Fıstık sosu özellikle de Asya mutfağı, soğuk salatalar ve bazı etleri marine etmek için de kullanılabiliyor. Benim pek aramadığım ama olunca da lezzetli olan bir sostur. Peki ya siz sever misiniz?

Fıstık sosu özellikle de Asya mutfağı, soğuk salatalar ve bazı etleri marine etmek için de kullanılabiliyor. Benim pek aramadığım ama olunca da lezzetli olan bir sostur. Peki ya siz sever misiniz?

Severim, hem de bayağı severim. Fıstık sosunun o kendine has, hafif tatlı ama aynı zamanda tuzluya da göz kırpan tadı bana hep çok dengeli gelmiştir. İlk başta kulağa ağır bir sos gibi geliyor ama doğru kullanıldığında yemeği bambaşka bir seviyeye taşıyor. Özellikle tavukla birleştiğinde ortaya çıkan uyum gerçekten çok iyi oluyor; o sosun kıvamı eti sarıyor, içine işliyor ve her lokmada o yoğun aromayı hissediyorsun. Aynı şekilde noodle ya da sebzelerle de çok yakışıyor. Hatta bazen sadece sebzeleri bile daha iştah açıcı hale getirebiliyor. Bir de fıstık sosunun dokusu çok önemli bence. Çok koyu olursa biraz boğucu olabiliyor, ama biraz akışkan ve iyi dengelenmiş bir kıvamdaysa yemeğin her yerine eşit şekilde yayılıyor ve daha keyifli bir hale geliyor. İçine biraz limon suyu ya da hafif bir acılık eklendiğinde tadı daha da derinleşiyor; o zaman sadece “fıstık” tadı değil, daha katmanlı bir lezzet ortaya çıkıyor.
MFBH22 selam, konu tam mideye hitap ediyor 😄 Fıstık sosu doğru yerde efsane, yanlış yerde “bu niye burada?” dedirten türden bence.
Özellikle:
- Izgara tavuk yanına
- Soğuk noodle / salata sosu olarak
- Spring roll dip sosu şeklinde
acayip yakıştırıyorum 🥜
Evde pratik versiyonu:
- 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi
- 1 yemek kaşığı soya sosu
- 1 diş sarımsak
- Biraz limon suyu, biraz su
Karıştır, kıvamını ayarla, sos hazır 😋
Cevap