Bu testi her 10 anneden 8 i yaptırıyor. 2'li tarama testinin amacı belli. Test yaptırmak isteyen anneler "Engelli olursa aldırır mısınız?" Sorusuna "Hayır" yanıtını veriyor. Peki bu testi yaptırmakta ki amaç nedir?
Madem sonucuna katlanılıyor sebep aramak ne derece mantıklı?
Gebelik döneminde yapılan ikili tarama testinde bebeğinizin engelli olduğunu öğrenseniz aldırır mıydınız?
Bu anne karnindayken bebegin kafasından sıvı alıp yapılan test dimi. Ben yaptırmadım bu testi çünkü bu testi yaptirmak çok zararli bir sorunu olmasa da o siviyi alirken olabilirdi. Ama eger yaptirsaydim ve boyle bir sonuc ciksaydi aldirirdim sanirim.
3'lü tarama testinde kızım için trizomi 18 teşhisi konuldu. Dogsa dahi ölücekti bu hastalığa göre. Amniyosentez icin gün aldık. Doktoruma bakılırsa alınmalıydı. Amniyosentezin de riskleri vardı ama... Karar verdim ne amniyosentez yaptırdım nede aldırmayı düşündüm. O zaman radyoloji medicak park hast. Radyolji uzmanı ile görüştük. Ayrıntılı usg ye girdim. Testin bilgisayara yüklenen riskli gruplar arasından yüzdelik pay ile seçildiğini biliyordum. Sonuc olarak kızım 11 yaşında ve gayet sağlıklı... Ama dogumuma kalan son 6 ayı birde bana sorun. Aklınıza kötü bir şey getirmeyin. Tevekkül...
ikilide bişey çıkmadı. 3 lüde belli oldu. 4 lü yaptırdık ve sonuç yine aynı. Ankara da genom diye bir kuruma yönlendirildik. Sadece tanı için yapılacak bir uygulamaya girmek mantıksız geldi. sonuçta değişen birşey olmayacak üzüntü de cabası olacaktı. Tevekkül ediyoruz her zaman. Allah size kızınız ile uzun ve sağlıklı bir ömür versin.
Evet engelli bireylerin çoğunun annesi anne karnında öğreniyor ve doğurma kararı alıyor. Ben bu konuda kararsız kalıyorum. Down sendromlu bir bebeğim olsa canı yanmayacağı için doğurmayı seçerdim fakat duchenne veya sma hastası bir bebeğim olacağını öğrendiğimde ilerde çekeceği acıları düşünerek aldırabilirdim.
Evet, tereddüt etmeden aldırırım. Bana bir şey olsa ona bakacak kimse olmayacak. Sağlıklı çocuklar bile evlatlık alınmıyor ülkemizde. Hasta çocukla kimse uğraşmak istemez. Yetimhanelerimiz de berbat durumda. Çocukların bir kısmı , özellikle engelli olanlar, tecavüze, tacize uğruyor, şiddet görüyorlar. Çocuğumu riske atabilecek kadar vicdansız değilim.
Aldırmadım doğurdum. Ama o testler zorunlu tutuyor artık. Dahası doğumdan önce de sonrada engelli olacagı soylenen kızım gayet sağlıklı, çok fazla itibar etmemek lazım
allah korusun, her ne sonuç çıkarsa çıksın kararım doğurmaktan yana olacağından, baştan hiç yaptırmam o testleri. kalan hamileliği o psikolojiyle geçirmek korkunç olurdu diye düşünüyorum :(
Doğduktan sonra küçük bir ateş ile havale geçirip engelli olmayacağının garantisi var mı? Bu sadece bir ihtimal belki ancak ikili tarama testlerinde de engelli denilip sağlıklı çocuk dünyaya getiren anne sayısı oldukça fazla...
İhtimallere göre çocuk doğuracak değilim, sağlıklı doğduktan sonra engelli olacağında da atacak değilim, olacağı varmış demek ki bir yere kadar engel olunabilinir, bu da benim tercihim.
Oluşabilecek komplikasyonların önüne geçmek ve müdahale etmek (anomalili bebeklerde daha çok komplikasyon olur) anne karnındayken yapılacak cerrahi operasyonlar için ailenin ekip aramasına zamanı olsun diye, aileyi bebeğe hazırlamak,
herkes birer engelli adayıyız unutmayalım bunu aldırmak cinayet ayrıca öyle dahi olsa evlat hasreti çekenler de var kolay değil Rabbim kimseyi evladıyla sınamasın
Nedenini bilmiyorum ama çevremde bu testte kime engelli dendiyse hep sağlıklı doğdu. Tam güvenmiyorum açıkçası. Hem kesin olsa bile Allahin verdiği canı yine Allah alır.
En İyi Cevaplar