabanın freni bi şişer kendi kendine gider araba durduramazsın. el frenini çek diyeceğim ama nerden aklına gelecek o panikle sen sırayı bozma en son kontağı kapat
çalıştırmaya başlarkende tam tersi. oturdun şoför koltuğuna önce frene bi bas. sonra kontağı aç. kontağı açar açmaz hissediceksin zaten hoop fren yumuşucak frene basılı tut ayağını. vitesi boşa al. el frenini indir. vitesi d ye tak. direksiyonu gitmek istediğin tarafa çevir gaza bas devam et
buradaki en önemli detay fren. park ederkende çalıştırırkende o ayak hep frende olacak. arabayı frenle zaptediyorsunuz yani yoksa araba gider. park ederken bakın el frenini çekmiş misiniz? vitesi park'a yani " p " ye almış mısınız? bunları yaptıysanız ayağınızı frenden çekebilirsiniz. çalıştırıp giderkende yine el frenine bakın indirmiş misiniz? vitesi " d " ye almış mısınız? bunları yaptıysanız ayağınızı frenden çekip yola devam edebilirsiniz. ama ayak hep frende unutmayın bunu
ee gerisinide yavaş yavaş öğrenicen. şunu unutmayın sizin paranız değerli o parayı çok zor koşullar altında çalışarak kazandınız bunu sakın unutmayın. bir hevesle gidip paranızı üçkağıtçılara kaptırmayın. hadi kalın sağlıcakla..
not : benim anlatımlarım haricindeki kişilerin konuşmalarını falan tırnak içerisine almaya çalıştım okurken dikkat etmeye çalışın
nota devam : yine dayanamadım unutursunuz belki içim elvermedi son kez tavan boyalı, ağır hasarlı, çıtır hasarlı, kaput değişti, kapı değişti, temizlik nedeniyle komple boyalı, güneş yanığı nedeniyle tavan boyalı, saksı düştü, sıfır motor (sandık) taktırdık. bu yazıları görür görmez hemen geçin ilanı hemen. bu üçkağıtçılara sakın paranızı kaptırmayın.
edit : alt entrylerden birinde birisi noktalama işaretlerine dikkat etmediğim konusunda bi serzenişte bulunmuş o yüzden noktalama işaretleri koydum onları da nereye koyacağımı tam bilmiyorum ama koydum. cümlelere başlarken büyük harfle başlamak isterdim ama burada büyük harf yok. siz noktalardan sonra ki cümleleri büyük harfle başlanmış gibi düşünün11 Yorumla- +1 yıl
bunu ekşi sözlükteki entrymden kopyala yapıştır yaptım
En İyi Cevaplar
+1 yılİkinci el araba alanların, sıfır araba ayarında araba aramalarına ifrit olmuşumdur her zaman... Vatandaşın almaya çalıştığı araba 15 yaşında ama almaya çalışan kişinin tripleri ve kriterleri 0 araba ayarında...
Bence, ikinci el araba alacak olanların önce şu aşırı ve gereksiz titizlik huylarından vazgeçmeleri gerekiyor. Al arabayı, beğenmediğin yeri her neresiyse döşemesi mi artık neresiyse yaptır... :D
Motoru ve şanzımanı sorunsuz olup, koltuk kılıfında deforme olduğu için araba almayan adam gördü bu gözler... :D01 Yorumla
Az yakacak. En önemlisi bu. Çünkü gezemiyorsun yoksa. Sonra hemen satılabilir olacak. Acil paraya ihtiyaç olabilir. Rengi beyaz olacak. En çok o tutulur. Sonra bu özelliklere göre tipini sevdiğin bir araba olacak. Ayrıca Airbag açmamış önden kazası olmayacak. Sağ sol arka olur sorun değil.
00 Yorumla
+1 yılAracın hasar kaydı olup olmadığını kontrol edin.
Aracın ekspertiz raporu var mı, sorun.
Araçta hasar kaydı olmasa da boya ekspertizi yaptırın.
Motorun ve donanım özelliklerini öğrenin.
Kilometresini öğrenin.
Aracın trafik cezası olup olmadığını öğrenin.00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
23Cevap
- Arabalar konusunda 10,8b cevap paylaştı.
u +1 yılBence daha önce kaza yapıp yapmadığına bakmak lazım
01 Yorumla- +1 yıl
Bencede
Tarif ile olacak şey değil. Bilen biriyle git almaya expersiz alma. Üstüne almadan aracı para verme. Cuma günleri öğleden sonra alışveriş yapma.
03 Yorumla- +1 yıl
Dolandırıcılar cuma çalışır kanka. Yok banka yok noter VS yok çek bozdurma işleri ile gelirler cuma 5 te noter kapanır pazartesiye kadar. Uzak bir yerden geldiysen eğer 2 gün bekle tehlikesi ile insanlar normalde kabul etmeyeceği şeyleri kabul edip dolandiriliyorlar. Her hafta mutlaka 1 2 kişi bu konu ile şikayete geliyor
+1 yılSamimi bir ustam yoksa istersen kurdu ol yinede kandirilirsin... serviste calisoyorum öyle şeyler gördüm ki, öyle 3 kağıtlar... hem sanayiden hem servisten soğudum
00 Yorumla- Arabalar konusunda 385 cevap paylaştı.
+1 yılEkspertiz mutlaka yaptır arabadan anlayan biri ile arabaya bakmaya gidin muayene tarihini değişen ve boya olup olmadığını mutlaka sorun hasar kaydı ne kadar sorun km sorgulama çok önemli
00 Yorumla
+1 yıl- +1 yıl
Takla attıysa. Olmqz
+1 yılEkspertize sok bir sorunu çıkarda indir fiyatı mesela geçen eniştem aldı adam sorunu yok dedi arabanın hava yastıkları çalışmıyordu adam yaptı öyle aldı.
00 Yorumla
+1 yılDeğişeni var mı ona dikkat et, boyasız mı ona bak, tüp kazanı, baskı balata filan baktır, muayene ve sigortası tam mı onu araştır benim bildiğim bu kadar
00 YorumlaTarcanlar expertiz sami tarcan 😀 sonra youtube de kendi aracını izlersin. Araba burdan vuruklu şuradan işlemli.
00 Yorumla- Arabalar konusunda 605 cevap paylaştı.
+1 yılKimseye güvenme iyi ce baktırdım teste götür ustaya baktir
00 Yorumla Bence çizikleri var mı, yok mu diye kontrol edilmeli.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılikinci el araba veya sıfır en sağlam pilli araba buji yok motor yağı radyatör yok marş yok çalışmadı marş basmadı yok su kaynatmaz yolda bırakmaz
00 Yorumla1 araba olup olmadigina ve soylendigi gibi olup olmadığına.
00 Yorumla
+1 yılMotoru iyi olsun gerisi önemli değil. Motoru hasta araba alınmaz
00 Yorumla
+1 yılKm yakıt türü otomatik vites üstün körü atılmış görüştür
00 Yorumlaöncellikle merhaba yapılması gerekenler ilk önce Ekspertize sok arabayı ondan sonra hasar kontrol yaptır ve arabanın trafik cezası olup olmadına baktır
00 Yorumla
+1 yılKaza yapmışsa kaç kere kaza yaptı onarımlar tamirler bilinmeli
00 Yorumlaİyi bir expertiz seçmeye dikkat etmen yeter.
00 Yorumla
+1 yılKazalı olması değişeni motoru
00 YorumlaKesinlikle expere sok
00 YorumlaHasar kaydını sorgula ve expetiz raporu al
00 Yorumla
+1 yılMutlaka exper e gösterin tramer kaydına bakın?
00 Yorumla
+1 yılHatasız hasarsız olmasına dikkat edilmeli
00 YorumlaÖnce şase Sonra yürüyen önemli motor şanzuman vs
00 Yorumla- Arabalar konusunda 340 cevap paylaştı.
+1 yılherseyıne
00 Yorumla
Gizli Üye(18-24)+1 yılabla o profil ne
00 Yorumla
+1 yılExpere git
00 Yorumla
+1 yılMotoruna 😂
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri