Sebzeleri haşlayarak yemeyi severim ama sadece tuz, zeytinyağı ve karabiberle tam lezzet dediğimiz vurguyu yakalayamayabiliyoruz, haliyle baharat önerilerine ihtiyaç duyuyoruz. Peki siz haşlanmış yemekleri nasıl lezzetlendiriyorsunuz, sizin lezzet sırlarınız neler?haşlanmış sebze yemeği
Haşlama, makarnadan sebzeye, yumurtaya ve ete kadar her şeyi hazırlamak için kullanılan temel bir pişirme yöntemidir.
Dünyanın her yerinde sıklıkla kullanılmaktadır ve hepsinden iyisi, başlamak için kalın tabanlı bir tencere dışında donanıma ihtiyaç duymazsınız. Kaynatma, sıvının sıcaklığı 100 dereceye ulaştığında gerçekleşen bir “nemli ısı pişirme” yöntemidir. Eşit ısı dağılımı için yiyecekler tamamen suya batırılmalıdır. Eğer kaynama süresini kısaltmak istiyorsanız, bir miktar şeker ya da tuz ekleyebilirsiniz. Kaynama bulunduğunuz ortamdaki atmosfer basıncına bağlı olarak değişir. Kaynatma, nişastalı gıdaların ve daha sert proteinlerin dokusunu geliştirmek ve onları daha yenilebilir hale getirmek için kullanılır.
Ayrıca tahılları, kuru makarnaları ve kuru baklagilleri canlandırır, yumuşak ve hassas hale getirir. Pişirdiğiniz yemeğe göre ya kaynamakta olan suya eklemelisiniz ya da soğuk suya ekleyip kaynama noktasına getirmelisiniz. Lezzetlendirmek için su içine, pişirme esnasında, yaptığınız yemeğin cinsine uygun “Baharat Bohçaları”, kemik, et parçaları, kokulu baharlar (fesleğen, dereotu, maydanoz) zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Ayrıca haşlama işlemini su yerine direk “ Stok” ile yapabilirsiniz. Patatesi, kereviz, havuç, pancar vb. Gibi tüm sebzeleri et suyu İle haşladığınız takdirde çok daha lezzetli olacaktır. Et suyu yerine, balık suyu, tavuk suyu, sebze suyu kullanabilirsiniz. Haşlama yapacağınız sebzeleri yağlı kağıt üstünde fırınladıktan sonra çok az su İle haşlarsanız nefis bir lezzet elde edersiniz. Haşlama ve fırınlamayı bir arada yapabilir ve az suyla, gıdalar tadını kaybetmeden fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz.
Haşlama, et ve sebzelerden lezzetli ve son derece besleyici stoklar yapmanın en iyi yoludur. Bununla birlikte, suda çözünen birçok vitamin, kaynatma işlemi sırasında pişirme sıvısına geçer. Kaynayan sıvınızı boşaltırsanız, birçok besini de atıyor olabilirsiniz. Bunu önlemenin yolu, pişirdiğiniz şeyin besin değerini korumak için pişirdiğiniz sıvıyı yemeğe eklemek ya da saklayıp daha sonra kullanmak olabilir. Çorba, güveç gibi.
Kök sebzeler için geçerlidir, soğuk suya konulmalıdır, havuç, patates, tatlı patates, pancar, şalgam gibi.
Haşlanmış yemeklerle pek aram yok fakat sarımsaklı yoğurt ile haşlanmış sebzeler güzel oluyor. Yine sarımsak zeytinyağlı limon sirke tuz ve pul biberli sosu sebzelerin üzerine dökerek lezzetlendiriyorum. Bana kalsa haşlanmış sebzeler Ranch sos ile güzel oluyor. Mayonez süzme yoğurt, yoğurt, sarımsak, maydanoz, dereotu, fesleğen, tuz, limon ve karabiber ile hazırlanan sosu bir kase ile sebzelerin ortasına koyup servis ediyorum.
Soğan, sarımsak, soslar, baharatlar. Mesela sebze yemeklerini yaparken yazın konserve olarak hazırladığım domates ve kapya biber sosunu ekliyorum. Lezzetini uçuruyor ve tabi ki soğan ve sarımsak da öyle. Fırında sebze yapacağım zaman özellikle baharat ekliyorum. Kimyon, kırmızı toz biber ve sarımsak tozu aşırı uçuruyor lezzetleri.
Baharatlar ve sarımsaklı yoğurtla. Ben sebze haşlayınca genelde üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yerim. Lezzetini 2-3 kat arttırıyor. Bir de güzel bir yöntemim var, onu anlatayım sizlere. Sebzeleri hafif diri kalacak şekilde haşlıyorum ve süzüyorum. Ardından tavaya azıcık zeytinyağı koyup dilediğim baharatları ekleyip 1 dakika kavuruyorum. Genelde karabiber, toz kımızı biber, kimyon ve sarımsak tozu ekliyorum. Kavrulunca altını kapatıl sebzeleri ekliyorum ve her sebze bu sosa bulanıncaya kadar nazikçe karıştırıyorum. Nefis oluyor.
Kaynatırken içerisine biraz salça koyuyorum bazen o tat biraz değişiyor ya da tavuk bulyon atıyorum içine bazen de kaynatıp süzdükten sonra baharat döküyorum Değişiyor yani hepsinin farklı farklı şeyler yapıyorum patates farklı brokoli farklı havuç farklı ya da başka sebze farkı
Ben buna bayılıyorum ya hatta akşama bundan yapıcam. Ben biraz fazla tuz koyuyorum sadece başka bir şey yapmaya gerek yok, zaten çok lezzetliler. İsteğe göre limon sıkılabilir. Çok baharatlandırarak doğal aromayı bozmak istemiyorum.
Haşlanmış sebzeye bayılırım diyet yaptığım zamanalar de kesinlikle severek yerim ara öğün olarak. Birazcık yoğurt ile şenlendirebilirsin yemeğini. Favorim brokoli ve havuç.Özellikle brokoli. Harbi he canım çekti bak :D
Sadece piştikten sonra değilde haşlama suyuna bi çok şey eklenebilir sebzenin çeşitine göre. Ben o aşamanında lezzet vermede cok etkili olduğunu düşünüyorum.
Haşlama, makarnadan sebzeye, yumurtaya ve ete kadar her şeyi hazırlamak için kullanılan temel bir pişirme yöntemidir.
Dünyanın her yerinde sıklıkla kullanılmaktadır ve hepsinden iyisi, başlamak için kalın tabanlı bir tencere dışında donanıma ihtiyaç duymazsınız. Kaynatma, sıvının sıcaklığı 100 dereceye ulaştığında gerçekleşen bir “nemli ısı pişirme” yöntemidir. Eşit ısı dağılımı için yiyecekler tamamen suya batırılmalıdır. Eğer kaynama süresini kısaltmak istiyorsanız, bir miktar şeker ya da tuz ekleyebilirsiniz. Kaynama bulunduğunuz ortamdaki atmosfer basıncına bağlı olarak değişir. Kaynatma, nişastalı gıdaların ve daha sert proteinlerin dokusunu geliştirmek ve onları daha yenilebilir hale getirmek için kullanılır.
Ayrıca tahılları, kuru makarnaları ve kuru baklagilleri canlandırır, yumuşak ve hassas hale getirir. Pişirdiğiniz yemeğe göre ya kaynamakta olan suya eklemelisiniz ya da soğuk suya ekleyip kaynama noktasına getirmelisiniz. Lezzetlendirmek için su içine, pişirme esnasında, yaptığınız yemeğin cinsine uygun “Baharat Bohçaları”, kemik, et parçaları, kokulu baharlar (fesleğen, dereotu, maydanoz) zeytinyağı ekleyebilirsiniz. Ayrıca haşlama işlemini su yerine direk “ Stok” ile yapabilirsiniz. Patatesi, kereviz, havuç, pancar vb. Gibi tüm sebzeleri et suyu İle haşladığınız takdirde çok daha lezzetli olacaktır. Et suyu yerine, balık suyu, tavuk suyu, sebze suyu kullanabilirsiniz. Haşlama yapacağınız sebzeleri yağlı kağıt üstünde fırınladıktan sonra çok az su İle haşlarsanız nefis bir lezzet elde edersiniz. Haşlama ve fırınlamayı bir arada yapabilir ve az suyla, gıdalar tadını kaybetmeden fırında pişirmeyi deneyebilirsiniz.
Haşlama, et ve sebzelerden lezzetli ve son derece besleyici stoklar yapmanın en iyi yoludur. Bununla birlikte, suda çözünen birçok vitamin, kaynatma işlemi sırasında pişirme sıvısına geçer. Kaynayan sıvınızı boşaltırsanız, birçok besini de atıyor olabilirsiniz. Bunu önlemenin yolu, pişirdiğiniz şeyin besin değerini korumak için pişirdiğiniz sıvıyı yemeğe eklemek ya da saklayıp daha sonra kullanmak olabilir. Çorba, güveç gibi.
Kök sebzeler için geçerlidir, soğuk suya konulmalıdır, havuç, patates, tatlı patates, pancar, şalgam gibi.