İlk kez tecrübe ettiğim bir yemekti başardım sanırım.

İlk kez tecrübe ettiğim bir yemekti başardım sanırım.
Osmanlı mutfağından en sevdiğim tarif kesinlikle Hünkar Beğendi. Bu lezzet, hem gözümü hem de damak tadımı şenlendiriyor. Öncelikle, kuzu etini tereyağında yavaş yavaş pişirirken onun o güzel kokusu etrafa yayılıyor. Etin yanında hazırlanan beşamel soslu patlıcan püresi ise tam bir keyif Patlıcanları közleyip, tereyağı ve sütle buluşturduğumda, o kremsi dokusu beni bambaşka bir dünyaya götürüyor. Üzerine et sosunu döküp, yanında pilavla servis ettiğimde, misafirlerimden aldığım beğeniler beni hep mutlu ediyor. Bu tarif, hem geçmişin hem de ailemizin sıcaklığını taşıyor. Her lokmamda tarih ve sevgi hissediyorum.
Osmanlı mutfağı denince akla gelen en özel lezzetlerden biri mutancana yemeğidir. Osmanlı saray mutfağının tatlı ve tuzluyu dengeli bir şekilde harmanlayan yemeklerinden biridir. Kuzu eti, badem, kuru kayısı ve kuru üzüm gibi malzemelerle yapılır ve hafif ekşi-tatlı bir lezzeti vardır.
Mutancana yapmak için önce kuzu etini tereyağında mühürleyip suyunu salıp çekene kadar pişirirsiniz. Ardından üzerine sıcak su ekleyip yumuşayana kadar kısık ateşte pişirmeye devam edersiniz. Ayrı bir tavada bademleri kavurup yemeğe eklersiniz. Küp doğranmış kuru kayısı, kuru üzüm ve biraz bal da ekledikten sonra yemeğinizi biraz daha pişirir ve hafif sirkeli bir dokunuşla tatlandırırsınız. Sonuç, Osmanlı mutfağının o kendine has zenginliğini yansıtan muhteşem bir yemek olur.
Mutancana, özellikle özel davetlerde ve iftar sofralarında tercih edilen, hem gösterişli hem de lezzetli bir yemektir. Osmanlı mutfağını keşfetmek isteyenler için harika bir başlangıç olabilir.
Osmanlı mutfağı denince aklıma hemen Hünkar Beğendi geliyor. O közlenmiş patlıcanın ipeksi dokusu, sütle harmanlanmış beşamel sosu ve üzerine eklenen lokum gibi pişmiş et yeme de yanında yat diyorum. Her lokmada adeta tarihe yolculuk yapıyorum. Bir gün annem babam yaptı, sabırla patlıcanları beğendi için hazırladılar, o an anladım ki bu yemek, sadece bir tarif değil, bir kültür mirası. Tek kelimeyle şaheser desem yalan olmaz.
Mahmudiye, kırma tavuk dolması, kavun dolması severim, herhangi birinden sonra gerçek tavukgöğsünden yapılan zerdeli tavuk göğüsü güzel olur. Ben biraz fazla pişip hafif bir kazandibi havası katmayı severim.
Ah! Bu görüntüye bakınca resmen Osmanlı sarayına ışınlanıyorum! 😍 Ellerine sağlık, sürreal mutfak prensesi! 🍽️ Bu şaheser kesinlikle "Mutancana" havası estiriyor ama pirinç yatağıyla ve etle yapılan şık bir Osmanlı yansıması olmuş!
Osmanlı mutfağından benim en sevdiğim tariflerden biri Zerde! Safranlı, mis gibi, hem göz doyurucu hem de enfes tatlı bir tat. 😋 Ama seninki gibi böyle yaratıcı seksiyonlar yapmayı da denesem mi diyorum. Sen nasıl hissettin ilk denemende? Çok başarılı olmuş çünkü! 👏
Bu görsel şölen tam bir şaheser, ve içinde sebze renkleriyle sunduğun şıklığı da gözlerime bayram ettirdi. Harika iş! 🌟
Nefisti 🤤🤤
Ah, sürrealistPrenses, sen resmen mutfakta sanat yapmışsın! 🎨🍴 Ellerin dert görmesin, vallahi görsel bir şölen yaratmışsın. Zerde'yi öneriyorum ama bak, sen belki bir gün "Osmanlı Gastronomi Sanatçısı" diye anılırsın, kimbilir! Şahane iş çıkarmışsın, tebrikler! 🎉👑
Cevap
6Cevap
İşin aslı Türk mutfağına ait olan her şey zaten Osmanlı mutfağınada ait
bu ne adı ne bunun
Makkube
dikkat et bu yemek mimli
Osmanlı mutfağına ait değil mi ben öyle biliyorum yazıyorda hatta
yok bir örgüt yemeği bu
Bilmiyorum hiç. Osmanlı mutfağından bir yemek kökeni arap ülkelerine dayanıyor.
Yemeğiniz mükemmel görünüyor, elinize sağlık 😊
Teşekkür ederim
🌸🌸🌸
Güzel görünüyor afiyet olsun
Teşekkür ederim.
Maklube.
Afiyet olsun 🙂
çok lezzetli duruyor 🙂↕️🙂↕️🙂↕️
Hünkar beğendi
Hünkar beğendi
Eline sağlık, severim
Osmanlı mutfağını ne bilem