Merhabalar öncelikle 🎈 Kim sevmez mercimek çorbasını, kimi tane tane sever kimi süzme olarak. Süzme istemiyorsanız zaten blenderdan çok geçirmenizi tavsiye etmem. Bende tane tane severim hafif. Üzerine biraz tereyağı gezdirince şahane oluyor gerçi. Bu kadar sulu bir kıvam istemiyorsanız gelelim mercimek çorbamızı biraz daha taneli nasıl yapabiliriz. Genelde mercimek önce haşlanır blenderdan geçer. Ama çok fazla geçirmeyin derim blenderdan. Burda püf nokta kavurma işlemi, mercimeği iyice kavurup suyu koymaktır. İçine biraz patates, havuç, kerevizde koyabilirsiniz sizin tercihiniz sonrasında blenderdan geçirilir. Ama çok çekmeyin sulu bir hal almasın, ondan sonra un ile bağlanır. Bunlar püf noktaları. Salça (domates ya da biber salçası) buda lezzet verir. Salçayı yoğunluk ve o kırmızılığı vermek adına ben biber ve domates salçasını ayırmadan kullanıyorum. Gelelim nasıl yapayım kısmına; soğanı doğrayıp zeytinyağında kavurun, yıkanmış mercimekleri ekleyin. Kavururken içine, biraz doğranmış küp patates, havuç, kereviz ekleyin, salçanızı koyun, iyice kavurduktan sonra soğuk su ilave edin. Varsa et suyu koyun. Kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra blenderdan çekin ama çok sulu olmasın istiyorsanız az çekin taneleri kalsın. Ayrı bir tencerede un ve tereyağını kavurun. Bir çay bardağı kadar soğuk su ilave edin. Bu karışımıda tenceredeki mercimek çorbasına ekleyin. Dilerseniz üzerine pulbiber , karabiber ekleyip servis edin. Ben nane de döküyorum üzerine harika oluyor. E birde limon sıkmadan olmaz😊
Tane tane istiyorsan rondosuz yapılır. Hızlı mercimek çorbası yapmak istiyorsak en iyi düdüklüde yapılır. Kullanılacak suyun da et suyu veya tavuk suyu olması çok önemlidir. Unu ve salçayı kavururken biraz sabırlı olmakta fayda vardır. Kavrulmadan emin olmalıyız, bu da çorbanın tadını arttıracaktır. Mercimek çorbası düdüklü tencerede yapılır, bunun için tüm kavurma işlemleri bittiğinde suyu ekledikten sonra düdüklü tencere kapatılır ve 15 dakika sonra çorba hazır olur.
Çok farklı mercimek çorbası tarifi var. Ben mercimeği haşlıyorum, ayrı bir kapta soğan kavuruyorum, tereyağında unu kavurup hepsini bilandırdan geçiriyorum En beyendiğim tarif bu oldu