Günümüzde Otomatik Vitesli Araçların Yaygınlaşdığını Biliyoruz Ama Manuel Vitesli Olarak da Üretilmeye Satılmaya Devam Ediyor Manuel Vitesli Araç Kullananlar Aracınızın Manuel Olması Veya Sürdüğünüz Aracın Manuel Vitese Sahip Olmasından Memnun musunuz? Manuel Vites Kullanmak Zor geliyor mu? Yoksa alışınca kolay mı? Zorluyor sa hangi durumlarda zorluyor Ben Burada Kendi Görüşümü Söyleyecek Olursam Manuel Vites De Çok Güzel Şimdi kıyaslama Yapacak olursam konfor rahatlık otomatik Çok daha iyi Manuel Bana göre trafik dur kalk yoğun olan yerde yorucu Zorluğu olabiliyor ama sakin açık yerlerde zorluğu pek yok
Aracınız manuel vites ise memnun musunuz, zorluğu var mı?
Manuel vitesli araç kullanıcısıyım. İlk kullandığım manuel vitesli araç Renault 9'du. Ailemizin arabasıyla trafiğe çıkamasam da, özellikle sokak içinde araba çevirerek öğrendim. Ehliyetimi aldıktan 10 ay sonra R9'u satıp Clio Symbol aldık. Arabamdan memnunum; ama debriyaj pedalı tam kavradığı noktada gıcırdıyor. Kimine göre baskı balatası, kimine göre yağı bitik deniliyor; ama tam emin değilim. Düzenli olarak yağlansa da, hala o gıcırtı bitmiyor. Baskı balatasını yaptırmayı düşündüm; ama Eskişehir'deki sanayi ustaları aşırı fahiş fiyatlar uyguluyor. 2013-2014'te baskı balata artı işçilik 750-800 liraydı; ama ustalar bizden 3 bin lira istedi yaptırmadık. Bugün aynı işlem belki 1500-2000 lira ise, ustalar 10 bin lira isterler. Yaptırmamakta inadım tavan. İşlerim nedeniyle şehir dışına götürecek halim yok. Baskı balata tamamen biter ve araba yürümezse, artık sokağa kaderine terk edilecek. Üstüne düşük modelli bakımlı bir araç alır gezerim. Otomatik vitesli araç kullandım; ama çok fazla sıkıntı yaşıyorum. Öncelikle ilk kalkışlarda çok yavaşım. Millet birkaç saniyede park yerini terk ederken, ben 4-5 kat yavaş kalıyorum. Minimum 14 saniye sürüyor. Zorunlu olarak almayı düşünecek olursam, PSA grubunda kullanılan EAT teknolojili yuvarlak otomatik viteslisini alırdım. (Örn. Citroen Berlingo, Peugeot Expert Traveller gibi.) İkinci sıkıntım, sol ayağımı sürekli sabitlemek. Kursun otomatik vitesli Hyundai Accent'ini kullanırken sol ayağım ağrıdı. Ayağımı biraz hareket ettireyim derken, ayağımı kaldırmamla arabanın hoplaması bir oldu. (Tekleme) Hemen ardından ayağımı koyduğum yere geri koydum ve eve gidene kadar hiç kaldırmadım. İşte, uzun yolda sol ayağım sürekli aynı yerde durup felç geçirirse, otomatik vitesli araba aldığıma bin pişman olurum. Şahit olduğum bir görüntüyle şok oldum! Son model Mercedes CLA sahibi, arabasını biraz ileriye alırken, sol ayağını yarım araladığı kapıdan dışarıya çıkarıp bu şekilde 10 metre öteye aldı. Adam bunu nasıl yapıyor diye şaşıp kaldım. Bana kalsa kesinlikle yapamam diye iç geçirdim. En rahat yapabileceğim minicik elektrikli arabalar (Yuki Tria, Kral Motor Bello, Regal Raptor tarzı 3-4 tekerlekliler).
Manuel vites en güzeli. Hem performans açısından hem de yakıt açısından çok iyidir. Ama tek bir sıkıntı var o da yoğun trafik de dur kalk yaparken bacak kası yapıyorsun o biraz yoruyor. İşte o an insan bi "ya otomatik olsa güzel olurdu" demiyor değil. :)
Manuel viteslerde virajlarda çok güzel manevralar alıyorum. Bir viraj gördüğümde hemen vitesi küçültüp hızlı ve güzel bir manevrayla zaman kazanıyorsun. Bu acıdan da güzel.
Unutmayalım: Viraja her zaman bir küçük vitesle girmek daha iyidir. Eğer büyük vitesle girerseniz o durumda savrulmalar olabiliyor. Bunun sebebi ise normal 5. vitesde iken virajı gördüğünüzde hemen hemen fren yapıyor herkes ve o virajı 5 le geçiyor ya da debriyaja basarak boşa almış bir şekilde dönüyor. Ve gaza basınca araç titriyor sonra sürücü vitesi 3 e ya da 4 e atmak zorunda kalınca vakit kaybediyor ve yakıt da o anda artmış oluyor. Bu sağlıklı değil. Her zaman viraja düşük vitesle ve yüksek devirle de girilebilir. ama 4.000 devire ulaşmasın.. :)
Araç kullanmaya başladığımdan beri hatta ilk olarak traktör ile başladım hep manuel kullandım otomatik daha zor heliyordu nedeni sol ayağa hakim olmak zor ilk başlarda ama otomatiği rahatlığı yok ister uzun yol ister şehir içi dur kalki hız sabitlemesi falan otomatik daha konforlu.
Yani Manuel Alışınca Debriyaj Kullanıldığı İçin Hep Otomatik de Debriyaj Pedalı yok Çünkü Araç Şanzıman Vites değişimleri Kendisi otomatik Gerçekleştiriyor Buda Çok Büyük Konfor Sağlıyor Otomatik Rahatlığı yok mu? Dedin Manuel alışana başlarda Sol bacak alışkanlığından biraz Rahatlık bozulabilir Ama alışması kolay olur süre süre Otomatik Başka be otomatik süren manuel sürmek istemez