Ömrünün sonuna kadar bakıma muhtaç. Onu aldırır mıydınız?
Evet aldırırım.
Hayır ona kıyamam.
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
çok zor olduğunu bilmek için, içinde olunması gerekilmeyen durum. zordur. ölüm korkusu en çok bu çocukların ailesini ürkütür. tehlikeli bir dünyada savunmasız çocuklarını yalnız bırakmak endişelerin en büyüğünü yaşatır. emanet edemezler, güvenemezler kimseye.
çok uzun zaman önce gazetede okumuştum. amerikalı bir aileydi sanırım. engelli bir çocuğa sahipler. çocuğun tek hayat belirtisi nefes alması ve çevreyi izlemesi. yürüyemiyor, duyamıyor, konuşamıyor, oturamıyor sadece etrafını izleyip gülümsüyor.
haber ailesinin yapmış olduğu vahşilik üzerine kurgulanmıştı. anne ve baba öldükleri zaman kızları tacize tecavüze uğramasın diye kızın rahmini, süt bezlerini aldırmışlardı. büyümemesi kadın vücuduna sahip olmaması için ellerinden gelen herşeyi yapmışlardı.
çocuğa yapılan haksızlık gibiydi. sonra düşündümde çok büyük korkulara sahip olmayan anne baba böyle birşeye yeltenmezdi.
zordur. dünyanın en zor işidir. insanlar o kadar acımasızdır ki o değerli varlığın dünyada olmasının tüm suçunu sizde görürler. engelli çocuğunuza her daim acıyarak bakarlar. üzülmüş gibi yaparlar ve gönüllerinden sadece 2 saniyeliğine "sağlıklı bir çocuğu olduğu için" şükrederler. engelli çocuğun annesinin ise ağzında tek duası vardır: "allah'ım çocuğumla ömrümüz aynı olsun!"
Aldırırdım, buna hakkım yok
Hamileyim. Detaylı ultrasona yöneltmişlerdi çocuğun bir problemi engeli var mı görmemiz için fakat onu dahi yaptırmadık. Olsa nolur olmasa nolur? Rabbim veriyo. Onu aldırmak ne demek? Nasıl bir beğenmemezliktir. Yazık cok yazık. Saglıklı oluncada güzel olsun isterler. Allah kimseyi evladıyla sınamasın tabiki. Ama yok ona bunu yapamam gibi saçmalıkları bırakın. Sen ona en iyi şekilde bakarsan o bu engelini unutur zaten. Evlenmeseydim özel eğitim bölümü okuyodum yani rehabilitasyonda calismayi cok isterdim. Kanımdan canımdan olmayana kıyamam gözüm gibi bakarım ve kendi evladımda bu soruya şüpheyle bile yaklaşamam , asla! Kimse de büyük konuşmasın. Derdi veren dermanını da sabrını da dayanma gücünü de verir. Sağlam olup sonradan engelli olursa nolur naparlar acaba? Böyle bir acıyı ona yaşatamam diyip öldürürler mi? Sizin yaşama hakkınız varsa , onların da var! Sizin yaşadıgınız hayatı bilmedikleri icin kendi hayatlarına sükretmeyi bilir onlar. Ama siz o hayata dahi şükredecek insanın hayatını yaşama hakkını elinden alamazsınız.
Yani bir insanın alabileceği en zor karar Alıdırırsak Yaşama hakkını aldırmış oluruz eğer yaşamasına izin verirsekte diğer insanlar gibi olmadığını öğrenmeye bağşladığı zaman çok üzülecek hatta intihar edecek belkide o zamanda kötü olurum valla çok kötü bişey düşünmesi bile kötü :( ben karar veremem gerçek çoook zor bişey şimdilik aldırırdım cevabını veriyorum ama o iki şıkta o bebek için aynı kötülükte bence :(
Haklısın
benim kızıma engelli dediler ama hiçbir sorunu yok çok şükür
ya sağlam olsaydı doğan bebek ne olacaktı peki
@bewildgirl işte o yüzden karasızım ya hiç bilemeyiz yürüme derler ama yürür
Bak karşı komşumun oğlu sapasağlam doğmuş ama şimdi otistik
Kardeşim de engelli dediler
şimdi 190 civarı boyu var ve 100 civarında kilosu zehir gibi kafası çok şükür
eğer bir insanın kaderinde engelli çocuğu yaşamak varsa sağlam doğan çocuk bile rahatsızlanır ve engelli olur
@bewildgirl evet Her şey allahtan ne oldum değil ne olacağım demeliyiz umarım benim çocuğum olursa sağlıklı olur
Dua eden yok mu kabul edeyim diyen Allah değil mi
iste ve geridini Rabbine bırak
@bewildgirl annem söylemişti doğum sırasındamı ne benim boynuma göbek bağı dolanmış mosmor olmuşum hatta belkide nefesizlikte ya ölürdüm ya da beynimde hasarla doğardım ama şu ana yaş 19 turp gibiyim hiç bişeyim yok allaha şükür!
Allah kimseyi sınamasın bu şekilde... Kuran'da deniyor ki bir insanı öldürmek bütün insanlığı öldürmek gibidir. Ben çocuğum nasıl olursa olsun onu her zaman kabul etmeye çalışırım. Ona gözüm gibi bakarım. Gözü engelliyse gözü olurum, ayak engeli varsa ona ayak olurum. Sorunu her neyse onun sorun çözeni olurum.
Cevap
83Cevap
Allah hiçbir anne ve babayı bu kararı aldırmak duruma düşürmesin. O kadar zor bir karar ki. Aldırsan bir türlü aldırmasan bir türlü. Anne ve baba sağ iken o çocuk her şekilde bakılır. Ama ya anne baba öldükten sonra ne olucak o çocuk. Tek sıkıntı orada başlıyor. Ve işte düşünülmesi gereken nokta da orada başlıyor. Ölümsüzlük diye bir nokta ne yazık ki yok. Evladınızı yanınızda götürebilme şansınızda yok. O çocuk sizden sonra kime kalıcak ve ne durumda olucak sıkıntısını düşünmeye başlayınca kafayı yiyorsunuz ve doğurup doğurmamak arasında kalınabilir?
Amin , çok haklısın.
benim kızıma da dediler epilepsi hastasıyım ilk üç ay ilaç kullandım diye
ama zerre kadar aklıma gelmedi
sonrasında engelli olmayacağı ne malum doğum esnasında su yutup engelli olan var bir an havasız kalıp engelli olan var
veya hiçbir şey yok denip engelli doğan
benim kızımın maşallahı var
4 aylıkken emekleyecek kadar iyi durumda
düşlünsene ya aldırsaydım ne olacaktı sapasağlam çocuğu
bence doğmuş birisini öldürmeyle diğerinin hiç farkı yok
Haklısın , Allah daha sağlık versin :)
arkadaşım da çocuğunu aldıracaktı. down sendromlu dediler. zor ikna ettik yapma etme diye.. herkes engelli adayı şu hayatta, sağlam olanın garantisi var mı sanki.. neyse aldırmadı. çocuk doğdu hiç bir şeyi yok... çok duyuyorum bu tür doktor hatalarını, yanılma olayları iyice arttı.
kimsenin yaşama hakkını elinden alamazsın. normal katilden bir farkın kalmaz aldırırsan.. oda can ve oda yaşamayı herkes kadar hakediyo.. hem hangimizin biraz sonra engelli olmayacaguımız garanti
Haklısın :)
Evet, berbat bir hayata cocugu mahkum etmek daha insancil.
@troyalı sanane? herkesin görüşüne saygı duyuyorum her yere yorup yapıp bildirim gelmesine neden olmazsan sevinirim. İnsanların görüşleri seni alakadar etmez
Son söz daima annesinin olur, ne karar verirse saygı duyar ve yanında olurum.
Neden son karar annesinin , beraber yapmıyor musunuz? Bence kararı iki taraf birlikte almalı.
Son kararı ona bırakırım derken hiç bir konuda ısrar etmem saygı duyarım anlamında dedim. Ama öyle bir yükle baş başa da bırakmam onu. Sadece fikrimi söylerim.
Kısacası onun istemediği bir şeye zorlamam.
Peki teşekkürler tamamen onun başına atmış gibi göründü anlatımından dolayı :)
İfade edemedim pek ama anladın sen :)
Benimde hastalıgım var ve bu ben ilkokula başladıgımda fark edilmiş bisey (doğduktan 7 sene sonra) asla aldırmazdım belki o o haliyle mutlu olacak bende normal yaşayamıyorum mesela harekerlerim konuşmam falan sağlıklı durmuyo dengesiz duruyo ve evet diyen karaktersizler var Allah onların başına getirirse anlarlar benim hastalıgım zihinsel olarak yanı beyinden geliyo fiziksel olsa mesela yürüyemese veya konusamasa göremese duyamasa gene aldırmam!!
her halinla iyisin bence
@çılgıngezgin teşekkürler öğrenme güçlüğünün var benim ama zekamda bisey yok zekam normal
Yapmayın etmeyin. Rahimde yapılan çoğu test yanlış çıkıyor. Doktor engelli diyor, çocuk fişek gibi doğuyor. Güvenmeyin, kiymayin kendi caniniza. Kaç tane gordum öyle, doktor hasta, zihinsel engelli, yok öyle yok böyle dedi. Çocuk bir doğdu. Büyümüşte küçülmüş, benim. diyenlere taş çıkartır.
Ötenazi gibi bişey olmuş bu nereye baksan ucu dıtlı değnek çok acıı anne olarak aldırmak istemezdim ama çocugumun tarafından düsunursem neden dogdum neden böyleyim kendini sorgulaması ve bunun icin belkide beni suclamak gelicek içinden yorumsuz empati bile kuramıyorum üzgünüm.
Büyük konusmak gibi olmasin ama galiba aldirirdim. Engelli olarak dünyaya gelmesi onun hayati boyunca ezik bir hayat sürdürecegi anlamina gelir. Böyle olacagina hic gelmesin bile dünyaya. Ben saglikli halimle bile cekemiyorum bu dünyayi, engelli biri icin nasildir hic düsünemiyorum bile.
Benim kardeşim engellidir. Yine engelliler hep saygıdır hep sevgidir. Neden böyle herkese engelli bebeği aldatıyorsunlar... O zaman Allah affedersiniz sonra belanı girsinler. Yine Allah'ta herşey engelliler yolundadır çünkü Allah engelliler yaratmıştır. Bazen engelliler başarılı vardır. Aldatıyorsanız siz bile bilmezsin Allah bilir.
Neden aldatıyorsunuz bu engelliler?
Anlayamadım üzgünüm :(
Hayır ona kıyamam :/ nede olsa benim kanımdan asla yapamam boyle sey
Birde aldırırım diyenler olmuş.. yazıkk
Ne güzel düşünce :)
Boş boş konuşma ulan farzet çocuğun belden aşsagısi yok, sen bu cocugun yaşadıgı hissettiği duygulari ne yapacaksin? Yasitlari neler yaparken o tekerlekli sandalyede yaşamını geçirecek , belki hic sevgilisi olmayacak? O bana gelip sormayacak mi ulan şerefsiz siz benim böyle olduğumu biliyordunuz neden beni bu hayata getirdiniz ben bunu hakediyor muydum sucum gunahin derse ne diyeceksin? Bencil herif sen kendini düşünmuşsun sadece git iki ay bacaklarin kirik yaşa bakalim hayat nasil gelecek !!
Senin seviyene inmiyeceyim. Argolarını hepsini sana geri iade ediyorum. Yemisim cocuğun belden asağisi yok diye.. ALLAH'ın bana takdiri işte benim ne haddime "beğenmedim" diyip çoçuğu geri iade etmeye? Ben bir kere Allah nasip ederse o çocuğum olduğunda ona ilk öğreteceğim şeydir ona "Şükretmeyi" öğretmek. Sevgilisi olamıyacakmış.. bari bunda belli etme karı kız düşkünlüğünü, daha onun gibi milyonlarca insan var elbet onun gibisi çıkar karşısınada evlenir. Günümüzde teknoloji dersen, sağlık dersen, nakliyat dersen çok gelişmiş şayet olursa öyle birşey elbet vardır bir nakliyat veya teknoloji aleti, senin beynin iyice geride kalmış anlaşılan, kii varsa. @maleangel
Bu konu benim de aklımı çok kurcalıyo. Allah düşmanıma bile yaşatmasın öyle bişey
Amin
ne olursa olsun kim olursa olsun nasıl olursa olsun her canlının yaşama hakkı vardır her şey Allah dan gelir Allah verdiyse illaki sabrını da verir
Ula sen heryerde ben ateistim diye bağırmıyormuydun :))
@DragonSlayer ateistim fakat bu böle inancım yok diyede allaha inanlar var diye allaha yok demem ben sadece gözümle görmediğime inanmam.
Allah'ın verdiği canı Allah alır o bebeğin kaderi öyleymiş kaderinin önüne geçemem Hesap günü Allah'ın Huzurunda hesaba çekildiğim zaman kulum benim verdiğim canı sen niye aldın sanamı kalmıştı derse benim ne cevabım olacak ki
İmtihanım olduğunu düşünürüm tabiki de aldırmam. Hem o testlerin %100 kesin doğru oldukları şüpheli. Ben kimsenin yaşama hakkını elinden alamam, o günaha giremem. Hem nerden bilebilirim bir sonraki bebeğimin engelli olmayacağını ya da sağlam doğan bebeğimin başına daha sonra bir şey gelmeyeceğini? Engelli olan herkesi öldürelim mi yani 😒
herşeye rağmen benim çocuğum olacak.. Dünyamı veririm ona keyifli bir hayat yaşasın diye. engelli olması benim onu sevmeme engel değil. doktorun engelli demesi senin birdaha çocuğun olmayacak demesinden iyi.
Neden? Ben neden yaşıyorum, sen niye yaşıyorsun, biz niye yaşıyoruz? Herkes eşittir, ne gibi özellikleri olursa olsun.
Ben şahsen özürlü , engelli vs. kavramlarına pek inanmıyorum, sonuçta hepimizi Allah (c. c) yarattı. Belkide normal olan onlardır bizler anormalizdir dimi? Ben kendi canımdan olan bir bebeği aldırmam bütün sevgimi ona veririm.
Aldırırdım.
Sadece şu anı düşünmemek gerek, ebeveyn olarak ondan önce göçüp gideceğiz.
Ona kim bakacak?
Kim benim gösterdiğim şefkati gösterecek?
en önemlisi de bile bile onun böyle bir hayat yaşamasına gönlüm razı olmaz.
@bewildgirl ya engelli doğsaydı?
Allahın ona verdiği canı almakla hayatmı vermiş oluyrsun peki. Onun canını alınca şefkatli ebeveyn oluyorsun öylemi. Allah ıslah etsin seni ve senin gibi düşünenleri. Allah veriyorsa canı vardır bildiği takdiri. Rabbim anneden babadan daha şefkatli merhametli kulları için. Sizin yaptıklarınız sadece korkaklık ve yaşama hakknızın kısıtlanması. Sadece kendnizi düşünyrsunuz.
Allah'ın verdiği canı bir tek Allah alır. Ömrüm gücüm yettiğince bakarım ona.
İlk 3 Ayda İse Aldırıyorlar
Kaderin Bir Sınavı Üzücü
Ben bakmasina bakarm ama bana bisey olursa bilmiyorum ya su an oyle bisey olmadigi icin aldrrdm diyebiliyrm. Allah herkesin evladina saglk versin
Amin
aklım aldırmalısın diyor
kalbim onun da yaşam hakkı var diyor.
sanırım o an hangi tarafım ağır basarsa onu yaparım. Tabi Alla göstermesin. HEpimize sağlıklı, saygılı evlatlar nasip etsin...
Amin
Bu çok ince bir detay. Anne babama sorar, eşime ve eşimin ailesine sorardım birde. Benim ailem kesin aldırma derdi ama öbür ailemi bilemem. Aldırmak istemem ben şahsen.
Ne kendime eziyet ederim ne de yaşama gelip konuşamayıp yürüyemeyip sadece boş nefes alma eziyetini ona yaparım. Bir akrabamın çocuğu özürlü konuşamıyor aklı baya yerinde ama düzgün yürüyemiyor ve konuşamıyor arada el işaretleriyle annesine ben neden konuşamıyorum diyor falan ya o eziyeti yaşayacağına olmasın be abi zor harbi zor.
Hayır aldırmazdım. Onunda yasamaya hakkı var. Aslında hepimiz bir engelli adayı degil miyiz 2 dakika sonra ne olacagımız ne malum ki?
Aldirmam hepimiz engelli adayiyiz şu an araba carpsa engelli kalsak bizi oldurecekler mi? Ayrica anne karninda sinir sistemi yanlis hatirlamiyorsam 6. Ya da 10. Hafta da gelisiyor ve o fetus parcalanip cikarilirken hissediyor
Eşimle anlaşır aldırırdık, ama kimse böyle bir karar vermek zorunda kalmasin.
Amin
@bewildgirl ben istisnalari katmıyorum! Ona istemyecegi bir hayat yasatmaya hakkim yok !
tabiki hayir, sonucta o da bir can. ölene kadar seve seve bakarim ona cunku o benm evladim
Onu aldırmamam bencillik olurdu diye düşünüyorum. Biz onların bir çoğunu gördüğümüzde halimize şükrediyoruz. Neden çocuğumun böyle olacağını bile bile onu yaşamaya zorlıyım ki diye düşünüyorum. Tabii şu an böyle başıma gelse ne olur bilmem.
Yaşama hakkını elinden alamam. Annesi bakmasın ben bakarım. Geç doğmuş, az gelişmiş kedi yavrusunu bile besliyorum. Kendi evladıma nasıl kıyarım? Sevginin kaldıramayacağı engel yoktur.
Evlat evlattır yaaa olur mu öyle şey allah korkusu olmayan bir insanın yapabileceği bir şeydir bu :(
eşimle ortak karar vermem gerekir ama ben aldırmak istemezdim
Zor bir durum ama ona berbat bir hayat vermek istemem bu yüzden aldırırdım.
şimdi aldırmak günah ve sağlıklı çocuk doğunca engelli olup olmayacağı belli değil eyvallah ama engelli bir çocuk doğurup hem ailenin hemde çocuğun rezil olmasına izin veremem yani Allah böyle sınamasın
Hiç bilmiyorum. Başa gelmeyen bilmez. Bu yaşta ve bu tecrübede bu olay hakkında bir şey diyemiyorum.
planda hayır vardır.. sabredeceksin Allahın bir imtehanı benimarkadaşımın çoçuğuna dr. sakat dedi çoçuk verende Allah alanda Allah dedi aldırmadı dua etti sabretti çoçuk nur topu gibi doğdu sakat değilmiş:)
Ciddi bir karar bu ama ona bu kötülüğü yapabileceğimi zannetmiyorum. Aldırırdım.
Kıyılır mı ona hiç o da bir can o da bir evlat o da bir imtihan yarın ne olacağımızı kimbilir
Asla Aldirtmam... Evet Diyen Karaktersizlerde Varmış
Afferin la sanaa gardaşıımm 😞 goçç goçç
Aldirilabilecek durumdaysa evet cunku bu onun icinde iyi bir karar olur kim isterki ömrü boyu özürlü bakima muhtac yasamayi..
aldırırım çünkü bir teyzem engelli kendisi için de bakan için de çok zor bütün hayatı heba oluyor bakanın kendisi de sürekli hastalıklarla boğuşuyor, sürekli bakıma muhtaç iki taraf içinde çok zor yani
aldırırım , vakit gelmeden... cünkü sürekli bir üzüntü yaşarız diye düşünüyorum , ama eşim olursa onun kararını dinler, birlikte karar veririz
B asla o bizim imtihanımız.. verende alanda ALLAH..
Aldirirdim... Hadi biz olrsiye kadar baktik biz olunce kim bakacak.. Mahvolur.
Onu aldirmaya yatkin olan insanlarin kafalarini aldirmali bence l*n hoduk o hic biseyden haberi olmayan tuy bitmemis cocugun mu istedigi geldigi yere saygisizlik yapmak ne haddine
Eig olmalı
Helal olsun
aldirdim kendimi düşündüğümden değil onun iyiliği için
Asla aldırmam. Allahın taktiri derim. Canı veren Allah şifasınıda elbet verir vermezsede vardır bunun da bir hayri derim. O canımdan bir parça.
çile dolu bir hayat yaşayıp yaşatmaktansa hiç var olmamayı tercih ederim. kimsenin başına gelmesini istemem. zor bir durum.
evet çünkü hayatı ona eziyet etmeye hakkım yok. onu isyan sitemkar görmek ya da yatalak görmek daha çok üzmez mi.
kıyarımı kıyamamı yok bir müslümanın bunu düşünmemesi bile gerek
Son nefesime kadar ömrümü ona adardım. Asla aldırılmasına izin vermezdim.
aldırrrım ben öldükden sonra ona kim bakar düşünürüm direk
Hayır aldırmam, sağlıklı verince şükredelim vermeyince geri mi iade edelim tobe tobe.
Kiyamam diyen insan o uguna en buyuk kotulugu yaptigini anlamayacak kadar salaktir.
Çok zor bir durum olurdu benim için ama aldırırdım onu mutsuz bir hayata itmeye hakkım yok benim her ne kadar günah olsa da o günahı yapar onu mutsuz edicek dünyaya getirmezdim
Çocuğumun beni ya da babasını seçme gibi bir şansı var mı , hayır. O yüzden bende engelli diye aldırmazdım...
doğduğuna pişman olmaması için oda benim yerimde olsa aynı düşüneceğini umut ederek aldırırdım
Allah hayırlısını nasip etsin inşallah böyle bir seçimle karşı karşıya kalmam çok zor
Ona asla kıyamam ve ona bakarım , herşey Allah'ın takdiri ile olur. Sınav dünyası sonuçta
Oğlum doğana kadar 9 doğurduğum soruydu bu. Çok şükür sapasağlam sağlıklı doğdu... Cevapsız bir soru düşünmek bile çıldırtıyor insanı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar