İkinci El Araç Satışındaki 6 Ay, 6 Bin Kilometre Uygulaması Uzatıldı ve Genişletildi!

BiBilen

Değerli KızlarSoruyor okuyucuları,

Ticaret Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Otomotiv sektöründe 2022 yılında ikinci araçlardaki fahiş fiyatların ortadan kaldırılmasına yönelik tedbirler kapsamında başlatılan "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresinin, 1 Ocak 2024'e kadar 6 ay uzatıldığını açıkladı.

Stoklanan otomobiller
Stoklanan otomobiller

Sektörün yetkilileri ile görüşülmüştü

19 Haziran 2023 tarihinde motorlu kara taşıtı alım satımında düzenli işleyişi sağlamak amacıyla Ticaret Bakanlığı ile otomotiv sektörünün yetkili kuruluşları olan otomotiv üretici ve distribütörleri, yetkili bayiler ve oto galeri temsilcileri ile bir görüşme sağlanmış, görüş alışverişi ve durum değerlendirmesi yapılmıştı.

Bireysel satışlarda denetleme başlıyor

Bugün yapılan açıklamanın 2. maddesinde belirtildiği üzere; Ticari faaliyet olduğu değerlendirilen rüm bireysel satışlar "6 ay-6bin kilometre" kısıtlama düzenlemesi kapamında, Ticaret Bakanlığınca düzenli olarak denetlemeye tabi olacak ve mevzuata aykırılık halinde bu satıcılar hakkında idari para cezası uygulanacak.

Stokçuluk uygulamaları kapsamında, 2021 ve 2022 yıllarında 15 yetkili bayiye toplam 8 Milyon 292 Bin 360 TL, geçtiğimiz Mayıs ayında tüketicilerin sıfır kilometre taşıtlara erişimini zorlaştırıcı uygulamalarda bulunduğu tespit edilen 4 yetkili bayiye toplam 17 Milyon 834 Bin 400 TL idari para cezası uygulanmış; Haziran ayı içinde ise müşterilerden taşıtın liste fiyatının üzerinde fiyat talep ettiği veya müşterileri aksesuar almaya zorladığı tespit edilen 10 yetkili bayiye toplam 49 Milyon 44 Bin 600 TL idari para cezası uygulanmasına karar verilmiştir. İlave olarak, idari para cezası uygulanan 4 yetkili bayinin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilmiştir. Böylelikle, stokçuluk faaliyetlerine karşı gerçekleştirilen denetimler sonucunda Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından bugüne kadar toplam 75 Milyon 171 Bin 360 TL idari para cezası uygulanması kararı alınmıştır.

Caydırıcı cezalar

İkinci El Araç Satışındaki 6 Ay, 6 Bin Kilometre Uygulaması Uzatıldı ve Genişletildi!
İkinci El Araç Satışındaki 6 Ay, 6 Bin Kilometre Uygulaması Uzatıldı ve Genişletildi!

Bu uygulama kapsamında bu güne kadar toplam 35.110.527₺ ceza kesilmişken, tekil satış başına verilen cezaların ne kadar caydırıcı olduğu tartışmaya açık.

Son düzenlemeden sonra ne derece caydırıcı cezalar verileceğini hep birlikte gözlemleyeceğiz.

Sevgilerimle,

Emir Kosif

İkinci El Araç Satışındaki 6 Ay, 6 Bin Kilometre Uygulaması Uzatıldı ve Genişletildi!
Cevapla