Kurban Bayramı yaklaşırken aklımdaki soru şu: Kurban eti yıkanır mı?Kurban eti yıkanır mı?Herkesin meşrebi kendincedir tahmin ediyorum be aslında ben de onu öğrenmek istiyorum. Sizde kurban eti yıkanır mı? Neden yıkanır, neden yıkanmaz? Bilmeyenler sebepleri anne babalarına da sorup yazarsa sevinirim...
Kurban bayramının gelişiyle birlikte en popüler sorular yine gün yüzüne çıkmaya başladı. Kurban eti kaç derece saklanır? Kurban eti nasıl saklanmalı? Hepsine sizin için tek tek cevap vermeye çalışıcam.
Kurban bayramını çoğu aile doyasıya yapılacak et ziyafetleri için dört gözle bekler. O yüzden de onca etin heba edilmeden doğru şekilde saklanıp tüketilmesi de büyük önem taşır. Kurban etini paketleme şekli ve kurban eti saklama yöntemlerini sizin için yazdım.
Buzdolabı
Kurban eti kaç derecede saklanır?
Buzdolabı kurban etini uzun süre saklamakta pek etkili değildir fakat etin kesilir kesilmez tüketilmemesi gerektiği için ilk birkaç saat dinlendirmek için buzdolabında bekletmeyi tercih edebilirsiniz.
Onun dışında kurban etinin buzdolabında bekleme süresi en fazla 3 gündür. 3 gün sonrasında dolaptaki etler renk değiştirmeye ve bozulmaya başlar.
Bu 3 günlük süre zarfında ya etler uygun şekilde paketlenip dondurucuya kaldırılmalı ya da hemen tüketilmelidir.
Buzluk
Kurban eti buzluğa nasıl konulur?
Buzluk, buzdolaplarının daha soğuk olduğu bölümler olduğu için buralarda saklanılan etler size biraz daha fazla zaman yaratabilir.
Etinizin paketlenme şekline göre değişiklik gösteren bu süre kıymalarda 4 ay gibi bir süreyken, paketlenmiş etlerde 6 - 8 aya kadar çıkabilir. Etlerinizi saklarken buzluğunuzun -4 derecede olduğunu kontrol etmelisiniz.
Derin dondurucu
Kurban eti dolapta nasıl saklanır?
Hemen hemen artık her eve giren derin dondurucular sadece etlerde değil diğer birçok gıdayı uzun süre saklamakta büyük kolaylık yaratıyor.
Eğer bir derin dondurcunuz varsa kurban eti konusunda da şanlısınız.
-32 derecede çalıştırdığınız derin dondurucunuzda etlerinizi aylarca güvenle saklayabilirsiniz. Bu soğuklukta saklanan etleri istediğiniz her an tüketebilirsiniz.
Kurban Eti Nasıl Paketlenmelidir?
Kurban etinin saklanış şekillerinde tabii ki paketlemenin de önemi büyük. Bütün halde saklanan etlerin daha sonra çözülüp yemeye hazır hale getirilmesi hem büyük zahmet oluşturur hem de çözülme esnasında geçen zamanda etlerde istenmeyen durumlar yaşanabilir.
Kurban eti paketlemeden önce ihtiyaca ve tercihe göre küçük küçük kavurmalık ya da kuşbaşı seklinde doğranmalıdır.
İsteğe göre kasaptan çektirilip kıyma olarak da saklayabilirsiniz.
Pişirilmeye hazır halde ayırdığınız etleri dondurucuya uygun sağlıklı buzdolabı poşetlerine koymalısınız.
Burada etin her tarafının aynı soğuklukta kalması ve eşit şekilde donabilmesi için poşetlerin tıka basa doldurulmaması dikkat edilmeli. Poşetlerin ağız kısmında bir miktar boşluk bırakılıp o şekilde ağzı kapatılıp dondurucuya atılmalı.
Kurban eti yıkanır mı?
Kurban etini yıkamak zararlı bakterilerin çoğalması açısından tavsiye edilmez ve tehlikeli bulunur. Bu yüzden kurbanın kesildiği ortamların son derece steril olduğuna dikkat edilmesi gerekir.
Eğer kurban etini yıkamak gibi bir zorunluluk varsa yıkanan etin hemen tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde ıslak kalan etin üzerinde birtakım zararlı organizmalar çoğalabilir.
Kurban etinin saklama süresi nedir?
Kurban etinin saklanma süresi;
Buzdolabında 3 - 4 gün,
Buzlukta 6 - 8 ay, eğer kıyma şeklinde saklanıyorsa 4 ay,
Derin dondurucuda ise tüketileceği güne kadar aylarca saklanabilir.
Kurbanı kesen kasap değil de bir andaval olursa eğer kurbanın kanı akmaz damarlardan ve et kanlı olur fazlasıyla. bu yüzden yıkama gereği duyuyor olabilir bazı insanlar. Normalde et yıkanmaz. Kaynatırken suyu yenilenir sadece.
Yıkanmaz diyor annem eğer bakteri varsa suyla daha çok yayılır çoğalırmış pişirmek ya da başlarken ilk suyu dökmek yeterli olurmuş
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Eti yıkamanın bir mantığı yoktur hele taze eti yıkamanın hiç yoktur. Et suyla temas ettiği zaman onu içine çeker ve bu pişme süresini uzatır hem lastik gibi olmasına sebep olur. Ette en doğru işlem dinlendirip pişirmektir. Örneğin kesilen et soğuduktan sonra bir kaç saat dolapta bekletilip pişirilir ise içindeki kanı salacaktır ve lezzeti yerine gelecektir. Etin en lezzetli olduğu zaman da kesimden 5 7 gün ile 13 15 i gün arasındaki zamandır. Daha fazlasında et bünyesinde su toplayıp lezzetini kaçıracaktır
Et yemek başlı başına insanlığı kirletmekken, yıkanması ya da yıkanmaması ne gibi bir fark doğuracak ki, değişen hiç bir şey olmayacak, sığırlaşan insanlığın en büyük nedeni sığır etini durmaksızın yemeleridir.
Yıkanır. Benim ailem kurban etini dağıtmadan öncede sudan geçirilerdi. Normaldede kasaptan gelir ya da marketten, et pişmeden annem hep yıkar. Bende öyle yapıyorum.
Tabiki de yıkanmalı derin dondurucuda bekletilip sonra yenmeli ama biz hemen yiyoruz o ayrı asıl tatı bekledikten sonra çıkar nusretin etleri niye güzel sanıyorsunuz
Bence dağıtmadan yıkanmaz sen kendine ayırdığın bölümü istersen yıka. Bu arada keser kesmez yıkanmıyordu galiba biraz dinlenmesi lazım diye birşey duymuştum ne kadar doğru bilmiyorum.
Tabiki de yıkanır. Buda yeni adetmi? Et dedin mi tertemiz yıkanır daha sonra yenir veya buzluklara konur. Yoksa etin üstündeki kanla beraber yemek zorunda kalırsınız