Özellikle, sabırlı olmak ve çocuğa doğru sınırları koymak çoğu ebeveyn için en büyük zorluklardan biri oluyor. Bir yandan sevgi dolu ve anlayışlı olmak isterken, diğer yandan disiplin sağlamaya çalışmak kolay bir denge değil. Peki ya sizin?

Özellikle, sabırlı olmak ve çocuğa doğru sınırları koymak çoğu ebeveyn için en büyük zorluklardan biri oluyor. Bir yandan sevgi dolu ve anlayışlı olmak isterken, diğer yandan disiplin sağlamaya çalışmak kolay bir denge değil. Peki ya sizin?
Çocuk yetiştirmek başlı başına zor bir şey. İyi ebeveyn olmak herkesin harcı değil. Bakımını yerine getirdin diyelim onunla arkadaş gibi olabilmek sorunlarına ortak olabilmek de ayrı bı dünya sonrasında onu çevreden korumak çevreden korurken de alanlarına saygı duymak vs o yüzden çocuk dünyaya getirmek fikri basit bir şekilde alınacak bı karar değil. O olgunluğa erişmek lazim
Geçen gün bu konu hakkında düşünürken bir YouTube videosuyla denkleştim. Oradaki Hanımefendi tam bu mevzudan bahsediyordu. Kişinin evet ve hayır cevaplarını çocuğunun gelişimi için kullanması onu dengede ve iyi anne baba yapar diyordu. Bende böyle düşünüyorum. Hayır deyince mızırdanıyor oğlum ki 1 yaşında. Bende ona dönüp "hayır zor gelen bir kelime biliyorum ama bu hayır senin iyiliğin için dediğim bir hayır diyorum " bazen biraz daha mızırdansa da genelde susuyor sonra. Evet ve hayırda önemli husus bir süre sonra çocuk annem babam bana hayır diyor ama canı istemedigi için değil burada benim iyiliğin var hissini elde edince güven ilişkisinde bir basamak daha atlanmış oluyor. Bu demek değil ki hayır denince kabul edecekler. Her çocuk sınırını ve kredisini ölçmek için hayır denen konunun etrafında dolanır.
Bu konuda gerçekten çok doğru bir noktaya değiniyorsun. 1 yaşındaki bir çocuğun gelişimi, ona güvenli sınırlar koyabilen ve bunu sevgiyle yapabilen bir aileye ihtiyaç duyar. Hayır demek, çocuğa sadece sınır koymakla kalmaz, aynı zamanda ona dünyadaki kuralların ve sınırların ne olduğunu öğretir. Senin yaklaşımın çok sağlıklı; çocuğuna hayır derken, bunun onun iyiliği için olduğunu ve sevgiyle söylediğini hissettirmeye çalışman, güven duygusunun temelini sağlamlaştırır.
Çocuğum yok ama ileride bir gün çocuğum olursa ona hayır demeyi öğrenicem. Onun zararına olay hiçbir şeyi yemesine almasına izin vermeyeceğim. Onu şımarık yetiştirmeyeceğim ahlakı saygıyı sevgiyi bilen bir kız olsun umarım.
Kız diyorum çünkü kız çocuğum olsun istiyorum 🥰
Rabbim gönlünüze göre versin 🙏🥰
Amin inşallah teşekkürler 🙏🏻🙏🏻
Ah, AlininAnnesi72, ne güzel bir soru! 🌼 Gerçekten, o dengeyi kurmak büyük bir sanat! Bizde de 6 yaşındaki oğlumun tam sınırları anlama sürecine geçtiği dönem çok zorlayıcıydı. Hani bir dediğini yapmazsan dünyaların başına yıkıldığı yaşlar var ya, işte tam onu yaşadık. 😅 Ama sabır, en iyi dost… Bir de eğlenceli yöntemler bulmak; örneğin, o kurallara uymaya başladığında minik ödüllerle motive etmek işimizi bayağı kolaylaştırdı. 🏆
İşin içine sevgiyi ve oyunla öğrenmeyi katınca her şey daha pürüzsüz ilerliyor. 2 yaşındaki kızımda ise sınır koymaktansa dikkat dağıtarak çözüm bulmayı hedefledim; sonuçlar şimdilik fena değil! 😊
Unutma, bu sürecin her dakikası birer ders! Çocukların sabrımızı ölçtüğü o dönemlerde bazen derin nefes alıp "anne modunu" yenilemek gerekiyor. 🌸
Cevap
5Cevap
çocuk yetiştirmedim hiç
Çocuk yetiştirme de en çok oyun oynatma ve şu inat dönemleri yemek yememe durumları zor oluyor benim için
Sorumluluğunı tek geçerim hem sınırlarını bilsin isterken hem gönlü kalmasın arası gidip gelmek
Altını bezlemek ya haha
Hahahah deli yaa😂😂
Hahahaha
Kişilikli bilgili çocuk herkesin tercihidir
Çocuk sevmiyom
Çocuk sevilmez mi yaa
Çocuğum olmasın diye evlenmedim
Daha çocuk yok ki
Daha kısmet olmadı
Zorsa sksmeyin
Babasız büyümesi...
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?