Çok zor bir soru ya ne diyeceğimi şaşırdım vallahi. Hünkar Beğendi olabilir hikayesi de çok enteresandır. Hikayeyi anektod olarak sizlerle paylaşmak isterim.
Yemeğin hikayesi şu şekildedir;
'' Sene1867, 32. Osmanlı padişahı olanAbdülaziz Paris'de yapılan bir sergi ve 3. Napolyon'u ziyaret etmek için Paris'e gidiyor. Napolyon ve eşi Eugénie saraylarında Sultan Abdülaziz'i ağırlıyorlar. Ancak Sultan Abdülaziz ve İmparatoriçe Eugénie birbirlerini görür görmez aşık oluyorlar. Sergi bittikten sonra Sultan Abdülaziz İstanbul'a geri dönüyor. Aradan mevsimler geçiyor. Sultan Abdülaziz, Napolyon ve eşi Eugénie'i İstanbul'a sarayına davet ediyor. 3. Napolyon davete gelemeyeceğini belirterek sadece eşini gönderiyor. Bu ziyaret sırasında Sultan Abdülaziz o kadar heyecanlanıyor ki önüne sunulan hiçbir yemeği beğenmiyor. Eugénie'in aşçısı o sırada mutfakta Beşamel sos yaparken Osmanlı aşçısı Beşamel sos içerisine közlenmiş patlıcan katıyor. Ve sultanın şimdiye kadar ki en sevdiği et yemeğini de bu harcın üzerine koyarak Sultan Abdülaziz ve Eugénie'e sunuyor. Bu yemeği Sultan Abdülaziz bu yemeği çok seviyor ve bunun üzerine yemek Hünkar Beğendi olarak anılmaya başlanıyor. Yemek yenildikten sonra Sultan Addülaziz'in ve Eugénie'nin o geceyi birlikte geçirdiğine dair söylentiler tüm saraya yayılıyor. Bunun üzerine Sultan Abdülaziz'in annesi valide sultan Eugénie'yi saraydan kovuyor. Ve bu iki aşık bir daha hiç kavuşamamış. ''
valla yurtdışında o kadar yemek tattım , bence türk mutfağına haksızlık ediyorlar. türkiyedeki yemekler çoğu ülkede yok diyebilirim. karnıyarık, zeytinyağlı sarma, içli köfte, mantı, mezeler, avusturyaya, japonyaya, ingiltereye birçok ülkeye gittim çoğunda bu yemekler yok emin olabilirsiniz. zaten bazı ülkelerde yemek kültürü yok diyebilirim, kahvaltılarına baksanız aç kalırsınız o derece.
Nadir bukadar zor soruyla karşılaştım. Adana desem , urfanın hatırı kalır. Zeytin yağlı sarma desem dolmanın hatırı kalır. Karnıyarık desem imambayıldının hatırı kalır... daha uzar gider bu sofra. Neden bukadar zor soruyorsunuz ki