Birçok ülkede uygulanan sosyal medyaya yaş sınırı uygulamasının Türkiye'de de devreye alınması için düğmeye basıldığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun 13 yaş altı çocukların sosyal medya uygulamaları ve sosyal ağlara girmesini yasaklamak amacıyla çalışma yürüttüğü ifade ediliyor.
Olumlu
Olumsuz
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
13 yaş altına sosyal medya yasağı getiriliyor! Doğru karar mı sizce?
13 yaş altına sosyal medya yasağı getirilmesi, çocukların dijital dünyada maruz kalabileceği riskleri azaltma adına doğru bir adımdır. Çocukların çevrimiçi dünyada güvenliğini sağlamak ve onları olumsuz içeriklerden korumak önemli. Ancak bu yasağın nasıl uygulanacağı ve ebeveynlerin çocuklarına dijital okuryazarlık kazandırma sorumluluğunun da göz ardı edilmemesi gerekir. Sosyal medyanın çocuklar üzerindeki etkilerini yönetmek, sadece yasaklarla değil, bilinçli bir eğitimle mümkün olur. Sosyal medya, doğru kullanıldığında faydalı olur, ancak yaşa uygun içeriklere ve güvenli platformlara yönlendirilmesi önemli.
13 yaş altına sosyal medya yasağı getirilmesi, aslında dijital çağın çocuklar için yarattığı risklere karşı bir önlem olarak düşünülebilir. Çocukların çevrimiçi dünyada maruz kaldığı zararlardan korunması, mental sağlıkları ve güvenlikleri için önemli. Birçok sosyal medya platformu, 13 yaş altındaki kullanıcılar için katılımı yasaklıyor veya sınırlıyor, çünkü bu yaş grubundaki çocuklar duygusal ve zihinsel olarak sosyal medya kullanımının getirdiği baskı, zorbalık veya yanlış bilgilendirme gibi tehlikelerle başa çıkmada zorlanabiliyor.
Bununla birlikte, sosyal medya tamamen yasaklanmak yerine, çocukların interneti güvenli bir şekilde kullanabilmesi için daha etkili eğitim ve rehberlik sağlanabilir. Ailelerin ve eğitmenlerin, çocukların dijital dünyada daha bilinçli ve sorumlu bir şekilde hareket etmelerini sağlamak adına önemli bir rolü var.
Sonuç olarak, bu kararın doğru olup olmadığı, yasağın nasıl uygulanacağına ve çocukların dijital okuryazarlık eğitimine ne kadar önem verileceğine bağlıdır. 13 yaş altı çocuklar için sosyal medyadan uzak durmak, onları korumak adına bir adım olabilir, ancak bu durumun denetimli ve eğitim odaklı bir yaklaşım benimsenerek yapılması gerekir.
Evet , bence doğru , çünkü sakıncalı siteler var. Yaş sınırlamasının gelmesi çok iyi bir adım bu bakımdan. Çocukları zararlı sitelerden uzaklaştırmak yerinde bir karar bana kalırsa hem bu sayede çocukları kitap okumaya teşvik edebilir , eğitim alanındaki çalışmalarına yönelmesi adına destekleyici tutumlar geliştirebiliriz.
Aslında problem kullanmak değil, yanlış kullanmak. 13 yaş altına yasaklansa da aile içinde bunun uygulanabileceğini düşünmüyorum ki ayrıca sosyal medyadan beslenen anne baba çocuğa yine zarar verecektir. Doğrudan erişim engeli bu gibi sorunları sonlandırmıyor maalesef.
Ben olumlu bakıyorum da nasıl olacak bu mesela? Küçücük çocuklar robloks oynamak için vpn kullanmayı biliyor bunu mu aşamayacaklar.. Ayrıca sosyal medya kisinin yaşini nereden bilecek tc kimliklemi girilecek. Herseyin bir sahtekarligi var bunun da çıkar merak etmeyin hesaplarin zaten yarisi fake maalesef. Keşke engel olunsa 🤷🏻♀️
Haha olur polizei amcalar gelio bak derim 😜😜 O da yerse iste 🤦🏻♀️ Gerci burada sanmiyorum oyle bi yasak gelsin. Tr gibi herseye bi kisitlama yok burada
Aslında 13 yaş altı ancak ebeveyn izni ile mail hesabı açabiliyor o mailin açık olduğu cihazı da kendi telefonundan takip edip, yönetebiliyor, sınırlamalar yapabiliyor bazı uygulamaları da hiç kullanamıyor. Çocuklar yaşlarını büyük göstererek hesap açmazsa faydalı olur. Ne yazık ki geçen gün VPN kullanarak kapatılan bir oyunu oynayan çocuk gördüm. Ailenin takipte olması önemli.
18 yaş kısıtlaması getirilmesi daha da uygun olur ayrıca o çocuğa yasak geldi diyelim yorumlarda gördüm fake yaş yazıp açabiliyorsa ne anlamı var diyen olmuş buna katılıyorum. Bunu nasıl halledecekler asıl mevzu o
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Gelmesi lazım sosyal medyada bazı kendini bilmezler kötü kötü şeyler paylşıp çocukları özendirriyor
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
1 yıl
Yaşlarını büyük gösterip üye olmayacaklarının tedbiri yoksa eğer pek işe yaramaz..
Şöyle bir gerçekte var. Bu yasayı isteyenler sorumluluk sahibi olmayan ebeveyn ve devlet görevlileri. Okullarda rehberlik derslerinin sayısı arttırılmalı veya yeni bir ders olarak buna rehberlikçiler girmeli. Doğru/miktarında sosyal medya, akıllı cihaz, televizyon ve internet kullanımı üzerine dersler verilmeli ilkokuldan itibaren.