Çocuk doğurmak zor iştir. Fakat çocuk bakmak daha zor iştir. Çocuğun yetiştirken ince eleyip sık dokumak gerekir. Ebeveynler çocuk yetiştirken, hangi hataları çok sıklıklayapıyorlar?# gadasından sevgilerle 🤗
Ebeveynler çocuk yetiştirken, hangi hataları çok sıklıkla yapıyorlar?
Ebeveynlerin çocuk büyütürken yaptıkları hataları şöyle özetleyebilirim:
Onları korumak adına, aşırı kontrolcü bir tutum sergilemek,
Çocuğumuzu gerçekten dinlememek,
Büyüdükçe ihtiyacı olan, özerklik ve bağımsızlaşmayı sağlayamamak,
Ebeveynliğin sürekli nasihat verip, doğru yol göstermek olduğu yanılgısına kapılmak,
Çocuğu ödül veya cezalar ile disipline etmeye çalışmak,
Bizden bağımsız bir birey olduğunu unutmak,
Çocuğu özgünlüğü ile kabul etmeyip, bizim istediğimiz gibi olmasını sağlamaya çalışmak,
Aile içinde bir birey olarak görmeyip, söz hakkı vermemek,
Küçümsemek; çocuktur anlamaz demek,
Duygularını görmek yerine davranışlarına takılmak,
Hoşlanmadığımız davranışlarını kişisel algılamak,
Şımarık, inatçı, isyankar gibi etiketler takmak,
Kendi duygularımızı ve düşüncelerimizi açıklıkla paylaşmamak,
Açık ve samimi iletişim kurmamak,
Sınır koymak ile otoriter olmayı birbirine karıştırmak,
Başka çocuklarla kıyaslamak,
Tehdit ve zorlama ile istediklerimizi yaptırmaya çalışmak,
Halil Cibran'ın Çocuklar şiirinden şu kısmı kendimize sık sık hatırlatabiliriz:
"Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil, Onlar kendi yolunu izleyen Hayat’ın oğulları ve kızları. Sizin aracılığınızla geldiler ama sizden gelmediler Ve sizinle birlikte olsalar da sizin değiller. Onlara sevginizi verebilirsiniz, düşüncelerinizi değil. Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır. Bedenlerini tutabilirsiniz, ruhlarını değil. Çünkü ruhlar yarındadır, Siz ise yarını düşlerinizde bile göremezsiniz. Siz onlar gibi olmaya çalışabilirsiniz ama sakın onları Kendiniz gibi olmaya zorlamayın."
1.Çocuklara bir şeyi yasaklarken neden yasak olduğunu anlatmıyor. 2. Onlarla sohbet etmiyor. 3. Dini eğitimi hurafelerle yalanla dolanla ve kendi çıkarlarına göre veriyorlar. Bence çocuklara dini eğitim gereksiz. 4.Çocuk, yaptığı şey ne kötü olursa olsun doğruyu söylediğinde çocuklara bağırıp çağırıp dövüyorlar. O çocuk ondan sonra öldürsen doğruyu anlatmıyor. Hep yalan söylüyor. Sonunda da usta yalancı oluyor. 5. Ebeveyn çocuğuna yasakladığı şeyi kendisine de yasaklamayıp yapıyor. Çocuk da büyüğünce yapabilirim diye kodluyor. 6.Çocuğunu boy, kilo, ders, sınav konusunda ya kendisinden küçükle ya da abisiyle ya da onun bunun çocuğuyla kıyaslıyor. İnsan içinde eencide ediyor. Çocuğun benlik algısını yıkıyor. Kendini sevmeyen sevemeyen bir çocuk oluyor. 7.Çocuğun hatasına kızmak eleştirmek yerine onun kişiliğine zekasına laf söylüyor. Çocuk bunları değiştiremediği için kendisinden nefret eden ezik bir tip oluyor. 8. Büyüklerin sohbetine çocuk girince sen çocuksun deyip susturuyor. Çocuk özgüvensiz oluyor. 9. Kızsa sevgilisi olunca çocuğu dövüyor. 10. Oğlansa tam tersini yapıyor. 11. Tüm bunlara karşı olarak çocuğunun her dediğini yapıp çocuğun her istediğini kolay elde edip ileride her şeye hakkı olduğunu zanneden, şımarık, narsist, kibirli, bencil veletler yetiştiriyorlar. Çocuk her şeye sahip olmalıyım. Her şey benim istediğim gibi olmalı. Her şeyi yapmaya hakkım var. Ben çok özelim. O beni nasıl terk eder, beğenmez, reddeder gibi düşünüyor.
İlk ve en önemli hataları şu: Çocuklarını başka çocuklarla kıyaslamak.. oysaki her çocuk özeldir. Kıyaslama yaptıktan sonra "başarısız damgası" yapıştırıp sevgi ve ilgilerini eksik ederek büyütüyorlar.. hatta kimi anne babalar iyi bir şey yaptığını sanıp çocuğu kötü not alınca şiddet bile uyguluyor.. ve bu çocuğun ruhunda çok derin yaralar açıp travma yaşamasına sebep oluyor.
Ebeveynlerin en buyuk hatasi her çocuğun özel olduğunu unutmaları. Her çocuğun aynı fabrikadan çıktığını düşünüp kıyaslama yapmaları sonucu hem kendilerini hem de çocuklarını mutsuz ediyorlar. Bir diğer hata ise aşırı koruyuculuk. Çocuğa sen yapamazsın, dökersin, kirletirsin diyerek özgüvenini yerle bir ediyorlar. Ayrıca fiziki ve sözlü şiddet uygulanıyor. Özellikle sözlü şiddetle çocuğun güvendiği daha kar yağıyor. Pısırıklaşıyor.
Erkek çocuğu yetiştirirken “aç oğlum göster amcana pipini” diye övünürken, kız çocuğu yetiştirirken ise “kız kısmı şunu yapmaz, bunu yapmaz” diye oturup dizlerimizi döven bir toplumuz. Çocuklarınızın cinsiyetini değil, kendisini sevin. Çocuklarınızı kıyaslamayın. Belki başkalarının çocuklarıyla kıyaslayıp, onu gaza getirdiğinizi falan düşünüyorsunuz ancak yanılıyorsunuz. Çünkü çocuğunuzun kendisine olan özgüvenini zedeliyorsunuz. Bağıra çağıra bir şeyi yapmamasını söylemek yerine, sebep-sonuç ilişkisiyle neden yapmaması gerektiğini ona anlatın.
Gamzeleri ne kadar tatlı bebişin 😍 Başkalarıyla kıyaslamaları, başkalarının önünde rencide etmeleri, ufak tefek şeylerde bile bağırıp çağırmaları, herşeye yok demeleri, ciddiye almamaları umursamamaları, herşeyin ortası neyse o olmalı her zaman herşeye izin vermek yerine ya da hiç izin vermemek yerine bazen izin verip bazen vermemesi gerekiyor. Bolca argo tabir kullanılması bu da bence çok yanlış bir hareket.
Kesinlikle iletişim. Bazı anne ve babalar çocuklarının sorduğu hicbir şeye cevap vermiyorlar. Hepsi öğrenmiş bir çocuğun eline tablet verme olayını hepsi keyfine bakıyor. 2 yaşında bebeğin elinde çocuktan büyük tablet. Anne baba olmak buysa bir müddet kimse olmasın lütfen. O çocuğun orda aldığı radyasyon var bildiğin beyin hücrelerine yazık.
Okuduğum kitaplardan anladığım kadarıyla neredeyse hata yapmadan çocuk yetiştiren yok. Örnek verecek olursam bebekleri ayakta sallayarak uyutmanin çocuğu hipnoz ettiğini ve bu şekilde uyuttugunu çoğu ebeveyn farkında değil ayni zamanda çocuklara verilen tuvalet eğitiminde ebeveynlerin baskıcı ve zorlayıcı olması çocuğun ilerideki hayatında cimri ya da savurgan koleksiyoncu olmasına sebep olmaktaymiş bakın tüm bunları ben demiyorum :)
En büyük hata bana göre ciddiye almamak ve ciddiye almadan cevap vermek. Bir çocuk ile iletişim kurarken unutulmaması gereken en önemli şey. Çocuk beyni dünyanın en hızlı çalışan organizmasidir. Çocukla iletişim esnasında normal bir olgun birey gibi dinlemek ve cevap vermek çok önemi. Konu seks dahi olsa ona doğru bilgiyi vermek onun öğreneceği yanlış bilgilere karşı rol alacaktır. Ve aileye olan güveni Max seviyeye yükselecektir.
İletişim eksikliği çocuğu küçük olduğu için önemsiz ya da bir şeyden anlamaz olarak görüp asla açıklama yapmıyorlar bu da çocuğun özgüvensiz ve başarısız olmasını sağlıyor sonra da çocuklar başarısız olduğunda sadece çocuğun suçu gibi görüp birde kıyaslama yapılmaya başlanıyor vs vs eksikler çok aslında umarım bu düzen bir gün değişir
Asla çocuğunuzu her an kırılacak bir cam gibi yetiştirmeyin. Yaşayarak öğrenir. Onu baskı altında gibi yetiştirmeyin ve güvendiğinizi hissettirin. Yani bir yere gideceği zaman olmaz kaybolursun demek yerine yaparsın, cesursun deyin. Yoksa benim gibi çocukluk zamanlarını asosyal geçirir. Neyse ki yendim...
Fazla pimpirikliler bişey olucak diye ödleri kopuyor bu normal bişey ama bunu çocuğa da yansıtıyorlar çocuk yürümeye başlıyor 10 kişi arkasın da çocuğun bir bırak çocuk yürüsün en fazla götünün üstüne düşer
Yavruyla ilgili sürekli karşıt düşüncelerimiz var eşimle. Ben siyah olacak diyorsam o beyaz olacak diyo asla ortak noktada birleşemiyoruz ee haliyle çocuk ordan oraya sürükleniyor.. Çocuk yetiştirmek zor iş.
Yeni nesil tablet/telefon vb. teknolojik aletlerle 3-4 aylıkken tanışmaya başlıyor ve ben hiç tasvip etmiyorum. Bahane olarak da yemek yemiyor, uslu durmuyor deniyor. Bebektir, çocuktur, doğasında vardır.
Biz zamanında annemize babamıza bunu yapsak bizi ayağımızdan tavana asmışlardı v. b benzetmeler onların seni yetiştirmesinden memnun değilsen bunu çocuğuna yansıtmamalısın
Çocuklar ağlamasın diye ne isteeisteerse yapılması ya da ağladimi eline telefonu tutuşturmak ondan sonra başka çocuklarla kıyaslamak çok yanlış bence..
Onlara iyi örnek olamıyorlar. Çocuk gördüğünü yapıyor, annesinin ve babasının yaptıkları hoş değilse çocuk da öyle oluyor.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çoçuk tek başına bir iş yapmaya kalkıştığında "olmaz sen daha küçüksün" diyerek çoçuğu yetersiz hissettirme. Kıyas ederek özgüvenine zarar verme. Kendi fikirlerini çoçuğa kabul ettirmeye çalışmak.
anne babalarından gördüklerini uyguluyorlar evlilerin çoğu hala çocuk
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Sussun diye eline verilen telefon. O kadar yanlış ki. Ben anne olsam mümkün olursa yani babası da benimle aynı fikirde olursa tvye şifre filan koyacağım ya da çocuğun yanında hiç açmayacağım
Ebeveynlerin çocuk büyütürken yaptıkları hataları şöyle özetleyebilirim:
Halil Cibran'ın Çocuklar şiirinden şu kısmı kendimize sık sık hatırlatabiliriz:
"Çocuklarınız sizin çocuklarınız değil,
Onlar kendi yolunu izleyen Hayat’ın oğulları ve kızları.
Sizin aracılığınızla geldiler ama sizden gelmediler
Ve sizinle birlikte olsalar da sizin değiller.
Onlara sevginizi verebilirsiniz, düşüncelerinizi değil.
Çünkü onların da kendi düşünceleri vardır.
Bedenlerini tutabilirsiniz, ruhlarını değil.
Çünkü ruhlar yarındadır,
Siz ise yarını düşlerinizde bile göremezsiniz.
Siz onlar gibi olmaya çalışabilirsiniz ama sakın onları
Kendiniz gibi olmaya zorlamayın."
Aslında toparlarsak gadası ailelerin en büyük hatası çocuklarının, kendisi gibi olsun istemeleridir.