Bebeklerde Uyku Eğitimi

Bebeklere de uyku eğitimi mi olurmuş diyenleri görür gibiyim. Olur efenim olur. Hepiniz benim kadar şanslı olmayabilirsiniz. Zira Gökçe herhangi bir uyku eğitimine gerek kalmadan kendiliğinden yatıp uyumasını biliyor. Nitekim de akşam 9buçuk dedik mi uykuya geçiş yapıyor. (Çok şükür!)


Uyku eğitimi aslında kötü bir şey değil. Bazı benim tasvip etmediğim yöntemleri olsa da bu şekilde bebeğe daha rahat bir uykuya geçiş süreci sağlamaya çalışıyorsunuz aslında.

Bebeklerde Uyku Eğitimi


İlk olarak uyku rutini oluşturun


Uyku rutini dediğimiz şey bebeğin kaçta yatmasını istiyorsak o saatten öncesinde yapacağınız ve her gün tekrarlayacağınız bir düzen olmalı. Bu düzene geçiş yaptığınızda zaten bebek uyuyacağını anlıyor bir zaman sonra.


Bu uyku rutininde mesela 9da uyumasını istiyorsanız bebeğinizin, 8de ılık bir banyo yaptırn. Bu bebeğinizin rahatlamasını ve uykuya daha rahat geçmesini sağlar. Genelde banyo yapan bebekler daha uzun süre aralıksız uyurlar zaten. Ardından bolca öpücüklü, oyunlu bir vücut masajı yapın. Bu bebekle ilişkinizi de güçlendirecektir. Daha sonrasında da kısa bir masal veya ninni okuyarak yatağına yatırabilirsiniz. Ancak bu rutini her gün tekrarlamalısınız. Çünkü bu rutin bir süre sonra bebeğin şartlanmasını sağlayacak, banyo yaptığı zaman bile uyku saatinin geldiğini anlamasına destek olacaktır.

Bebeklerde Uyku Eğitimi


Peki nedir bu uyku eğitimi yöntemleri?


Size en çok uygulanan 3 yöntemi kısaca açıklayacağım dostlar. Taa hamileyken bile bu yöntemleri sıkça araştırıp hatmetmiştim diyebilirim bu konuda.


Richard Ferber – Kontrollü Ağlatma Yöntemi


Bu yöntemi az çok bilenleriniz vardır belki. Ferber yöntemi denilince genelde insanın aklına ilk olarak bebeği ağlatmak geliyor ama işin aslına bakarsanız sürekli sallanarak veya memede uyuyan hangi bebeğin düzenini değiştirmeye çalışırsanız çalışın ağlar. Bu bir nevi normal görülebilir.


Bu yöntemin uygulanmasına gelirsek, ilk olarak uyku rutininden sonra uyanık ve gevşemiş halde bebeğinizi yatağına-beşiğine koyuyorsunuz, ışığını kapatıp odadan çıkıyorsunuz. Bebek tabi haliyle ağlamaya başlıyor ilk etapta. Ama odaya hemen girmiyorsunuz. Mesela 3 dakika boyunca kendinize hakim olup kapıda bekliyorsunuz. Daha sonra odaya girip ışığı yakmadan bebeği kucağınıza alıp sakinleştirdikten sonra geri odadan çıkıyorsunuz. Bebek tekrar ağlamaya başlarsa bu sefer dışarıda 3 değil, 4 dakika bekliyorsunuz ve aynı şeyi tekrar ediyorsunuz. Ve her seferinde dışarıda beklediğiniz dakikaları biraz uzatıyorsunuz. Genelde 3 4.günün sonlarında bebek kendiliğinden uyumaya başlıyor bu yöntemde. Bu yöntemin oldukça fazla karşıtı var ve cidden bebeğiniz orada ağlarken kapıda beklemek sabır işi. Ancak bu 3 4 günlük zorlu dönemin ardından siz de bebeğiniz de rahata eriyorsunuz.

Bebeklerde Uyku Eğitimi


Tracy Hogg – Yatır Kaldır Yöntemi


Aslında Hogg bu yöntemi ilk olarak önermiyor. İlk önerdiği şey ''şşş-pat'' tekniği. Yani bebeği beşiğe yatırdıktan sonra sırtına pat pat yapıp kulağına da şşş diyorsunuz. Kimi bebekler bu şekilde rahatlayıp uykuya geçebiliyor. Ama her bebek değil tabiki. Bu durumda da devreye Yatır kaldır yöntemi geliyor ve evet bu yöntemde de bebek istemeseniz de ağlıyor.


Bu yöntemde ise bebeği yatağına koyduktan sonra ağlarsa hiç konuşmadan kucağınıza alın susturun ve geri yatırın. Tekrar ağlarsa yine aynısını yapın. Tekrar ağlarsa tekrar aynısını yapın. Bu böyle böyle belki 5 belki 15 sefer tekrar edecek bir durum. Taaki bebek uyuyana kadar. Bu yöntemde de bebek ağlıyor ancak en azından yanındasınız bebeğin. Ve burada verilen mesaj da ''Ben senin yanındayım ama sen kendi yatağında uyumalısın.''

Bebeklerde Uyku Eğitimi


Kim West – Kontrollü uzaklaşma Yöntemi


Bu yöntem genelde daha çok 6 aydan büyük bebekler için öneriliyor. Bu yöntemde yine uyku rutininden sonra bebeği yatağına koyuyorsunuz. Yanına da bir sandalye-tabure koyup siz oturuyorsunuz. Ama ağlamasına fırsat vermeden bebeği sevip okşayarak uykuya geçiş yapmasını ağlıyorsunuz. Bebek uykuya dalar gibi olduğunda bu harketleri azaltıyorsunuz. Yalnız önem vereceğiniz konu bebek size dokunmayacak siz bebeğe dokunacaksınız. Sizin elinizi tutarak uyuyan bir bebek elinizi çektiğiniz anda uykudan uyanabilir.


Bebek çok ağlarsa kucağınıza alıp sakinleştirip geri aynı şeyleri yapın ve geri yerinize oturun. İlk 3 gün aynı yerde oturun akşamları. Her 3 günde bir oturduğunuz sandalyeyi bebeğinizden uzaklaştıracaksınız tabi. Yaklaşık 1 hafta 10 gün sonra odanın dışında olacaksınız belki ama bebek sizin sesinizi duyacak. Yaklaşık bir kaç hafta sonra bebeğinizi yatırıp odadan çıktığınızda bebeğiniz kendiliğinden uykuya geçiş yapacak.


Bu yöntem diğerlerinden daha uzun sürede sonuç veriyor ancak bebeğini ağlatmak istemeyenlerin deneyebileceği bir yöndem bu. Yalnız bu yöntemlerin hiç birini içinize sinmeden ve kendinizi hazır hissetmeden uygulamayın. Bebeğinizin nasıl uyumasını istiyorsanız -ki aslında bu bebeğin uykuya geçişini rahatlatmak içindir aslında- ona göre bir yöntem seçerek uygulayın. Umarım bu dönemi rahat atlatırsınız.

Bebeklerde Uyku Eğitimi


Bana gelince dediğim gibi çok araştırmama rağmen herhangi bir eğitim uygulamadım. Yeni doğduğu dönemlerde genellikle memede uyuyordu ve öylesi benim de kolayıma geliyordu. Daha sonrasında ise kendiliğinden gelişen bir süreç ile herhangi bir çaba sarf etmeden, Gökçe'yi yatırıp ben de yanına yattığımda kendiliğinden uykuya geçmeye başladı. Hala daha da o şekilde uyur. Bu da bonus olsun size:



Diğer bencelerim için bkz: link

Bebeklerde Uyku Eğitimi
Cevapla