Kırgızistan cumhurbaşkanının kızı Aliya Shagieva çocuğunu emzirirken sosyal medyada fotoğraf paylaştı ve sosyal medyadan tepkiler gelmesi üzerine şu açıklamayı yaptı:Çocuğumu, onun istediği her yerde ve her zaman besleyeceğim. Tepkiyi yaratan kadın vücudu değil, kadın vücudunu aşırı cinsel bakan kültür. Benim vücudum, işlevsel. Amacı bebeğimin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak, bir obje değil.
Kadınlar, çocuklarını emzirirken çekilen fotoğrafları sosyal medyada paylaşmalı mı?
Bir arkadaşım sosyal medya hesabında böyle bir fotoğraf paylaşmıştı. Yanlış bulmadım. Ve bu fotoğrafta cinsellikle ilgili hiçbir şey görmüyorum. Hatta bence komik çünkü fotoğrafta göğüsten ziyade hem meme emmeye çalışan hem meyve suyu içen aç gözlü bir bebek var. Bunlar çok doğal şeyler, bütün memeli canlılar yavrularını sütle besler, insanlar da. Bundan daha doğal ne olabilir ki? Nesi yanlış nesi aykırı?
Bunu arkadaşın mı patlaştı internette döenen bir resim bu. Göğüslerini herkese göstermenin nesi doğru. Cinsel değil dediğin organ insanların eşleriyle yaşadığı özel anlarfa iki tarafında etkilendiği organ değil mi nasıl cinsel olmuyor
@Mühendisbey031 açın izleyin internetten YouTube da var. Videoların çoğu eğitim amaçlı bir kısmı da insanların kendi isteği ile paylaştıkları. Video veya bu tarz fotoğraflar cinsel obje muamelesi görmemeli, paylaşmaya gelince, özrl hayatını insanların gözü önünde yaşamayı seven paylaşabilir kimseye karışmam. Hatıra olsun diye doğumunu videoya çeken hatta doğum fotoğrafçısı tutanlar var. Hatıra hatıradır fakat bunu kendine saklamak veya herkese göstermek kişiye kalmış. Ben şu an hamileyim, eşim de ben de özel hayatımızı insanlatın gözü önünde yaşamayı sevmiyoruz oyuzden fotoğraf veya video muhabbeti olursa bunu kendime saklarım. Ama paylaşana da saygı duyarım. Yine de büyütülmemesi lazım.
Kendi soru paylaşımım da müatehcen bir fotoğraf paylaşsam veya cadde/sokaklarda billboardlarda böyle bir fotoğraf görsen tepkini dile getirmeyeceksin yani.
@fussemaniaq Asıl ben sana pes diyorum, konuyu öyle güzel saptırdın ki takdire şayan. Benim bahsettiğimin bu olmadığını tahmin etmek güç değil. Ayıp, günah vs. kavramlar kadına hizmet eden kavramlar değil. Sadece kadından namuslu olması bekleniyor, ya da erkekler tüm kadınlar üzerinden namus bekçiliği yapıyor ama; bu çok manidar. Burada kadının niyetine bakmak lazım yersiz ironiler aramadan amacına bakıp ne demek istiyor ve neden yaptı diye düşünmek lazım. Kaldı ki, kadın cinsel bir obje demek değildir. Bu kadar abartmanın lüzumu yok. Siz kendi davranışlarınızdan sorumlusunuz o da kendi davranışlarınızdan. Herkes işine baksın.
@nağma07 Bir sınırı olmalı dedim. Bir otobüs durağında bebeğini emziren bir anneyi ayıplamam mecbur kalmış olabilir diye düşünürüm fakat evinden bu fotoğrafı çekip paylaşmakta ki amaç nedir?
Burada kendisini cinsel obje olarak gösteren kadının kendisidir.
@fussemaniaq Cinsel obje olarak gören, erkek kesimi veya sığ bakış açısına sahip zihniyetler. Göğüs görünce cinsel hazzı ayyuka çıkanlar, her haltı o tarafa çekmeye çalışanlar dikkat et bakalım kadınlar mı yoksa; erkekler mi? Kadın bedeni cinsel amaç dışında kullanılabilir düşüncesi yok bazı zihniyetlerde işte bunun temelinde yatan sorun da tam olarak bu. Kadın annedir, bacıdır, kardeştir yani genele indirgeyince kadın eşittir cinsellik değildir.
O halde erkek penisini de cinsel obje olarak görmemek gerek. Bebek kutsal bir varlıksa ve penis döllenmede bir araçsa cinsel obje olarak görülemez. Bu durumda cinsellik daha soyut kavramlar üzerine oturtulmalıdır
@fussemaniaq Cinsel obje olarak gören kesim, erkekler olduğu için bana atağa geçtiğin cümle komik geldi. Erkeklerin bakış açısı tedavülden kalktığı zaman bir problem de kalmayacaktır.
Ne kadınlar tanıdım bir çok erkeği suya götürüp susuz getiren. Bana klişeleşmiş erkek tanımları ile gelme devir eski devir değil. Kadınlar cinsellikte çıtayı arşa çıkartmış maşallah.
@fussemaniaq Kodonlor çotoyo oşmoş diyen erkekler önce kendine baksın bence. Herkes kendinden sorumludur, bu kadar abartmanın lüzumu yok kendi işinizle ilgilenin.
Haah şöyle işte " Herkes kendinden sorumludur " Erkeler adına genel tanımlar yapman ile ne kadar tezat bir cümle değil mi? İki kelam ettik kendin ile çeliştin :))
@fussemaniaq Kendimle çeliştiğim cümle nerede? Kafandan kurup bana satma kurgularını, sözlerimin arkasındayım ne diyorsam odur. Erkekler şöyle, erkekler bööyle diye onları alaşağı eden biri değilim ancak; karşımdaki kişi "kadınlar..." diye başlayan anlamsız cümleler kurmaya başladıysa geri durmam.
Yanlış değil özgürlük bu dinde bile diyorum cariyeler erkeklerin yanında sadece göbekle diz kapağı arasını örterek durabilir di normal kadın dışarı bile çıkamıyor kadın avrettir onların avretlerini evlerle örtün-hadis- Râzî tefsirinde ki ehli sünnet bir tefsirdir bu neler der neler
cariye değil sahabe döneminde n bahsediyorum Türkiye'de çoğu insan müslüman bu yüzden buradan ufku açıcı bir örnek veriyorum ki dinde zaten erkekte sadece göbekle diz kapağı arasını örterek dolaşabilir normalde
Ben sana ehli sünnet bir kuran tefsiri nde yazanı söyliyim de gerisi sana kalmış Râzî tefsiri: kadın yaratılışı gereği ahmaktır aldanması yanılması çoktur kadın acizdir çünkü dışarı çıkmaktan ortada görülmekten acizdir adının sanının anılmasından acizdir kadın erkeğin elindeki bir tutsak gibidir kadın çocuk akıllıdır normalde dinde sorumlu olmaması gerekirdi erkek için mükellef tutuldu (yani ona kölelik etsin diye)
Yeter bee, sabrın da bir sınırı var. Engellemeyeyim dedikçe kaşınıyorsunuz. Kadın asla köle değildir, kendini köle olarak gören kadın sadece gücünün farkında değildir. Bahsettiğin cümleler Kur'an'da geçen sözler değil; yurdum insanını dinden soğutma gayretine gitmeyin. Bu sadece kişisel sözler. Ben Allah'tan başkasına da biat etmem! Bu da böyle biline!
"Kadın vücuduna cinsel bakan kültür" nasıl bir cümledir? Diğer fizyolojik ihtiyaçlarını örn: wc'de iken görülen işlev? paylaşılır mı? Ha sen şimdi bununla onu bir tutuyorsun diyeceksin ama yanlış, ben, olaya etik olmayışı ile yaklaşıyorum. Bırak sende, özelinde kalsın. Herkes bu durumu biliyor diye yayınlamanın rahatlığı olmamalı.
Kesinlikle koymalı, insanları özellikle özendirmeli emzirmeye bu çok önemli... İlk 6 ay anne sütü çok çok önemli ve kadının sözlerine tamamen katılıyorum bir anne bebeğini istediği her yerde her zaman emzirebilmelidir.
İstediği her yerde istediği her zaman emzir zaten ama herşeyin bir üslubu var. Şimdi heryer de bebek bakım odaları var. Avmlerde, restoranlarda hattâ düğün salonlarında... Hiç olmadı emzirme önlükleri var. Dikkatli bakmadıkları müddetçe çocuk emzirdiğin anlaşılmıyo bile. Böyle fotolar görmek istemiyorum...
Emzirir mi emzirmez mi o kısım beni ilgilendirmiyor da yani böyle bir pozu sosyal medyada paylaşmanın amacı ne? Ne gerek var? Ben keşke anne olsam... Ama böyle sacma salak şeyler yapmam onun yerine çocugumu emzirdiğim sürece dışarı çıkmam... Ya da ne gerekiyorsa onu yaparım ama bu mantık dışı sadece dikkat çekme amaçlı yapılan bir şey..
Herkes meşrebinin ve mezhebinin gereğini yapar. Daha fazlasını da değil. Kadının vücut işlevi emzirmek elbette lakin ulu orta emzirmek değil. Her şeyin bir usûlü ve adabi olmalı. Her işlevi açık açık yapacaksak ve doğru olan da buysa eğer, o zaman hepimiz ulu orta, denk gele, sere serpe, zaman ve mekân ayirmaksizin ve de canimizin istediği yere sıçalım o zaman... Biraz akıl bolca da fikir lütfen.
Öyle ama ben yine de acik olsam da boyle birsey yapmazdim utanirdim biraz ahlaki degerlerle alakali tamam onemli olan niyet ama kucucuk cocuklara bile tecavuz eden hatta bebeklere bunu gorunce mi tahrik olmayacak sadece gogsu acik degil kadin ic camasirlariyla cekilmis uygun bulmuyorum kisacasi
Bence bu gayet masum bir fotoğraf. "Paylaşılmalı mı" kısmına gelince, banane? Sanane? Kime ne? Kimsenin buna "paylaşılmalı mı" demeye hakkı yok. Kimse hayatını başkasının gerekliliklerine göre yaşamak zorunda değil. Sadece "ben olsam paylaşmazdım" diyebilirsin.
Bence kadın haklı, ben açık bir şey görmüyorum resimde bebeğini emziren bir kadın kimileri demiş ki her yeri açık siz galiba denize ya da sahil kenarına salvarla gidiyorsunuz bacakları görünüyor ve göğüslerinin normal dekoltesi herkesin hayatına bu kadar tepki çok saçma gayet Masumane bir resim olmuş tepkileri anlamsız buldum
Şu oturuşa bak her yeri meydanda zaten emzirmesi mi sorun olmuş tek. Özel hayat denen bir sey vardir. Sen oranı açıp cocuk emzirince normalse erkeklerde yolun ortasinda iş. ediklerinde sapık diye naralar atma ne de olsa o da bir ihtiyac ve erkek bir cinsel obje değildir. Bu arada yatak odasını da bekliyoruz aman eksik kalmasın!
o kadar da ayrıntıya gerek yok. bunun uluorta yapılmasında bir mantık bulamıyorum. bu bebekle senin arandaki özel bir durum ve bazı kötü niyetli insanlarında bundan farklı manalarda çıkartabileceğini düşünürsek. paylaşım yapmamak daha doğru.
O zaman biri çıkıpta demezmi bende eşimle ilişki ortasında fotoğraf çekiyorum sonuçta ikimizin bedenide cinsellikle iliştirilemez vs... Arkadaşım o zaman sokakta çıplak gezelim 😒
Tabi ki de gereksiz. Sosyal medyada bir suru bos beles insan var. Kadin vucudu ozeldir. Oyle her yerde sergilenmesi biz kadinlarin asaletine zarar verir.
Annenin bebeğini emzirirken ten ve göz temasında olması bebeğin daha erken yürümesine, daha erken konuşmasına ve zeka düzeyinin ortalamadan daha yüksek olmasına yardımcı olur. Bunun olduğu sırada araya giren bir telefon ne kadar yararlı olabilir ki? Bana göre bir teşhir veya +18 birşey değil, aksine insana sevgi aşılayan bir kare. Fakat anne-bebek ilişkisine pek faydalı olacağını düşünmüyorum
Bu tarz fotoğraflar tabiki de çekilirim. Bebeğimle benim aramda ki özel bağı yansıtıyor çünkü ama sosyal medyaya atmam sosyal medya kullanmıyorum zaten herşey çok farklı lanse ediliyor çünkü. Hatıra olarak evimin bir köşesinde saklarım 😊
Görselin altındaki yazıya katılıyorum ben paylaşmam ama paylaşana kötü gözle bakmak veya ahlaksızlıkla nitelendirmek kimsenin haddi değil. Eğer orda çocuğunu besleyen bir anne değil başka bir şey görüyorsa kendi ahlağını sorgulasın. İneklerde ortalık yerde emziriyor o zaman onlarda çekicilik unsuru mu?
"Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah'a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin umduğunuza nail olasınız." (Nûr, 24/31).
Gayette haklı. Ülkemizde hamile kadının göbeği çıkıyor diye ters ters bakıyorlar. Bunlar tartışılması gereken konular değil. 2017'de yapay rahim yapıyorlar, biz de yine 2017'de kadınların kıyafetini tartışıyoruz..
yemek yerken paylaşabiliyorsa bunuda paylaşabilir. özellikle bu tip insanlar bunları yaparsa kadına bakış şekli değiştirilebilir. kendisini tebrik ediyorum. kadını seks objesi olarak gösteren reklamlar yerine bu tip paylaşımlar daha ahlakidir.
Cocuk tabiki de her yerde emzirilebilir ama bunu yaparken o bölgeye bir sey örtülmeli ortalıkta memeyi çıkarmak hicbir yerde hoş karşılanmaz biri yanımda yapsa bende cok rahatsız olurum. Bir de emzirirken fotoğraf çekilmeye ne gerek var? Bence cok saçma. Ben cok rahatsız olurum oldugum yerde biri bunu yaparsa. En azından göğsünü göstermeden yapmalı.
Çocuğunu beslesin tamam da kendini niye servis ediyor acaba.. Altta biri de Doğru söylemiş kadın vücudu cinsel bir obje değil. Beden onun istediği gibi kullanır, bize söz düşmez.. Demiş.. O zaman açın oranizi buranizi hayvanlar sizden daha medeni ama açık olmak s a mesele..
Çocuğumu, onun istediği her yerde ve her zaman besleyeceğim. Tepkiyi yaratan kadın vücudu değil, kadın vücudunu aşırı cinsel bakan kültür. Benim vücudum, işlevsel. Amacı bebeğimin fizyolojik ihtiyaçlarını karşılamak, bir obje değil.
bu yazı çok dogru ama bizim insanlarımız düşünmeden başka yönlere çekebiliyorlar ama resim paylaşmakta bu şekilde bence biraz abes kaçar...
Paylaşır mıyım emin değilim, ama gereken her yerde emziririm bu sokak ortası bile olabilir. Kirli gözlerinizi kapatmayı öğreneceksiniz. Bebeğimin açlığı sizin olmayan ahlakınızdan kat kat daha kıymetli.
Çağdaşlık adı altında her boku yiyin yapın sonra birileri eleştirince obje değilim... Atom fiziğine de profesörlüğüne de lanet olsun. -Bu fotoğraf sakıncalı.. +Hangi devirde yaşıyoruz ya obje değilim ben.. -Senin okuduğun mektebin...
Burada koymasa iyiymiş diyen herkes o cinsel bakan kültüre sahip kişiler malesef ki bu kültür yapısı mevcut iken kadına sadece bedenini saklamak düşüyor!
Herkes özgür dilediğini paylaşabilir başkalarını rahatsız edici paylaşımlar olmadığı sürece. Annenin bebeğini emzirirkenki bu paylaşımı rahatsız edici nitelikte olmadığı için paylaşabilmeli fakat bunu paylaşmasındaki amaç çok önemli.
Kadın vücuduna aşırı cinsel bakan kültür demiş ama bu fotoğrafa başka nasıl bakılabilir ki? Vücudu objedir değildir bunu bilemem ama böyle bir fotoğraf paylaşıp, sonrada buna aşırı cinsel bakanları suçlamak saflıktan başka birşey değildir.
@no308 Bir sınırı olmalı dedim. Bir otobüs durağında bebeğini emziren bir anneyi ayıplamam mecbur kalmış olabilir diye düşünürüm fakat evinden bu fotoğrafı çekip paylaşmakta ki amaç nedir?
Otobüs durağında bebeğini emziren kadınları ayıplayan yobazlara tepki göstermek? Türkiye'de sorgulamadan topluma boyun eğecek şekilde yetiştirildiğiniz için protesto kültüründen yoksunsunuz.
@no308 O kadar sığ düşünüyorsun ki kelimeler kifayetsiz kalıyor.
Evli çiftlerde sevişme videolarını paylaşsın madem bebekler kutsal varlıklar neticede bebek yapmak için yapmışlar deyip özgürlükten dem vururuz. Namağrem denilen bir tanım var belki sen nasibini almamış olabilirsin fakat aile büyüklerine sorarsan sana bu konu hakkında açıklık getirebilirler.
O namahrem dediğiniz şeye kadın göğsü neden dahil oluyor mk? Erkekler üstsüz fotoğraf attığında eleştirmiyorken kadınları neden eleştiriyorsunuz? Mantık yoksunu zavallılarsınız.
Kadın göğsünün cinsel obje olduğu düşüncesini benimsemişsin ülkendeki tüm diğer insanlar gibi. Orta Asya'ya gerici ahlak algınızı bulaştırmaya çalışmayın lütfen.
Orta Asya ülkelerini say desem internette search etmeden yazamayacak kapasitedesin. Kendisini cinsel obje olarak gören yine sizsiniz. Doğum videosu çeken sınıf tamda senin ait olduğun sınıftır. Sana Konya ovası kıvamına gelmiş mezhebinde aynı genişlikte bulacağını ümit ettiğin eş adayınla mutluluklar diliyorum.
bak arkadaşım, sen bu fotoğrafa baktığında "memeeee!!" görüyosun, ben " beslenen bir bebek". Aramızdaki fark bu işte. Bebeğini besleyen bir anneyi cinsel obje olarak göremezsiniz. Kaldı ki kimseye "ne gerek var, paylaşılmamalı" deme hakkınız da yok. Kimse hayatını sizin normlarınıza göre yaşıycak değil. Açıkçası hadsizce insanların hayatını yargıladığın özgüvenin, nerden geliyo merak ediyorum?
@littleeve Çocuğu olmayan bir çiftin sevişme fotoğraflarını göndereyim sana o zaman. Burada beslenen bir bebeği gördüğün gibi orada da bebek yapmak için çabalayan mağdur durumda ki İki insanı görüyoruz.
Ya o kadar mantıksız ki yaptığın kıyaslama. Ne amaçla olursa olsun seks, sekstir. Bebek yapmaya çabalamaları bunun seks olduğu gerçeğini değiştirmez. Ama meme, biyolojik olarak cinsel bir organ değildir bile. Bebeği emzirmekten başka bir işlevi yoktur fiziksel olarak. Sana kanlı canlı, dünyaya gelmiş ve karnını doyuran bir bebekten bahsediyorum. Portakal vitamininden sperme yeni evrilmiş bir hücreden değil.
Kadın haklı gerçekten Ama paylaşamayız çevremizdekiler de izin vermez hoş karşılamaz. Anlayışlı toplum olsak herkes paylaşırdı ama böyle toplumda yanlış
ulan sana ne? tamamen acık değil zaten kör değilsen görürsün sadece bebegi emzirdiği belli. bu ne zamandan beri ayıp bir sey oldu? sizin önce cirkin zihniyetinizden kurtulun
Paylaşılmasını gereksiz buluyorum ama paylaşana da oha niye paylaştın terbiyesiz demem sonuçta emzirme eylemi doğal bir şey bunda ayıplanacak bir durum yok
Olabilir dinden bahsedecek olanlar için tekrar söylüyorum sahabe döneminde cariyeler erkeklerin yanında sadece göbekle diz kapağı arasını örterek durabilirdi.
çocuk yaparken de paylaşsınlar. çocuk yapmak tüm canlılar için yaşama sebebi. her canlı neslinin devamı için yaşar. varoluş sebebi yani. aynı yere çıkıyor.
toplumsal ahlak kurallarına aykırı bir davranış , başkan o fotoyu paylaşırken fikirleri ne kadar farklı olursa olsun , erkek milletinin nefsini baya bir okşamıştır o resim ; bundan ötürü ben doğru bulmuyorum... dumduko...
Zaten her soru her şey hayatının her köşesinde işine yarıyor değil mi? Allah'ını seversen hayatını sorgula de ki : O kadar şey öğrendim ne işime yaradı de ve sonrasında bu sitede eğitim sayfası değil bilim sitesi değil veya akademik site değil ki her soru işine yarasın. Adı üstünde soru sorma sitesi.
Bence paylaşılmamalı anne paylaşmak istese bile sonuçta orada fikri alınması gerekenlerden biri de oradaki çocuktur sonuç itibarıyla o da bir birey olduğu için hakları vardır. Benim fikrim bu.
Arkadaş insanlar sapık diyosun da sen böyle özel bişeyi paylaşınca insanların sapıklık yapması bence gayet doğal. Ya genital bölgenin gözüktüğü resmi paylaşma amacı nedir?
@Mühendisbey031 paylaşamaz diye bir kural veya kanun olmadığına göre istediği gibi paylaşır. İşin ahlaki boyutu da onu ilgilendirir. Paylaşmasıda insanların sapıklık yapabileceği anlamına gelmez. Ayrıca yapılan tacizlerle de alakalı bir çok kanun ve kural var. Aradaki farkı bir düşün istersen
@Mühendisbey031 işte var diyorum allah allah 😂 ne demek küfür bile eder nasıl bir zihniyet bu. Kimse kimsenin maddi manevi bütünlüğünü zedeleyecek davranışta bulunamaz. Kanunda da böyle yazıyor aç bak istersen.
@Mühendisbey031 iyide senin manevi değerlerin başka insanların hayatlarıyla niye zedelensin? O kadar saçma geldi ki söylediklerin lafı daha fazla uzatıp kendimi yoramayacağım. Ben böyle düşünüyorum sen öyle. Ama tek gerçek var o da anca buralardan konuşursunuz işte.
Ne gerek var peki emzirirken fotograf atmaya? Sen evlendiğim kadının diğer erkeklerin de oldugu bir ortamda memesini herkesin önünde çıkarıp emzirmesine laf etmeyecek misin? Evlendiğim kadın bu fotografı sosyal medyada paylşsa rahatsız olmayacak mısın
Açıklama tamamen demagoji Çocuğu besleme diyen yok ama bir adap bir usül erkan var. Mesela sana yemek vericem kaşığı ağzına çalıyorum. Kızdığında da sana yemek veriyorum diyorum. Aynı hesap
En İyi Cevaplar