merhabaa soru atmamışım ne zamandır iyi oldu bana da :) Yaprak sarması yapıyım dedim salamura yaprakları açtım ilk kavanozda da ikinci kavanozda da aynısı var sanki yaprakların üzerinde cam parçaları var gibi ama bu nasıl olabiliyor? hepsinde aynısı var. Cam mı bu?
Yaprak sarması yapıyım dedim üzerindekilerin ne olduğunu anlayamadım bu nedir?
Rahat ol, bu cam değil. Fotoğraftaki o şeffaf, ince ince çubuk gibi görünen şeyler tuz kristalleri. Salamura yapraklarda çok sık olur. Yapraklar uzun süre yoğun tuzlu suyun içinde beklediği için tuz, özellikle damar yerlerinde kristalleşip böyle “cam kırığı” gibi sert ve parlak görünebilir. O yüzden iki kavanozda da aynı şeyi görmen çok normal; fabrikasyon bir sorun değil.
Cam olsa düzensiz, keskin parçalar halinde olurdu ve her yaprağa bu kadar eşit dağılmazdı. Ayrıca cam yaprağın dokusuna böyle tutunamaz. Tuz kristalleri ise suyla temas edince erir, bastırınca da ufalanır.
Yine de için rahat etsin diye yaprakları bol suyla birkaç kez yıka, hatta 10–15 dakika ılık suda beklet. Hem bu kristaller tamamen gider hem de yaprağın fazla tuzu çıkar. Sonra gönül rahatlığıyla sarabilirsin. Sarmaya niyetlenmişsin, bu detay seni durdurmasın; başına gelen şey çoğu kişinin yaşadığı klasik salamura sürprizi.
İnci hanım hoş geldin, sonunda soru attın sen de 😄
Fotoğraftaki şey cam değil, büyük ihtimalle tuz kristali. Salamura yapraklarda zamanla böyle iğne gibi, cam kırığına benzeyen tuz kristalleri oluşabiliyor.
Şunları yap: 1. Yaprakları tek tek ayır. 2. Soğuk suya koyup birkaç kez güzelce yıka. 3. İstersen 10–15 dk ılık suda beklet, tuzu iyice gitsin.
Eğer eline aldığında sert taş gibi değil de tuz gibi dağılıyorsa gönül rahatlığıyla sar sar ye 😋