halka tatlısı için hangi isim kullanılır? halka tatlisi diger ismi kerhane tatlısı mı? halka tatlisi baska ismi kerane tatlısı mı? halka tatlısı kerhane tatlısı ile aynı şey mi?
Bir çok yerde farklı isimlerle bilinen halka tatlısı, sarı burma, müşebbek olarak da bilinen kerhane tatlısı orjinal ismi ile Arapça müşebbek kelimesinden gelmektedir. Anlam olarak örgülü, oyma kafes, şebeke anlamına gelmektedir.
Adını , tadını ve hikayesini en sevdiğim tatlılardandır. Bu tatlış soruyu görünce de hemen gelip görüşümü yazmak istedim. Öncelikle bir İzmirli olarak biz bu tatlıya Halka Tatlısı deriz. Hatta Hatay'da bu tatlı "Müşebbek Tatlısı" diye geçer ve ramazana özgü bir tatlıdır. Evet Halka Tatlısı ile Kerhane Tatlısı aynı tatlıdır. Gelelim hikayesine:
Kerane tatlısının adı nereden geliyor?
Kerane Tatlısı / Halka Tatlısı
Osmanlının çöküş döneminde, dünyanın ekonomisi kötüleşen tüm devletlerinde de olduğu gibi fuhuş evleri çok çalışmaya başlamış. Bu da yine tüm dünyada olduğu gibi seyyar satıcılara yeni bir iş alanı açmış. Kerhanelere "rahatlamaya!" gelen erkekler hem ucuz yollu karın doyurmak, hem de iş görecekleri an için enerji toplamak maksadı ile
Bir yiyen iki atıyor;
İki atan bir yazıyor
manisiyle satılan bu tatlıya oldukça rağbet eder olmuşlar. Halka tatlısına takılan "kerane tatlısı" isminin kökü buraya dayanıyor. Ben de bu hikayeyi lisede arkadaşlarımdan öğrendim, ama asla onlar nerede öğrendi sormadım :D :D :D
Merhaba Halka ya da kerhane tatlısı ismi ilk söylendiğinde herkesin tuhafına giden bir şerbetli tatlıdır. Orijinal ismi Arapça "müşebbek" kelimesinden gelmektedir. Örgülü, oyma kafes anlamına gelir. Simit gibi üst üste dizildiğinde ortaya çıkan görüntüden dolayı bu adı almış.
Bu tatlı ilk olarak Niğde Çamardı ilçesi Üskül köyünden çıkmıştır Hataylılar sahiplenip ismini müşebbek deselerde bu tatlı Hataya ya da Araplara ait değildir hatta o köylerin çocuğundan yaşlısına tüm bölge köyleri tatlıcılık dondurmacılık yaparak geçinirler Türkiye’de en çok Tüketilen tutulan yer Adanadır. Hatta baklava bile o kadar gitmiyor Adana’da her köşe başında bulmanız mümkündür.