İnancımızda mı var ya da bu bir Türk geleneğimiz de haberimiz mi yok? Diyorlar ki biz miladi takvimi kullandığımız için yılbaşını kutluyoruz, noel kutlamıyoruz falan o nasıl oluyor? Kutlamalar da Hristiyan adetleriyle yapılıyor yalnız. Her yerde çam ağacı süslemeleri, kafelerde yılbaşı kurabiyeleri, mağazalarda hediyelik yılbaşı malzemeleri, bir ton süslemeler, iş yerlerinde yemekhanelerde ya da restoranlarda menüde hindi var falan. Bu nasıl bir özentilik ve nasıl bir kültürel yozlaşmadır? Bunların bir de Türkiye geneli bu kadar yaygın olması falan tam bir rezillik
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
Hayır, yılbaşı bizim geleneğimiz değil. Miladi takvimi kullanıyoruz diye her süsü, her adeti sahiplenmek zorunda da değiliz. Yeni yıl demek sadece takvim değiştirmek; gerisi tamamen modern dünyanın ticari ve popüler kültür oyunları. Bizim kendi köklü geleneklerimiz, kendi kutlama biçimlerimiz varken başkalarının alışkanlıklarını birebir kopyalamak bana doğal gelmiyor. Kutlamak isteyen kutlar, o ayrı… ama bunu ‘bizim kültürümüzmüş’ gibi göstermek doğru değil...
23 Yorumla- 7 ay
Kesinlikle çok haklısın
- 7 ay
🌸
En İyi Cevaplar
7 ayHerkes, olmak istediği kişilerin bayramlarını kutluyor.
Bu gibi günler, insanların düşünce yapısının ne olduğunu ortaya koyan günler.
21 Yorumla- 7 ay
Çok doğru
Hem cahiller hem kendilerini kandırdıkları gibi herkeside kendileri gibi kandırmaya çalışan ağır derecede bati yalakalığı yapan tiplerdir 😁 yahu batıdaki adamlar atomu parçalamaya çalışıyorlar onları örnek almıyorlar ama bati nasıl kutlama yapar, bati nasıl içki içer zina yapar veya bati nasıl flört eder onu örnek alıyorlar akılsız ama ne biçim akılsızdırlar farkında değiller 😁
23 Yorumla- 7 ay
Batıdan bişeyi örnek alacaklarsa faydalı şeyler örnek alsınlar ama nerede gereksiz, saçma şeyler var onları alıyorlar
- 7 ay
Evet
7 ayAyaz ata uydurmasına araplaştık ayağına gavurlaştılar haberleri yok muhtemelen yılbaşı kutlayanlar cadılar bayramı da kutluyordur
https://www.youtube.com/embed/efTyZgg35tY23 Yorumla- 7 ay
Ayaz ata muhabbeti de 21 Aralık diye geçiyor zaten o da yılbaşı falan değil. Eyvallah
- 7 ay
O da yok zaten 21 aralık nardugan dedikleri de hepimiz bildiği 21 Mart nevruz bayramı onu da oraya çekmişler
- 7 ay
Ne yapacaklarını şaşırdılar iyice
AI Persona’ya Sor
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
9
Cevap
23Cevap
Yeni Yıl konusunda 1,4b cevap paylaştı. Aslında abartıldığı kadar yok muhtemelen şamanlardan ve paganlardan kalma bir gelenek diye biliyorum.
10 YorumlaBizim milletimizin bağzı aptal insanları avrupayı kendine örnek alıyor ama sadece kötü adetlerini örnek alıyor iyi olan adetlerini örnek almazlar.
Bide çıkıp demezlermi biz medeniyiz diye, çıplaklığı medeniyet zanneden ahmaklar, bu milletin yüz karası bunlar, ataları dedeleri bunları görse bunların hayasız suratlarına tükürür.
11 Yorumla- 7 ay
Kesinlikle
işin en komik kısmı, o süslemeler ve ağaçlar hıristiyanlar tarafından yılbaşı icin yapılmıyor 24, 25, 26 aralıkta noel kutluyorlar ama bizdekiler özenip, anlamları karıştırıyor ortaya da saçma kutlama çıkıyor
21 Yorumla- 7 ay
Evet işte
Noel - Yılbaşı kutlayan Müteahhit çok sağlam binalar yaparken, inancı gereği Noel - Yılbaşı kutlamayan müteahhit hep malzemeden çalıyor. Sonra da bir depremde yüzlerce insan ölüyor. Sebep? Malzemeden kaçırdığı için.
İnançlar sadece Yılbaşı - Noel gibi şeylerden ibaret değildir. Biraz da diğer şeyleri sorgulayın, hatta daha çok sorgulayın. Kimin ne yaptığı, ne ettiği, neyi kutladığı sizi, beni, bizi ilgilendirmez. Siz hayatınıza bakın. Siz kutlamıyorsanız, başkasının ne yaptığına burnunuzu sokmayın.
10 Yorumla
7 ayYılbaşı hıristiyan takviminin periyodudur. Türk kültürü ile uzaktan yakından alakası yoktur. Yılbaşı kutlayanlar veya evine çam ağacı alanlar, kültür emperyalizminin kuklası olmuş özenti tiplerdir.
11 Yorumla- 7 ay
Aynen öyle
Haklısın bizler için bir anlamı yok. Kendi adıma yeni bir yıl yeni umutlar. Başka anlam yüklemem canım 🌸
12 Yorumla- 7 ay
🌸
yılbaşı kutlanacak değil, muhasebe edilecek bir olay, kutlama durumu batı özentiliğinden geliyor anladığım kadarıyla
11 Yorumla- 7 ay
Evet
7 ayBen aksine protesto ediyorum..
21 Yorumla- 7 ay
Eyvallah
7 ayHristiyanlar Hz İsa'nın doğumu için yılbaşını kutladiklarini söylerler.
Ama Hz İsa'nın doğumu yaz mevsiminde olduğu Kur'an-ı Kerim ve İncil de belirtilmiş.
Onun bu adetleri yapmak hristiyanlara benzemek olur. Ben uygun görmüyorum.10 Yorumla
7 ayKendilerini kandırmak peşindeler. Amaç sadece gösteriye veya etkinliklere katılmak. Ama ayet açıp öğrenmedikleri için (lafım müslümanlara atlamayın hemen) bilmiyorlar ki kim bir kavme benzerse o da onlardandır (onlara benzer) ayetini.
10 Yorumla
7 ayİnsanlar batı özentisi olduğundan böyle milli benlik ve kimliklerini unuttuğu için
12 Yorumla- 7 ay
Maalesef
- 7 ay
Maalesef
zaman kavramı fark etmeksizin örnek çam ağacı süslemek onlara benzemektir. İslam açısından da onlara benzemek onlardan olmaktır. burada noel veya yılbaşı söz konusu değil. önemli olan yapılan eylemler.
10 Yorumla
7 ayBizim gelenegimizde yok ama aşırı kutlama hevesi olanlar bahane üretenler aşırı derecede Batı yalakaligi yapan tipler
13 Yorumla- 7 ay
Aynen öyle
- 7 ay
Cumhuriyetci bir insanım ama bu kadarda batı yalakaligina karşıyım milletime bu noktada kızıyorum
- 7 ay
👍🏻
7 ayYılbaşında Noel’i kutlayamazsınız zaten. Noel arifesi 24 Aralık ve 25 Aralık’ta kutlanır. Neden Türkler Yılbaşını Noel’le bağdaştırıyorlar şahsen anlamış değilim
15 Yorumla- 7 ay
Çam ağacı süslemek, noel baba figürlerinin satışlarının yaygın olması, yemekhane be lokantalarda menüde hindi çıkması gibi tamamı Hristiyan adeti olan şeyler özentilikle yapıldığı için olabilir mi? Noel değil diyorsunuz ama maşallah noel ile ilgili bütün kültürel şeyleri uyguluyorsunuz ne hikmetse
- 7 ay
Önyargılı ve eleştirel bir yorum olmuş. Elbette kendi kültürümün doğrultusunda uygularım. Birincisi Ortodoks (Hristiyan) bir ailede doğmuş Avrupalıyım, hikmeti bu olsa gerek. İkincisi olay algı meselesi veya bilgi eksikliği, doğrusunu görüşte belirttim gibi, Yılbaşı ve Noel farklı şeylerdir, biri diğerinin hemen ardından geldiği için farklı kültürlerden gelenler, ikisini bir tutup özenmelerinden ben sorumlu değilim. Ayrıca Yılbaşında hindi Hristiyan değil, Amerikan geleneğidir, onu da yanlış bir algıdır. Nasıl ki Ortodoks, Katolik, Protestan vesaire tarih ve gelenekleri farklılık gösteriyorsa, bunlara ek bölgesel/ülkesel gelenek farklılıkları vardır
- 7 ay
Sen Hristiyan isen bu senin için zaten normal. Sana bir lafım yok sen kutlayabilirsin ama bunu bazı Müslümanların bilinçsizce kutlaması utanç verici bir durum. Benim lafım onlara
- 7 ay
Hayır, ben Hristiyan değilim. Tercihen Müslümanım. Elhamdülillah. Geleneklerim değişmedi, yenileri eklendi
- 7 ay
Peki
7 ayYani günah olmasa kutlardım ama ben Müslümanım o yüzden kutlamam
20 Yorumla
s 7 ayİnançla ne alakası var ki? İki ışık üç süsün ne zararı olabilir? Zaten hemen herkesin psikolojik sorunları var bırakın 1 ay iki süs görüp mutlu olsunlar yani. Dini bir boyutu yok bu durumun
07 Yorumla- 7 ay
Çam ağacı süslemek, noel baba figürlerinin satışlarının yaygın olması, yemekhane ve lokantalarda menüde hindi çıkması gibi tamamı Hristiyan adeti olan şeyler özentilikle yapıldığı için olabilir mi? Gayet de var dini boyutu. İnsanlar eğlensin ama özenti gibi yaşayarak değil kendi kültürümüzde eğlensin.
- 7 ay
Sadece dini de değil kültürel yozlaşmadır bu
- 7 ay
Şahsen ben kutlamıyorum ama başkasının kutlaması da beni rahatsız etmiyor. Zaten bizim kültürümüz dediğimiz şey birçok kültürden etkileniyor yani direkt Türk kültürü diye bir şey de yok yani. Ramazanda evini falan süsleyenleri görüyorum birkaç yıldır, isteyen öyle yaparak da mutlu olabilir açıkcası yani diğerlerinden bize ne😅 kültür bir mozaiktir kim nasıl yaşamak isterse öyle yaşar
- 7 ay
Her kültürü kendimize alırsak bize ait kültürleri nasıl ayırt edicez? Özümüzden uzaklaşıyoruz bu şekilde ben ona kızıyorum. Hristiyanlar Ramazan bayramını kutluyor mu? Biz niye yılbaşını noel suslemeleriyle kutlayalım? Onlar kendilerini biliyorlar. Biz ise yozlaşıyoruz. Bu kültürden etkilenmek değil. Resmen sahiplenmek
- 7 ay
Hristiyanların kutladığı ayrı bizim insanımız yeni yılın gelişini kutluyorlar... ikisi farklı şeyler bu sebeple de Hristiyanların ramazanı kutlamasını bekleyemeyiz. Yıllardır aynı mevzu valla 😅 Papa nın gelip ayin yaptığı ülkeyiz yani sonuca bakarsak.
- 7 ay
Papanın gelmesi de ayrı rezillik zaten de ben diyorum ki yılbaşı farklı diyorsunuz ama noel figürleriyle kutlanıyor. Çam ağacı süsleniyor. Bu işte bi terslik yok mu sence de
- 7 ay
Farklı şeylerse niye Hristiyan ritüelleri yapılıyor
7 ayBir Müslüman olarak doğru bulmuyorum. Bende yeri yok.
10 YorumlaMillete eğlence diye maksat bu olay bizde poku cikiyor
10 Yorumlaİnsanlar kendi keyifleri için kutluyor özel bir nedeni yok bu ülke zaten tamamen araplaşmış birazda batı özentisi olsak fena olmaz bence
14 Yorumla- 7 ay
Birilerinin özentisi olmak yerine kendi kültürümüzü hatırlayıp özümüzü kaybetmesek çok daha iyi bence. Hem ülkenin Araplaştığını nereden çıkarıyorsun? Aksine herkes batı özentisi olmuş durumda şu an
- 7 ay
@Nightwalk35 Ben de merak ettim; çünkü tamamen Araplaşmış bir kesimi göremiyorum.
Ülkede kendine Müslümanım diyen insanların bile çoğu Batı’ya özeniyor.
Ne giyimde ne de davranışta Araplaşmış bir insan profili yok.
Bana kalırsa bu, sadece bir kesimin başka bir kesimi kışkırtmak için ortaya attığı bir ifade. - 7 ay
Çarşaf giyen kaç kişi var? Yılbaşı kutlayan kaç kişi var. Bi oran kıyaslaması yapalım istersen. Sırf yorum yazmış olmak için yapmayın.
Geleneğimiz değil bom boş bir olay
11 Yorumla- 7 ay
Aynen öyle
Asimile olduğumuzdan
11 Yorumla- 7 ay
Maalesef
Bu evrensel bir kutlama, kutlansın da ☺️ neticede dünya yeni bir yıla giriyor
00 Yorumlaburası laik bir ülke türklerde laik türkiye cumhuriyetinde yaşıyor. isteyen istediğini kutlar çok beğenmiyorsan arabistana gidebilirsin eğer anayasamızdaki laikliği de inkar edersen ben bizzat avukatım sana madde 302den dava açarım merhisini bulup
02 Yorumla- 7 ay
Bi de beni tehdit ediyor yaa seviyesiz 😂 e benim avukat tanıdığım da var, hakim, savcı tanıdıklarım da var. Sen kimsin de kimi tehdit ediyosun bi de korkacagimi falan saniyosun😂
- 7 ay
Bak dediklerimi hazmedemediğin için yorumumu silmişsin. İyi tekrar yazayım o zaman. Laik olduğun için mi batı özentiliği yapıp Hristiyan adetlerini uyguluyorsun? Ataların batılı galiba. Ama ben Türk'üm. Türklüğe yaraşır davranamıyorsan yallah özentilik yaptığın batılıların yanına
7 ayNoel 24/12
Yılbaşı sadece bir merasim olarak kutlanıyor08 Yorumla- 7 ay
Çam ağaçlarıyla kutluyorsunuz. Hindi kesiyorsunuz. Bizim kültürümüz mü bu
- 7 ay
Noel merasiminde yapılan her şeyi yıl başı bu farklı diyip aynılarını yapıyorsunuz. Ne fark kalıyor
- 7 ay
Benim böyle etkinliğim yok , yapanlar için bir şey diyemem
En fazla bir kafeye cluba giderim eğlenceme bakarım - 7 ay
Yapanlar için dediğin de kutlayanların çoğu yapıyor bunu. Bi farkı kalmıyor dolayısıyla
- 7 ay
Ben yapmıyorum
Her koyun kendi bacağından asiliyor sonuçta - 7 ay
Sorum şahsi değil zaten genele sordum bu soruyu. Bu kutlamalar da yaygın ve geneli bu şekilde. Özentilikten ve kültürel yozlaşmadan başka bişey değil
- 7 ay
Katılıyorum kesinlikle, özellikle özentilik kısmına
- 7 ay
👍🏻
7 ayEvet cahil yobaz.. tarihini bilsen bizden çıkan bir gelenek olduğunu bilirdin ağaç suslemenin. Ayrıca senin yobazliklarin kimseyi rahatsız etmiyor da bizim ağacımiz mi bir yerine girdi? Hayırdır. İzmir'e gelme
01 Yorumla- 7 ay
Bir batı yanaşması, Hristiyan kültürü özentisi daha. Sizin ağacınızmış bak bak 😂. Ataların batılıysa sen de oraya defolup gidebilirsin. Burası Türkiye. Türk kültürünü yozlaştiran herkese bunları söylemeye devam edicem. Ayrıca İzmir'e gelme derken? Dogma büyüme buralıyım. Sen kim köpek?
Ben kutlamıyorum
10 YorumlaAyaz Atayı araştırmanızı öneririm
010 Yorumla- 7 ay
O 21 Aralık kutlaması. Yılbaşı değil yalnız. Noel de değil
- 7 ay
Nardugan bayramı. Evet tarih 21 aralık ama özünde yapılan şenlikler aynı. Yani şunu demek istiyorum; yılbaşında yapılanlar adlında bir Türk geleneği ama Hristiyanlar yılbaşıyla özdeşleştirmiş.. yenyıl başlangıcıdır 31 Aralık gecesi.. Noel kutlamıyor Türkler, yeni yılı kutluyor herkes gibi
- 7 ay
Bizim kültürümüzde çam ağacı da yok, hindi kesmek de yok, noel baba saçmalığı da yok. Hepsi Hristiyan kültür özentiligi
- 7 ay
Nardugan bayramı kutlamalarında çam dalı kullanılır, o çam dalının altına, Tanrı iyi insanlara iyi şeyler sunduğu için, hediyeler konulurdu. Tanrı gelecek yıl iyi şeyler versin diye, o çam dalına iyi dilekleri simgeleyen bezler ve süsler bağlanırdı. O gün aileler bir araya gelir, yemekler yapılır ve yenir, şarkılar söylenip, dans edilirdi. Hindi Hristiyanların Noel geleneğidir ki Şükran yemeği olarak geçer, hindi şart değil.
Noel Baba da Ayaz Atadan özenti zaten.
Ben söylemek istediğinizi anladım. Batıya özenip özümüzü kaybediyoruz. Lakin verdiğim bilgiler doğru. Biz geleneklerimize sahip çıkmadığımız için Hristiyan geleneği zannediliyor - 7 ay
Hindi niye kesiliyor o zaman ülkemizde bir çok yerde? Türk kültürü diye uygulanan bişey yok.
- 7 ay
Onları da eleştiriyorum. Yanlış olan ne varsa eleştiririm ben ayrım yapmam
- 7 ay
Sağ olun
7 ayBen kutlamıyorum
10 YorumlaHangi partiye oy verdiğini az çok tahmin edersiniz
01 Yorumla- 7 ay
Bunun partiyle veya siyasi görüşle uzaktan yakından alakası yok
7 ayTürk geleneği değil
00 YorumlaTaksim'e çıkacağım
00 Yorumla
7 ayÜfff Sanane
01 Yorumla- 7 ay
İstediğimi sorarım. Paşa keyfim sormak istedi sordum. Asıl sana ne? Rahatsız oluyorsa sorumu cevaplamadan geçeceksin. Bu da sana verdiğim bedava görgü kuralı. Paşa paşa uygula şimdi. Kaç yaşına gelmişsin bunu bile öğretmemişler daha sana
Devamını Gör(17)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Bebek Bakımı
Cam Cilt
Üniversite Tercih