Sevgili KScanlar merhaba, yine bir bayram geliyor. Sevdiklerimizle hasret giderip, el öpüp, sarılacağız. Ancak bazıları, özellikle de çocuklar el öpmek ya da öpülmek istememesine rağmen "büyüklere saygı" gerekliliği ile buna zorlanmakta. Peki sen bu konuda ne düşünüyorsun? İstemesen bile akrabanı, konu komşuyu öpmek veya kendini öptürmek zorunda mısın? Peki çocuklar zorunda mı?
Bayramda çocuklar istemese de büyüklerini öpmek veya kendini öptürmek zorunda mıdır?
El öpmek ve öptürmek bizim kültürel miraslarımızdan biri, biz yaparak büyüdük ve elbette çocuklarımızın da yapmasını bekliyoruz. Fakat çocuklar özellikle günümüzde bu tür fiziksel dokunuştan hoşlanmıyorlar. Benim oğlum bırakın birinin öpmesini, benim öpmemden bile rahatsız oluyor çoğu zaman :) bundan memnun olmasam da ona saygı duyuyorum. Günümüzde taciz hepimizin en çok korktuğu tehlike, gerçekleşen vakalarda görülen de taciz kişiye uzaktan değil, hep yakından geliyor malesef. Kendini korumayı çocuğa öğretmek çok önemli. Bu yüzden çocuğa yabancılardan uzak durmak değil, doğru olmayan dokunuştan kaçınmayı öğretmemiz gerekiyor. Bayramda el öpmeyi öğrensin, yapsın bu milli bir değer. Fakat her el öpmenin, yanak öptürmenin de normal olmadığını bilsin. Çocuk doğruyu öğrenirse, doğru güzelce açıklanırsa her şeyi anlar diye düşünüyorum. Bence ne pire için yorgan yakmalı, ne de gereksiz sebep yüzünden çocukların kişiliğini zedelemeli. Lütfen çocuklarınıza korumaları gereken "özel bölgeler"in nereleri olduğunu ve iyi ve kötü dokunuşu öğretin. Elimizden gelenin en iyisi bu diye düşünüyorum.
Çok güzel güzel anlatmıssiniz 👏 Toplumumuzun bu konuda cok bilgi eksikliği var. Sıklıkla bu konuda paylasımlar yaparak farkındalık yaratmaya calısıyorum. Benim gibi birçok uzmanla sempozyumlarla, seminerlerle anlatmaya calisiyoruz 👍
Biz kücukken bunları yasadik malesef ama ozaman her sey daha baskaydi. Simdi durum cok farkli degisen dunya ve insan iliskilerine karsi cocuklarimizi bebeklikten egitmeye baslayarak hazirlamaliyiz. Egitimini aldigim ve okudugum kadariyla cocuklarimizi opmeye, sarilmaya zorlamak ve onlarin tercihleri disinda ayip olurdiye opulmeye sarilmaya zorlamak onlarin benlik algisini zedeliyor. Kendi bedenlerinin insiyatifini elinden aldigimiz bu cocuklar yapanci kisilere de hayir diyemeyebilirler? Ya da bizim masumane yaptigimiz bu sey onlari savunmasiz birakiyor ve her kesin masum oldugunu dusunuyorlar. Bu bilincle iki kizimi da boyle yetistirdim.
El öpmek bizim mirasimiz, kültürümüz. O el öpme yanığına böyle yasli tonton teyze ve amcalardan öpücük gelmesi tarif edilemez bir mutluluktur. Fakat ne yazik ki lanet olsun ki günümüzde artik sapiklik boyutu ölçülemeyecek kadar ileri derecede olduğu için ne öpmeye nede öpturmeye cesaretimiz yok. Biz bu değildik, sokakta gördüğümüz cocugun yanagini sıkar öperdik. Simdi ise ellemeyi öpmeyi sevmeyi birakin bakmaya korkuyoruz. Bizi bu hale getiren o çocuklara el uzatanlara lanet olsun. Daha cok şey yazarim ama neyse...
Kucukken bende yaşardım bunu. Öpmek istemezdim. Annem babam bir sey demezdi öp falan diye ama teyze ya da amca elini ağzıma sokardı öp öp derlerdi. Tamam saygı ama bazıları da bunu anayasa maddesiymiş, olmazsa olmaz kafasında yaşıyorlar. Hatta bazen bu durum bazı kötü durumlara da sebebiyet verebiliyor. Özellikle kızlarda. Küçükken bayram diye bana zorla sarılan, öpen, bazende bir yerlerimi elleyen bir ş*r*fsiz vardı. Küçükken anlamıyordum tabi ama yanlış bir sey yaptığını hissediyordum. O bana zorla sarılınca annem araya girerdi tamam amcası yeter diye. Sonra büyüdüm. Şu an hukuk öğrencisiyim. Yine bir bayramda ayni erkek musvettesi bana yakin markajda davranınca akraba, herkesin icinde falan demedim ağzının payını verdim. Hukukcu olarak kendisini de bir guzel tehdit ettim. Mahkemeyle, hapisle falan.(gunumuzde kaç suçlu içeriye giriyor orasi muamma tabi. Dava acsamda serbest kalırdı buyuk ihtimal) demem o ki ebeveyn olan, özellikle kızı olan varsa zorla amcanin, teyzenin elini öp demeyin. Secenek sunun. Zorunda değilsin deyin. Bir durum oldugunu hissederseniz ve sahitseniz mutlaka el atin engel olun cocugunuzu koruyun kız erkek farketmez hepsi tehlike de şu dönemde.
Bunu yaşayan bircok kız veya erkek çocuk var. Sizin de bahsettiginiz gibi cocukken anlamiyor. Size bunu yapana özellikle de herkesin ortasinda konustugunuz icin tebrik ederim sizi 👏👏 Bir çok kisi buyudugunde bile ayip olmasin diye soylemiyor, soyleyemiyor.
Degil belki ama bu bizim. örfümüz kültürümüzdür.. el opmek. Ve cocuklarin opulmesi.. hristiyan dunyada bu iki sey yoktur. Baskasinin cocugunu opmeye kalkisirsaniz sert tepki alirsiniz. Basini bile oksayamazsiniz.. ve el opmeyi bilmezler.. sizin önerdigi iz sey örfümüz ve kulrlturumuzden iki seyi daha tarihe gommek.. birer ikiser kayboluyor zaten.. bravo
Paylaşımımın amacı kültürümüzü tarihe gömmek değil; çocuklara zorla birseyler yapmatırılmaması üzerine. Kültürümüzde çocuk bir birey olarak görülmüyor ve büyükler ne isterse yapmak zorundaymış gibi davranılıyor. Bu cocuklar büyüdüklerinde de mutsuz , herkesin isteğini yapan yetişkinler oluyorlar.
büyüklerinin ellerinden öpmeli ama kendilerini öptürmek zorunda değiller hele ki bu zmanda kime çocuğumuzu sevdireceğimizi bilemez olduk kimseye güven olmaz
bence hayır. kültürel miras ama herkesin kendi özel alanı var kimse oraya izinsiz girilsin istemez. çocuklarda da durum aynı fakat elimden bişey gelmiyor
Gerekli değil illa göstermelik birilerini öpmeye gerek yok sadece sevdiklerinizi öpünce bayram olur haz almadığın birini bunu bilerek öpüyorsan sendede bir ipnelik var demektir 😂😂
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bir Türk ninesinin torununu öptüğü bir resim bulamadın mı ki bu yabancı itlerin resmini koydun
Öfkeniz kime bilemiyorum. İşim gereği birçok fotograf kullaniyorum. Fotograflarda boyle bir ayrim yapmiyorum. İnsanlari Türk ya da degil diye de ayirmiyorum.
En İyi Cevaplar