Hepimizin son yıllarda çok fazla ismini duyduğu neredeyse her Üniversiteye açılan gastronomi bölümleri gün geçtikçe artıyor. Ancak bu bölümler açılmadan önce de bu ülkede aşçılar yetişiyor, ünlü şeflerin mutfaklarından geçiyordu. Peki sizce gastronomi bölümü ünlü şeflerin kursları kadar faydalı olabilir mi?
Bi'Bilen Ayşegül Özdemir yanıtlıyor: Gastronomi bölümü, ünlü şeflerin yemek kursları kadar faydalı olabilir mi?
Gastronomiyi bir bilim dalı olarak anlamak ve değerlendirmek gerekir. Gastronomi çok derin bir anlam i̇çeriği taşımakla beraber, kısaca yeme-i̇çme bilimidir.
Yemek yapmak, gastronominin ana temellerinden biridir fakat gastronomi sadece yemek yapmak değildir.
Yemeğin tarihinden, hammadde bilgisine, i̇çeceklerin oluş serüvenine kadar, yemek kültüründen, servis ve sunum detaylarına, maliyet ve kontrolüne kadar oldukça detaylı ve anlamlı bir serüven i̇çerir.
Hem yemek yapmak, hem de gastronomi alanında bilim i̇nsanı olmak i̇steyen arkadaşlar muhakkak üniversitelerin gastronomi bölümlerinden birini tercih etmeliler.
Yemek kurslarının eğitim içeriği nedir?
Yemek kursları; sektör i̇çerisinde, malzeme bilgisine sahip, teknik bilgiyle tanışmış ve deneyimlemiş, kalifiye mutfak profesyonelleri yetiştirir.
Yemek kurslarının birçoğu uluslararası akreditasyonu bulunan ve M.E.B onaylı sertifikalar vermektedir.
Unutulmamalıdır ki, yemek kurslarından veya gastronomi bölümünden mezun arkadaşlar, sektör i̇çerisinde commis pozisyonlarında i̇şe başlayacaktır.
Kendini geliştirme konusunda çabalayan, farklı kültürel bilgilere açık olanlar yemek kurslarından aldıkları teknik ve teorik bilgileri geliştirebilirler.
Gastronomi bölümünün eğitimi neler?
Üniversitelerin gastronomi bölümlerinde; en az 1 yabancı dil eğitimi ile birlikte, turizm, pazarlama, i̇letişim, i̇ş güvenliği, i̇şletme, i̇nsan kaynakları ve güzel sanatlar dersleri alınmaktadır.
Uygulamalı yemek ve pastacılık dersleri, maliyet kontrolleri ve analizleri, birden çok sektör staj deneyimi, yeme-i̇çmenin bilim tarafının i̇ncelenmesi, beslenme antropolojisi, sosyolojinin yemek kültürlerine etkileri ve dahası konularda eğitimler verilir.
Yemek kurslarında bu tarz eğitimleri alamayabilirsiniz. Daha kısa sürede, size yemek yapmanın mantığını ve pratiği gösterilir. Kendi gelişiminiz, çabalarınız ve deneyimleriniz sizin sektör i̇çerisindeki i̇lerlemenize bağlıdır.
Sonuç olarak; hem yemek yapmak hem de bu alanda bilim i̇nsanı olmak ve yaptığınız i̇şin detaylarını bilimsel olarak değerlendirmek i̇sterseniz, muhakkak gastronomi okumalısınız. Fakat sektör i̇çerisinde yol almak i̇stiyor ve başlangıç seviyesinde yemek yapmayı öğrenmek i̇stiyorsanız, yemek kurslarını tercih edebilirsiniz.
9
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Merhaba! :) Okan Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları 3. Sınıf öğrencisiyim. Gastronomi çok zengin bir bölüm. Fakat dışarıdan göründüğü kadar basit değil, zor bir dal. Ben sivilde aşcı olduğum icin zorlanmadım fakat binbir heves ile gelen çoğu arkadaşımız umduğunu bulamadı, pişman olduğunu söylüyor. Çok zor bir iş. Sosyal hayat 0 diyebilirim. Esnek çalışma saatleri var. Hafta sonu tatili, bayram izini yok. Ilerlemek icin iyi yabanci dil biliyor olmak ve bu konuda yetenekli olmak lazım. Bunları göz onune al, iyi düşün.
Not=Kurslar daha avantajlı. Gastronomi de teorik olarak ders görüyorsun. Pratik de oluyor fakat bir kurs kadar olmuyor, kurs yerini tutmuyor.
Olmaz. Ama hiç bir şef sana aylarca süren eğitim vermez. Zaten gastronomi ve aşçılık bölümünü bitirmeden kurs almak faydasız. Aşçılık alanında başarılı olman için teorik ve pratik eğitim şart. Dual sistem olan eğitim daha başarılı. Eğitimin olsada Bulaşık yıkayarak başlarsın 😉öyle kolay aşcı, şef olunmuyor. Diplomanı aldıktan sonra en az 8 yıl aşçı olarak calışman gerekli sonra şefliği düşünmeye başlayabilirsin. Bilinenin aksine Fransa veya Italyada değil Almanyada aşçılık eğitimi en ileri seviyededir.
Mutfak sanatları akademisi diye bir yer var efsane bişi gastronomi orası kadar etkili olmaz belki ama diploma olması kariyer anlamında daha çok işe yarıyo ve bildiğim kadarıyla ünlü şefler genelde 2-3 saatlik workshop veriyorlar uzun süreli eğitim veren şef sayısı az
Bence bölümünü okuman ve ardından imkanın olursa Fransa ya da İtalya'da eğitimler alman gelecekteki kariyerin için daha doğru bir adım olur. Başarılar dilerim.
Üniversite yalnızca mesleğe dair temel bilgileri aktarır. Kişinin kafasında o meslek ile ilgili gebel bir çerçeveyi oluşturur. Bunu teorik bilgi ile sağlar. İşte o çerçevenin içini dolduracak olan pratik bilgidir. Yani tecrübe. Tecrübe olmaz ise o çerçeve boş kalacaktır. Ha çerçevesiz tablo olur. Ama tablosuz çerçeve olmaz. Bu yüzden okul ve iş hayatı bir birinin tamamlayıcısıdır.
Gastronomi yemek işinin daha çok kimyasal kısmıyla ilgilenir. Hangi gıdada hangi besinler bulunur, hangi gıdalar hangi ilaçlarla alındığında vitamin değeri sıfıra iner. Nasıl beslenmeliyiz, hijyen, hastalıklar vs. gibi konuları ilgilendirir.
Merhaba,
Gastronomi nedir?
Yemek kurslarının eğitim içeriği nedir?
Gastronomi bölümünün eğitimi neler?
Sonuç olarak; hem yemek yapmak hem de bu alanda bilim i̇nsanı olmak ve yaptığınız i̇şin detaylarını bilimsel olarak değerlendirmek i̇sterseniz, muhakkak gastronomi okumalısınız. Fakat sektör i̇çerisinde yol almak i̇stiyor ve başlangıç seviyesinde yemek yapmayı öğrenmek i̇stiyorsanız, yemek kurslarını tercih edebilirsiniz.