Neden havyansal gıdalar yediğim zaman daha rahat ve enerjik oluyorum?

tahıl, kurubaklagil vs., un, bitkisel yağlar (zeytinyağı da dahil), tohumlar, bal, mantarlar, çerezler, un, seker ve biraz fazla meyve yediğim zaman daha yorgun şişkin hissediyorum yiyecekleri hazmetmem zorlaşıyor direkt uykum geliyor daha halsiz hissediyorum fakat hertürlü et, hayvansal yağ, yumurta, sakatat, süt ve süt ürünlerini, sebzeleri özellikle soğan, sarımsak, biber, turp vb. gibi acı olanlar ya da ekşi ve acı otlar, brokoli, lahana vb. tükettiğim zaman daha enerjik oluyorum uykum gelmiyor aniden ve bu tarz yemekler bana hiç dokunmuyor kendimi daha dinç hissediyorum ve yediğimi daha kolay hazmediyorum. Bunun nedeni nedir? saydığım iki kategorideki şeyleri aşırıya kaçmadan ölçülü dahi yesem yine anlattığım gibi etkileri oluyor işin garip yanı 1-2 gün hayvansal ürünler tüketmesem hemen canım çekiyor ve ilk saydığım türevdeki besinleri yediğim zaman sivilcem çok çıkıyor mide ve sindirim problemleri yaşıyorum kızartılmış ürünler, soslar vb. şeyleri de yiyemiyorum mümkün olduğunca haşlanmış ve en az işlemi görmüş ve 2. türevdeki yiyecekleri yemek daha çok rahatlatıyor salça, turşu vb. fermente edilmiş ya da işlenmiş hiçbirşeye gelemiyorum. nedeni nedir?

Neden havyansal gıdalar yediğim zaman daha rahat ve enerjik oluyorum?