Bayat ekmekleri atar mısınız yoksa değerlendirir misiniz? Dünden kalan susamlı simitle böyle bişey yaptım tavada kızartıp ortasına yumurta ve kaşar ekledim 😋? Çok yaratıcıyım yumurta görünsün diye resim çektikten sonra kaşar eklemeye devam ettim ve tereyağı😄😅😂?
Az önce yaptım ve bu soruya denk gelişim güzel oldu Ben bayat ekmekleri bir tepside küçük küçük doğrayıp üzerlerine su serpiyorum tuz ve yağ gezdirip fırında güzelce kizartiyorum... sıcak olunca çayla güzel gidiyor çorbalara harika gidiyor... bir bayat ekmek tarifim ise
Bayat ekmek pizzası oluyor...
Ekmekleri dilim dilim doğrayıp domates sos yapıp her yerine gelecek sekilde sürüyorum peyni, zeytin, biber, sucuk dilimleyip üzerine diziyorum... kaşar peyniri rendesi ekleyip fırına veriyorum harika oluyor...
Yine ekmekleri küçük doğrayıp fırında kurutup robottan geçiriyorum galeta unu elde etmis oluyorum... elimizden geldikçe israftan kaçıyorum özelikle hassas olduğum konu yemek ise
Aslında bayat ekmekleride değerlendirebileceğimiz harika denebilecek tariflerde varmış.
Genelde ben şahsen almış olduğum bir ekmeği 2. günün akşamına kadar yiyemediysem o ekmek çöpe gider.
Bende bunun için şöyle yapıyorum.
Ekmeklerin genelde en taze geldiği anı yakalayıp marketten ya da fırından alıyorum. Bu ekmekleri eve getirdikten sonra her birini ikiye bölüp buzdolabı poşetine koyduktan sonra buzluğa atıyorum. Ve sabah kalktıktan sonra ilk işim nekadar ekmek yiyeceksem onu poşetinden çıkarıp masanın üzerine koyuyorum. Ben çayı demleyip kahvaltıyı hazırlayana kadar o ekmek buzunu çözdürmüş oluyor.
Ha buarada bu yaz için geçerli.
Kışın genelde gece yatmadan önce çıkarıp masaya koysan daha iyi. Tabi bu durumda ekmek sabaha kadar masada duracağından, poşetinden çıkarmaya gerek yok.
Böyle yaptığımdan bu yana ekmeği çöpe attığımı hatırlamıyorum. Valla buzunu salınca taptaze ekmek gibi oluyor ve süper oluyor yalan yok.
Ha buarada önemli not: Ekmeği buzluktan çıkardıktan ve o ekmek buzunu saldıktan sonra ya yiyin ya da çöpe atın. Tekrar buzluğa koyup 2. kez dondur sal yaparsanız zehirlenirsiniz benden söylemesi. Bu son söylemiş olduğum buzluktan çıkarılıp buzunu salan her yiyecek için geçerli.
Tirit yapabilirsin bayat ekmekleri değerlendirmek için güzel bir tarif
Tabanı için; 1 adet bayat ekmek
Domates sosu için; 1 adet soğan 3 adet domates 2 silme yemek kaşığı salça 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı kekik Tuz.
Yoğurt sosu için; 2 su bardağı yoğurt 1 diş sarımsak Tuz
Tavuk kavurma için; 1 bütün tavuk göğsü kuşbaşı doğranmış 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı toz biberHazırlanışı Tavukları kavurmak için yağı bir tavada kızdırıp içine tavukları ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar sık sık karıştırarak kavurun tuz ve 1 tatlı kaşığı toz biber ekleyip karıştırın ve ateşten alın tavuklar pişerken domates sos için yağı kızdırın yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve kavurun salçayı ekleyip kavurun içine rendelediğiniz domatesleri ekleyip 10 dk. kadar pişirin bu aşamada arzuya göre biraz tavuk suyu da ekleyebilirsiniz tuz nane ve kekiği ekleyip karıştırın bayat ekmekleri doğrayıp 190 derecede ısıttığınız fırında kıtır kıtır olana kadar fırınlayın ekmekleri fırından çıkarıp üzerlerine domates sosunu gezdirin onun üzerine sarımsaklı yoğurdu yayın en üste ise tavukları yayın kıyılmış maydanoz veya dere otuyla süsleyebilirsiniz.
Tirit yapabilirsin bayat ekmekleri değerlendirmek için güzel bir tarif
Tabanı için; 1 adet bayat ekmek
Domates sosu için; 1 adet soğan 3 adet domates 2 silme yemek kaşığı salça 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı kekik Tuz.
Yoğurt sosu için; 2 su bardağı yoğurt 1 diş sarımsak Tuz
Tavuk kavurma için; 1 bütün tavuk göğsü kuşbaşı doğranmış 3 yemek kaşığı sıvı yağ 1 tatlı kaşığı toz biber
Hazırlanışı Tavukları kavurmak için yağı bir tavada kızdırıp içine tavukları ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar sık sık karıştırarak kavurun tuz ve 1 tatlı kaşığı toz biber ekleyip karıştırın ve ateşten alın tavuklar pişerken domates sos için yağı kızdırın yemeklik doğradığınız soğanları ekleyin ve kavurun salçayı ekleyip kavurun içine rendelediğiniz domatesleri ekleyip 10 dk. kadar pişirin bu aşamada arzuya göre biraz tavuk suyu da ekleyebilirsiniz tuz nane ve kekiği ekleyip karıştırın bayat ekmekleri doğrayıp 190 derecede ısıttığınız fırında kıtır kıtır olana kadar fırınlayın ekmekleri fırından çıkarıp üzerlerine domates sosunu gezdirin onun üzerine sarımsaklı yoğurdu yayın en üste ise tavukları yayın kıyılmış maydanoz veya dere otuyla süsleyebilirsiniz.
Ben genelde bayatlayan ekmekleri biriktirip küp küp doğruyoruz ardından Ocak’ta ısıttığım tavaya atarak kıtır bir hale getiriyorum o ekmekleri ardından ayrı bir tavada karamel yapıyorum ve küp küp doğradığım kıtır ekmekleri karamele buluyorum güzelce her bir tanesini karamalle kaplanıyor bu ekmeklerin , karamel ekmekle birlikte soğuduğunda birbirine yapışan ekmekler varsa ayırıyorum çok kolay ayrılıyorlar zaten. Bu bir nevi karamelli popcorn gibi oluyor 🍿 . Film falan izlerken Harika oluyor.
eğer ekmek aşırı sertleşmiş ise robottan geçirip buzluğa atıyorum köfte yapacağım zaman kullanıyorum. Ekmek bayatlamış ancak tüketilemeyecek kadar sertleşmemişse, dilimleyim süt ile ıslatıp yumurtalı sos yaparak bandırıyorum. Fırına atıyorum, pişmesine yakın üzerine kaşar serpiyorum ve mükemmel bir kahvaltılık oluyor
Bayat ekmekleri dilimleyip once tereyag sürüp sonra üstlerine yoğurt yumurta çırpıp sürüp sucuk domates biber kesip dizmek az pisince de kasar rendesi eklemek.
Ya da direkt tost yapmak olmadı yumurtalı ekmek yapmak çorbalar için kıtır ekmekge de ceviriyorum kitir ekmek için once bayat ekmeği dilimleyip tepsiye dizip kurutuyorum bir gün ertesi gün küp seklinde dogarip tavada tereyag kırmızı toz biber eşliğinde ekmekleri kavuruyorum çorbaya harika oluyor
Annem bayat ekmekleri kurutup ufalayıp köfteye falan katıyor. Ayrıca tost için ideal. Ancak benim favorim şu, dilimleyip üzerine kaşar peyniri onun üzerine de bir dilim domates koyup fırına verip peynir eriyince çıkarıp afiyetle yiyebilirsin.