Evet sayın Emine Erdoğan zamanda yağ gibi akıyor, işte böyle yağ gibi akıp ülkeden çekip gideceksiniz, Bir de geçmişsin böyle gevşek gevşek konuşuyorsun?
Diğer tarafta Selvi Kılıçdaroğlu çocukların beslenme çantasını paylaşıyor geçim derdi çeken çocukları paylaşıyor benim gözümde first lady'lik herhangi bir şey yok diyor sadece çocukların yatağı aşk girmemesini istiyorum diyor çocuklar ve milletini düşünen bir adam, bir yanda da yıllar önce Çin'de üretilmiş araba modelinin aynısını yerli ve milli değer millete yutturan, aynı zamanda Burak'ın asgari ücretli sadece zengin holding babadan para yiyen insanların alabileceği arabayı yerli ve milli diyerek millete kakalayan, mevcut hükumeti ve Emine Erdoğan'ın kocası bir de geçmişler böyle dalga geçer gibi neymiş efendim yağ gibi akıyormuş acaba öbür dünyada hiç düşündünüz m?
Ben bu arabayı savunan tipleri de anlamıyorum neymiş efendim yerli ve milli arabaymış ulan git bakalım sana bedavaya verebilecekler mi? Tabii Emine Erdoğan alır ona göre ne var ki bir illiyada bir eli balda kendi cebinden almıyor ya milletten yardım toplayıp milletin parasıyla araba alıyorlar, ama benim iki lafı bir araya getiremeyen halkımda bunu gerçekten gurur kaynağı sanıp havalara giriyor sorsan evinde patates soğan yoktur pazara gittiği zaman en ucuz ürün arıyordur iki lafı bir araya getiremiyordur ama tutar bu arabayı savunur, hadi mademi yerli arabaysa biz yaptıysak düşük fiyata sat herkese alsın ya da bütün makam arabalarını mercedes'lere onu bunu iptal et sadece bunları kullan tüm devlet kurumlarında bu arabalar kullanılsın?
Ama yok böyle milleti kandıracaklar ondan sonra ellerini bir seccade alıp Şükür namazı kılmaya kalkacaklar şükür namazını asıl kılacak olan insanlar sen bu ülkeden gittiğin zaman kılacak olan insanlardır, şerefli İslam dini ne kendi pis siyasetlerini alet edip durma, ama ne yazık ki hala bunları inanan cahil konuşmaktan bir haber eline bir kitap alıp okumamış insanlar var işte aramızdaki fark buradan kaynaklanıyor yağ gibi kayıyor çünkü halka yağ gibi geçirmeyi biliyorlar.
Bu Halk kendilerini yağ gibi geçiren insanlardan zevk alıp hala da destek veriyor.
Şu bıraktığım resim aradaki farkı çok güzel gösteriyor bir tarafta yağ gibi akan arabalara binen Emine diğer tarafta fakirin fukaranın çoluğunu çocuğunu düşünen Selvi hanım,
maddi temelli mutluluk yaşama yani, isterse peynir 3000 tl olsun neden bu aglayım ki beynini kaçık fikirlerle meşgul et mesela zaman makinesi üzerine varsayımlar üret falan
şimdi bazıları diyecek ki; Eee Avrupada yaşıtların hayatı yaşıyor sen sürünüyorsun falan filan
Benden iyi yaşıyorlar olabilirler, lakin her gün yemeğimi yiyorum, geziyorumda, bu bana gayet yeterli geliyor. Ne yani onlar rahat yaşıyorlar diye ben ağlayım mı bence çok saçma olur bu hareket
Gece muhafızı Asosyalliğin ve karamsarligini kendine sakla Çok iticisin çok basitsij mide bulandiricisin iki hesaptanda engelledim hala goruyorum seni naleet birsy
Memleketimde araç yapımına karşı çıkacak değilim, bununla gurur duyarım...
Lakin; bu ülkenin araç yapımından çok daha elzem ihtiyaçları var! Memleketimde soğanın kilosu 25 lira iken, ülke insanının %60'ı kredi alıp batağa saplanmışken, ülkenin dört bir yanı sığınmacılar (işgalciler) ile dolmuşken, düzen kaçmış huzur bozulmuşken ''aaaa bakın TOGG yaptık'' denilmesine sevinecek halde değilim... Bu evde çoluk çocuk açken, okulda defter kitap alamazken gidip borçla harçla Iphonetelefon alıp buna sevinmem gibi olur!
Ülkenin bugünü değil, önümüzdeki 50 yıllık problemleri şu an önümüzde. Hele ki şu hudutların korunamaması ve ülkenin yabancılar tarafından işgal edilmesi çok ama çok kötü bir tablo. Biz bir şekilde kurtulacağız belki ama çoluk çocuğun geleceğini çalıyorlar!
Olaya politik bakmamak lazım, karalamak için bunun neresi yerli demeye de gerek yok. Basit bir mantıkla Brezilyadan aldığın çiğ yer fıstıklarını ülkeye getirip, kavurduktan sonra Asya ülkesine satıp ülkeye katkı sağlıyorsan bunu da Türk malı olarak piyasaya sunabilirsin. Ülkemiz için hayırlısı olsun elbette fakat bu aracın hayalini kurmamak lazım pahalıdır. Şu an Rusyada bile üretilen LADA marka araçlar can yakıyor. Rusların piyasaya sundukları araç var tamamen eski Amerikan markası Chevroletin üretimini durduğu bir model. Ruslar projeyi satın alıp, adını değiştirdikten sonra yerli üretim diye satıyorlar.
şu an araba güzel ama çoğu parçasını biz üretmiyoruz toplama araba yapmışız ve insanlar nasıl çalışıp alicaklar hiç bilmiyorum ama zamanla birsürü model olacağı için herkes alır fiyatını 500k dan satılacak dediler sonra 1.1M olmuş çiziminin pirinfarina (Ferrari ve Fiat tasarlayan şirket) yaptığı çok geride kaldık diye düşünüyorum haksız mıyım İHA desen ancak bu şeyler yapmışız gençler bir şey yapmak isterlerse her şeye vergi KDV ÖTV ekliyoruz yazık değil mi gençlere bilmiyorum bu ülkede çoğu şey zor gençler telef oluyor konu değişti biraz kusura bakmayın
bana 1 tane yüsde yüz yerli arac üreten bi arac markası söle tamam onuda gectim Şu an bi tesla ile togg karsılastır teknolojık olarak bide fiyatını karsılastır nek adar uygun oldugunu ne kadar teknolojık oldugunu anlarsın iha dedigin siha dedigin yapay zekayla sürü iha siha aynı anda komutla operasyona gönderende biziz dünyada basaran Şu an yok kdv ötv diyosun mesele kadv ötv olmasa devlet kimseden vergi almasa bu ögretmenlerı polisleri askerleri iscileri bu kamudakilerin paralarını nasıl ödeyecek yol köprü baraj aklına gelen seyler nasıl gerceklescekti ülkede hic bisey zor degil sadece gelırlerle giderlerimizin dengesizligi var giderimiz cok fazlalastı ondan gelır azaldı gider cok neden cok fuzili bir sürü sey herkes bi zengin gibi yasamak istiyo ama katkı sıfır herkes esit yasayalım istiyo ama kimsenin hakkına saygı göstermiyo kolay para kazanayım istiyo az calısıp cok kazanayım istiyo herkes adalet istiyo ama kimsenin adaletli oldugu yok sorun sendemi yoksa fikirlerindemi
Tabi ki öyle diyecek. rahatsız ya da kötü demezler. güvenmem için kullanmam gerekiyor ya da bilgi sahibi olmam gerekiyor yeterli bilgim yok. ama param olsa da almazdım. şu an başka araç düşünürdüm
Sıraya girdiğimde araç bana çıkmadı ama ilk fırsatta togg'a sahip olacağım.
Aracı her olumsuzluğa her eleştiriye rağmen üretenlerden ülkem için çok minnettarım.
Tarih bu insanları ve iradeyi asla unutmayacaktır. Yeri ve vakti geldiğinde bu olayın ne kadar önemli olduğunu her bir birey görecektir.
Not : Kimse beğenmek zorunda değil, beğenmeyenleri eleştirerek kimse vakit kaybı yapmasın.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Togg'a sırf o siyasi kişiyi sevmediği için bk atanlar oldukça gelişime kapalı, sığ ve geri kafalısınız. Kusura bakmayın ama gerçekleri söyleyeceğim. Çok bile geç kalındı bir ülkenin yerli mal teknolojisi hiç olmaz mı abi ya? Boşa para gitti falan yazmış nasıl olursa olsun bir şey çıkmış ortaya ilkten hiçbir şey üretmeden nasıl daha iyisinin çıkmasını ve satış yapmasını bekleyebilirsiniz ki? Buna ülkenin gelişmesine karşıt olmak bir çeşit düşmanlık denir. Bu mutant bambaşka havalarda taş devri kafalı insanlarla aynı ülkede yaşamak zor bunlara kalsa birkaç sene önce metrolar da çok gereksizdi ve boşa paraydı şimdi her gün bu insanlarla üst üste biniyoruz metroda kucak kucağa happy happy her şey güzel olacak heşteg
Abi bunlar her şeyden nefret edip şikayet eden ama yalısında rakısını yudumlayan değil mi togg'a hakaret edenlere söyledim hem siyasi olarak ne düşündükleri beni alakadar etmez ama emeğe saygı duymamak ne kadar üzücü ülkemin insanı mı bunlar cidden daha iyisini yaptılar da hükümet mi kabul etmedi
Bir varmış bir yokmuş. Bir araç yapılmış. Adına yerli denilmiş miş.. Devlet projesi olması gereken bir ürün, siyasal bir partinin propaganda maşası haline dönüşmüş. Markanın göbek adı artık devletlikten uzaklaşıp siyasal bir markaya evrilivermişti. Oysa hükümetler geçici, devletler baki kalacaksa, kendini devlet olarak gören siyasal parti hükümetleri bunu görmezden gelmişler miydi? Ne bileyim yani...
Artık halkı ortadan ikiye bölenler, satış rekorlarını baştan kaybetmiş olacaklardı. Bir ürün devlet yerine siyasal bir partiyi temsil edecekse eğer, diğer yarıdan fazla çoğunluk olan nuhalifler tarafından hazmedilmesi imkansız hale bürünecekti.
5
44 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
@mehmetsercan : Öncelikle üretilen yerli ve milli togg'un :
– elektrikli motor: alman bosch – batarya: çinli farasis – araç entegrasyonu (aktarma organları) : alman edag – şasi sistemleri: ingiliz mira – tasarım: italyan pininfarina Keşke bu projenin içine bir parti iktidarı dahil olmasaydı diyorum. Chp, akp ya da bir başkası. Dünyada markalaşmak devletten bağımsız olur. Devlet ancak imkan yaratır ve belli yere kadar destek olabilir. Mesela Adolf hitlerin volkswageni gibi. Hitlerin partisi de şu anda yaşıyor olsaydı, eminim ürettiği araçları dünyada kimse almazdı. Buradan iktidara, hitler benzetmesi çıkarmak amaç değil. Eğer işin içine siyasi otorite ve progobandası girerse, dünyada hiçbir zaman marka olunamaz. Bu her iktidar için geçerlidir. Çünkü o markaya bir tek, iktidardan olanlar sahip çıkacaktır. Ülke sınırları dışında bile, kabul görmemesine sebep olacak. Bu nedenle, hiç bir zaman başarı yakalamayacağı ortadadır. Bu ancak silah sanayi gibi, stratejik konularda geçerli olur. 1-Koç gurubundan örnek verilmiş. Koç gurubunun ürettiği yerli araçlar da fasondur aslen. İtalyan fiat gurubunun patenti olmassa onlarda olamazdı.
2-Milli ve yerli olan bir ürünün fiyatı makul olmalıdır.. Yani yerli ürün fiyatının cazipliği ile düşük bütçeli vatandaşa hizmet etmeyi amaçlar. Togg denilen aracın bir çok aksam ve parçasıı ithal menşeidir. Bu yüzden fiyatı yüksek ve dövize dayalı, her daim halk arabası olmaktan uzak kalacak. Yani bir togg üretmek için, bir şeyler ithal etmek zorunda kalınacak. Bir nevi bu ürünün ülkeye hiç bir katkısı olmayacağı ortada. İthalata dayalı yerli ürün olamıyacağı gibi, millete de hiç bir getirisi olmuyacağı ortada.
3- Mevcut iktidar ülkenin başında olmadığı senelerde de, Türk ordusu zaten hep güçlüydü. Yani bir ülkede seçilmiş iktidar, milletin geçmişi başarılarla dolu silahlı gücü ile övünmesi kolaycılığa kaçmak olur. Eski yıllarda ki teknoloji ile günümüz konjonktürü artık çok değişti. Artık iha siha, tank veya tüfek yapmak çok zor olmasa gerek. İranın ve pakistanın bile silah üretmesi buna örnektir. Mevcut iktidarın olmadığı yıllarda dahi, uçak, gemi ve silah zaten yapılıyordu.. Bu ülke 1923'de ayağında çarık bile olmayan askerlerin emeği ile kurulduysa, dönemin en modern silah ve gemilerine sahip olmanın da bir manasının kalmadığı meydana çıkar.
4-Bundan önce ki diye eleştirilen iktidarlar dönemlerinin en kötü dönemleri bile, şu anda ki mevcut olan iktidardan daha iyidi. Mesela kıbrıs barış harekatı, bülent ecevit ve erbakan koalisyon ortaklığında ki, kıtlık ve yokluk zamanlarının bir ürünüdür. Veya tansu çiller zamanında, yunanistanın kardak kayalıklarını geri alınması gibi. Bunun gibi örnekler kastediliyorsa, mevcut iktidarın övündüğü teknolojik silahların olduğu günümüz dönemnde, neden yunanistanın işgal ettiği adaların hala geri alınmadığı sorgulanmalı. Ayrıca artık mevcut global dünya savaş taktikleri de değişmiştir. Ekonomik olarak ayakta kalmak daha bir geçerli olmuştur. Ülke kaynaklarını korumak, bu kaynakları özelleştirmek gibi hareketler daha fazla teslimeyet yaratacaktır. Bir diğer unsurda nükleer güç olup, caydırıcı olabilmekte yatar. Düşünülürse, Abd, rusya, çin ve ya bir çok ülke silah teknolojisi, türkiyeden açık ara çok ilerdedir. Ama bu gibi ülkelerin caydırıcılığı ve birbirlerine olan denge ve ahengini ise, nükleer kapasiteleri belirler. Nükleer varlığın olduğu bir dünyada, uçak, gemi veya top üretmenin getirisi sınırlı kalacaktır.
Partilerden ve iktidarlardan bağımsız bir gözlem doğrultusunda ele alacağımız her fikir tarafsızdır. Bir ülkenin geleceği partilere, bireylere değil, devletin kurumlarına ve devlet aklının yitirilmemesine bağlı olduğu gerçektir. Siyasal partilerin devletleşmesi, devletin olanaklarıyla progobandaya kalkışması çok yanlıştır. Yapılacak faydalı işlere dahil olup, bunları oy devşirme amaçları güttükleri anda, her alanda başarısızlık getireceği kesin. Çünkü her ülke sınırları içinde muhakkak karşı mahalle vardır. İktidar ve muhalifler bir marka olsalardı, emin olun ki, üretecekleri her bir ürün satamıyacağı için zarara mal olacaktı. Akp'nin ürettiği çikolatayı karşı cenap, Chp'nin üreteği bisküviyi öteki kesim almayacak.
İşin aslı Togg siyasi bir amaca kurban gidecektir.
devlet desteksiz hic bi üretim kazanamadıki öyle kolaymı amerika ambargo koydugunda hangi firma mal satmaya devam edebilir hic biri ozaman yükselen sirketler ivme kazanan sirketler ülkelerinin siyasetine göre sekil alır ve zenginlesir togg markası birisi birinin digeri digerinin degil dünyada milli yerli olan bi arac olmaz hepsi parcalarını farklı ülkelerden alır bu bi gercek sizin milli dugunuz nasıl oluyo anlamadım 1999da bayrak diregi nin ipini ürettik derken yok diregi almanyadan gelıyo yerli milli olmaz ham maddesi arjantinden gelıyo olmazmı deniyodu biraz mantıklı olmak lazım neticede isim hakkı sizin parca nerden geldıgı önemli degil simdsi ordan yarın türk firma üretir togg ordan temin eder zamanla üretim yerlilik oranı yüzde 80 90 cıkar savunma sanayı yüzde 16 iken yüzde 80lere ve 2028 de yüzde 90 nasıl cıkacak hamleler yapıldıysa buda öyle olcaktır baslangıcı elbet böyle olabilir kötülemek yerine tam destek olmak lazım emin ol hitler yasasaydı kimse almazdı degil müttefikleri yine alırdı neticede kocu örnek vermissin adamlar bu ülkenin is vereni olsa hükümetlere yıllarca cok yüksek faizden borc para vermezdi bankalarına bak en yüksek faiz oranı onlarda üstelik kocun kimlerle baglantıısı var hangi sirketlerle ortak biloyomusun kac yabancı ortagı var o yüzden kocu örnek gösterdim kocun üvey oglu aydın doganda picamayla basbakan karsılardı cumhurbaskanınada racon keserse hükümeti biz kurar biz alasagı ederiz derlerse is adamları gerekeni devlet yapar o yüzden iyi okumak lazım
@mehmetsercan : Togg'a bakıldığında, bu araca yerli ve milli diyebilmek için, ülkedeki insanların ya elinin altında internet olmaması, ya da artık dünyada çok gelişmiş, olan haberleşme envanterinden yoksun kalması gerekli. Malum olan, artık bir telefonla bile her işin yapılabildiği dünya düzenin gereği, her bilgiye ulaşmak çok daha kolaydır. Eğer togg, onu hayata geçirmiş gönüllü iş insanları tarafından sahiplenilip, halka arz sunulup tanıtımı yapılsaydı, her şey daha başka bir hale bürünebilirdi. Aksi halde her togg gösterimin de, reklamında, tanıtımını yaparken, siyasi iktidarın da onunla beraber aynı karelerde reklamı yapılması, bu ürünün baştan başarısız olacağının kanıtıdır. Bu işi ancak o siyasal partiden olanlar sahiplenecek. Ancak o siyasi partiye gönül veren, maddi durumu iyi olanlar alıp yararlanacaktır. Bu araçların diğer yarısını da devlet satın alacak zaten. Kamu eliyle büyük siparişler şimdiden verildiğine emin olmak lazım. Yani togg'un kamuya olan satışlarını tüm millet cebinden ödemiş olacak.
Araştırılırsa, devlet desteği olmadan büyüyen bir çok dünya markası, devlet desteğiyle büyüyenden daha fazladır.. Mesela baykar makine, devletten aldığı sınırsız desteklerle, bayraktar iha ve siha ortaya çıkarabilmiştir. Ama aynı yıllarda vestel, tai veya tusaş gibi firmaların da ürettiği bu gibi geliştirmelerin arkasında durulmamıştır. Her daim arka planda kalmışlar ve baykar kadar destek verilmemiştir. Burada da, baykar gurubunun mevcut iktidara yakınlığı ve o siyasi partinin damadı olması sonucu ile, şahsi bir firmayı devletleştirme progabandası söz konusu olmuştur. Öyle olacak ki, baykar gurubu açıklamalarında, iktidarın değişmesi sonucu işlerin yürüyemiyeceği veya kesintiye uğrayacağı imasında bulunarak bunu perçinleniştir. Oysa ki, devlet tarafından finanse edilen büyük stratejik ürünlerde, bu gibi açıklamalarda bulunmanın, bir siyasi partinin nasıl devletleştiğni ortaya çıkaracaktır.
sacmalama saydıgın tai gibi tusaş gibi büyük firmalar devlet ortagıdır aselsanın oldugu gibi bi arastır istersen vestel özel olabilir ama neticede savunma sirketi degil savunma sirketlerinde dünyada hic bir ülke düsmanına sattırmaz
@mehmetsercan Tai ve Tusaş devletin ta kendisi. Bu devlet kurumları da bir çok silah üretiyor. Tai'ye ait iha'lar olan ankaların, neden bayraktar kadar itibar görüp arka planda kaldığı merak konusu. İktidara yakın bir şirketin devamlı ön planda tutulup, onun üzerinden mevcut siyasi partilerine oy getirimi sağlama aracı olarak kullanılması, elbette doğru değil. Sonuçta baykar bir devlet kurumu da değil. Şahsi bir kişi ve kişilere ait, geliştirdiği ürünler üzerinden para kazanan bir firma. Aynı togg örneği gibi. Ve bu kuruluşun sahibinin de, iktidarın damadı olması, muhalif kesim tarafından rahatsızlık yarattığı gerçeği ortada. Anlatmak istediğim, yapılanlara karşı çıkmak adına bir art niyetten öte, yapılan yanlış yöntem ve siyasi parti iktidarlarının işin içine girmesidir. Hangi siyasi parti yaparsa yapsın çok yanlış. İktidarlar illa ki övünecek bir şeyler arıyacaksa, tamamen devlet kurumlarının icraatlarıyla övünmesi doğru olur. Yoksa togg, İHA, siha vb. ülkeye faydalı işlere kimsenin karşı çıkması imkansızdır...
sen iyimisin Şu an tai aslesan gibi kurumlar dünyanın savunma sanayisinde ilk 100 sirketi arasında 4 tane sirket bulunuyo bayraktar bulunmuyo ama bayraktan hızlı sıcrama yapan sirket arasına girdi dahada büyür bizim üretimde sıkıntımız yok markalasmada sıkıntımız var onuda basarıyoruz gittikce yakında togg da büyük sirketler grubuna girecektir herseyin zamanı var devletin desteklemedigi hic bi kurum kendi basına büyüyemez özellıkle savunma sanayileri egr büyüyosa arklarında büyük yafdulerın sermayesi vardır yoksa öyle kolay olmuyo
@mehmetsercan Aselsan, roketsan, tai, tusaş iyi işler yapıyor. Daha da iyi olması zaten devletin devamlılık esası gereği, siyasetten ve kişilerden bağımsız olması esasıdır. Ama yinede uzun menzilli taktik ve balislik, kıtalar arası füzeler yapamıyoruz. Hava savunma sistemi üretemiyoruz. En kritik ve savunma da en kestirme yol olarak gördüğüm, nükleer teknoloji alanında sıfır dereceyiz. Kore hyundai patentli tank yapıyoruz, ama hala motor bulunamıyor. Helikopterimiz italyan teknolojisi sayılır.
Togg üretiyoruz ama hala tam kapasite bir fabrika ortada yokken, araç siparişi alınıyor ve reklamı yapılıyor. Ben büyük konuşmayı hiç sevmem. Haddim bile değil ancak, togg'un sonu bence devrim arabaları gibi olacak. Çünkü togg denilen aracın tamamen ithalata ve montaja dayalı olması, bu ekonomik verilerle kar etmesi çok güç olacaktır. Üretilen bir ürünün devamlılığı ancak sağladığı yüksek kar marjına bağl olur. Ayrıca togg'a karşı bir çok büyük global alternetif marka varken, bu imkansıza yakın gibi birşeydir.. Buna geçen haftalar da, tesla markasının , Türkiye piyasasına rekabet etmek adına almanyadan getirmeyi planladığı model örnektir. Türk insanında ki, marka fanatikliği ve marka imajı sıkıntısı da ortadayken, togg'a kimse yönelmiyecektir. Dünya otomotiv piyasası çok çetrefilli bir sektör. Öyle ki, şu anda çin devletinin ürettiği fiyatı gayet makul bir çok araç, avrupa ve amerika otomotiv piyasasını de es geçersek, ülkemiz insanı tarafından bile kabul görmediği ortada..
Çin rekabet ve teknolojisinin de, Türk teknıolojisinden kat ve kat önünde olduğunu düşünürsek, gerisini siz hesap edin. Yani her alanda sözü geçen çin devletinin bile , otomobil sektöründe adı yokken, togg'un bu sektörde tutunması hayalcilikyen ötesi olmayacaktır. Sohbetin sonu sizin de belirttiğiniz, markalaşma sıkıntısı burada asıl meseledir. Bence Türkiye bu işlerde çok geç kaldı. Silah sanayisinin zaten stratejik ve kar etme amacı gütmemesi ile, markalaşma hususunun öneminin bulunmaması sebebi ile es geçersek, maalesef bu böyledir. Ben baştan bu yana togg aracınn, ülke sınırları içinde dahi tutunamıyacağını düşünüyorum. Çünkü çok sıkıntılı bir konu olan, bu ürünün siyasallaşmasıdır. Ülkenin yarıdan fazlasının, mevcut iktidara karşı bile olması, bu aracın kutuplaşmaya kurban gideceğine maalesef inanınız. Ucuz erişilebilir bir halk aracı olmaktan uzak, fiyatı cüzi, yerli ve az yakan araba arayan insanların, hangi siyasi parti ve görüşten bağımsız olarak, alım gücünün yetersizliği sebebiyle onları daha fazla kızdıracağını düşünüyorum. Çünkü araştırırsanız, ne yakıt, ne vergi ne servis ağı ve marka imajı bakımından, Türk insanının ihtiyaçlarına cavap veremeyen bir araç olarak doğmuştur.. Göreceksiniz ki, en büyük alımları yine devlet gerçekleştirecek. Kamu eliyle, devletin hazinesi sayesinde bir nevi, tüm Türk halkı bu arabayı zaten almış gibi olacak.
bos konusmaya gerek yok önde olan bi kac savunma sanayındeki bisey söle ve cinin nasıl gelısmıs olduguna baskaları karar versin gec kalmıs dedigin nedir Şu an yapılan bütün atılımlar gecte kalsak son teknolojı oldu gec olabilir ama yapılanlar geri kalmıs teknolojıler degil anlatmak istedigimi anladınmı cinde öyle cok büyük bi teknolojıye sahip degil hidrojen bombası haric üstelik bi profosör türkiye devleti istesin biz 6 ayda yaparız dedigi halde
birincisi yüzde yüz elektrikli dünya elektirikli araca geciyo tesla Şu an dünyanın acık ara en iyisi ve türkiyenin ürettigi aracla kıyaslama yapn ayrıyetten bu yapılan teknolojıler cok üst düzey gelecegin teknolojıleridir borkarbür fbrikası dahil bunu bornanoya cevircek Şu an dünyada kimsenin teknolojısı yok o yüzden gec oldu belki ama en üst düzeyde yakaldık mesela lazer silahi gibi türkiye üretimi var
@mehmetsercan Boş yapan yapar. Her şey yaşarak zaten görüleceği için, daha fazla söze gerek yok. Benim görüşüm budur. Görüşüme görüş yapılmasına da normal gözüyle baktım. İyi geceler...
işte herseyi yasarak görrcez evet elektirik santrelleri akkuyu nükleer elektirik santralı rüzgar gülleri günes enerjisi panelleri dogal gaz petrol kesifleri bor karbür fabrikası maden isleme tesisileri gibi sayamadıgım bir sürü enerji yıllık enerji ihtiyacı ne kadar Şu an ödenen 70 milyar dolar seneye 100 milyar doları geccek bu yüzden bu yatırımlar aynı seviyede kalcak sonrada yavas yavas azalcak akdenizdeki dogalgazda cıktınmı işler degisecek evet bos konusmuyoruz yapılanları sölüyoruz
@mehmetsercan : Kabul edelim ki, ülkenin şu anda ki durumu kötüdür. Akkuyu nükleer santrali rusların elinde olacak. Rusya nükleer teknolojisini vermediği için, yine dışarıya bağımlı olacağız melesef. Yani ver parayı, yaptır nükleer santrali gibi bir şey. İşletmesi bile onların tekelinde olacaktır. O nedenle rusya da dost bir ülke değildir. Emperyalist güç kendisi sonuçta. Türkiye de petrol bulduk sözü, 60 senedir zaten biliniyor. Ayrıca İran, venezuela gibi ülkeleri, ne petrolün ne doğalgazın da kurtarmadığı ortadadır. Bunun bir kurtarıcı olduğu fikri, sadece algıdan öte kaynaklı. Bunu genelde seçim sathında tüm iktidarlar tarafından kullanılır. Biliniyor ki, dünya petrol ve doğalgaz fiyatlandırmaları bile emperyalistlerin tekelinde. Saydıklarınızın hepsi birer seçim yatırımından ötesi değildir. Ülkenin şu anda ki gerçek olan en gerçek hali, yaşadığımız gerçektir.
Türkiye petrolden öte, en basitinden ilaç ithalatından bile kan kaybeden bir ülke. İlaç üretemiyoruz. İlaç bilimi, araştırma ve argemiz çok düşük. En basitinden, bugün ilaç ambargosu yesek, halimiz anlaşılacaktır. İnsanların bunları düşündükleri, analiz edip nuhasebe kabiliyetleri yok denecek kadar az.20 senedir iktidar olan bir partinin, neden insanları, her işin son anlarda yapabileceğine inandırıldıklarını kendilerine sormak lazım. Sadece coca cola veya apple gibi şirketlerin, yıllık gelirinin neredeyse ülkemizin milli gelirine denk geldiğini bilmeyen çok vatandaşımız var. Türkiye 2023 senesi itibarıyla, en yüksek dış borcu, en yüksek döviz fiyatlarını yakalmış durumda. TCMB rezervlerinin 5 gün önce açıklanan, sadece 1 haftada 2.2 milyar dolar azalması, Türkiyenin kötüye gittiğini ortaya seriyor. Ülkeye döviz girişi yok ve sıcak para gelmiyor. Türkiye'nin tüketmek için dövize gereksinimi var. En basiti petrol ve ilaç gibi hayati kalemler olmazsa olmaz. Bunun doğal bir soncu olarak, halk kitlelerinin faturayı ülkeyi yöneten iktidara kesmesi de en doğru olandır. Bu doğal hakkı görmeyen mevcut iktidarın, suçunu kabul etmeyip, vatandaşlara ayrıştırıcı bir dil kullanarak, onlara oy vermiyenleri terörist olarak yaftalaması da en yanlışı.
güzel ilac konusunda iyi bi yere dokundun yanlız ilac calısmaları devam ediyo üstelik kenevir neden ekıldı sanıyosun ondada hamle yapılıyo ha gec oldu dersen evet onda haklı olabilirsin ama neticede 80 yılda oakdar seye gec kalındıki 20 yılda herseyi sıgdırmaya calsıyoruz he rn yüksek borcu varsada ihracat rekoruda kırıyo türkiyenin en yüksek ihracatı bunuda koysaydın iyiydi cünki sıkıntı siz artan lehine olacak herseyi sölüyosunuz aleyhinde olan hic biseyi sölemiyosunuz muhalefetin neden anlamıyomusun neden dövüz girisi olmuyo cünki cumhurbaskanını düsmesini isteyen yapılar el birligiyle devam ediyo acıklamalarını bi dinle bidenın bütün muhalefeti bir araya getirmelıyız diye oldumu evet getirdilerha elektirik yüzde 15 ucuzladı nisandan sonrada dogalgaza ucuzlama gelıcek bu demek oluyokı ekonomı nefes alıcak sen avrupayı överken avrupa bu yıl enerjisiz kalıcak ya da cok yüksekten enerji alıcak devlet yüzde 75 dogalgazını karsılıyo zaten sana yansıtan yüzde 25 ödüyosun cok büyük bi rakam bu maalesef bunları hic sölemiyosunuz isinize gelmıyo dogru diyosun ona oy vermeyenlerie teörris diyomus nerde diyo kemal kılıcdaroglu ne diyo yerel özetk yönetimi getircem diyo selahattin demirtası cıkarıcam diyo kayyumları durdurcam diyo khklıları cıkarcam diyo hepsini kim khklılarda icerde olan fetöcü darbeciler pkklı kamuda calısanlar kim bunlar devlete isyan etmis önce sen deki gezide 350 milyar dolar zarar oldu siz yapmasaydınız bunu o kasada kalıcaktı hendek olaylarında keza öyle pkklılara 2 trilyon dolar mücadele icin para harcanmıs sehitlerimizi sölemiyorum 40 binden fazla sehit kürt türk cocuk kadın yaslı hepsi var sehitlerin icinde esirlerde var yani pkk yı terör örgütü olarak görmeyenlerle görüsceksin bakanlık verelim diyceksin sonra bunca seyi söleyceksin sonra terörist olmuycan vay be sen git amerikada bi isıdi savunuyorum de git fransız meclisinde el kaıdeye sırtımı yaslıyorum de seni anında paket ederler
@mehmetsercan İhracat rekorlarının kırılmasını yazmadım. Çünkü ihracat rakamlarının insanların alım güçlerine yansımadığı görülüyor. Cari açığın rekora koşması, enflasyon ve para biriminde ki değer kayıpları bunun en büyük göstergesi. Otamatik olarak da, ihracatın sadece belli başlı sayılı kişilere yaradığı ortaya çıkar. Buna da gelir dağılımında ki adaletsizlik denir. Aslına bakılırsa iktidarın, Çin modeli diye insanlara sundukları olay sadece oyalama taktikleridir. Çin devleti, ihracat yapmak için, ham madde ithal etmeyen bir ülke. Bakınız en basitinden, piyasaya giriş yapan chery gibi yeni çinli otomobil markalarını örnek alalım. Togg gibi var olmak için, başkalarına ihtiyaçları yok gibi düşünün. Çinin kendi öz kaynaklarıyla üretilip, ihraç ettikleri ürünler olduğundan, ithalatları ihracatlarından daha az oluyor. Bir çok alanda çin modeli, türkiye ile kıyaslanmayacak kadar saçmadır.. Ayrıca mevcut iktidarın, ithalatın tek suçlusunu petrol ürünlerine yüklemesine, yine çin devletinin de petrol ithal ettiği gerçeği hatırlatılması gereklidir. Hükümet endilerinin de içinde bulundukları girdapa karşı çaresizliklerinin bir neticesi bu. Sizin dış güçlere atıfta bulunmanız da, bir yere kadar gerçektir.
Emperyalistlerin zaten işleri budur. Ancak, mevcut iktidarında yarı yarıya bu durumdan nasibini alması gerektir. Dünyada hiçbir gelişmiş ülke, pandemi dönemi gibi skıntılı çetin ekonomik şartlarında , faizi haramdır diyerek, bilinçsizce aşağıya yönlü düşürdüğü görülmemiştir. Bunu yapan mevcut iktidarın, paramızda ki değer kaybına neden olduğu açıkça ortadadır. Güçsüz para birimi itibarsızlaştırır. Bu durum İhracatı yükselse de, ithalatı daha fazla yüceltir bana göre. En basitinden Türkiye bu durumda, petrolü ihraç etmek için daha fazla döviz ödeyecektir. İlaç vb. gibi bir çok kalemde, paranın değer kaybı nedeniyle, merkez bankası rezervleri daha çok eriyecektir. Faizi kimse savunmaz ancak, merkez bankasının, para biriminin değerini koruması gibi asli bir görevi var. Ve faiz aslen, bu durumlarda çekilecek en etkili silah sayılır. Türk lirasında ki değer kaybı, dış ülkeler tarafından fazlaca türk ürünlerine hücum etmesine neden olur. Buna yabancılara konut satışı da dahil. Edirne de bulgarlar, artvinde gürcistanlı insanların yaptığı gibi yağmalar oluşur. Bu da içeride ki vatandaşlara aleyhlerine olacak şekilde yansır. İç piyasaya daha az arz ürün kalacaktır. Ve bu fiyatları yukarı çeker. Çünkü arz talep meselesi devreye girer. Domates üreticisi, ürünlerini dış ülkelere satmak için yarışır. İç piyasaya vereceğine, daha değerli döviz gelmesini bekler. Türkiyenin togg üretmesi de bir yara bandı olamaz. Togg üretmek için zaten döviz lazım. Togg'un hayat bulması dövize bağlı. Onu ithal araçların sayısını düşürüp, dövizin dışarıya kaçmaması mantığı güdünler yanılıyorlar.
Türkiye cumhuriyeti yoktan var edildi. En yok zamanın da, koca bir devlet kurrulmuştur. Üzerine de, osmanlının borçlarını ödeyerek, gücünü ortaya koymuş. Pkk ile mücadele mi, bu ülkeyi batıracaktır diye sorulur. Feytullah gülen cemaati, chp veya diğer partilerin iştidarında palazlanmadığına göre, bunun da suçlusu iktidardır. Gezi olaylarında ki maddi kayıp, güneydoğuda ki çözüm süreci altında yıkıma uğrayan dönemin çok gerisinde kalır. Ayrıca ekonomik olarak yetki isteyip, bunu beceremeyen hükümetlere ne mağruzat uydurulmalı düşünmek gerekir.
sacma sapan konusma yoktan var mı edildi sen tarih okumuyon heralde osmanlının devamıdır rejim degiskligi olmustur sadece tabelası degismistir tabi dili kanunları anayasası felan onu demiyorum yoksa yoktan var edilmis bisey yok önce bunu bil tamam fetöye geldık güzel burdan gel bana feto kac yıllık yapı 45 yıllık peki ak parti 20 yıllık geri kalan 25 yılda hükümetler koalısyonlarda kim vardı chp peki darbede üst kademedekiler kac yıllık askerdi birazıda emekli askerdi yani 20 yıl geriden bakıcaksın burada beni köseye sıkıstırmana izin vermem cünki yalan sölüyosun fetönün vidosunu paylascam izle ve gör linki alta atıcam hangi yıkın arkadas sen neyin kafasını yasıyosun erdogan cökmüs bitmis yıkılmıs bi ülke aldı yeni bastan dizayn etti saglık reformundan yollara köprülerden hava alanlarına üniversitelerden hızlı trenlere alt yapılardan savunma sanayine arabadan nükller enerji santralıne kadar sayamayacagım bir sürü yenilik kazandırdı tam ülke kaymagını yiycekken cölmemi takcaz kusura bakma oakdar say degilim www.gzt.com/.../erdogandan-1998de-feto-aciklamasi-evvela-bunlarin-hakkindan-gelmek-lazim-3598856
@mehmetsercan Osmanlı devletinin devamı derken, Türk devletinin devamı dersek daha doğru olur. Ona bakılırsa, osmanlı devleti de ortada yokken, selçuklu devleti bulunuyordu. Bunun tarihi bilmemekle bir alakası yoktur. Osmanlı hanedanının son padişahı vahdettin, itilaf devletlerine teslim olmuş, sonrasında bunu kabul etmeyen milliyetçi Türkler, cumhuriyeti kurup, kuvayi milliye adı altında örgütlenmiştir. Zaten bunu yapmasalar, herhalde buralar ingiliz sömürgesi olarak kalacaktı. Kısaca denklem bu ve basit.
Madem ki fetö denilen yapı 45 senelik, neden 45 sene sonunda bu yapı, hiç bir iktidar döneminde bu kadar palazlanmamışken, akp ktidarı döneminde sıçrama fırsatı yakaldı diye sorulmaz mı? Fetö ile ilgili mevcut iktidara ait bir çok video yok mu? Bakınız '' Ne istediler de vermedik '' cümlesini kuranlar kimdir? Peki chp denilen partinin daha fetönün darbe girişimi olmadan evvel, eski yıllar da mecliste verdiği, feytullah gülen ile ilgili araştırma önergeleri, neden akp'li milletvekilleri tarafından reddedilmiştir? Bakınız cümleyi iyi inceleyin.''ne istediler de vermedik'' Bu içi çok dolu bir yakarış değil mi? Bir nevi feytullah gülen ile olan ortaklığı işaret etmiyor mu sizce? Bu mevcut iktidarın, feytullah gülen cematine verdiği sınırsız desteği ortaya çıkarıyor. Akp döneminde, aynı ideoloji sebebiyle, devlet kurumlarına kolayca sızdırılan, feto'ya ait savcıları unuttunuz mu? İlker başbuğ gibi dönemin genelkurmay başkanına bile kumpas kurup, tsk'nın içini boşaltmaya kalkışan, devletin kozmik denilen mahremine dahi girmesine izin verilmesi gibi olaylar, akp döneminde yaşanmadı mı? Fetonun, chp gibi sol kökenli, cumhuriyrtin kurucu partisiyle bir beraberlik kuramıyacağını sizde iyi biliyorsunuz. İdeoloji gereği, bunun bir imkanı dahi söz konusu olamaz. Öyle olsa,12 Eylül 2010’da yapılan anayasa değişikliği referandumun da, fethullah Gülen’in “İmkân olsa ölülere bile ‘Evet’ oyu verdirilmeli”sözüne ne denmeli düşünmek gerekir. Resmen akp iktidarı adına oy istemeleri, ortaklık adına açık bir birlikteliğe örnektir.
Akp çökmüş bir ülke aldı derseniz bu komik olur. Geldiğimiz mevcut durumda ki yaşam şartları gereği, bunu inkarcılığa çekeceğinizi sanmam. Örnek verdiğiniz yollar, köprüler veya hastaneler iyi hizmetlerdir. Fakat bunların yapılışve finansman tarzı yanlıştır. Sorunun kaynağı burdan gelmekte. Verilen ihaleler saklı, yapılan kamu hizmetlerinin anlaşmaları kapalı kapılar ardında yapılmakta. Devlette şeffaflık esası, diğer yıllarda ki hükümetlerden çok farklı. Sayıştay denetleme raporları yok sayılıyor. Devletin cumhurbaşkanı, kimse tarafından sorgulanamaz halde. Bunları pek fazla görülmüyor. Aynı şeyi, chp'nin bir cumhurbaşkanı adayı yapsaydı ne düşünülürdü bilinmez. Eski dönemler dediğiniz, bülent ecevitler, süleyman demireller, necmettin erbakanlar, turgut özallar, necdet sezerler, bu kadar yetkiye sahip miydi? Yargı, yasama ve yürütme nasıl olurda, tek bir devlet adamının elinde olabilir düşünmek gerek. Tarafsızlık üzerine yemin edilen cumhurbaşkanlığı makamında bile sözlerin tutlmadığı da bir gerçek.
Artık seçimler yaklaştı. Biz ne desekte boştur bana göre. Milletin dediği tecelli edecek. Herkesin puanını halk verir zaten. Onun için, boşverelim iyi geceler
cumhurıyet 100 yasında ilk araba 1890 da cıkmıs hadi ozamanlar osmanlı cöküse girmis bisey demedik 80 yıl kimse yapmamıs yapmaya kalkanada sacma sapan dalaverelerle yaptırmamıslar kocu savundun bi araba yapamazmıdı yapardı niye yapamadı ag babaları izin vermedi yani türkiye recep tayıp erdogan liderliginde siyasi iradenin kararlı durusuyla yaptı bunca seyi yok onun bu bunun yüz kez söledik togg örnek gösteremessin dünyada yüzde yüz yerli bi arac göster agzımı acmam ama yok zamanla bi türk firması cıkar elektirikli motoru biz üretiyoruz der bataryayı biz üetcez diyen cıkar sistemli sekilde yerlı ve milli olur ne alakası var bu ülkkeden kac cumhurbaskanı gecti kac basbakan gecti niye yapmadı yapamaz cünki siyasi irade yoktu konu dönüp dolasıyo buna gelıyo bos koınusuyosun ben gecmiste niye olmadı diyorum sen yok iktidara baglama gecmiste dünyayla yarısan 1 marka söle bayrak diregi ipi dersen anlarım ama yok yapılan en iyi sey heykel hani diyolarya yollarımı yiycez diye ula yoldan tır gecer ithalat ihracat olur yoldan ücret öder devletin kasasına para girer heykelı napcaz heykel yeniyoda bizmi bilemedik bos sözlerin anlamsız yok elınde savunulucak argüman yok kocuda savunma gecmisin arastır bu ülkeye kac faizle borc vermisler ona bak ihaleleri nasıl almıslar her ihaleleri nasıl israile direk verildigini hemde cok yüksek bedelle arastır tank palet fabrikasında koc neler yapmıs ne paralar istemis bi ögren istersen tank palet fabrikası katara atıldı diye ortalıgı yıktılar 20 25 yıllık kiralama oldugu halde katar katar diye cıldıranlar niye ingiliz sermayesi yahudı sermayesı bunların ortagı oldugunda niye israil demedilerde katar yüzde 49 alınca ortalıgı yakıp yıktılar biraz akıllı olun eskiden yüzde 8 lerde dıs borclanma faizine gidiliyodu simdi ise yüzde 3 lerde egerki türkiyede enerjiyi cıkar türkiye ihracatta ithalatı gemis
@mehmetsercan :Ben size hala seçime 1 ay kaldığını yazıyorum. Eğer zaten yazdıkarınız da haklıysanız, mevcut iktidar millet tarafından tekrar göreve getirilecektir emin olun. Ama eğer kaybederse de, Türkiye cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır zaten. Türkiye recep tayıp erdogan liderliginde siyasi iradenin kararlı durusuyla bir çok şey yaptı demişsiniz. Mesela yapılan köprüler, yollar, hastanelerden dem vuruyorsunuz anlaşılan. Neden bu eserler, yabancı ortaklara yaptırılıp, garanti adı altında milletn hazinesinden garanti ediliyor anlamak gerekir. Yapılan tüneller, otobanlar vb işler neden devamlı aynı şirketlere ihale edilir bu da bilinmiyor. İhalenin ne olduğunu siz iyi biliyorsunuzdur. En iyi teklifi verene, devlet o işi yaptırır. Ama akp iktidarın da ihale kanunları bile değiştirildi. Devamlı aynı şhısların şirketlerine iş verilmekte. Bu haksızlık değil mi sizce? Diğer şirketler ekmek kazanamayacak mı yani? Neden sürekli ski hükümetler dönemlerin de, hiç yol, köprü, hastane, okul, baraj, tünel yokmuş gibi davranılıyor anlamak güç. O zamanlar da böyle kapalı kapılar ardında gizli ihaleler yapılmıyordu mesela. Ona rağmen, süleyman demirel ve turgut özalın eserleri olan gap, yol köprü, okul ve hastaneleri incelemenizi öneririm. Demek ki isteyince, garantisiz kamu ihtiyaçları da ağ babalarına karşı yapılabiliyormuş. Ağ babaları dediğiniz de, mevcut iktidarın, sadece imf'den borç para almayıp, ağ babalarına karşı durduğunu falan sanmayın. Katar diye güvenilen ülke de, ağ babalarının piyonu olan, körfez ülkelerinden sadece bir tanesi. Katar hiçbir zaman ülkemiz de, ağ babalarının izni olmadan hiçbir işe girişmez. Mesela geçen günlerde tanıtılan, uçaktan öte çıkarma gemisi olan ürün, ağ babaları dediklerinizin bir ortağı nato üyesi ispanyadan gelmiştir. ya da yerli ve milli diye tanıtılan atak helikopterlerinin, ağa babalarının ortağı olan italya olduğu gibi.
Togg meselesini size yazmıştım. Bir daha tekrarlamaya gerek görmüyorum. Bu aracın yerli ve milli olmadığunı sizde biliyorsunuz. Almanveya japon malı araçların bazı parçaları dışardan temin edebilir. Ama arabalarının arkasında hala alman ya da japon teknolojisi ve arge'si yatar. Japonyada da işler böyle, fransada da böyle. Hala neyi inkar ettiğinizi anlayamadım. Eğer buna inanmıyorsanız lütfen biraz araştırn. Savunduğunuz togg aracının hala bir fabrikası veya, tam kapasite bir üretim hattı dahi yokken, hangi akılla satışa çıkarılabildiği konusu hayret vericidir. Togg meselesinin, akp iktidarının sadece 2023 seçimleri için apar topar hazırlanmış, bir oy toplama algısı oluşturmak amaçlı olduğu çok belli olmakta.. Dikkat ederseniz, her yapılan iş ne hikmetse her daim 2023 senesine denk getiriliyor. Ve bu icraatlar faydalı olsa dahi, yapılan işlerin samimiyeti insanlar tarafından sorgulanır hale geliyor. Ben size koç holding'i hiç savunmadım. Koç holding zaten italyan fiat ile açıkça ortak özel bir şirketti. Ayrıca geçmiş iktidarlar, hiçbir zaman tofaşı siyasi bir malzeme olarak kullanmadı. Koç holgingi, siyasi tercihi farklı yönde olduğu için eleştireblirsin. Faiz derken, özel bir şirketin verdiği faiz o şirketi bağlar. Şu anda iktidarın, tüketici kredi faizlerinden haberiniz var mı? Asıl vatandaşı ilgilendiren devletin bu yaptığıdır.. Devlet bankaları, iktidarın düşürdüğü faize neden uymadığına ne diyeceksiniz? TCMB'nin 9'a indirdiği faizin, vatandaşlara neden yansımadığı gerçeği açık seçik ortada. TCMB'den yüzde 9 faiz ile para alan alan bankalar, sıra bu parayı kredi olarak vatandaşa vermeye geldiğinde, farklı oranlar yansıtılıyor. Neden devlet buna seyirci kalıyor o neden sorgulanmıyor? Koç holding bu konuda eleştirilecek, devlet kurumu olmayan son konudur. Asıl mesele hükümetin, faiz haram demesine karşın, vatandaşı faiz yükünün altına sokup mağdur etmesi olayıdır.
Eski koalisyon hükümetlerini her halükar da eleştirip, eski yılların bir felaket olduğu algısını yaratan iktidar partisinin, şu anda seçim sathına girerken, kaç ortakla koalisyon yapıp seçimlere gireceği durumu da ortada. Koalisyona yüklenen her olumsuz yargıyı, algı olarak kullanan iktidar partisi, kendi getirdiği 50 artı 1 sistemi ile, partileri koalisyona nasıl mahkum bıraktığı gerçeği ile yüzleşmektedir. Şu anda hiçbir partinin önümüzde ki seçimler de, tek başına başarılı olma şansı yoktur. Siyasi partilerin kendi başlarına, öz siyaset yapma geleneği bile elinden alınmış oldu. İttifakta değilsen eğer, yok olmaya mahkumsun gibi bir şey doğdu. Ve bu sistem yüzünden, hdp ve hüda par gibi partilerin kilit parti rolünü kapmalarına fırsat verildi. Akp iktidarı şu anda kendi yaptığı hataya, kendi düşmüş durumunda kaldı.
tamam en sonki koalısyonları anlatayım 1999 depreminde altında kaldı depremin hemde kücük bi deprem gectik hadi avrupadan gelen deprem yaprdımlarını aldı memuruna maas olarak ödedi onuda gectim işciden yüzde 5 kesip size ev verecem deyip sonra devletin parası yok deyip isin icinden sıyrıldı sonra ne mi oldu simdiki hükümet geldi borcları ödedi peki 80 yılda yapılanarın 4 katını yapıp üstüne bir sürü ekleyen erdogan bunu yapabiloyudda diger koalısyonlar neden bu kadar icraat yapamadı onlar yapsaydı simdiye erdoganın yaptıgı baska seyleri konusuyo olurduk daha güzel türkiyeyi mesela ama noldu eksikler giderilmesi lazımdı neden düssün ecevitin bi kitapcık fırlatma hikayesinde noldu biliyomusun enfılasyon yüzde 1000 yükseldı 1 gecede kalktı zam okudu suya yüzde 300 ete yüzde 200 bilmem neye yüzde 300 akaryakıta yüzde 300 diye 1 gece anlatmıstı türkiye tam 2019 dan 2022 basına kadar pandemiyle ugrastı ona ragmen bu kadar pahalılık olmadı üstelik oakdar zamlansa bile asgari icretide hemen hemen aynı seviyelere getirdi 2001 de asgari ücretin dolara oranla 100 dolara cıkması erdoganın 460 dolara yakın asgari ücret dolara oranı var suanda 2013 kadar güzel giden ekonomıyı 2013 de geziyle durdurdular 350 milyar dolar zarar ettirdiler üstelik banka kredileri 0.68 di bi anda 1.1 cıktı vatandas kredi cekip ev almıstı bir süü insan ev bark sahibi oldu ama gezi kalkısması isi bitirdi
@mehmetsercan : 1999 depremi küçük bir deprem değildir. O bölgede olan deprem, marmara gibi sanayileşmiş bir alanda oldu. Deprem krize tuz biber olmuştu. O zaman ki koalisyon da, bugün akp'nin ortağı devlet bahçeli de vardı. Bir nevi onu da eleştirmiş oluyorsunuz o zamanAkp iktidarından önce olan dönemleri, yok sayarak yapılan bir çok eser yok sayılamaz. Bu turgut özallara, demirellere, ecevitlere, erbakanlara haksızlık demektir. Bu ülke akp iktidarı yokken de var olmamış gibi neden sürekli algı yapılır anlamak güç. 2002 yılında iktidara gelen akp iktidarı zaten bir süre, ekonominin başında bulunan kemal dervişin, imf ile olan stand by anlaşması ve mali disiplin sürecine uyarak, bir çıkış sağlamıştır. Bu da, akp iktidarının övündüğü, 2002-2004 ile 2005-2007 seneleri arasına takabül eder. Yani ali babacalı yıllar da dahil,2008'e kadar çıkış devam etmiş.2008 senesinden sonra da sürekli düşüşe geçmiştir. Zaten bu senelerden sonra akp iktidarı, ekonominin en büyük havuçu olan, konut ve beton ekonomisine geçişi gerçekleşti. Özelleştirmeler, devlet kurumlarını satışlar hızlandı. Zaten konut demek rant demekse, beton demek kolay yoldan iş sahası yaratmak demek.
Kitapçık fırlatmak ve gezi de yaşanan pretosto gösterileri ile ekonomi sekteye uğradı diyorsanız, peki o zaman neden çözüm süreci adı altında güneydoğuda ki kalkışma olaylarında, feto darbelerinde ekonomi zarar görmedi? Azıcık bir şeyler yazarken tarafsız olmanızı yeğlerim.. Gezi pretostaları nasıl olurda 350 milyar dolar zarar yarattı dersiniz acaba? Yüzyılın afeti denilen kahramanmaraş depreminin maliyeti 103 milyar dolar. Marmara ve gölcük depremlerinin ise 25-30 milyar dolar olmuşken lütfen biraz araştırım derim. Ayrıca pandemi sadece Türkiye de yaşanmadı. Ekonominin suçlusu bu ilan edilecekse eğer, o halde bütün dünyada yaşanan bu salgından dolayı, bir çok ülke para biriminin, Türk lirası gibi rekor düzeyde değer kaybetmesi gerekmez miydi? Ya da enflasyonları'nın Türkiye gibi yükselmesi lazım değil mi? Rusya -ukrayna savaşı, neden Türkiye'yi etkiliyor da, mesela ukrayna'yı Türkiye'den daha az etkilediğini, hiç kendinize sordunuz mu peki? Bakın ne kadar yüz kızartıcı bir durum bu. Savaşla yerle bir olmuş bir ülkenin, ekonomik veriler ışığın da, Türkiyeden her halükar da iyi durumda olması çok acı. Ukrayna enflasyonun % 20 ve alım güçlerinin bizim ülkemizden iyi olmasını siz düşünün lütfen. Benim size bunları aklımdan yazdığımı sanmayın. Okuyup araştırarak ve de sorguluyarak yazdığımı bilin. Asgeri ücretin 460 dolara yani 8.500 tl'ye çıkmasının, sizce bir anlamı var mıdır? 2002 yılında 184 liralık asgari ücretle 5 çeyrek altın alınabiliyorken, bugün 4 çeyrek altın alınabiliyor.2002 yılında 1 kilo eti 7 liraya alınırken,2023 yılında en ucuz eti 250 tl'den fazla fiyata buluyor insanlar. Ayrıca kestirme bir yoldan gidersek, bekar bir çalışanın yaşama maliyeti aylık 12.469,98 tl.
cözüm sürecinde neden sekteye ugramadı asker barıs görüsmelerınde kendini geri plana attı mesela mühümmat atılmadı dogru düzgün ucak kaldırmadık o yıl taki masayaı pkk amerikan emperyalıstlerıne masa olmakta secinceye kadar fetö darbelerınde ekonomı darbe görmezmi hemde alasını gördü kim diyo görmedi diye arkadasım 103 milyar dolar demissin bu deprem o kalkısma ic savas cıkar diye bir sürü yatırımcı kacar yatırım yapcak sirketler patronlar yapmaz tamam sadece burada yasanmadı eevet ama diger ülkeler hayatları boyunca ilk defa enfılasyonla yoklu tanıstı özellıkle amerika ve avrupa tabi bütün dünya yara aldı ama türkiye eger eski türkiye oslaydı hastanelerin ilacların olmadı alt yapının olmadıgı acil müdahale olmadıgı türkiye olsa ölüm oranı bunun 10 misli efsılasyon orası bunun 50 misli olurdu türkiye rusya savası neden etkiliyo dedin bilgin yok maalesef türkiyenin en büyük ihracat ithalat kalemlerinde rusya ilk 3 dedir ukrayna ilk 10 dadır yani onlar savasa girdinmi otomatik en cok etkilenen türkiye olmustur yhu arkadasım sen hayal kuruosun ukraynanın yüzde 20 alım gücüymüs neyi alcak ülkenin yarısı yok teknolojıık bütün her yer vurulmus iste bunda bi terslık yokmu sence
nasıl okuyup sorguluyosun arkadasım surıye bile verilere göre bizden iyi sözde adamların topraklarının 3te 2 si yabancı gücler elinde sence anormallık yokmu veriler dogrumu diyo sen herseyeistedigin gibi ulasıyosun ee altın hesabı yapmıssın büyük savas öncesi altınlar her zaman deger kazanır türkiye 2001 de 26 ton alıtın varken simdi 760 ton altın var ozaman merkez bankası eksilerdeyken simdi git rezerv 118 milyar dolara cıkmıs türkiye sence niye altın topluyo cin topluyo rusya topluyo altının ortalamasını bulmussun etin niye bulmadın üstelik 2001de ekmek kac tane alınıyodu simdi kac alınıyo yap hesabı kim diyo 12 bin diye iyimisin reel olarak düsün bu adam evini balla börekle dolrsa yine 12 bin tlye cıkamaz senin sölemine göre 8500 tl alan 4 aıle sımdıye türkiyenin yüzde 13 ölmesi lazımdı hikaye uydurmayalım sen nerde yasıyosun ben ankaranın göbegindeyim 50 tlyede zeytin var 250 tlyede 250 de et var 500 tlyede et balık kurumunu incelemeni öneririm ya da aldıgın marketleri degistir simdide altın 4 adet alınıyo üstelik sen acayıp vurgun yemissin 1999 2001 da tam tamına 298 milyar dolar bu ülkenin parası buhar oldu sen arastıryosan ben arastırmıyomuyum
@mehmetsercan :Ben size ukrayna örneğini verdim. Türkiyenin en büyük ticaret ortağı avrupa ve amerikadır. Peki gürcistan, romanya, ermenistan gibi ülkelerin de ticari parthnerleri arasında rusya ve ukrayna var. Neden bu ülkelerin para birimleri bizimki kadar değer kaybına uğramayıp, alım güçleri, enflasyon oranları bizden iyi durumda? Ukrayna ve rusya tüm dünya'ya yahıl ürünleri satmakta. Siz araştırmadan yazmayın bunları. Dünya da enflasyon sıralamasında Türkiye 5. sırada haberiniz var mı? Ukraynanın da ticari ortağı Türkiyedir. Savaşta olan bir ülkenin ekonomisi size boş geliyor anlaşılan. En kestirme örnek olarak bence Ukrayna'yı baz alın.. Hem pandemi hem savaşı görmüş bir ülkeden bahsediyoruz. Enflasyonu %20, enflasyon, işsiszlik ve alım gücü Türkiyeden iyi durumda. Başka da bir açıklaması olamaz sanırım.
Gezi pretostaları sırasında, o dönemin ekonomik verilerine baktınız mı? Şimdi ki başkanlık sisteminin 5 senesinden kat ve kat daha iyi durumdaydı. Ekonomiyi 350 milyar dolar zarara uğrattığını yazdığınız gezi olayları senelerinin, başkanlık sistemi dönemlerinden daha kötü olması lazım değil midir o halde? Diğer avrupa ülkelerine hiç değinmiyorum bile. burada bir yanlış var. Bunun tek sebebini iktidarlar kim ise onlar üstlenmek zorunda. İster chp, ister akp kim olursa olsun fark etmez.2002 yılında dönemin iktidarının bunun bedelini, seçim zamanların da halk tarafından seçilmiyerek ödediği gibi denilebilir. İktidarın sürekli iş başına geldiği 2002 yıllarında ki kriz ortamını baz alarak, bunu insanlara örnek göstererek örnekleme yapması halka ölümü gösterip, sıtmaya razı etmesi demek değil midir? Şu anda ki ekonomik durumun faturasının tek sebebi doğal olarak muhalefetler olamıyacağı için, iktidarın kendi, politikalarının sonucudur. Bütün demokratik ülkelerde bu böyledir. Bahaneler üretmek, sadece seçimlere yönelik, seçmen saflarını sıkılaştırmak amaçlı olduğunu bilmek gerekir. Halk tarafından ise en demokratik haklarını kullanarak, seçim zamanların da kötü gidişlerin hesabını iktidarlara oy kaybı olarak yansıtması da bu işin en doğal sürecidir.
Suriye dünya da söz sahibi olduğunu iddia eden, ekonomisinin zaten kötü durumda olduğunu bilmeyen yoktur. O yüzdendir ki, savaş bittiği halde, Türkiye'den ülkesine dönmeyen suriyeliler burada zanklanıp, dükkan açıp yerleşiyorlar değil mi? Siz benim yazdıklarımı okumuyorsunuz sanırım. Suriye 12 yıl süren savaşlar sırasında adeta yok edilmiş bir ülkedir.10 milyonu aşkın insan açlık sınırında yaşıyor. Enflasyon yüzde 150-160 bandların da seyrediyor. Suriye halkının alım gücü, Türkiyeden daha alt düzeyde ve temel ihtiyaç maddeleri bile zor bulunan bir devlet. Türkiye'yi kıyasladığınız ve iyi dediğiniz suriyenin ekonomik verilerini bir daha sorgulayıp inceleyin derim. Bakın sizde nevcut iktidar gibi, var olduğumuz durumu 2001 krizi ile karşılaştırıp övünüyorsunuz. O zaman ki askeri ücret ile diyelim ki, 100 ekmeğin alınması ile, şimdi ki şartlarda 170 ekmeğin alınmasının, ekonomi de işlerin yoluda gittiği anlamınımı taşıyordur? Ben size altın örneğini verdiysem,2002 senesi de kriz ortamıydı sonuçta. İnsanlar aynı zorlukları şimdi ki gibi yaşıyordu. Şimdi ki iktidarın, o zaman ki iktidardan bir ayrıcalığı var mıydı diye sorulsaydı, cevabı hayır olmalı olurdu. iktidara gelenler zaten, kötü gidişe dur demek için seçilmiş olan muhalif taraflardır. Ve bir iktidarın kötü durum karşısında, hiçbir zaman muhakefeti eleştirmesi gerçekçi olmaz. Bu ancak başarısızlığını örtmek için kullandığını gösterir. Muhalefetin görevi sorgulamak ve denetlemek, iktidarların görevi icraatlerini yerine getirmektir.
Şu son bir haftada tcmb'nın rezervlerinin,2 miltar dolar azaldığı, tarihi rekor kıran doların 19.30, euro'nun 21.30 üzeinde seyrettiği,, Türkiye'nin toplam dış borcunun 459 milyar dolara çıkarak tarihi rekor tazelediği, cari açığın 10 milyar doları yakaladığı ortamda başka neyden söz edebiliriz bilinmez. Bunlar yanlış olsaydı, iktidarın oy kaybı devam etmezdi sanırım. Bir togg meselesinden işin ekonomiye dönmesi elbette normaldir. Togg ne ak partinin nede devletin malı falan değildir. Sadece anadolu grubu, bmc, türkcell, tobb ve zorlu holding ortakligi ile kurulmus, devletten sadece destek almış özel bir şirket. Ak parti ikdidari kaybedip, yerine muhalefette gelse, zaten şirketlerin aktivetisi başarılı olurlarsa devam eder. Aksini düşünen insanların da işleri birbirine karıştırması burdan kaynaklıdır. Togg iktidarın halka karşı bir algı yaratma aracı haline geldiği için kötüdür. Bana göre ülkenin başına muhalefette gelse, togg'un başarılı olacağını düşünmüyorum. Togg'un global markalar gibi 2-3 senede bir tamamen yeni model araç tasarlayıp geliştirmesi ve değiştirmesi bile imkansızdır. Bir modelin yerine yeni bir modelin üretilmesi demek, tüm fabrika üretim bandının ayarlarının değişmesi demek.
togg Şu an en üst segment ve elektirikli olarak üretilmedimi evet ee bunu üreten niye gelıstırılmein arge calısması yapılıyo yeterki devlet destegini cekmesin senin bu sözlerin sadece varsayımdan ibaret rezerv 2 milyar dolar azaldı dediginde ki celiski bile farklı niye azalsın rezerv rezevr 2 sekilde azalır birincisi merkez bankası bagımsız kurumdur ikincisi ya altın ya da emtiya olarak yatırım yapmıstır merkez bankasının rezervi anlasmalara göre azalır ya da cogalır baskada azalmaz duran dolar altın deger kaybeerse azalır üstelik tam tersi oluyosa rezerv cogalmıs demektir 2 milyar zarar söle verilmistir karsılıklı para swap anlasından kaynaklı azalma olmus olabilir onu arastırmadım Şu an peki toplam dıs borc diyosun peki ihracaatı niye yazmıyosun 10 milyar dolar acık veriyo diyosun devlet niye acık verir hic düsündünmü dogal gaz petrol gibi ya da sosyal yardımlar veya dısardan alım yapıp halkına hizmet etmek icin acık verir mesele eyt de onca insı emekli etti yıllık emeklılere 2 bin tl bayram parası geri ödemesiz hibeler devlet yoksa acık verirmi sen asıl en büyük kalem olan enrji acıgını cıkarırsan devletin ithalattan ihracat öne gecmis olur sen ilk önce enerji acıgını kapatmak icin ne yaptı onu bi arastır bor karbür tesisi elektirik santralleri barajlar rüzgar gülleri günes enerjisi panelleri akdenizdeki dogal gaz rezervleri güneydogudaki petrol sahları icin yapılan calısmalar daha bilemedigimiz yenilenebilir enerjiyi ak kuyu nükller enerji santrali ws ws
@mehmetsercan : Devletin altın toplaması ya da stoklamasının, halk açısından şu an bir faydası olmaz. Tcmb'nın doları acilen düşürmesi gereklidir. Türkiye tüketim toplumudur. Dışa yani, dövize bağımlı bir memleket. Akp iktidarının övündüğü 20 senede bunu bile çözemediği ortada. Geçmiş hükümetleri eleştirirken, aynaya bakma gereksimi bile duymamışlardır. Tcmb sitesine girip, rezerv durumuna bakabilirsiniz. Ayrıca haberleri de yapıldı zaten. Türkiye'nin bir sene içinde ödemesi gereken dış borç stoku 196 milyar dolar civarında gözüküyor. Nasıl çevrilecek bu borçler belli değil. Tcmb'nın swaplar hariç, rezerv durumu -45 milyar dolar seviyelerinde. Buna cari açığı da eklerseniz, ülkenin durumu ortaya çıkıyor. Biliyorsunuz ki, swap dediğimiz döviz cinsleri da borçla alınmış nakit paralar. Rezervler neden azalır? Çünkü ülkede döviz sıkıntısı vardır. Yabancı yatırımcının gelmemesi, var olan yabancı paranın ülkeden apar topar çıkması buna sebeptir. Dövizin az olması, arz ve talebi doğurur. Doğanın kanunu olarak az olan herşeyin değeri artar. Üstelik bunun da bir sonu var maledef. Darphaneler de dolar ve döviz de basılamayacağı için, bunun kötü bir sonucu ve sonu olacaktır. Özel ve devlet bankaları bu durumu daha fazLa kaldıramıyacaktır. Zaten baktığımız da, özel bankaların, hükümetin faiz oranına bile uymadığını görürsünüz.
İktidar faizi indirmekle övünse de, piyasa buna hiçbir zaman uymamıştır. Çünkü reel ortamlarda, piyasa kendi kendini revize edecek. Piyasa her zaman kendi kendini otamatik saat gibi ayarlar. Bunun en bariz örneği, tuik kurumunun rakamlarıdır. Hiç bir verisi piyasa koşulları ile örtüşmediği, vatandaşlar tarafından da biliniyor. Aslında iktidarın yaptığı bu yanlışlar, halkı daha fazla kızdırmaktan başka işe yaramaz. Ülke de, takım tutar gibi parti turmayan bağımsız merkez bir seçmen grubu var. Kemik oylardan bağımsız hareket eden bu kitle çok önemli. Her şeyin sonucunu belirliyecek olanlar da işte bunlardır. Bu kitle genelde cebine girip çıkana ve gelirine giderine bakanlardan oluşmakta. Yani terörist ve vatan haini olarak adlandırılamıyacak bu insanların, togg, iha, siha veya yollar, köprüler, gemiler gibi icraatların umurların da bile olmadığı gerçek maalesef. Bunun kanıtı, belediye seçimlerinde de görülmüştür. Anadoludan farklı olarak, büyük kentlerin oy potonsiyeli daha fazladır. Büyük şehirlerde ekonomik sıkıntılar daha çok gün yüzüne çıkar. Metropoller de yaşayan insanlar, hükümetin gerçek olmayan verilerini daha çabuk idrak eder.
Turkiyeye cok fazla teknolojik bir arac bence otomobil yerine gene togga bagli sirketler klasik 3uncu nesil sanayiye yatirim yapmaliydi.. atalarin dedigi gibi esek hosaftan ne anlar... ya da Turkiyeye satis kapali halde direk ihracat ürünü yapilmali.. Şu an zaten togg gibi bir ürünü üreten dunya da 4-5 ulke var.. zirveden yeni bir tekonolojiden giris Turiyeye aşan bir yatirim... iphone da telefon samsungu tuşlu telefonuda telefon ikisi de telefon ama birisi iphone bu otomobil de endustri 2.0 ve 3.0 in dogal olarka uçan araba yapilmadigi için ortak mekanik sistemleri kullaniyor ama bu arac mekatronik 4.0 in teknolojilerini barindiriyor... o yüzden direk ihract ürünü yapilmali dünyaya satilmali.. Türkiyedeki insanlara bu arac cok fazla ne teknolojisini anlayacak kapasiteleri var ne de dünyadan haberi var... bir kesimin cami bir kesimin heykel yaptigi bir sosyokulturel yapiya bu togg çok fazla...
Bak kardesim itü makine mezunuyum yurtdışına bagli bir sirkette calisiyorum ayda 40000 tl maas aliyorum İstanbul'da saglam depreme dayanikli olduguna inandigim bir binada 15000 tl aidat dahil ödüyorum (ecelime susamadigim için kira yüksek) kaldı 25000. Yaklasik 5 bin tl faturalar 5 bin tl mutfak ve temizlik urunu vs market masrafı derken kaldı 15000 evden calistigim icin faturalar haliyle biraz yüksek olabilir 2-3bin tl ıvır zivir çıkıyor ayda 10000-12000tl para artiyor henuz bekarım 40000 tl maaşla nasil evlenirim bilemiyorum ayda 12 bin tl taksitle ben bi tane egea almak icin 48 ay taksitle tasit kredisine basvurayim dedim 1.6 multijet egea bile alamadım (özel sektor oldugu icin bi isten cikarsalar hayatim kayar ona da güvenemedim ) ulan togg denen arabayı ben 40000 tl maaşla alamiyorum %50si asgari ucretli 8500 tl ile calisan bi vatandas nasil togg alsın? (Amaç siyaset konuşmak degil gercekleri konuşmak. Gerçi O da siyasete çıkıyor neyse)
akıllı insan olsalar.. türkiyede yapılan turkıye sınırı ıcınde araçtan vergı alınmazdı. yurtdısına vergı ıle satılırdı ama ulkede tam tersı. kendı kendımızı kazıklayan tek ulkeyız. ayrıca aractan vergı alınmasa. zaten dıger yabancı araç kulanımı azalır ve yurdısına gıdecek dovız ulke ıcınde kalırdı. ama işte akım derken bokum yapan ülkemiz
Daha bir tek güvenlik testine girmedi. Şarj istasyonu alt yapısı var mı? Servis desteği nasıl sağlanacak? Batarya ömrü ne kadar? Neden ithal arabalar kadar pahalı? Onu tercih etmem için nedenim ne olmalı?
Çarpışma testleri yok, servis ağı belli değil, Çinli Geely piyasaya ilk çıktığında çarpışma testlerinde açmıştı. Güvenlik testlerinden geçmeden Avrupalı tüketici bunun yüzüne bakmaz. Batarya ömrü kaç yıl? 10 yıl sonra bataryaları yenilenirken maliyeti ne olacak? Arabayı yaptık demekle bitmiyor iş.
Burada sorulması gereken soru şu: Emine Erdoğan arabadan ne anlar? Hayatında kaç kilometre araç kullanmış ve katalog okumak dışında otomotivle bir alakası olmuş mu?
Avrupa'da Chanel mağazası kapatmaya bununla mı gidecek, yoksa yine Range Rover, Mercedes S 500 ile falan mı?
Tartışmasız dünyanın en kaliteli akıllı cihazlarından biri üretildi... Kendi gtünü bile silmekten aciz insanlar gelmiş burada bk atma yarışına girmişler..
Arabalardan anlamam ama ülkenin bir şeyini de takdir edin lütfen, kimse hiçbir şeyden memnun değil ama kimse bunu değiştirmek için bir şey de yapmıyor.
Bekledikleri için yapılanlar hoşlarına gitmiyor. Rte yol yaptı, araba çıkarıyor bunların yerine ekonomiyi düzeltmeli ve enflasyonu bitirmeli diyorlar. Hatta falanca partiden şahıs bundan daha iyi yönetir ülkeyi diyorlar. Tamam hadi bu adamın hataları var diyelim ama diğerlerinin yok mu? Sorun var diyenler neden ellerini taşın altına koyup biz cidden halkın yanındayız demiyorlar... Bizim millet ancak atıp tutar beğenmez. Çoğu savunma sanayinde olan uçaklar vb şeyleri eski teknoloji abd bunu geçti diyor. Eskiye bakıp biz önceden üretemiyorduk şimdi üretiyoruz demiyor.
elli bin dalırlık çantası var Allah a nasıl hesap verecek müslüman birde ya da öyle görünen biri bunu yapıyor
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Elon musk cok fena girdi piyasaya tesla varken artik ne togg ne de baska bir elektrikli araba satilmaz. Tabi hukumet her zaman yaptigi gibi guzel seylerin onune set cekmezse ve teslayinetkileyen vergiler getirmezse..
Ana Sayfa > Arabalar > Sorular > Emine Erdoğan TOGG için, "Arabanın kullanımı çok rahat, yağ gibi akıyor. Harika bir araç" demiş. TOGG'a güveniyor musunuz?