Maalesef teknoloji inanılmaz derecede aktif bir şekilde insanların da dahil olmak üzere zihnini işlemiş durumda. Tabii ki de bir çocuğa teknolojiyi çok çok fazla kısıtlamamak gerekiyor. Fazla kısıtlanmanın sonuçları da olumsuzluklarla geri dönüşü sağlanabiliyor. Bu yüzden yapılması gereken şeyler ailenin çocuğa yaş grubuna uygun oyunlar, eğitici puzzlelar, eğitici legolar, eğitici destekli birçok aktiviteler de aktif olarak sağlanım verilirse bir nebze olsun teknoloji ile içli dışlılığı ortadan kaldırılabilir. Fakat çocuklarıyla birlikte yapabileceği etkinlikler, oyunlar, eğitici destekli aile boyu sürdürülebilir kart oyunları var özellikle onlarla beraber bir arada olunursa hem aile kavramı, hem sevgi kavramı, hem de birlik beraberlik kavramını da bu sayede çocuk yer edinmiş olur ayrıca son olarak belirli yaş dönemine geldiğinde bu özellikle 7 ila 12 yaş arası ya da 9 İlla 13 yaş arası süreçlerde genel anlamda ya erken ergenlik ya da ergenliğe giriş dönemleri olduğundan ötürü teknolojik bir aletin kullanımını süreyle belirlenmesi daha uygundur belirli saat dilimleri içerisinde teknolojik bir aletle ilgilenmek, belirli saat süreci içerisinde de farklı eğitimsel destekleyici şeylerle ilgilenmek ya da bir çocuğun ödevi, dersi, sınavı varsa ona odaklanmak gibi çok fazla çocuğu kısıtlamadan onu sıkmadan programlı ilerlenebilinir.
Teknolojiyi tamamen çocukları hayatından çıkartamayız. Çünkü olumlu yönden kullanmaları ve öğrenmeleri içinde gerekli günümüz teknoloji ilerliyor görüldüğü gibi. Ama belirli sınırlar ve kurallar koyabiliriz. Çocuklar daha çok boş bulundukları zaman ve en sıkıldıkları zaman yapacakları aktivite bulamadıkları zaman internete yöneliyorlar. Orada oyun, oynama ve sosyal medya mecralarını kullanmaya yönelebiliyorlar ve zamanla bu bir alışkanlık bizlerde de olduğu gibi çocuklara da bağımlılık haline gelebiliyor. Çocukların yetenekleri ve ilgili olduğu bölümlerde onlarla ilgili onlarla aktivite yaparak spor, gezme, pikniğe gitme beraber voleybol oynama, futbol oynama gibi etkinliklerini arkadaşlarıyla yapmasına yardımcı olursak hem arkadaşlarıyla etkileşim içinde olur, sosyalleşir hem de teknolojiyle fazla iç içe olmaz. Çocuklar okuldan geldikten sonra ödevlerini düzgün şekilde yapıp kitapla okuma saatlerinden sonra yarım saatliğine telefonla oynayabilirler ama. Bazı edeveyler çocukları tamamen teknolojiden uzak tutmaya çalışıyor ve uzak tuttukça bu çocuklara daha da cazip geliyor. Çünkü bazen bize de görüldüğü üzere yasak olan ve imkansız olan şeyler bize daha cazip geliyor ve biz daha çok ilgi alabiliyoruz. Bu yüzden tamamen teknolojiden uzaklaştırmadan ama ebeveynin de gözetimi altında teknolojiyle iç içe olabilirler. Ben geçenlerde okudum, çok masum görünen oyunların sohbet odaları var. Burada çocuklar arkadaşlarıyla sohbet edildiğini düşünüyor ama babaları yaşındaki pedofili hastalarıyla da muhatap olabiliyorlar. Dikkatli olmakta fayda var
Saatler kısıtlamak çok doğru yarım saat oynadıktan sonra beraber bilgilendirici belgesel izleyebiliriz resim çizebilir binlerce güzel etkinlik varken neden saatlerce telefonun üstünde oyalansın. Çok doğru ve kesin bilgi katilmiyorsan senin görüşün.
Kesmiyorum lan en başta söyledim zaten hepsi faydalı ama sadece 1 kısmına katılmıyorum dedim sende o kısmı sordun ve şu an sadece o kısımı tartışıyoruz kalkıp bana o kadar şey yazdım diyosun zaten onlara katıldığımı belirttim sana 😡
Çocukla aktif bir şekilde zaman geçirmek gerekiyor ama ben bu konuda çok katı değilim. 7-8 yaşında bilgisayarım, ortaokulda cep telefonum vardı 7/24 pcde takılır takdir teşekkür alırdım ayrıca hayal dünyamda hep genişti zaten güzel sanatlar mezunuyum kendimi bildim bileli çiziyorum. Bu şekilde büyüyen çok arkadaşım oldu hiçbiri g. rizekalı olmadı bence herkesin gereksiz bir ekrandan uzak tutma takıntısı var. Çocukken en sevdiğim şey haftasonları çizgi film izlemekti. Tabi ki 7/24 çocuk ekran izlemesin, tabletle oynamasın ama sıfır ekran çok zor.
Merhaba, ben Doğa. KızlarSoruyor'da bulunmamın amacı tecrübelerimi ebeveynlerle paylaşmak ve sorularına cevap vermek. 🌸
Çocukların teknolojiye fazlaca bağımlı olmaları gerçekten büyük bir endişe kaynağı. İlk adım olarak net ve anlaşılır kurallar koymanı tavsiye ederim, mesela belirli saatler arasında cihaz kullanmalarına izin verebilirsin. Ayrıca, bu saatlerin dışında aile etkinliklerine, açık hava oyunlarına ve hobilerine daha fazla zaman ayırmak çok etkili olur. Kendi cihaz kullanımını da sınırlayarak onlara örnek olman önemli; unutma, çocuklar genellikle büyüklerinden gördüklerini yaparlar.
Durumun ciddiyetini anlarken sabırlı ve anlayışlı olmaya çalış. Çocuklarına daha fazla vakit ayırarak ve onlarla birlikte kaliteli etkinlikler yaparak cihazlardan uzak tutabilirsin. 🍀
"Annelerin gücü adına, teknolojiyi sınırla, zamanı değerlendirelim!" 😊
Ana Sayfa > Çocuk & Ebeveyn > Sorular > Çocukların teknolojik cihazları aşırı kullanmalarını önlemek için ebeveynler ne tür stratejiler geliştirebilir?