Ağızda su çalkalamak, sakız çiğnemek, diş fırçalamak gibi susuzlukla mücadele ve ağız kokusunu giderme çabaları orucu bozar mı? Neler biliyorsanız paylaşalım. Hayırlı Ramazanlar!
Cevabın nedir?
Ramazan orucunu bozup, yalnız kaza gerektiren şeyler:
1- Boğaza kar ve yağmur kaçması,
2- Astım spreyi kullanmak,
3- Zorla bozdurulmak,
4- Buruna sıvı ilaç koymak,
5- Burnuna kolonya çekmek, [Koklamak bozmaz.]
6- Mukimken oruca başlayıp, sefere çıkınca yiyip içmek,
7- Ud ağacının, amberle tütsülenip dumanının çekilmesi,
8- Başkasının içtiği sigara dumanını isteyerek çekmek,
9- Kulağın içine ilaç damlatmak, kulağı ilaçlı suyla yıkamak,
10- Derideki açık yaraya konan sıvı veya katı ilacın sindirim yoluna girmesi,
11- Vücuda ilaç şırınga etmek,
12- İsteyerek, zorlayarak ağız dolusu kusmak,
13- Dişi kanayanın ağzındaki kanı yutması veya tükürükle eşit miktarda karışık kanı yutması,
14- İmsak vaktinin bittiğini bilmeden yiyip içmek,
15- Güneş battı zannederek orucunu bozmak,
16- Dişlerin arasında kalan nohut kadar şeyi yutmak,
17- Buruna çekilen suyun ağızdan çıkması,
18- Abdest alırken boğaza su kaçması, [Hanbelî’de bozmaz.]
19- Kâğıt, taş, pamuk, ot, pişmemiş pirinç gibi ilaç ve gıda olmayan şeyi yutmak,
20- Makattan veya kadınların önden fitil kullanması,
21- Oruçlu olduğunu unutup yediğinde, orucu bozuldu sanarak, bilerek yemeye devam etmek,
22- İmsak vaktinden sonra niyet edenin, gün içinde orucunu kasten bozması,
23- Denize girince veya guslederken makattan su girmesi, [Hanbelî’de bozmaz.]
24- Dil altına konan ilacı emmek,
25- Makata konan pamuğun veya başka şeyin hepsinin içeri girmesi,
26- Vücuda giren ultrason veya endoskopi cihazında ilaç, merhem olması,
27- Lavman yaptırmak, [Mâlikî’de bozmaz.]
28- Özel olarak su buharı teneffüs etmek,
29- Burundan genze giden kanı yutmak,
30- Bayılanı ayıltmak için veya uyuyanın ağzına su akıtmak,
31- Açlığa veya susuzluğa gerçekten dayanamayarak yiyip içmek. [Kefaret gerekip gerekmeyeceğini bilmeyen, ihtiyaten küçük bir kağıt parçasını veya çiğ pirinç tanesini susuz yutarak orucunu bozmalı. Sonra yiyip içebilir.]
32- Basur memesinin, taharetlendikten sonra, ıslak olarak içeriye girmesi,61 Yorumla- +1 yıl
33- Mastürbasyon yapmak,
34- Yaş parmağı, ön veya arka tarafa sokmak, [Hanbeli’de bozmaz.]
35- Seferde iken kasten orucunu bozana kefaret gerekmez, sadece kaza gerekir. Çünkü seferde oruç tutmak farz değildir.
36- Kasten orucunu bozan, sonradan oruç tutmamayı mubah kılacak bir hâl başına gelse, mesela kadının hayzı başlasa yahut oruç tutamayacak kadar hastalansa yalnız kaza gerekir. Fakat orucunu bozup sefere çıksa, kefaret gerekir; çünkü sefere çıkmak semavi bir özür değildir.
37- Oruçlunun ağzına giren gözyaşı veya ter, çok olur da, tuzluluğunu ağzının her yerinde duyar ve yutarsa orucu bozulur. Yutmayıp tükürürse bozulmaz.
En İyi Cevaplar
- Sağlık konusunda 4b cevap paylaştı.
+1 yılOruc bozan yiyip icmek ve cinsel iliski bozar evli bile olsa uzak dur sonra iftardayken kari koca istediginizi yapin ama orucluyken olmaz.
Orucun mekruhlar. Bu orucu bozmaz ama sevabi yok eder bunlarda ise kari koca opusmek oksamak, dis fircalamak, yemege koklamak.
Haramlarda uzak dur bu bile sevabi azaltir00 Yorumla
+1 yılSakız çiğnemek dişleri macun ile fırçalamak bozuyo. Sakız çiğnemek tükrük bezlerini çalıştırdığı için diş macunu da ağızda tat ve koku aroması bırakıp yayıldığı için bozar. Göze ilaç damlatmak sürme sürmek bozmaz. Burun kulak ağız korunması gereken yerler. Açık yaraya ilaç sürmek de bozuyo orucu kana karıştığı için. Normal yaraya veya normal cilde krem merhem sürmekte sakınca yok. Yemeğin tadına tuzuna bakmak için dil ucuyla bakıp ağız yıkanırsa sorun olmaz
00 Yorumla
+1 yılabdest alırkende ağız çalkalanıyo bir sakıncası yok
sakız enson bişey olmaz dediler ama bilemicem riske girmemeli :)
dişi misfakla fırçalamak tamamdır ama koku için yutmadan fırçalamanın ne olucanı bilmiyorum yapıyorum ama mecbur yutmadım Allaha şükür büzamana kadar...00 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
37
Cevap
53Cevap
- Sağlık konusunda 5,4b cevap paylaştı.
+1 yıl1400 senedir su orucu neyin bozdugunu hala ogrenemedi muslumanlar.
72 Yorumla- +1 yıl
Maalesef boş işlerle uğraşıyor ümmet
Her yıl aynı tantana
Uleyn ne kıt zekası geri bu insanlar
Aynı klişe klasik şeyler neyini tartışıyonuz daha.50 Yorumla- Sağlık konusunda 5,8b cevap paylaştı.
+1 yılKuru misvak kullanılabilir sadece. Diş fırçasında macun sürmeseniz bile macun tadı geliyor bir süre sonra o yüzden olmaz.
Ağzı abdest harici su ile çalkalamak orucun ecrini götürür.
Sakız zaten çiğnenmez. Her ramazan soruluyor ya sabır.00 Yorumla
+1 yılHer yıl aynı şey yahu görende 3 5 yıl önce müslüman oldunuz sanar. Millet uzaya çıkıyor biz hala sakızın orucu bozup bomayacagini tartısiyoruz. Sonra "biz nidin gilismiyiriz, misliminlir nidin hip giridi" .
00 YorumlaSağlık konusunda 676 cevap paylaştı. Google bak hemen elinin altında. Sakız bozar, diş fırçalamak gargara yapmak dikkat edildiği süreçte bozmaz. Bazı abartan arkadaşlar bozar der fakat o pis ağızlarının kokularını kendileri çekmez
10 Yorumla
+1 yılGiren orucu, çıkan abdesti bozar; bu kadar açık ve nettir ama insanların kafası hep karışıktır bu konuda nedense.
20 Yorumla- Sağlık konusunda 578 cevap paylaştı.
+1 yılBozar.. Ağızda su çalkalamakla ilgili bisi bilmiyorum ama bozmaz diye biliyorum tabi Surekli yapmadikca (abdest alınırken de 3 kere çalkalanıyor ya ondan bozulmuyor diye biliyorum)
00 Yorumla
+1 yılBu soruya cevabı en iyi Kuran verir ve Kuran'a göre bakara 187 ci ayeti inceleyin
40 Yorumla
+1 yılO saydıkların orucu bozar benim bildiğim, dişlerini sahurda fırçalamalısın veya diş macunu kullanmadan gün içerisinde ama su yutma tehlikesi var.
Orucu bozan şeyler: yemek, içmek, cinsellik.00 YorumlaOlabildigince gun icindeki enerjiyi duzenli harcamak gerekiyor. Olumsuzluk vs yasamamak icin iftar ile sahur arasi ozellikle su icilmesi lazim.
10 Yorumla- Sağlık konusunda 2,4b cevap paylaştı.
+1 yılGenel olarak Ks üyeleri bir şeyler yazmış ben ek olarak diyebilirim ki; Sürekli acım acım susazdım demek orucu törpüler. Dememekte fayda var.
11 Yorumla
+1 yılağızda su çalkalamak orucu bozmaz yutmayacaksın abdest alamazdık yoksa
sakız çiğnemek orucu bozar
diş fırçalamak bozmaz su yutma ama macunsuz fırçalamanı tavsiye ederim susarsın sonra
sahurda karpuz peynir ye susuzluğunu giderirsin00 Yorumla
+1 yılsakız çiğnemek diş fırçalamak kesinlikle orucu bozar, ağız kokusu giderici merhemler de bozar. ağızda su çalkalamak bozmaz
00 Yorumla- Sağlık konusunda 690 cevap paylaştı.
+1 yıldiş fırçalamak elden gelen en iyi çözümdür muhtemlen fakat yaparken oldukça dikkat etmeliyz ağız çalkalarkende yutmamak için
00 Yorumla Ağız çalkalamak hariç geti kalanı oruç bozuyo ağıx çalkalamak mantıken abdest alıyosun ge bozulmuyo ağzına bişey alma yeterli bozulmaz
00 Yorumla- Sağlık konusunda 5,8b cevap paylaştı.
+1 yılSakız bozar kesinlikle. Ben öyle biliyorum. Hiç bir şey yememen gerekiyor. Sakızlarda tatlandırıcı var.
00 Yorumla
+1 yılBedene giren orucu, bedenden çıkan abdesti bozar gizlisi
#Tekbildiğimtekbirşeybilmediğimdir10 YorumlaAh ah. Yıllardır aynı şeyleri tartışmaktan kimse yorulmadı.
10 Yorumla- Sağlık konusunda 14b cevap paylaştı.
+1 yılBunlari bilmiyor musunuz.
Abdest alırken ağzını calkaliyorsun bu bir.
Ikincisi sakız çiğnemek elbette
Macun ile fircalamakta öyle. Yanlış.
Orucunu lekelemek olur.00 Yorumla - Sağlık konusunda 4,5b cevap paylaştı.
+1 yıloruç tutarken aklınıza gelen sadece bunlarsa hiç zahmet edip tutmayın abi... sürekli açlıkla boğuşan insanların ağız kokularını düşünmeyin... tek derdiniz süsünüz bozulmasın anasını satim...
10 Yorumla Sağlık konusunda 819 cevap paylaştı. kuran-ı kerim her sene güncellenmiyor ki, her sene aynı sorular aynı cevaplar, sonra hatipoğlu para kazansın, vazgeçseniz artık böyle soru sormaktan
10 Yorumla
+1 yılVücuda giren her şey bozabildiği gibi zinaya yaklaşmak küfürleşmekte bozar
00 Yorumla
+1 yılHiç böyle çabalara girmeyin orucu riske atarsınız ağza su kaçabilir.
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılhttps://www.youtube.com/watch?v=V8ybEyGUvMc
hepsinin cevabını bulabilirsin :D00 YorumlaDişini fırçala yatmadan sahurdn sonra tertemiz olur agzin zaten..
00 YorumlaSağlık konusunda 5,4b cevap paylaştı. gece yatmadan dişlerini fırçala , ağız gargaraları var onlardan yap..
00 YorumlaYutmadigin takdirde agizda su çalkalamak orucunu bozmaz :)
00 Yorumla
+1 yılbozar. Ağzınız hemen nasıl kokuyor anlamıyorum, benim ki hiç kokmuyor.
01 Yorumla- +1 yıl
sen kokusunu almıyorsun, kimsede sana ağzın kokuyor demez haliyle benimki kokmuyor diyosun :D
+1 yılSakız çiğnemek yazdın sorunun tüm kalitesini yerle bir ettin . s
00 YorumlaSağlık konusunda 4,8b cevap paylaştı. Dişlerini sahurda fırçala bacım sakız zaten orucu bozar bu tip sorularla gelmeyin biraz aklınızı çalıştırın size akıl vermiş yaradan
00 Yorumla
+1 yılSakız bozar ama ağzını çalkaladığında suyu yutmazsan bozmaz diş fırçalamayı bilemeyeceğim...
00 Yorumla
+1 yılAğzını çalkalayabilirsin de diş fırçalama falan olmaz.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılkötü düşünme için temiz olsun insanlara iyi niyetle yaklaş. öbürleri teferruat dindar olun putperest degil :D
00 YorumlaAgiz calkalamak nasil. olsun ki abdest alip namaz kilicaz ama
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yıladam marsta su bulmuş bizim parlak zekalar hala orucu ne bozar onu tartışıyor. çokmu karmaşık konu ln bu:D 1400 yıldır çözülemedi hala:D
214 Yorumla- +1 yıl
marsda su filan bulunmadi , bir zamanlar orada bir dere gibi kuçuk bir su akintisi olabilecegi teorisi ve suanda o yerin kurumus olmasi var. Ve Şu an da içinde bulundugumuz muslumanlar için onemli ve ibadetleri hatirlama ay'i olan Ramanzan ay'indayiz yani marsdan degilde Ramazan la ilgili seylerden konusmamiz kadar dogal bir sey yok! Asil senin burda ne isin var madem ilgilenmiyorsun? !
Cevap sahibi+1 yıl@Felicityy yani şimid yaptığın bu açıklama benim tezimi çürüttümü sanıyosun zeki vatandaş. burda kaçtane müslüman sende dahil açıp kuranı kerimi okudunuz ve yorumladınız. biz yorumlayamayız deme. kuranın ne kadar açık ve anlaşılır olduğuna dair bir çok ayet ver. 1400 yıldır abuk sabuk meshepler yüzünden orucun nasıl tutulduğu ne zman tutulduğu nelerin bozup bozmayacağıuyla i, lgili her sene abuk sabuk fikirler ortaya atılıyor. her kanalda ayrı bir şarlatan çıkıp bir ton para alarak peygamber efendimizin bir hırkası vardı orucunu tek hurmayla açardı ajitasyonu yapıpı çuvlalla paraları götürüyor. sizde o denyoların müminisiniz işte. gelip burda bana 2 satırla ahkam kesme şimdi. bilime bu kadar açık bir dini sizin gibi zihniyetler gerici hurafe bir din haline getirdi.
Cevap sahibi+1 yıl@rudeman bizde beyinsize beyinsiz denir hacı:)
- +1 yıl
Sorun su ki Kuran i kerimi istedigimiz zaman açip okuruz bu bizi ilgilendirir. Benim açiklamam sa gayet mantikli ve bizzat kendim arastirmistim astronomiye ilgim oldugundan bilmedigim bir konu degil. Cehaletinle kal ve insanlari rahat birak herkes istedigini yapar sen kimsin ki yargiliyorsun insanlarin ibadetiyle ilgilenmesini sorular sormasini? !
Cevap sahibi+1 yıl@Felicityy akıllı arkadaş sorun su bulunup bulunmaması değil onun araştırılması. adamların ufuklarının ne kadar geniş olduğu. nelerle uğraştıkları ve bizim nelerle uğraştığımız çaktınmı köfteyi:D
Cevap sahibi+1 yıl@rudeman bence @Felicityy e yürüme vermez sana hacı:D sevdiğim bir sözle noktayı koyuyorum
Cahillerle Tartışmaya Girmeyin, Zira Ben Hiç Yenemedim..! İmam El Gazali.
- +1 yıl
Cahilligini bir kez daha kanitladigin için tesekkur ederiz. Ustte bize seviyesiz seviyesiz konusan gelmis ne diyor uu kadar ustune alindin demek gidip klasik bir alim sozunu kullanarak daha da basitlestirmissin kendini : çok komiksin gerçekten takdir :) Insan kendinden bilir @Rudeman senin gibi oldugunu nerden çikardin? !
+1 yılAğızda yutmamak şartıyla su çalkalayabilirsin. Dişini de imsak vaktinden 1-2 dk önce fırçala. Sonra dil ipi kullan. Oral-B markası kalitelidir.
00 Yorumla
+1 yılsaydıklarından sakız orucu bozar... diğerleri ise mekruhtur... yani yapılması iyi değildir... yapmasan iyi olur
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBozar ilac kullanmakta bozar igne yapmakta goz damlasida
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılDiş fırçalamak tam olarak orucu bozmasa da orucu zedeler.
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılGün ortasında dişlerini çok kısa fırçalamalisin yoksa kokar dişlerinde sararır az fircalamaktan.
00 Yorumla
+1 yılOrucu bozmaz ama boğazına su kaçma ihtimali olduğu için yapmamak daha dogru sakız çiğnemek bozuyor
00 Yorumla
+1 yılbozan ve bozmayan şeyleri aslında herkez biliyor ama nedense sorma gereği duyuyor tuhaff
00 YorumlaAgizda su calkalamak bozmaz ki yutmazsan abdest nasil alcan osturunca
00 Yorumla
+1 yılMillet uzaya cikiyor siz hala orucun nasil bozuldugunu merak ediyosunuz bunu bilmeyecek kadar cuhela olmayin lutfen
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılyıllardır yazılıp çiziliyor, televizyonda bangır bangır anlatılıyor hala öğrenemediniz mi?
00 YorumlaSakiz cignemek ve dislerini fircalamak orucu bozar, disilerini sahurda fircalamalisin.
00 Yorumlabir fikrim yok maalesef abla , dağılın. ccc Tiginim ccc
00 Yorumla
+1 yılDışarısı hem oruç tutup hem de yiyişen kızlarla dolu, siz çok yanlış gelmişsiniz :D
00 Yorumla
+1 yılHer ramazan sormaktan bıkmadınız mı ya gir google a bak
00 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılgeçen senelerde bozan her şey, bu sene de bozuyor. bir değişiklik yapılmadı. ilerleyen yıllarda da yapılmayacağı söylenmişti.
00 Yorumla
+1 yılHerşeye dikkat etmek lazım yani 😇
10 Yorumla
+1 yılsusuzlukla mücadele için maden suyu sahurda
00 Yorumla- Sağlık konusunda 611 cevap paylaştı.
+1 yılBu saydiklarinin hic biri bozmaz sana serbest
00 Yorumla - Sağlık konusunda 8,4b cevap paylaştı.
+1 yılBilerek yemek yemek bozar
10 Yorumla Sıkı sıkı tut en önemlisi😂
00 Yorumla- Sağlık konusunda 7,5b cevap paylaştı.
+1 yılO tür şeyler orucu bozar
00 Yorumla
+1 yılSakız çiğnemek bozmuyo sen git çiğne 😂😂
00 YorumlaSağlık konusunda 804 cevap paylaştı. Düzgün konuşmaya insanları kırmamaya felan
00 Yorumla
+1 yılsalak olmakta bozuyor orucu...
00 YorumlaYillardir ogrenemediniz sunlari
00 Yorumla- Devamını Gör (30)
Devamını Gör(75)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?