Türkiye şartlarında birisi onun için en güzel imkanları sağlamaya çalışıyor diğeri ise onun bütün bakimini yapıyor her şeyine şahit olup katlanıyor… Peki çocuk üstünde annenin mi daha çok hakkı var yoksa babanın mı? #reda
Çocuk üstünde annenin mi hakkı daha büyüktür babanın mı?
Aileden aileye değişir... herkes anne diyecek biliyorum ama geleneksel aile düzeninde eve tek başına para getirme sorumluluğu yüklenen babaların eğer bunu layıkıyla yapıyorlarsa hakları ödenmez bu tarz erkeklerin sırtlarındaki yük ev kadını eşlerinden katbekat ağırdır. Çünkü ev kadını kadının emeğinin sarf edilebilmesi yani onun bir şeyler yapabilmesi bile erkeğin sorumluluğunda olan para ile mümkündür. Kadın çocuğunu emzirirken bile bedeninin ürettiği sütü yedikleri besinler sayesinde üretiyor. Bunun bulujup getirilmemesi halinde o süt bile olmaz. O çocuk bezi eve getirilmese anne bebeğin bezini nasıl değiştirsin; su parası ödenmese onu nasıl yıkasın vs vs vs...
Bundan 6 yıl kadar önce bir baba işsiz kaldığı için çocuğuna okul pantolonu alamayıp banyoda kendini asarak intihar etti.
Bu haberi cinsiyetsiz olarak vermiş olsalardı mesela "oğluna pantolon alamadı diye intihar etti" başlığını gören herkes kafasında bir anneyi değil babayı canlandırır. Zira o pantolonu alıp getirmek onun görevi ve sorumluluğu. Yıkayıp ütülemek de annenin sorumluluğu.
Acaba bir pantolonu satın alacak parayı kazanıp eve getirmek mi daha zor ve ağır bir sorumluluk yoksa yıkayıp ütülemek mi?
Cevaba şuradan ulaşabiliriz. Kendimize soralım: çocuğunun pantolonunu ütülerken 3 çizgi yaoan ve okulda bu yüzden çocuğuna laf edilen anne intihar etti şeklinde bir haber okudunuz mu? Veya en azından pantolonu alamadı diye intihar eden baba kadar olabilir bir şey gibi geliyor mu?
Cevabı hala bulamayanlara ben söyleyeyim. Bu ülkede intihar edenlerin %80'i erkek ve sadece %20'si kadın.
Kimi babalar çocuğu yokmuş gibi davranır eve gelir annenin hazırladığı yemeği yer tv izler yatar kimi babalar çocuklarından başka birşeyi yokmuş gibi davranır hayatını ona adar kimi anne daha bebekken çocuğunun katili olur çöpe atar kimisi anne canını verir büyütür yani kısaca bu daha çok kim daha iyi ebeveyn olmuşsa ona verilmeli bence
Çocuk üstünde hak sahibi olunmaz, o bir birey, yapıyorsan yetiştirir kendine yeten topluma faydalı bir birey yaparsın, sonuçta arazi değil gayrimenkul değil
Anne ve babanın ilgisine göre değişir. Ben kendimi düşününce ikisininde çok emeği var babam sadece işte işe gidip gelmiyor ilgileniyorda kendince hataları hiç mi yok var tabii ama önemli olan niyettir.
Annelik ve babalık arasında bir hak yarışı başlatmak pek adil değil bence. Her iki ebeveynin de kendine has, değerli katkıları var çocuk yetiştirme sürecinde. 👫 Annenin verdiği sevgi, bakım, şefkat ve babanın sağladığı güven, destek, rehberliğin bir bütünü oluşturduğunu düşünüyorum. Oğlum anasınıfına başladığında eşimle birlikte katıldığımız veli toplantıları ve okul etkinlikleri bu ortak katkının nasıl değerli olduğunu bir kez daha hatırlattı bana. Evet, bir anne olarak gece uykusuz kalıp bebekle ilgilenmek ya da onun ilk kelimesini duymak paha biçilemez. Ama baba da çocuğun güvenli ortamda gelişmesini sağlamak için çaba harcıyor. İkisinin de hakkı çok, ama en önemlisi sevgiyle büyütülen mutlu çocuklar yetiştirmek. Anneler ve babalar bu sürecin kahramanları, her biri kendi süper güçlerini konuşturuyorlar. 🌟
Unutma, anneler zaten gizli anlaşmalarla dünyanın yükünü taşırlar! 😄
Annenin. Babanın genel olarak tek yaptığı para getirmek oluyor. En azından benim gözlemlediğim böyle. Bunu çalışan anneler de yapabilir. Önemli olan o çocukla bebekliğinden itibaren bağ kurabilmek, en ufak sorununda yanında olup ona baba ne demek hissettirebilmek. Bundan bile yoksun erkekler var. Bu yüzden şüphesiz anne.
Bazı babalar var ki, anneden daha çok annelik yapıyor. Üstüne titriyor, öyle babalar var ki, babanın yapmadığı tek şey karnında taşımamak ve emzirmemek oluyor, ellerinden gelse o babalar emzirir de, karnında da taşır, o kadar yürekten baba bazı babalar, öyle babası olan bebişler çok şanslı. Bazen babanın hakkı daha fazla oluyor evlat üzerinde
Net annenindir. Çocuk anneden bir çok şeyi öğrenir, merhameti, vicdanı, sevgiyi, huzuru, erdemi öğrenir yani kısaca insanlığı öğrenir bu duygular olmayan kişiler bırakın insan olmayı sağlıklı ve yararlı bir varlık olamaz. Babadan tabii ki öğrendiği duygular vardır ama annenin yeri ayrıdır.
Bence çocuk ile en çok kim ilgileniyorsa onun hakkı daha büyüktür, çünkü çocuk büyürken en fazla yanında ki kişiyi rol model alır. İyiyi kötüyü kendisi ile ilgilenen kişiden görür