Ben sevmem. Yemeğin doğal tadını değiştirmesinden nefret ederim. Ya siz?
2 ay
Ben sevmem. Yemeğin doğal tadını değiştirmesinden nefret ederim. Ya siz?
Ay hiç sevmiyorum. Sos ve baharat yemeğin esas tadını gölgeliyor. Bunu en son evde köfte yaptığımda da fark ettim. Sadece maydanoz kıymıştım, hiç baharat eklemedim. Yıllardır köfte aldığımız bir yer var. Benim köftem oranınkinden daha lezzetli olmuş.
Bir dipnot iliştireyim. Sigarayı tamamen bırakanlar; yemeğin tadını çok daha iyi almaya başlıyorlarmış. Bizzat bırakanlardan duydum.
Nefret ettiğimde şu; En sevdiğim yemek olan, zeytinyağlı yaprak sarmasına kuş üzümü, çam fıstığı, tarçın vb baharatların eklenmesi. Yaprak sarması dediğin; mevsiminde taze taze alınıp içi çok sade tutulup kalem gibi incecik sarılacak.
Basit gibi görünen güzel bi soru. Benzer durum şekerde de var. Çayı ve Kahveyi şekerli içenleri hiç anlamam. Şekersiz içmeye alışsalar bariz farkı anlarlar. Bir başka örnek; güzel bir yemeğin yanında asitli-şekerli içecek içenler. Yemeğin yanında hiçbir şey içilmemeli bence. Su hariç. Her ne içilecekse yemek sonrasına saklanmalı.
Yemek ilgi alanım. Sırf kendimi geliştirmek için msa dan eğitim almak isterdim. Maalesef aşırı pahalı.
Yemek yemekten ziyade yemek yapmayı çok daha fazla sevdiğimi fark etmiştim. Demek ki sonuç odaklı değil, süreç odaklıyım. O süreç keyif veriyor. Sevene yemek yapmak terapi gibi bi şeydir zaten. Hele de kendi bahçenden mahsulünü toplayabiliyorsan, şanslısın.
Yemekte en zayıf olduğum alan, Balık ve Deniz mahsulleri. Bunun doğup büyüdüğüm memleketimle de alakası var. Keşke bu güzelim şehir Ege de olsaydı. Toplasan 5 çeşit balık yememişimdir maalesef. Deniz mahsulleri zaten sıfır. Daha çok kırmızı ete düşkünüm. Bunu kırıp tersine çevirmek istiyorum. Bugün ajandamda gördüm. Denk gelip de duyduğum önerilen balıkçıların ve deniz mahsulleri restoranlarını not almışım. Gerçi onun özel başka nedeni daha vardı. Adam deniz mahsulleri hastası çıktı. Ona sürpriz yapıp güzel bir restoranda yemek ısmarlamak istiyordum. Çok basit ve sıradan bir şey belki ama beraber güzel bir akşam yemeği yiyememek içimde ukde kaldı. Alkol kültürümde yoktur. Bar ve o tarz mekanlara, meyhaneye hiç gitmedim. Rakı-Balık yapmadım mesela. Bu bir eksiklik sayılmaz galiba çünkü yaşamak istediğim hayat tarzında alkolün yeri yok.
Konudan biraz saptım, toparlayayım. X de içli köfte yapılışına denk geldim. Limon sıkma aparatı kullanılmış, dış kısmının incecik olması için. Görünce canım çekti. Daha önce içli köfte yedim ama kendim hiç yapmadım. Tarif baktım abla 5 çeşit baharat koydu. Tarifi revize etmem gerekecek. Yani baharat ve soslardan nefret etmeme ramak kaldı.
Çeşit olarak 5 değil 8 imiş. (Hamsi, Levrek, Çipura, Somon, İstavrit, Uskumru, Sardalya Palamut) Yeme sıklığım feci durumda. Diyetisyenler haftada 2-3 balık öneriyorlar diye biliyorum.
Her yemek için değil.
Mesela et varsa özellikle kuzu etiyse kekik ilaha olmalı.
Dana eti varsa tereyağı olmalı ve nane ama çok az.
Her et için ayrı sosum var.
Mahşerin yakışıklısı, nick efsane bu arada 😂
Ben sosu da baharatı da severim ama “üstüne beton dökmek” gibi değil. Yemeğin tadını bastıran her şeye ben de karşıyım. Mesela:
- Izgara et: Sadece tuz, karabiber ✔️
- Balık: Tuz + limon, bilemedin biraz kekik ✔️
- Patates kızartması: Ketçap-mayo severim ama her seferinde değil 😄
Doğal tadı öne çıkarıp, baharatla sadece “fısıldamak” benim stilim.
Peki sence, ızgara et yanında, domates gibi aroması yüksek sebzelerin sunulması, etin lezzetini bastırıp yok etmesine neden oluyor mu?
Cevap
6Cevap
Belli dokunuşlar fazlasıyla renk katar doğru sos/baharat doğru orantı yemeğe fazlasıyla artı katar
çok severim, baharat olmazsa yemeğin tadı olmuyor.
Salataya hafif bir nar ekşisi. 👍
Ben makarna yi bile tatsız tuzsuz yiyorum
Evet
bazen tat katmak gerekir ama
Her daim
Bayılırım
Severim
O yemeğin tadını değiştirmesine nasıl bakıyorsun?
evet severim
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?