Bazı yetişkin insanların çocukluk döneminde yaşadığı olumsuz durumlar vardır. -Anne babadan ayrı, anneanne veya babaanne tarafından büyütülmek, -Tacize uğramak, -Çocuk yaşta çalışmaya zorlanmak gibi Peki bu olumsuz duygularla büyümüş olan kişiden "keyifli" bir anne veya baba olabilir mi? Bu durumunun ileride sahip olacağı evladı için nasıl bir yan etkisi olur?
Çocukluk döneminde yaşanılan olumsuz hisler onarılmadan, "keyifli" birer anne baba olmak mümkün müdür?
Genel inanış geçmiş sorunların kendini göstermek gibi bir huyu olduğu yönündedir lakin bunun derecesi ne olur ne kadar etkiler bu tamamen değişken bir konudur eğer bir insanın sorunları varsa halletmeye çalışması en dogrusudur bunu ilişkilerine başlamadan da yapabilir sürecin icindede bu sorunu aşmak için ugrasabilir
Bir tek çocuk olarak hep bunu düşünüyorum. Yıllardır bir kardeş eksikliğini yaşıyorum. Ve bu yüzden asla tek çocuk yapmam. Ama çocuklarımı gördükçe bu eksiklik daha çok canımı yakar mı diye korkuyorum.
İdeal bir dünyada değil tabi Ama hayatımız o kadar çok travmayla dolu ki, mecburen hayatı da bir yandan yaşıyoruz. Keşke her bir travmayı sağlıkla çözümleyip yola devam edebilecek lüksümüz olsa...
Bence çocuğun yaşadığı zorluk eğer karakterinde de varsa onu mükemmel bı anne baba yapabilir. Bu uç madde olmadan da anne babasıyla büyüyen ama pskolojısı bozuk olan bireyler var elbette. Önemli olan çevre. Çocugun yetiştiği yerin ahlakı yapısı. Ve moral, huzur. Ayrılan anne babalar için ise onları suclayamam. Bebek için ayrılmayan nice kimse vardır ki, ayrılsalardı keşke dedıttırcek cinsten aile ortamı yasamıslardır..
Mümkün değil dersem anne olmayı hiç istememem lazım. Mümkün tabiki bunu bir psikologla da uzun uzun konuştum geçmişteki olumsuzluklar daha iyi bir anne baba olmayı tetikleyebilir
Yaşadıkları olumsuzları birer tecrübe olarak görüp, ileride evlatlarına böyle bir hayat yaşatmak istemeyenler olabilir. Ama tam tersi olarak da, ilerideki evlatlarına aynı hayatı yaşatma ihtimali de var.
Bazen tam da öyle insanlar çocuklarına aşırı bağlanır, kendi yaşadıkları acıları onlara asla yaşatmamak için ellerinden geleni yapıyorlar.. Birde tam tersi var fakat bu tamamen o çocuğun hayatta kazandığı, kişiliği, karakter ile alakadardir.. Net bir fikir söylemek çok zor..
Çocukluk döneminde yaşanan o kötü durumları telafi etmek , yok etmek hemen hemen mümkün değildir diye düşünüyorum. Tek yolu senin yaşadıklarını başkalarının yasmasina izin vermemen. Ve dediginiz gibi iyi bir anne -baba olmak.
Mümkün değil bence. O zaman birer yetişkin çocuk olmaktan öteye gidemeyiz. Sonra da bir zincir oluşur ve sürüp gider bu döngü. Kendimizi çözmeliyiz ki çocuğumuza da yardımımız olsun.
Kendi anne babasindan bişey görmemesi etkilemez iyi bir anne baba olmasini her insan sonradan ögrenilen bişey bu hayatta daha güçlü bir birey olmasini saglar
En İyi Cevaplar