Benim için yemek sofrası birbirini seven insanların toplandığı, yemek yerken sohbet edip hasret giderdiği bir yer. Ama dedem sofrada konuşulmasından hiç hoşlanmıyor. O yüzden dedemlere gidip yemek yemeyi sevmiyorum. Hemen azarlıyor.
Hoşuma gider
Rahatsız olurum
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Dedem, yemek sırasında sohbet edenleri azarlıyor. Yemekte sohbet edilmesi senin hoşuna mı gider yoksa rahatsız mı olursun?
Deden doğru yapıyor aslında yemeği düzgün yemek lazım, ancak yemek yerken bir çok işimizi halletmeye ve sohbet etmeye alışmışız.
Yemek yerken konuşmanın en önemli zararı çok fazla hava yutulmasına sebebiyet verdiği için mide de şişkinlik, hazımsızlık ve bol miktarda barsak gazı ve karın ağrısı yapması. Bunu bilenler yemek yerken konuşulmaz derler. Ayrıca soluk borusuna yemek kaçma olasılıgı artacağı için yemek yerken konuşmamak cok daha sağlıklı bir eylem olacaktır.
FAkat maalesef biz yemek yerken iş yapmaya bayılıyoruz
sofra adabı inançlarda farklıdır.. yahudiler hiç konuşmaz yemekte.. ayıp kabul edilir adaba aykrı kabul edilir. hristiyanlar hep konuşur yemekten bir şey anlamazsın. islamda efendimiz sav in adabına göre , hoş sohbet bir ortamda , ne tamamen sessiz ne tam tersi, tam bçdediğin gibi bir hava eser.. dedenin bu tavrı hoş değil.. bilemiyorum hele ki deden namaz niyaz bir adamsa, bu yazdıklarımı islami kaynaklarda birl bulursun.. okutursan hatasını anlar.. yani bu ne , aristokrat eski aile filmi gibi o ne öyle..
Bende şöyle sevmiyorum herkes kendi arasında konuştuğu zaman dayanılmaz hal alıyor yoksa aile ortamı her zaman iyidir. Zaten kaç yılda bir araya anca geliyoruz abim farklı kızkardeşim başka bir şehirde izin denk gelip bir araya denk getirmek her zaman mümkün olmuyor.
Rahatsız olurum. Yemekte konuşmak iyi değil zaten sağlık açısından. Yemeği bitirip öyle konuşmak daha doğru olur. Yemekte konuşunca insanın iştahı kesilir tatsız konuşmalar olunca. En güzeli yemek sonrası muhabbet iyidir. Yemek yerken konuşup ölen bile var bu nedenle sağlıklı değil.
Ya yanlış anlama ama.. dedikleri dedik insanlar.. eski kafalı demeleride bu yüzden. İstersen bir ara yemekte konuşulsa daha hoş olmaz mı diye bir fikir beyan ediver bakalım neler oluyor :) denemesi bedava ..
Benim dedemde bu tarz bir insandı, 10 ay önce öldü, 2 kızı 2 damadı ve 6 torunundan biri bile ağlamadı, iç bile çekmedi. Yaşlıların azarlayan huysuz insanlar olması yerine biraz daha kendini sevdirmesi gerekiyor
Yemek yerken sohbeti çok sevmem. Hatta bizimkiler konuşurken tek tük af eden benim. Yer masadan kalkarım. Muhabbet oturma odasında yapılır. Yemek masasında değil. Yemek masasında konuşmamak sünnet diye hatırlıyorum.
Yemek yerken konuşulmaz lafı büyüklerimizin yanlış anladığı bir şey. Aslında zamanla yanlış anlaşılan bişey. Doğru olan yemek yerken boş konuşulmamasıdır. Onun dışında yemek yerken konuşmak sünnettir de. 😊
Eğer Önemli Bir Konu Dönüyorsa Konuşmaktan Zevk Alırım Ama Eğer Boş Bir Konuysa Özellikle Yediğim Yemekten Zevk Almam Bu Durum da Beni Sinir Eder. Ama Herşeye Rağmen Konuşulmamasından Yanayım. Unutmayın Erkeklerin Kalbi Boğazından Geçer :D :D
Yaptığı Yanlış Ama Yerken Konuşmanizi istemiyorsa Adam haklı çünkü ağızda lokma varken konuşursanız allah korusun nefes borusuna kaçar buda ölüme sebep olabilir en doğrusu nedir yemeği yutun ağızda bir şey olmayınca konuşun hiç konuşmamak olmaz tabi
Konuşmak yemeği zevkli hale getirir... sadece yemek yemek ise bunu bir görev haline... eskiler yokluk ve açlık çektikleri denmiştir bilinmez... saygı anlamı taşıyor onlar için sessizlik...
Bende sevmem yemek yerken sohbet edilmesini. ağzının içi gözüküyor hep, ağzındakiker de dışarı kaçabilir. her türlü mide bulantısı yani. yemeğini ye kalk
Sohbet edemedikten sonra masaya ne gerek var diye düşünüyorum. Belki sofrada konuşulmaması gereken konular olabilir ama sıfır sohbet son derece anlamsız.
Güzel ve hoş sohbet olduktan sonra güzel olabilir ama patavatsız konuşan insanlar olursa huzursuzluk çıkma durumu söz konusu olursa sessizlik olması daha iyidir.
İşin aslı yemekte sohbet etmek iyi bir şey değildir yemekten sonra sohbet etmek en doğrusu olur. Huzur lazım sofradaki huzur tuzdan aldığın tatta gizlidir
İmam Gazali, yemek esnasında -sessizce durmayıp- konuşmanın uygun olduğunu, sofranın bir nevi edebi olarak zikretmiştir.(bk. İhyau'l-ulum, 1/7). Ancak konuyla ilgili herhangi bir hadise yer vermemiştir.
Genel olarak alimlerin bu konudaki görüşleri şu merkezdedir:
Yemek esnasında konuşmanın sünnet olduğu söylenemez. çünkü, bu konuda Hz. Peygamber (a. s. m)'in ne bir emri ne de bir yasağı söz konusudur. Bu sebeple, yerine göre konuşmak, güzel sohbette bulunmak güzeldir, fakat bu bir sünnet olarak algılanamaz.(bk. Münteda'l-fetava'ş-şeriye).
özellikle misafir varken, onunla sohbet ederek yemek yemek daha güzel olur. Ancak konuşmanın, yenilen ve içilen şeyleri yuttuktan sonra, ağızda bir şey yokken yapılması, yemek adabındandır.
Yemek yerken konuşulmasını sevmem çünkü hem insanların nefesleri yemekle temas ediyor hem de ağızdan yemek parçası, tükürük fırlayabilir bu yüzden sevmiyorum.