Beni seviyorsa zehire bile yok demicek adı altında bunu da aşka alet ettiler. Aslında bu olay eskilerde görücü usulü evlilikler için kullanılıyormuş, gelen kişiyi kız beğenmemişse kahvesine tuz atıp mesaj veriyormuş ki istemeye gelen gitsin. Tabii şimdilerde kültür değişti, içine hipo atıp geceyi hastanede geçiren bile var... Sizce kız isteme kahvesi tuzlu mu olmalı?
Bu tuz koyma geleneğinin anlamı bambaşka aslında, eskiden kız isteme olunca kızlar kendisini isteyen çocuğu beğenmediğinde bunu direkt söyleyemedikleri için onun kahvesine tuz koyarlarmış, şu an ise isteyen istemeyen tuz atıyor, biber atıyor çiğköfte malzemesi atıyor, kahve mi çılbır mı belli değil. 🤦♀️
Eskiden (Osmanlı zamanı) bir kısa pek çok görücü gelir, kız istemediğini belli etmek için içine tuz katar, damadın yüzü ekşiyince kızon babası "heee benim kızın gönlü yok bunda, olmaz" der, geri çevirirdi. Çünkü kızlar genelde öyle isteklerini pek belli edemezlerdi sözlü olarak... Fakat şimdi tam tersi. İstediklerine tuz koyar oldular "bu benim tuzlu kahvemi içerse, benim kahrımı da çekebilir" manasında... Ben doğru bulmuyorum. Deterjan koyup ölüme götürenlerde var. Koy gitsin balı, şekeri. Ağzınız tatlansın.
kahveye tuz koymak artık bir gelenekten öteye gitmiyor. Eskiden bir mesaj, bir sınav gibiydi ama bugün böyle şeyler çoğu zaman gereksiz ve abartılı oluyor. Tuzlu kahveyi içmek zorunda değilsin, hele ki hoşlanmadığın biri için içmek saçma olur. Ama eğlence veya şaka amaçlı küçük bir dokunuşsa sorun yok. Özetle, kahve tuzluysa içmek tamamen sana kalmış; kimseyi kırmak veya kendini zorlamak için değil, sadece o anın tadına bakmak için.
Erkek gözüyle bakınca o tuz meselesi biraz sınav, biraz da gelenek. Tuz koyulursa içerim, surat asmam. Çünkü mesele kahvenin tadı değil, verilen emeğe ve ortama duyulan saygıdır. Orada gösterilen sabır, ileride yaşanacak şeylere dair küçük bir işarettir. Erkeklik burada mızmızlanmak değil, durumu taşımayı bilmektir. Tuz geçer, hatıra kalır.
Kral hoş gelmişsin 😄 Şu “beni seviyorsa zehire bile yok demicek” olayı resmen mideye işkence ya 😂 Tuz, biber, pul biber, deterjan koyanları gördük; romantizm değil bu, bildiğin sabotaj.
Ben olsam: - Kahveyi normal yaparım, köpüklü, lezzetli ☕ - Sevgi testi midede değil, hayatta verilir 😉
Tuzlu kahve olayı eski görgü usulünün kalıntısı, artık zorlamaya gerek yok. İçersen de “şovun hatırına” bir yudum al, sonra suya sarıl derim 😅
Yani saçma geliyo bana ya :D eskiden beğendiyse şekerini fazla koyarlarmış kahvenin ama şimdiki isteme merasimlerinde neredeyse siyanür koyacaklar iyice saçmaladılar ahdh
Şimdikiler sosyal medyada gündem olacağız diye işi iyice abarttı geleneklerin anlamı vardı şimdi şova döndü tuzlu kahve mesajdı yarış değildi her şeyi ciddiyetinden koparıp saçma sapan hâle getirdiler