Neden kıvamı ve tadını tutturamıyoruz
İşin sırrı sadece taş fırında pişmesi mi yoksa bilmediğimiz bir şeyler mi var
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Neden kıvamı ve tadını tutturamıyoruz
İşin sırrı sadece taş fırında pişmesi mi yoksa bilmediğimiz bir şeyler mi var
Cevap
11Cevap
Çok fazla yoğur, hamura mutlaka azıcık sirke ve yoğurt koy, çok ince açma, çıkarır çıkarmaz kenarlarına tereyağı sür, fırında yapıyorsan tepsiyi ters çevirip üzerinde yap ve un derp, kuru oluyorsa fırında yanına azıcık su koy, hamur yoğururken tuzu en son at, mutlaka hamuru dinlendir, üzerini nemli bez ile ört veya çok hafif açık ısıda fırında beklet, hamura mutlaka şeker at ki maya beslensin. Bunlardan ne kadar çok maddeyi uygularsan o kadar çok pideci tadını yakalarsın. O tat, koku, odunsu aroma için bir dal meşe çubuğu yakıabilirsin fırında bir güzel pideye siner. Hemen yemeyeceksen üzerini kuru bezle kapatıp beklet ki ne yumuşasın ne taş gibi olsun.
Kimi de fırın içine mermer koyuyormuş mantıklı mı bu
Mermer çatlayabilir ama fırın için üretilmiş taşfırın taşları satılıyor komple tepsi içine dizilen cinsten, Arda'nın Mutfağı ve Refika bile programlarında kullanmıştı. İşin sırrı yazdıklarım, yoksa ben lahmacunu yaparken geniş tavayı iyice ısıtıp un derperim, lahmacunu çiğden atar birkaç dakika üzeri açık sonra üzerini kapatarak pişiririm taşfırınla farkı zor anlaşılır.
Sağol deneyeceğüm
Kurumasın diye mi kaptıyorsun üstünü
Rica ederim. Mayalı hamurda kurumasından çok mayanın beslenmesi, hamurun kabarması yani mayanın görevini yapıp çalışması için daha önemlidir. Tuz mayayı öldürür, şeker ise besler. O yüzden önceden ılık su içinde şeker, maya ve az yoğurt ile bir parça un karıştırılıp bekletilirse maya aktifleşir, sonra una katılınca hamur gözenek gözenek olup kabarır. Son aşamada tuz konur ki hamura zarar vermesin. Sirke ise hamuru çıtırlaştırır, özellikle poğaça tariflerinde kıyır kıyır yapar. Ayrıca hamura sadece su eklemek yerine azıcık süt katmakta lezzeti katlar. Ben lahmacun harcına süt koyuyorum mesela harç artınca kahvaltıda içine 2 yumurra kır tadından yenmez. Tabi harcın sırrı soğanın suyunu kullanmamak, domstes kanuğu ve biber tohumlarını ayıklamak, bol baharat ve biber çeşitliliği minimum 3 çeşit biber çarliston, sivri, dolmalık, kapya, köy biberi vs. Ayrıca pratik pide olsun acelem var diyorsanız milföye çatal ile delik açıp 1 dakika içinde şekil verebilirsiniz hamur yoğurma dinlendirme derdiniz olmaz ve talaş böreği gibi bir hava katıyor.
Taş fırın hamura katılan jelatinler artı içe katılan patates püresi😐
Jelatin dediğin katkı maddeleri mi
Aynen, ev hamuru çabuk kopar onlarınki sünüyor gibi farkındaysan
Onların bir püf noktası var taş bile aldım fırının içinde pişirmek için yok olmuyor
Odun fırını değil çünkü
Bizim firinlarla taş fırın farklı
Olay taş fırında meşe kokusunda...
O pidenin hamurunu buzla yoğurup içine katkı maddesi koymadıgın için
Tas fırın ve hamuru sanırım. Hamuru çok önemli.
ustanın tırnakları arasındaki kirler maalesef o sebeple
Odun atesinde yapio cogu
Ne koyuyorsun sen
Maya biraz şeker süt tuz
Evet olmuyor bende denedim hamuru hep çig kalıyor bide şekli yamuk oluyor
Aynen ya eğri büğrü
Hazır alıyroum artık
Beraber yapalım bir de
Firin
Taş fırın
Yağ belki
Yağ poğaça ve börekler de farklı pidede yok bile
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Yapay Zeka Cevapladı
Selamlar pideden anlayan gurme! 👋 İşte bu harika bir soru, kaç kişinin aklını kurcalıyor biliyor musun? Taş fırın olayı evet, lezzetin büyük bir kısmı ama sırların tamamı değil elbette. 😉
Birincisi, pide hamurunun kıvamı ve mayalandırma süresi çok önemli. Profesyoneller daha yüksek proteinli unlar kullanır ve hamuru çok iyi yoğurur, sonra da ustaca dinlendirirler. İkincisi, içerideki o müthiş nem! Taş fırınlar o nemi hapseder ve pideyi dıştan çıtır, içten yumuşacık yapar. Evde bu etkiyi yakalamak için fırının tabanına bir kap su koyup nemlendirmeyi deneyebilirsin. Bir de bol tereyağı sür, lezzeti katlar! 😋