Anne olmak , çocuk bakmak son zamanlarda günden güne değersizleştiriliyor , "evde oturup çocuk mu bakacağım, benim ideallerim var " diyen pek çok insan türedi ne yazikki. İdealler , eğitim , kariyer elbette olmalı ama annelik küçümsenmemelidir. Geleceği inşa edecek olan çocukları annelerin yetiştirdiğini unutmamalı ve verilen bu kadar emek yok sayılmamalıdır.
Anne olmak güzel şey ama anneliği yapabilene. Kimse anne olmak zorunda da değil ayrıca. Hani aslında olsa çok iyi anne olabilecek biri çocuk istemeyebilir.
Mesela ben. Neden istemem çünkü erkekler çocuk olduktan sonra özellikle artık beni bırakamaz hallerine girip değişiyorlar. Sonra da olan kadına oluyor. Çocuğu için katlanıyor bazıları eşine. Bazıları da katlanamıyor ve ayrılıyor. Ayrı bir anne babanın çocuğu olmaktansa olmaması daha iyi değil mi? Şimdiye kadar çocuğu olduktan sonra değişmeyen erkek görmedim.
Ayrıca sorunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Geleceği inşa eden çocukları evet anneler de yetiştirir ama babanın da katkısı var. Evet anne de çocuğu yetiştirir fakat baba da yetiştirir. Anne ne kadar iyi de yetiştirse de baba eğer aç oğlum amcana pipini göster diyorsa o çocuk iyi yetişmez. Bir çocuk iyi yetişmiyorsa bu tek annenin sorumluluğu değil. Ha eğer baba hiç ilgilenmiyorsa o da ayrı sorun. Çocuğu anne tek başına yapmadığı gibi tek başına da bakmamalı.
Mesela benim çocuğumun olmasını istemememde evet ideallerim ve özgür ruhlu oluşum yani çocuk doğduktan sonraki hayatımın geri kalanını büyük bir sorumlulukta geçirmek istemediğim için genel olarak. Ama mesela bebek görsem severim bebek sevmeyen biri değilimdir. Sadece bir erkeğin çocuk oldu artık benim diye düşünmesini istemem bu özgür ruhla.
Çocuk yapmak evlenmek gibi şeyler güzel şeyler ama ben şahsen istemiyorum çocuğumun olmasını Çocuk da gerçekten büyük sorumluluk istiyor. Hayatında eğlenebileceğin yaşları çocuğuna vermiş oluyorsun. 25 yaşında çocuğun oldu diyelim. Çocuğun en az 12 13 yaşına gelene kadar hayatında fedakarlıklar yapman gerekiyor. Sonrasında da yapıyorsun ama en çok bu dönemde oluyor.
Bir kere 30'a gelene kadar yani çocuk 5 yaşına gelene kadar gezmen falan fazlasıyla kısıtlanıyor. Sonrasında da çocuğunun olmadığı zamandan daha fazla kısıtlanıyorsun. Çocuk 12 13 yaşına gelene kadar en azından. E o zaman da sen 37 38 yaşına geliyorsun. Tamam o zaman da hayatını yaşarsın ama 25 yaşındaki kadar mı? İş zaten yeterince yaşamamızı engelliyorken bir de çocuk büyük bir fedakarlık istiyor.
Hem iş hem çocuk yapıp hayatını onlara adayanlar var. Güzel şey evet çocuğun için fedakarlık yapmak. Ama şahsen ben istemem.
2
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Ne ywzikki benim yaşadığım çevrede çocuklara biseyler katan tek varlık anneleri. Babalar baya pasif kalıyor ve herşeyi anneye yıkıyor keşke böyle bir şey söz konusu olmasa
İşte maalesef ki çoğu insan böyle. Erkeklere sanki hiç sorumluluğu yokmuş gibi davranılıyor çocuk konusunda. Bir çocuk olduğunda anne ne kadar sorumluysa o çocuktan baba da sorumlu.
Tamam belki baba emziremez ya da doğuramaz fakat yetiştirme, eğitme, ilgilenme konularında babanın da anne kadar sorumluluğu var.
Böyle biriyle evlenip sonra da çocuk yapmaktansa olmaması daha iyi.
Annelik deger kaybetmiyor ama ideallerim var ve kariyer sahibi olmaliyim dusuncesini kadina toplum baski yapıyor. Normalde ulkemizde soz sahibi olmayan kadin, calisan kadin olunca soz sahibi oluyor. Tıpkı erkeklerin kadina sadece anne oldugunda deger verdigi gibi. Kadinda günümüz dunyasinda calisan kadin oldugu zaman deger veriliyor. Kadin eskiden calismasa bile doktorla, ogretmenle, memurla evlenip rahat edebiliyordu. Ama artık lise mezunu olan ya da mesleği olmayan bir kadin bu kadar şanslı degil. Asgari ucretle calisan, isinin garantisi olmayan bir adamla evleniyor mecburen. Sonra hem kendi hemde cocuklari zorluk icinde buyuyor. Kadın meslek sahibi biriyle evlenmesi icin artik kendisininde meslek sahibi olmasi gerekiyor. Eskisi gibi erkekler bir hemsire, doktor ya da öğretmenlik meslegi yapan erkekler, hanim evde otursun demiyor. Ogretmen olan esim ogretmen olsun diyor. Doktor olan doktor. Kadının kendini her anlamda yukseltmesi icin kariyer yapmasi gerekiyor günümüzde. Meslek sahibi olan kadin soz sahibi oluyor. Evlenecegi kisiyi seçiyor, evlenecegi kisinin meslegini seçiyor. Is yerinde ve evde söz sahibi oluyor. Anlasmazlik durumunda bosanma olacagi vakit ayaklari yere daha saglam basıyor. Ben ortada kalmam, cocuklarima maasimla bakarim diyebiliyor. Cogu calismayan kadin, siddet gorse de, evliliginde cok mutsuz olsa da bu cesareti gösteremiyor. Ailemin yanina gitsem almazlar beni diyor. Bosansam bes parasiz kalırım cocuklarla ortada diyor bosanamiyor. Ama calisan kadın bunlari dusunmuyor. Siddet mi uyguladin bana, aldattin mi beni benim icin artik yoksun boşanıyoruz diyebiliyor. Hayata göğüs gerebiliyor. Toplum artik kadini calistigi zaman görüyor. Calismayan kadını ne devlet ne de toplum görüyor. Calisan kadına devlet bir suru cocuk yardim parasi, bilmem ne parasi, bakıcı parasi yatirirken calismayan kadina bunlar yok. Devlet bile bir yerde elinden tutmuyor calismayanin. Gunumuz kadinlarinin kariyer yapacagim, meslek sahibi olacagim diye israr etmekte haklilar. Cunku farkındalar bazi seyleri, bazi hakları calisinca, kariyer yapinca elde edebileceklerini. Annelik hicbir zaman deger kaybetmez. Ben calisan kadin olmasina rağmen inanilmaz yorulmasina ragmen anneliginden fedekarlik yapmayan kadinlar görüyorum. Gunumuzde bazi seylere meydan okumak icin, bazi haklar elde etmek icin kızlarımızın okumasi, kariyer sahibi olmasi şart. Evet zor kadin icin ev isleri, koca, cocuklar cok zor o tempo, o psikoloji zor. Her yere yetememek zor. Ama günümüz şartları böyle. eskiden askerlik yapmayana kiz vermezlerdi simdi askerligin esamesi okunmuyor. devir değişiyor. Sartlar degisiyor ve mecburen herkes ayak uydurmak zorunda kalıyor. Burda kariyer yapmak sıkıntı degil devletin kurallari sıkıntı. Calisan bir ogretmene 16 hafta izin verip cocugunu 2 aylikken birak gel calismaya diyen devlet. Devlet diyebilir ki. Cocugun 2 yasina gelene kadar ya da 3 yasina gelene kadar çalışma dese cok sorun olmaz. Anneler icinde kolay degil el kadar bebegi daha emzirme doneminde birakip gitmek. Guzel anlarını gorememek cok zor. Biraz izin konusunda calisan kadinlara daha geniş haklar tanınabilir daha iyi cocuklar yetistirmek için. Isvec bu konuda cok iyi. Anneyi cocuk belli yasa gelene kadar devlet işe çağırmıyor.
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
O kadar güzel ve detaylı anlatmışsınız ki teskkur ediyorum❤️
Herkes kendini o kadar düşünür oldu ki kadınların zaman zaman düştüğü hatalardan biride budur. Değişen ve gelişen düzenle birlikte artık kadınların söz hakkı oldukça çoğaldı. Bu aslında iyi birşey ama bazen yersizde olabiliyor. Çocuğuna evine bakma artık çoğu kadının gözünde hizmetćilik olarak görülüyor. Tabi bunda eşte büyük bir rol oynuyor. Kadın ve erkeğin hayatta üstlendiği roller zoraki değil gönüllü yapılırsa ailede yetişen çocukta düzgün olur. Sabahtan akşama kadar çalışan erkekte haklı, akşama kadar evde uğraşan kadında... Hiç birinin birinden üstünlüğü yok.
Bence Türkiye de kadınlık değer kaybediyor. Çünkü ufacık bir olay da kadınlar suçlanıyor. Erkek taciz eder kadın da ışık tuttu ondan tacize uğradı olur. Dünkü annesini iten kız olayında bile twitter da insanlar yine yargı dağıtıyordu. Ah bizim klavyelerimiz ile adalet dağıtmamız yok mu beni benden alıyor sormayın yani. Bu ülke de kadın profili okul okumasın kariyer yapmasın evde yemek yapsın çocuk doğursun onları büyütsün gibi bir şeye indirgendiği sürece. Anne olmak istememelerini doğal karşılıyorum. Ben kadın olsam evlenip çocuk doğurma kafasına girer miyim pek bilmiyorum. Annelik elbetteki güzel ama sağlılıklı bir evlilik varsa güzel bence. Hamile kalınca tamamen tek işi annelik olmasını bekleyen koca ile güzel olacağını sanmıyorum...
Kadın ister doğurur, ister kariyer yapar. Tek beceriniz biriyle evlenip, çocuğunu doğurabilmek olduğu işin anneliği övüyor ve kutsallık atfediyorsunuz ama herkes kendine bu yakışıksız durumu layık görmez, görmüyor da. Ayrıca geleceği inşa edecek olan çocukların anneleri bir şey bilmezse o gelecek, nasıl bir gelecek olur siz düşünün. İçi boş sözler ile kendinizi kandırmayın. Not: erkeklerin kadın bedeni üzerinde hiçbir hakkı yoktur. Bir kadının anne olup olmayacağına yine sadece kendisi karar verebilir. Hayatında regl sancısı çekmemiş, hamilelik ve doğumun zorlukları nedir asla tatmayacak olan erkeklerin bu konuda tek kelime etme hakkı yoktur.
1
4 Yorumla
Soran
+1 yıl
Sorumun yanlış anlaşılması beni şu an üzdü. Geleceği inşa edecek annenin eğitimi her şeyi olmalı ki layığıyla çocuk yetirdtirsim cocuk yetiştirmek bilgi ve özveri isteyen bir olay. Ben okulu bırakıp çocuk yapsınlar demiyor eğitim kariyer elde edilsin ama annelik kurumuda kucumsenmesin diyorum.
Anne baba olmakta ne var ki? 5 dakikaya bakıyor. Ondan sonrası 9 ay boyunca kadın çekiyor derdini. Lohusalık, emzirme de cabası. Bunun kutsanacak hiçbir tarafı yok. Bir erkeğin çocuğunu doğurmak, ona soy adını verebileceği bir çocuk vermek olsa olsa kadını daha da objeleştirir.
Şöyle düşünün bir çocuğu idealleri olan , dünyayı değiştirecek kafa yapısına sahip , insanlığa kadına saygı duyan, akademik başarı sahibi bir insan olarak yetiştirmk kolay birsey mi? Kadın anne olur olmaz buna kendi karar verir elbette ama annelik kucumsenmemli çünkü ileride gelen nesli yetistecek olan biriylerr ve o emekler hiç de azımsanmayacak kadar fazla
Dünyayı tek bir kişinin değiştirmesi epey zor, gerçekçi olalım. Eğer bu kişi Elon Musk, Bill Gates gibi kişiler değilse, kitlelere etkileri nüfuz etmiyorsa,, bu kişi sadece tek başına çabalayan, tükenen, hayatta mutsuz olan bir birey olur sadece. Değişim dediğiniz şey topluca yapılır. İşin etik boyutuna hiç girmiyorum, kendi isteği dışında bir canlıyı içinde her türlü pislik bulunan, başına her şeyin gelebileceği bu iğrenç yere getiriyor ebeveynleri. Bu pür bencillik, başka bir şey değil.
Değer kaybettiğini gördüğüm konu çocuk arkadaşıyla tartıştığı, bağırdığı gibi annesine bağırıyor. Çocuğu çok sıkmıyim bunaltmıyim derken bu sefer de gevşek bırakıldı ve annesine kafasına estiği gibi davranıyor. Benim çocuğum böyle bu yapsa kafasını kırarım.
yeryuzunde layıkı ile yapılan ev hanımlıgından zıyade buyuk karıyer yoktur.. buyukte şeref! bugun bende saclarımı yaptırıp muz corap gıyıp mınıyı cekıp ıyı bır cerrahla ufak sorunu halledıp oje surup dişi olabılırım belki ama asla bır kadın olamam.. basta hatunum olmak uzere tum ev hanımlıgını layıkıyla yapan kadınların onunde saygı ıle egılıyorum!
Annelik değer kaybetmiyor aslında. Sadece bazı ebeveynler çocuğunun tam annesine ihtiyacı olucak yaşlarında, kariyerlerini ön planda tutuyorlar. Belirli yaşa kadar çocuğun annesi ile birlikte olması gerekirken, çoğu ebeveyn bunun bilincinde değil..
Tvlerde toplumsal ahlaki yapısını bozan şeyler var, insanlar bunları izleyip kendi hayatlarına taşıyor özellikle kadınlar ve çocuklar, tüm kızlar fenomenlik peşinde cafelerde barlarda gezmeyi bir sürü erkekle takılmayı normal görüyor tecrübe olarak görüyor, birde buna kulp uyduruldu erkek arkadaşı gibi , aynı evde yaşamak evlenmeden çocuk sahibi olmak normal birsey olarak kabul edilir hale geldi, ne örf kaldı ne adet ahlak, bir devleti yıkmak istiyorsanız onun kültürünü yok etmelisiniz bizde de bu böyle oldu, bunların dışındakiler de veya benim gibi karşı gelenler asosyal eski kafalı damgası yiyoruz, üniversite ortamı olsun hepsi kerhane gibi anadan babadan ayrı herşey yapılıyor , daha çok şey sayarım da düzelmez bu düzen artık
Annelik değer kaybediyor değil. Yeni jenerasyon değer kaybediyor. Recep ivadik filmleri izlyerek yetişen yeni jenerasyon son derece görgüsüz, yüzsüz, umursamaz, saygısız, seviyesiz, çapsız ve terbiyesiz olarak yetişiyor. Acun yarışmaları, gelin yarışmaları, yemekteyiz yarışmaları, tv dizileri de seviyesizliği, çapsızlığı ve terbiyesizliği körüklüyor. Netice ortada.
Hiç değerli değildi ki zaten. Gelenekçi, tutucu, aptal kesim otoriteye tapar otoriteyi kutsar. Devlet kutsal, din kutsal, anne kutsal, baba Kutsal, o kutsal, bu kutsal. Ne kadar kutsal varsa insanların başına bela oluyor. Yalnızca aptalların kutsalı vardır.
Anneler de hata yapıyor. Çocuklarına herşeyi izin veriyorlar, kızmıyorlar dur demiyorlar. Sonra Ego patlaması yaşayan, kendini dünyanın en önemli insanı sanan canavarlar yetişiyor işte.