Hoşaflarla aranız nasıl? Benim çok özel bir tarifim yok. Kayısı ve dut hoşafını severim özellikle... Biraz kayısı biraz üzüm 2 tanecik incir... bazen 2 hurma ama mutlaka tarçın ve karanfil... Siz hoşafı nasıl seversiniz
Malzemeler800 gramvişne2 su bardağıtoz şeker6 su bardağısu2 adetkaranfil1 adetçubuk tarçın
Püf Noktası Taze vişne kullanacaksanız çekirdeklerini çıkarmayın, dondurulmuş vişne kullanacaksanız buzunu çözdürmeden direkt olarak şerbet karışımına ekleyebilirsiniz. Dağılmaması için vişneleri çok fazla kaynatmamaya dikkat edin, kompostoyu kısık ateşte pişirin.
Pişirme Önerisi Şeker oranını damak tadınıza göre azaltıp arttırabilirsiniz.
Nasıl Yapılır? Sap kısımlarını ayıklayıp bol suda yıkadığınız vişnelerin suyunu süzdürün. Su ve toz şekeri derin bir tencereye alın. Tel bir çırpıcı yardımıyla şeker eriyene kadar karıştırın. Karanfil ve çubuk tarçın ilavesiyle kısık ateşte kaynatın. Kaynamaya başlayan şerbet karışımına vişne tanelerini katıp kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin. Çubuk tarçın ve karanfilleri içinden çıkartın. Oda ısısında ılınan kompostoyu buzdolabında soğuttuktan sonra taneleriyle birlikte servis edin.
Servis Önerisi Komposto suyunu soğuk içecek olarak da tüketebilirsiniz. Kompostoyu, ağzı kapalı cam bir kapta iki hafta süresince buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Özel diyeceğim bir tarifim yok elimin altında bulunan birbirine yakıştırdığım malzemeleri kullanarak hoşaf yapıyorum. Düğün yemeklerinde ikram edilen kuru üzüm hoşafını çok severim. Bilenler çoktur ama kısacık söyleyecek olursak kuru üzüm çok ince doğranmış limon ve kurutulmuş kızılcık eklenerek kaynatılıyor. Benim gibi demir eksikliği yaşayanlar için uygun bir hoşaf olabilir. Hoşaf içmeyi seven arkdaşlar mutlaka denemeli derim😊.
Ben kayısı hoşafını çok severim. Taze kayısıdan da yapılabilir, kuru kayısıdan da ama tazeyle daha lezzetli ve fresh oluyor bence. Yarım kilo taze kayısıyı yıkayın ve ikiye bölüp çekirdeklerini çıkarın. Kayısıları tencereye alıp üzerine 3/4 su bardağı toz şeker, birkaç damla limon suyu ve 1 buçuk litre su ekleyip ocağa alıyoruz. Kaynayınca içine 1 çubuk tarçın atın ama bunu koymaya da bilirsiniz. Damak zevkinize kalmış. 15 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatın. Soğuyunca servis edebilirsiniz.
Ramazanda çeşit çesit yaparız. Kuru kayısı yarma kurusu malatya kayısı olmayacak ya da elma kurusu , üzüm, dut her türlü kuru meyveden yaparız özel bir tarif olmamakla beraber sadece bazen tarçin ve karanfil ile lezzetlendiriz
hoşaf değil de şerbet biliyorum. hibiskus 1 adet çubuk tarçın 2 yemek kaşığı şeker 5 küçük karanfil orta boy tencereyi çok doldurmicak kadar su kaynatıp süzüyoruz bu kadar.
Ben kuru üzüm ve ayvayla yapılan hoşafı seviyorum. Biraz hafif olduğu için sahur yemeklerinde ve yazın 1 bardak soğuk şekilde tüketilmesi sağlığa da yararlı olabiliyor. Ancak şekersiz yapıyoruz biz.