Müslümanların dikkate alması gerektiğini düşünüyorum. Bir Müslüman kesim var, inandığı dinin kurallarının neredeyse hiçbirine uymuyor ama Müslüman olduğunu söylüyor.
Mesela ben Müslüman değilim ve domuz eti de dahil lezzetli bulduğum her şeyi yiyorum, Müslüman olduğunu söyleyen kişi de domuz hariç diğerlerini yiyor. Domuzu da çok büyük bir tabu olarak baskın geldiği için yemiyor, yani alışık olsaydı onu da yiyecekti; neyse, alkol içmiyorum ben ama Müslüman arkadaşlarımın birçoğu içiyorlar; ben doğal olarak namaz kılmıyorum, onların da hiçbirisi 5 vakit namaz kılmıyorlar, bazıları cuma namazına bile gitmiyor; şeriat yönetim sistemine ben de karşıyım Müslüman arkadaşlarım da. Neden karşı olduklarını sorduğumda ise saçma olduğunu söylüyorlar. E sen bu dine inandığını söylüyorsun, saçmaysa inanma.
Çoğu kişi Müslümanım diyor ama işine geldiği gibi Müslüman. Sonra da Diyanet kurumunu hedef alıyorlar. Ben de alıyorum ama benimkisi çok doğal. Müslüman olduğunu söyleyen arkadaşlar neden hedef alıyor Diyanet’i? Sizin dininiz neyi emrediyorsa o, başka bir şey değil anlattıkları.
Ya saçma bulduğunuz dine kafanıza göre inanmayı kesin, ya da inandığınız dinin emrettiklerine uyun.
Ben haram olan birkaç şey hatırlatiim 1. Yetim hakkı 2. Saraylara, harcanan paralar özellikle fransada yapılan versay sarayı falan, sakın yanlış anlamayın 3. Genelevden gelen vergilerin (sadece alın teri değil başka terlerin de olduğu) diyanete de ödenek olarak gitmesi, yani bu durumda zina da onaylanıyor sanırım
diyanet sigara içinde haram demişti galiba ama değil. yani bu fetvayı veren alim çıkmadı. bunlar hakkında tam bilgim yok ama en azından mekruh'tur. haram olarak bildirilen 4 şey arasında yok bunlar.
Ülkedeki din anlayışı ve insanların yorumlamaları yüzünden inanmayı bıraktım. Tanrının varlığını hiçbir şekilde inkar etmiyorum, edemiyorum ama dinler saçmalıktan ibaret. Her yerde geçerli ve evrensel olan tek şey iyiliktir. Belki de tanrı bu "sözde" dinlere mi kapılıp gideceğimiz yoksa gerçek hakikati mi keşfedeceğimiz konusunda test ediyordur bizi. Ayrıca dinler toplumlara bir "düzenleyici" olarak gönderilmiştir, ama tarihin her aşamasında istisnasız, toplumların gerilemesine sebep olmuştur. Bağnazlıktan başka sebep olduğu bir şey yok dinin.
Bu zaten Kuran'da geçen birşey. Yeni gelen bir konu değil. İyice çarpıtıldı bence bu konu. Rehber kitap olan Kur'an'ı Kerim'in Türkçesini kurcalasa görür herkes. Yemesi helal ve haram olan yiyecekler belli. Deniz ve kara haşereleri, leşçi hayvanlar, geviş getirmeyen ve tek tırnaklı hayvanlar (at, eşek, zebra, domuz vs) yemesi haram. Bunun sebebi de tüketimi insan sağlığına zararlı olmalarıdır. Hani bir ayet indiyse de bir sebebi vardır. Yemesi uygun, sağlıklı olan hayvanlar belli. Yersiniz, yemezsiniz sizlerin bileceği iş. Sadece hatırlatma amacıyla gündeme geldi. Keşke kul hakkı yemenin, israfın, adam kayırmanın, yolsuzluğun haram olduğunu belirten bir hatırlatıcı açıklanma da yapılsa.
diyanetın basındakı geberik kurandan da haberı yok. deniz suyundan cıkanlar temizdir diyerek hz. muhammed efendimiz buyurmuştur.
bir izmirli olarak yengeç , karides , kalamar , balık (tümü) afiyetle yiyoruz , yedirtiyoruz. fosfor beyın ıcın onemlı yemeyenler yorumlarda bellı etmiş hele ki yanınd arakıda var ise candır.
o başkan haramı israfı bindiği mercedesi yolsuzlukları cocuk tacizlerini havadan maas alan diyanet personelini , huzur hakkı adı altında 20 yerden maaş alanları konussun gavatın başı.
bırının arkasına sıgınmıs mercedesin içinde konusuyor .1500 yıllık kitap hala anlayamayan beygirlerle uğrasıyoruz. bırde bunu cübbeli müptezeli ve tarikatları var.
Bırakalı çok oldu. Hayır, karidesi, midyeyi, kalamarı değil, dini bırakalı çok oldu. Üstelik midye dolmanın yanında bira olmazsa olmaz. Baktım alerji yapıyor bünyede, namaz kılıp sonra insanlara üçkağıtçılık yapmak, sübyancılık yapmak, rüşvet almak-vermek bana ters, dedim ki benim düzgün insan olmak için dine ihtiyacım yok. Yaratan (varsa bile) bana ödül vaadetmese de olurum. Ateşte azapla korkutmasa da kötülükten uzak dururum dedim. Adam yakmak nedir la?😂
"Taze et yemeniz için denizi sizin hizmetinize veren Allah'tır." (Nahl, 16/14) mealindeki âyet-i kerime ile,"Denizde avlanmak ve onları yemek size helâl kılındı ki; hem size hem de yolcu olanlarınıza faydalı olsun." (Mâide, 5/96) mealindeki âyet, denizlerin birer ilâhî nimet deposu olduğunu ve onlardan insanların faydalanabileceğini ifade etmektedir. Siz diyaneti din mi sayıyorsunuz?
Herkesin dini görüşüne saygı duyuyorum. Ancak midye tüketiyorum. Yalan söyleyemem. İnsanların yiyeceklere haram yakıştırması yapacağına ilk önce kendilerine çeki düzen vermesi gerektiğini düşünüyorum. Dedikodu, iftira, adam kayırma, başkasının eşine yan gözle bakma hepsi toplumda mevcut. Sorsan müslümanım derler. Midye, istakoz, domuz eti yemekten korkalar ama hak yemekten korkmazlar. İşte o korku gerçekleştiğinde midyeden konuşmak yerine toplumu nasıl yükseltebiliriz onu konuşacağız. Ne yazık ki ütopik bir hayal farkındayım. Asla olamayacak bir şey ama yinede ümidimi yitirmek istemiyorum. Gözlemlediğim maalesef toplum ileri gideceğine geri gidiyor.
@Sahte_o7 Soruyu soran arkadaşa gereksiz bildirimler göndermek yerine bunu daha sakin bir ortamda tartışabilirdik ama yine uzlaşmaz bir tavırla reddetmişsiniz takip isteğimi
@aska_lanetlenmis_ kardeşim ben okumasını araştırmasını bilmeyen önüne ne konursa onu yiyen birisi değilim. Kur’an-ı Kerim okuruz anlamına bakarız. Şimdi sen gir bak bakalım İslamda neler günahmış neler harammış. Adam diyor ki yolsuzluğa adam kayırmaya günah dedikleri yok. Diyanet hattını ara sor okuyamayacak haldeysen. Sırf laf atmak için klavyeye oturmayın.
İslamda kadın hakları Nisa34 dayak yemek hakkı Nisa3 3 Kuma getirme hakki Talat 4 adet görmemiş olsa bile evlenme hakki Bakara 282 yarim sahitlik hakki Ali imran 4 erkegi süslü gösteren esya olma hakki Nisa 11 mirasta erkegin hakkinin yarisini alma hakki
@aska_lanetlenmis_ gerçekten anlamak istiyorsan hepsinin tefsirine teker teker bak tamam mı. Bana ateist formlarından ezberlediğin alıntılarla gelme. Neredeyse her gün bu sitede birilerine link gönderiyorum. Biri de gidip bakmamış ulan gerçekten böyle mi diye. Git araştır youtubeda videolar var bakıver.
Okuyunca herkes bunu anlar tatlım. Eğer sen anlamıyorsan ya da net bir cevabı yoksa okuduğun kitap hatalıdır. Daha fazla münakaşaya giremeceğim. Iyi aksamlar
Sahte_o7 Okumayı birazcık biliyor olsaydın söylediklerimden böyle saçma manalar çıkarmazdın :D Burada diyanetin yanlışı şu... Sen arayıp sorarsan sana herhalde "Hırsızlık haramdır" diyecekler :D Ama aynı diyanet "Hırsızlık malıyla cami yaptırmak sevaptır" da diyor, o ne olacak mesela :D Buradaki asıl sorun, diyanetin üzerine vazife olmayan işlere burnunu sokarken hırsızlığı, yolsuzluğu -sadece fetva hakkına sorulduğunda değil- her şeyin ötesinde bir insanlık vazifesi olarak yüksek sesle millete duyurmaması... Bu yanlışları öne çıkarmak yerine örtmesi...
Adamlar 2 milyon liralık gül suyu alıyor ve camiyi onunla yıkıyor. 2milyon insanları sevindirmek onlara hayır işlemek için kullanılabilirdi. Buna da cevap ver 2 milyon liralik gül suyuyla camiyi yıkamak cok mu önemli?
@tozel-harekatci hırsızlık malıyla Cami yaptırmak sevap değil kardeşim. Diyanet değil benim olayım. Kur’an’da neyse o. Diyanet zaten insanların oluşturduğu bir kurum. Diyanet bir hata yaptı diye gidip dini o şekil ele almam. Arkadaş soruyu sorarken hadsizleşti. Cevabını da ona göre alıyor.
@aska_lanetlenmis_ benim dinimle bir sorunum yok. Ezber konuşan sensin. Bir lere bile okudun mu Kur’am tefsirini? Şu sorduğun soruların cevabına kendin erişmek istedin mi? Bana laf olsun diye attığın o yazıların hiçbirisi için sana link falan göndermem. Amacın gerçekten öğrenmek olsaydı çabalardım. Neyse
Ben kurani incili tevrati hepsini okudum. Rahat ol sen. Okudugumu cok iyi anlarim. Anlamadiysam sikinti kitaptadir. Bir sey açıktır, anlaşılacak sey kesin ve nettir.
@aska_lanetlenmis_ kurumları insanlar oluşturuyor. Hata yapmamalı orası ayrı. Hatalarını savunuyormuşum gibi konuşma. Ne saçma sapan algı oluşturma huyun var senin ya
@Sahte_o7 Eee hem diyanete yanlış diyorsun hem de benim diyanete yanlış dememe kızıyorsun :D Bak senin iki saattir savunduğun diyanete sen kendin şimdi yanlış demeye başladın. Kaldı ki ben burada insanların Müslüman olmasına falan değil, diyanetin bizi kazıklamasına laf ediyorum. Ama sende bunu anlayacak zeka olmadığı için işi her zamanki gibi mağdur edebiyatına çekip "Dinime saldırmaaağ" boyutuna indirgiyorsun. Klasik yobaz numarası bunlar, yemezler :D
😂😂 dediğin şeyler kesin olarak günah olan şeyler. Bu kadar bariz bir şeyde sırf laf olsun diye konuşmana yazdım. Soruyu soran arkadaşa yazma nedenimi zaten söylemiştim. O kadar abartılmış haberler var ki. Ensar vakfı konusu mesela. Diyanet onay göstermiş gibi lanse ediliyor. Böyle bir şey yok. Öf uzatmak istemiyorum.
@Sahte_o7 Yazdığın şeyi okumadım gerçekten :) Çünkü maalesef ortalama düzeyde bir zeka seviyesine ya da temel düzeydeki kişilik özelliklerine sahip olmadığını düşünüyorum. Sırf zaman kaybısın ve onursuz bir bireysin. Hatta birey bile sayılmazsın :) Kendi kişiliğine saygısı olmayan birine laf anlatmak beyhude bir çaba. O nedenle uzatmayalım daha fazla. İYİ GECELER
Mehzeplerde rivayetler esas alınır özellikle hanefi mehzebinde. Ülkemizin dinsel alt yapısı mehzep üzerine kurulu olduğu için bu tür ilginç fetvalar görmeniz sizi şaşırtmasın.
Kuran da deniz gıdaları size helal kılındı diyor peki diyanet neden haram diyor? Çünkü hanefi mehzebinde "rivayet ayetin hükmünü kaldırır" görüşü var. Yani mehzepsel dini kurumlara göre bir konuda kesin hükme varabilmek için hadis vb olması lazım.
Misal tarihten acı bir örnek vermek gerekirse bir ayette der ki SAVAŞ ESİRLERİNİ KARŞILIKLI VEYA KARŞILIKSIZ SERBEST BIRAKIN CARİYELERİNİZİ FUHUŞA SÜRÜKLEMEYİN
bu gibi ayetler olmasına rağmen savaş esirlerini cariye yapmışlar üzerine birde odalık ( seks kölesi) olarak kullanmışlar
Son bir ayet ile sözüme son vereyim
O GÜN PEYGAMBER DİYECEKKİ EY RABBİM ÜMMETİM BU KURANI TERK ETTİ
1. Bu yeni bir şey değil. Güncelleme yok kısaca. 2. İnanmıyorsan seni bağlayan hiçbir şey yok git kendi hayat görüşlerine takıl. Kısacası sana ne 3. Hala dine inanan mı var diyorsun bunu sana ispatlamakla uğraşmayacağım. Sana bu kafa yakışır. Devam et 4. Üslubun çok itici.
Keşke soru sahibi zat, her anlamda net olan yorumumu kaldırma küçüklüğünü değil de, var ise lügatıyla tartışabilseydi... Ama benim yorumumu kaldırmış, ağzınıza sağlık sizin de.
Şimdiye kadar boğazımızdan çok haram lokma geçti, bunun günahı bize mi, yoksa yüzyıllardır bunu söylemeyip, şimdi açıklayan diyanete mi yazılacak? Sjsjsj ulan daha dün midye gömdüm nasıl haram yaaa? Sksksk 😂
Önce saraylara harcanan milyonların hesabını versinler Diyanet işleri başkanı son model arabasıyla hava basarken o bindiği arabada kaç yetimin hakkı olduğunu hesab ediyor mu acaba... Dün konusuna gelince Müslümanım ve islam dini benim dinimdir ama bu dini kendi kafalarına göre şekillendirmeye çalışanlara inanmıyorum...
yazan maymunlar dıyanetin basındakı zata verılen arac devletın arabasıdır. zekatı olmaz o ayrı lakin yetimin hakkından verilip uyduruk bir adama verilen araçtır bu haksızlıga insanlar laf ederler .
Diyanet onu müslümanlara söylemiş , seni bağlayan bir şey yok. Soru açman bile anlamsız deist hanım. Ama derdin saldırmak tabi. İnananlar haram bilir , inanmayanlar isterse at b. ku yesin. Sa- na- ne?
Küfür kısmı hariç dediklerine katılıyorum ama bu tür yorumları neden gizli yapıyorsunuz anlamıyorum insanlar kendi inançlarını savunmaya korkar oldu savunanlar saklanır oldu ama saldıranlar ayan beyan ortada… üzücü bi durum
Boş çalıp zırvalasınlar sevmedigim halde inadına yiyesim var bunlara inat.
4
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Gerçekten çok cahilsiniz. Gelmiş bir de hâlâ inanan var mı diyor. Kuranı açıp daha okumadan ben Deistim diyor vay MK. Cahilce fikirlerinizi alın gidin buradan. Az Kuranı Kerim'i okusaydınız da bari anlardınız. Her neyse soruya gelirsek Kuran'da denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğu belirtilir. Hatta Hz. Muhammed Peygamber Efendimiz demiştir ki Denizin suyu temiz, ölüsü helaldir. Fakat şöyle bir ayrıntıya değinilmiş. Hem suda hem de karada yaşayabilen deniz canlılarından olanlar karadaki eti yenebilen canlılara benziyorsa helaldir. Fakat karadaki eti yenmeyen diğer hayvanlara benziyorsa haramdır.
Dinlere inanan var mı demişsin ama bütün ülkelerin büyük çoğunluğu dinlere inanan insanlardan oluşuyor. Herkes inandığını yaşayabilir siz onlarla bu konuda dalga geçemezsiniz yiyosa git sokakta dalga geç burda klavye delikanlılığı yapma.
Pardon da sana ne dinlere inanıp inanmayanlardan? Senin deist olup olmadığını kim sorguladı da sen inanan kişileri sorgulama lüksiyetine sahip görüyorsun kendini? Konuşulması gereken şey bir haber madem bir şey göstereceksin fikirlerini belirtme. Tarafçı haber kanallarından hiçbir farkınız kalmıyor da...
Diyanetin dediklerini ciddiye alan müslümanların olduğunu sanmıyorum. Bana kalırsa bir kere çıkıp kul hakkı yemek haram derlerse gözümde iki kuruşluk değerleri olur, o da belki. Devletten para isteyip duruyorlar bir de...
Kuran degil derken diyanet haram diyor.. Faizede haram degil demişlerdi... Yarın zinaya da diyebilirler.. Sol elle yemek yiyenleri taşlayadavilirler.. Diyanet işine baksın... Milyon dolarlık arabalara binip şükür duaları ezberlersin.. Başka işimi var.. Dinden anlamadığı kesin...
İsteyen yer istemeyen yemez. İsteyen geçirir şişe domuz çevirme yapar onu yer. Diyanet laf olsun torba dolsun diye konuşuyor. Başka konuşulacak konu yokmuş gibi...
Diyanet denen kurumun kime ne faydası var? Bence o konuşulsun. 21. yüzyılda bu sykimsonik konuların değil bilimin tekniğin konuşulması lazım! Bu millet yüzyıllardır midye dolma/tava vs yiyor. Gelsinler engel olsunlar...
Maide 96: Deniz hayvanlarını avlamak ve yemek hem sizin hem de yolcuların faydalanması için size helâl kılındı. Fakat ihramda olduğunuz müddetçe karada avlanmak size haramdır. Huzurunda toplanacağınız Allah’a karşı gelmekten ve O’nun azabına uğramaktan sakının.
Hanefi Mezhebi burada deniz hayvanları derken balık gibi hayvanlardan bahsettiğini söylüyor. Midye, ıstakoz gibi canlılar balık olmadığı için bu kapsamda değerlendirilemez gibi bir şey var
Yazıyor ama şöyle bir şey var:Sağlık açısından Midye ve Istakoz gibi canlıları tüketmek pek doğru değil. Kur-an'da da insan sağlığına zararlı bir şey tavsiye edilemez diye böyle bir yorum yapılıyor.
Şöyle ki kalamar, ıstakoz bunlarda çok sayıda vitamin var googleden araştırabilirsin. Her neyse ben zaten hayvanlara işkence yapılarak pişirildiği için yengeç ve ıstakoz yemiyorum. Midye kalamar yemeye devam edeceğim. Iyi aksamlar
Aslında şöyle bir şeyde var. Allah bütün günahları da affedeceğini söylüyor. Bir başka ayetde de Allah'a ortak koşanların kesinlikle affedilmeyeceği yazıyor
@UniversalSoldier Dilerse bağışlar diyor. Kesinlik yok yani. Ayetin tefsiri ise şöyle: Ayetin “Allah bütün günahları bağışlar” meâlindeki bölümünü, O’nun bir taahhüdü olarak anlayıp, inanan inanmayan, tövbe eden etmeyen, kendisine yönelen yönelmeyen herkesi bağışlayacağını düşünmek, kaçınılmaz olarak dinî ve ahlâkî gevşekliğe hatta anarşiye yol açar. Öte yandan kural olarak Kur’an’ın bir âyetini bütününden kopararak tek başına değerlendirmek ciddi yanlışlar doğurabilir. Nitekim bu âyette “Allah bütün günahları bağışlar” buyurulurken, Nisâ sûresinin 48 ve 116. âyetlerinde aynı ifadelerle, “Allah kendisine ortak koşulmasını asla bağışlamaz; bundan başkasını dilediği kimse hakkında bağışlar” buyurulmuştur.
kendı bokunu yıyen postunda etınde kurt olan hayvanı yıyorsunuzda denız mahsullerı günah denmesı hele kı dıyanet seysındekı adamın lafım ıle neremız ıle gulecegımızı sasırdık.
Haram olabilir ama, çok istakoz yedim, karides yedim çok lezzetlidir. Haram veya değil gibi konularda kafanıza göre fetva vermeyin. Diyanet zaten hiyanet başkanlığı. 🥳
Herkesin görüşüne saygım var fakat sen deistsen ve bunları özgürce yiyebiliyorsan bundan sana ne?(Herhangi bir dini görüşüm yok) Başkalarının inançlarını kötüleyip prim kasabileceğini düşünüyorsan yanılıyorsun.
Bacım sen yan, bizi niye zan altında bırakıyorsun. Öldükten sonra dirilmeye inanmayan herşeyi yapsın. 40 yılda 1 doğruyu söylemiş, linç etmişler. Az sonra başka açıklama yapar yanar döner selami gibi zaten. Dinsizler yesin istediği kadar. Benim boğazıma gitmiyor 😂😂😂
Sana bişey sorucam. Hani deistim dedin ya? Yani Allaha inanıyorsun dinlere inanmıyorsun. Peki bu yaratan Allah yarattıklarıyla hiçbir iletişime girmemiş mi sence? Onca şeyi yaratıp başı boş mu bırakmış? İyi veya kötü olmak bize bişey kazandırmıyor kaybettirmiyor mu? Hesap günü olmayacak mı? Nasıl bir inanç sizinki?
Diyanet önce müslümanlara kul hakkı yememeyi , küçük çocukları taciz etmemeyi, hayvanlara zarar vermemeyi öğretsin böyle boş işlerle uğraşacağına yeminle her kurumu boş bunların.
Hoc derdimiz yokmus gibi ulkenin gundemine bak... hayatimda hic yemedim nedenlerinin en onemlisi de para karides kalamari kim kaybetmis de ben bulup yicem sanirisin herkes uc ogun karidesle besleniyor
Bunlari yemek zaten caiz degildir adsm insan gibi okumasıni bilseydin ogrenaeydin kafir olmazdın zaten kendini bir halt saniyorsun sadece
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Müslümanların ayetinde "Deniz suyu temizdir, içindekiler de helaldir"diye ayet yok muydu. Helale haram denmezken bunlar kendi kafasından mı uyduruyor diye de sorarım
😔 Merhaba konuyla alakalı değil rahatsız ettiğim için çok özür dilerim ben dış görünüşümü beğenmiyorum instagram fake hesabımdan video atsam yüzümün ve ses tonumun nasıl olduğunu söyler misin yanlış anlama kötü niyetli abaza biri değilim takıntılıyım fazlasıyla.
Çokta tın yani allahın yarattığı şey nasıl haram olur bu haram olgusu sapıttı iyice o haram bu haram bundan sonra haram gıda satışı işine girecem bu denyolara inat.
Niyetim inançlı insanları kızdırmak değil ama durumu en iyi şöyle özeletleyebilirim. Play store`dan İncili indirmiştim okumak için. 2 gün sonra update geldi. İronik bir durum. Diyanetin de dayandığı kaynaklara update geldi herhalde