Trakya'nın en bilindik ürünlerindendir, Balıkesir'de denk gelmiştim ben. O civarlarda insanlar ekiyor, aslında bu karpuzun bir türevi de Anadolu'da ekiliyor. Kış karpuzu denmesindeki sebep de hasadının az daha geç oluşu, cinsinden ötürü kabuk yapısının da etkisiyle kışa doğru saklanarak tüketiliyor oluşudur. Anadolu'da yetişen kış karpuzu ile Trakya'dakinin dış kabuğu aynıdır ama Trakya'dakilerin içi daha sarıdır, Anadolu'dakilerin toz pembe gibi. Tadı da kırmızı kadar yoğun değil ama güzeldir, severim ben. Sizlere de afiyet olsun ^^
Diyarbakır'ı bilmem ama bunu bilen çok çok az bir kesim vardır... Ben de köyde, büyük amcam vasıtasıyla küçük yaşta görmüştüm, bir de kaşık kavunu vardır, hayatımda öyle bir şey yemedim inanın. Bu tip ürünler artık maalesef endemik oldu, yetiştiren çok az var. Hiçbir pazarda kolay kolay, Türkiye'nin en bilindik ürünlerinden Amasya elmasını bile bulamıyoruz mesela aynı sebepten...
Çok ilginç, benim çevremde ise hemen hemen her evde vardır. Ben paylaşırken bu kadar insanın bilmeyeceğini düşünmemiştim. Sanırım manavda, markette, pazarda satılmadığı için bilinmiyor. Kumkuatı sormuştum ben daha önce, onu bile bilen çok daha fazla kişi çıkmıştı.
Kaşık kavununu duymadım, belki bildiğim bir şeydir ama ismi farklıdır bilmiyorum.
Kumuat son yıllarda tamamen popüler olan, evlerde insanların baktığı bir bitki oldu :))) Bunu siz bilebilirsiniz, yöresel bir şey. Ben de o tarafta bulunmasam yahut memleketimde olmasa bilemezdim, çok az insan bilir bunu. Bir de mayhoş türü vardır mesela bunun, çok açık pembe, kocaman çekirdekli. Yenilebilir en mükemmel karpuzlardandır, inanılmaz bir kokusu vardır ama pek kimse bilmez işte. Endemik olma yolunda...
Kabuğundan delik açılır, kaşıkla yenilir kaşık kavunu. Sapsarı, pürüzsüz ve aşırı derecede tatlıdır. Müthiş bir lezzettir ama ben bile bulamıyorum memlekette, çünkü ekmiyorlar artık.
Baktım kavuna şimdi, bizde var bundan. Bizim buralarda da satılıyor. Hatta dondurmacılar içerisine dondurma koyar bu kavunun. Top kavun da diyoruz biz. Güzel bi kokusu var biliyorum.
Kış karpuzu kırmızılar kadar lezzetli olmasa da Şubat ayına kadar bile dayandığı için güzel bence. 🙃
Kış Karpuzu mu? İlk Defa Senden Öğrenmiş Olabilirim 😅 Yaz Karpuzu nu Biliyorum Kırmızı Hem de Çok lezzetli çok seviyorum 😋 Ama Kış Karpuzu yeni öğrendim Resimde ki Güzele benziyor Tadına bakmadan bir şey diyemem ama sevebilirim
Estağfurullah öyle demek istemedim, bu yöresel bir meyveymiş ben yöresel olduğunu düşünmemiştim çevremde sürekli gördüğüm için. Sizin yörenizde yoksa çok normal bilmiyor olmanız, cahillikle hiç alakası yok..
İçi geçmiyor, kabuğu daha kalın. Şubat ayına kadar bile dayanır eğer karanlık ve serin bir yerde muhafaza ederseniz. Tadı tabii ki kırmızı karpuz kadar tatlı değil daha ekşi gibi ama onun da kendine has bir güzelliği var.
Bunun haricinde farkı yok diye biliyorum, bir de dış kabuğunun deseni ve rengi bir tık Farklı. Daha alacalı ve açık renkte.