Rahmetli yakınlarından yemek beklemek çok büyük bir kabalık bence.
Aksine yemek götürülüp, ihtiyaçları giderileceğine millet oraya helva yiyip kıçını şişirerek dedikodu yapmaya gidiyor. Bir de öyle utanmazlar var ki helvanın kıvamının ve tadının dedikodusunu yapıyorlar.
O yüzden asla doğru bulmuyorum. Saçma sapan insanlara yemek dağıtıcaklarına rahmetli adına daha güzel bir hayır yapılmalı bence. Bir köy okulunun eksiklerinin giderilmesi, bir ağaç ekilmesi veya da bir kuruma bağış yapılması gibi.
O kadar insan bi araya gelince ister istemez bi ikram etmek gereği duyulabiliyor tabii ama ben tabak tabak yemek yemeyi çay içmeyi yanlış buluyorum. Yas tutmanın da bi adabı var, gerçekten üzgün bi insan öyle bi durumda yemek düşünmez zaten.
Cenaze bir yas ortamıdır, yemek değil. Eskiden cenaze sahipleriyle ilgilenmek, onlara destek olmak için komşular yemek götürürdü. Şimdi bakıyorsun, insanlar taziye evinde yemek kuyruğuna giriyor. Sanki düğüne gelmiş gibi tabak dolduranlar var. Bu işin aslı, ölenin ardından dua etmek, ailesine sabır dilemek. Yemek bahanesiyle gelenler, gerçekten taziye için mi orada, yoksa karın doyurmaya mı geldiler, insan düşünüyor.
Ah canım, bu işlerin bizim kültürümüzde köklü bir yeri var. Cenaze sonrası yemek, hem gelen misafirlere teşekkür etmek hem de acıyı paylaşmak için yapılan bir gelenek aslında. Sofralar kuruluyor, bu sırada insanlar bir araya gelip hatıralarını anıyor. Hele bir de helva kavruluyorsa, o kokunun bizdeki anlamı bambaşkadır. Ama dediğin gibi, başkası için tatlı olan, yaşayan için hüzünlü olabiliyor. Ölümü hatırlamak biz insanlara çok şey katar sonuçta.
125 yaşına selam çakıp, bu güçlü ruhunla daha nice güzel günlere diyorum. Müthişsin! 😊
Ben babamın cenazesinde çay servisi millete oturdum yemek yaptım sofrayı kurdum bulaşık yıkadım ben acımı yaşamadım ki bana gelmiş diyor kahve var mı başım ağrıyor da diye , başkası da diyor ben karton bardakta çay içmem cam bardak getir diye. En kötüsü de ne biliyor musun babamın cenazesi pazara denk geldi lokantalar kapalıydı cenazede bunlarda kuru kuru sürekli çay verip duruyorlar dedi
Cenazelerde yemek beklenilmez, yemek götürülür. Ama işte bizim Türk klasiği herkes bunu zamanla tam tersine evriltti. Şahsen Allah korusun benim yakınım vefat etse ben kimsenin karnı doysun diye yemek hazırlamam, onun için gelip lafını yapanla da iki dünyada da muhattap olmam sohbeti keserim.
Bu aslinda kultürumuz de uzaktanda gelen olabilir ac gitmesin ince bir jest gibidir. Severim de dusunen yapanada duaci olurum ancak bazen cocuk ölumleri veya genc insan ölümleri olunca merhumun ailesine de sabirt etmek düşer. Kalkip yemek beklemek vs beklemek dogru olmaz. Nihayetin de acilari cok fazla
Cenaze evinden yemek beklemek cahilliktir aptallıktır. Yas evine yemek götürülür tam tersine. Bu adetleri kim çıkardıysa aklından şüphe duymak lazım zaten
Bizim adetlerimizde cenaze evinde yemek pişmez. Konu komşu yemek getirir ondan yemek isteyen yer ama görgüsüz gibi yemek yenmez oturup. Evdeki vefat edenin yaknlariyer geri kalan evine gidip yesin bir zahmet
İnsanların daha acısı çok taze iken, birde yemek zahmetine girmeleri bana hiç doğru gelmiyor. Tam aksine cenaze evine bir müddet ikram olarak yiyecek götürülür.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
1 yıl
Cenazesi olan insandan yemek beklemek saçmalik. Allah korusun benim annem ölse ve gelip benden yemek istese birisi kafasını tencereye sokarım.