2 li ve 3 lü tarama testleri sonucunda bebeğinizin engelli doğacağı riskini göz önüne alıp, 16. Haftada gebeliği sonlandırılmasını ister misiniz? Diyelim ki cevap "Hayır" peki bu testi neden yaptırırız? Gebelikte şu an her anne adayından istenilen ve hatta zorunlu kılınan, bebekte trizomi 18, 21 ve nöral tüp defekti RISKI hesaplamak için anne adayından alınan kan verilerini bilgisayar ortamına yükleyip, anne adayının sigara tüketimi, yaş ve alışkanlıkları gibi... verileri yine bilgisayar ortamında 10000 bir risk faktörü üzerinden hesaplayan bir teknik ki gerçekten down sendromlu bebeğin anlaşılma oranı yüzde 60 seviyelerinde. Trizomi 18 21 ve noral tüp defektinin anne karnında tedavisi yok! Seviye diyelim ki yüksek çıktı bu kez devreye amniyosentez giriyor. Test sonucunda risk faktörü yüksek dahi çıksa saglıklı bir bebek için amniyosentez yapılması riski peki? Amniyosentez işleminin de oldukça çok riski var...
Gebelikte yapılan 2 li ve 3 lü tarama testleri sonucunda bebeğinizde kromozom anomalisi risk faktörü yüksek çıksa ne yaparsınız?
Siz hiç hasta, yatağa bağımlı, zihinsel engelli bebek baktınız mı? O, aldırmam, o da bir can diyerek atıp tutanlar var ya. İşte onlar böyle durumla karışlaşmayanlardır genellikle. Bebek iken bakmak çok kolaydır. ama büyüdükçe çok zorlaşıyor. önceden kucağına alıp her yere taşıdığın bebek bir gün büyüyor ve tekerlikli sandalyeye bağımlı oluyor. her seferinde bezini deyiştirmek için anne çocuğu kaldırmak zorunda kalıyor ve kaldıramıyor, baba eve gelince değişiyor bezler. Çocuklarda ciddi pişik oluyor. gibi gibi gibi şeyler. kızlar büyüyüp adet oluyorlar. onların pedleri sürekli değiştiriliyor. saymakla bitmez bu arkadaşlar. yazık değil mi o çocuğa? sonuç ne mi oluyor? o çocuklar devlet yurtlarına terk ediliyor. Allah kimseye göstermesin. Veya Down sendromu... %90 kendisine yetemiyor. Kız bir down sendromlu bebeğiniz var varsayın. Siz öldükten sonra kim bakacak ona? Hiç kimse. Mantıklı olun arkadaşlar. O bebeği aldırmak suç değil, o bebeği o halde büyütmek suç. Çok söylenicek şey var ama. Kısa kesiyorum.
Yani öncelikle kabullenmek gerekli bence. Sonlandırmak sınav salonundan bitirmeden çıkmak gibi. Hayat insanı bir şekilde sınar. o anomali kişinin tek sınavı belki. Soruyu görmeden çıkılmaz😊
1
15 Yorumla
Soran
+1 yıl
Kabullenmek gerekli tabiki ama benim bahsettigim sinavin sonucunun diploma notunu etkilemeyecegi bir sinav yani bosa kurek cekmek :)
Bu testlerin baglayiciligi yok, olmamali bana gore :/ en azindan sinavi soruyu gormeden terk etmek istemeyenler icin :)
Bu testi yaptırırdım. Bebeğim için daha iyi bir anne olmak için, onu daha iyi anlamak için o doğana kadar kendimi eğitirdim. Benim parçamı kimse içimden alamaz.
Zorunlu olarak yapılıyor, annenin inisiyatifinde değil artık. Ama dediğin gibi "risk" oranını söylüyor, kesin değil o sonuçlar.
Bunun örneğini kızım da yaşadım. Beyin fonksiyonları %50, bedensel ve zihinsel engelli olacak denildi. Az çok biliyorsun, şu an gayet sağlıklı ve zehir gibi akıllı..
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Aynı sorunu ben de yasadim :) Trizomi 18 hastalik risk faktoru 10000 50 gibi bir rakam cikti. Amniyosentez istedik ama bunun sonucuna gore bebek saglikli degilse ne olacakti?
Vazgectim :) Simdi kizim cok saglikli sükür ki :))
Anne adaylarının psikolojini bozuyor o tür testler, kaç ay gece gündüz ağladığımı biliyorum. Kesin olmayan, risk faktörlerlerini oranlayan testlerin kime ne faydası var inan bilmiyorum. Bilmek de istemiyorum
Kesinlikle Bu sadece devletten ne kadar daha fazla somururuz mantigi. Bir sgk linin 2 li ve 3 lu tarama testi yaptiran bir universite hast. ayirdigi butceyi sonrasinda yine sevk edilen aminiyosentez yapilacak merkezler... Cok buyuk rakamlar dönüyor olan aileye oluyor
Testleri yaptirisin risk faktoru yuksek cikar amniyosenteze girersin dilersen. Veya hic kaale almazsin. Sonucta bu testin sonucuna gore belirli bir netlik yok. Ihtimal hesaplamasi bu
Hayir bir zorunlulugu yok. Kimse kimsenin bebegini istemedigi surece alamaz ama aldirmak istemesen dahi o psikoloji ile 5 ay daha gecirmek zorunda birakiliyorsun
Nazal kemik, ense kalinligi olcumunden bahsetmiyorum ki usg diyim. 2 ve 3 lu tarama testinden bahsediyorum. 2 li tarama da usg ye girilir, kabul ama tek basina bir ise yaramaz gibi lanse edilir
Yok beyin var elimde ilk elden de onu uydurcam çok iticisin trizomi sende de azdı demek ki de işte teat yoktu o zaman keşke doğal seleksiyona uğrasaydın
Trizomi kromozom anomalisidir :) kromozomlarimda sorun yok cok sukur. Trizomi azdi diye bir kelomeyi nasil kullandiniz hayret ettim :) Dogal seleksiyonun ne demek oldugunu ogrenip cumle icerisinde kullansaydiniz iyiydi zira konumuz ile alakasi yok :))
Alakası yok orda sanaydı sitemim çocupuna diyemem o düpedüz yobazlık ve insanlık dışı bişey olur Kültürlü olman daha dabi. Çekici Kaçıncı çocuk diye de sormamın bir sebebi vardı Ama artık nafile
Ana Sayfa > Çocuk & Ebeveyn > Sorular > Gebelikte yapılan 2 li ve 3 lü tarama testleri sonucunda bebeğinizde kromozom anomalisi risk faktörü yüksek çıksa ne yaparsınız?
En İyi Cevaplar