Cenaze evi aş evi değildir. İnsanlar yakınının cenaze işleri ile uğraşırken, daha acısını yaşayamadan bir taraftanda maalesef cenazeye gelen kalabalığa yemek hazırlama telaşesine düşüyor. Taziye yemeği için kredi çekende var, kredi kartını kullananda var, borç alanda var, yemeği beğenen de var beğenmeyen de... Ne acı bir durum. Bu uygunsuzluk nereden bulaştı anlamadım. Hoş bir durum değil, doğruda değildir. Asırlardır yaşattığımız bizim güzelim kültürümüzde cenaze evinde yemek yemek yoktu, cenaze evine yemek götürmek vardı. Doğru ve aklı selim olanıda buydu.
Cenaze sahiplerinin taziyeye gelenlere yemek dağıtmasını doğru buluyor musunuz?
(cenaze evinde yemek yemek yoktu, cenaze evine yemek götürmek vardı. Doğru ve aklı selim olanıda buydu.)
Yazmışsın cenaze evine gelen yemekler herkes aynı anda getirdiği için dursa bozulacak ayrıca o kadar tencereler dolusu yemeği kim yiyecek diye gelenlere yediriyorlar ve tabiki ölen için dua ediliyor yemek sonrası ama bu tabiki yine ev sahibi için o acının içinde külfet oluşturuyor en iyisi herkesin aynı anda yemek getirmemesi. Sırayla bir aile yemek getirirse acı evi kişiler çocuk çoluk bir kenarda mutfakta yer çıkar sonuçta aç da durulmaz ama millet bende yiyeyim bizde faydalanalim diye bu konununda cilkini çıkardı bu yüzden yemek getirme olayı da gereksiz. Yemek olmayinca millet taziyesini yapıp gider kalmaz uzun süre, uygunu da bu...
Ölü evine yemek yapılıp götürülmesi uygundur ama bu dönemde pek kalmadı. Yakın zamanda ben de halamı kaybettim evdekilere, gelenlere yemek hazırlama telaşına girdik.
"Ölü evinin gelen gidenlere yemek hazırlaması mekruhtur, bidattır, aslı esası yoktur." İnsanların acısına, derdine yeni bir dert ekleniyor..
"Hele ölünün varisleri arasında ergenlik çağına girmeyen çocuklar varsa, böyle bir evde yemek hazırlayıp misafirlere ve ziyaretçilere takdim etmek haramdır."
Cenaze evinde yemek yemek yoktu kısmı yanlış bilgi. İÖ Türklerde ölü aşı diye bir yemek var. Ölen kişilerin ruhu için dağıtılır. Günümüzde hala uygulanan Şamanist bir inanç. İslamiyet'i bilmiyorum. Onda da var mı? İÖ Türklerde net var. Doğruluğu yanlışlığı tartışılır. Bence de yanlış.
Aslında amaç milletin karnı doysun degil de ölen kişinin hayrına olsun amel defterine hayır işlesin diye yapılan bir uygulama
Tabi bizimkiler işi yemek yeme alanına çevirdiği için yozlaşmış durumda. Cenaze evine yemek götürmek daha naif daha düşünceli gelir bana da. Zor günlerinde insanların yanında olmak daha önemli
Insanlara acilarini hakkiyla yasamak icin firsat dahi tanimiyorlar. El alem putu yuzunden istemedigi bir seyi yapmaya mecbur birakiliyor insanlar. Konu komsu akraba ev halki icin yemek getirir, geri kalan evinde yesin. Dunyasi basina yikilmis insanlar milletin midesini mi dusunecek, biraz insaf.
Durumu olanlar tabiki gelenektir adettir verebilir durumu olmayanlara da zaten taziyeye gidenler börek yemek tatlı tepsilerce götürülür. Çevresi çok yoksa bu kişinin büyükşehir belediyesi ile iletişime geçebilir. Mansur başgan tepsilerce börek çay standı çadır kuruyor bilginize.
Cenaze evinde yemeği komşular ya da aileden birinin uye olduğu sosyal kuruluşlar veya belediye verir. Cenaze bu sonuçta. Uzaktan yakından gelen bir sürü insan var. 3 gün boyunca orada kalıyorlar bile. Aç mı kalsınlar?
Cenazelerde önceden haber verilir. Haber verilmezse yemek yoktur. Bizde böyledir. Cenazeye gelenler bizde çay ya da şeker alır getirir. Çay ikram edilir. 2-3-7 ve 40 dışında yemek olmaz.
bunlar hep 'elalem ne der' kaygısıyla geliştirilmiş davranışlar. ülkemizin geri kalmışlığının en büyük sebebi zaten toplumsal baskı ve kurallar. öyle içimize işliyor ki kurtulup refaha ulaşamıyoruz
tamamen yanlış bence ona harcanan emek ve maddiyat sadaka olarak verilmeli hayır yapılmalı ben pidesine kaşar ekletip mikrodalgada ısıtılmasını isteyeni duydum yaa