En İyi Cevaplar
Yeme & İçme konusunda 1,8b cevap paylaştı. Biberli yeşil zeytini çok severim
12 Yorumla- +1 yıl
Rica ederim 🌸
- +1 yıl
Olumune yesil😍
10 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
39Cevap
- +1 yıl
Yeşil zeytin olmamış zeytindir bu yüzden siyah zeytin daha sağlıklıdır ben @dinlemiyorum dan öyle öğrendim.
Ama yeşil zeytinin tadı daha güzel ya10 Yorumla - +1 yıl
siyah zetin diyorum.
baydır yememe rağmen yani çok sevmiyorum.20 Yorumla - +1 yıl
Ben yeşil zeytini çok seviyorum. Ama siyah da yerim bazen
10 Yorumla Siyah zeytin çok severim. yeşil kırma zeytin de çok güzel
10 Yorumla- +1 yıl
Tadını bile bilmiyorum hiç yemedim 🤧gerçekten ciddiyim
10 Yorumla Eskiden siyah zeytin hastasıyım hala da severim ama bu ara yeşil zeytin hastasıyım
10 YorumlaÇok fazla tüketmem ama siyah zeytin daha çok hoşuma gidiyor.
10 YorumlaAçık ve net yeşil zeytin tatı lezzeti zeytinyağı kekik ve hafif kurutulmuş ac biber ekliyorsunuz 1 gün marine olsa yeterli ertesi gün kahvaltıda muhteşem gidiyor yanına biraz çeviz güzel bir çay ile <3
00 Yorumla- +1 yıl
Yeşil zeytini severim.
10 Yorumla Yeme & İçme konusunda 1,8b cevap paylaştı. İkisini de severim yeşili Bi tık daha çok seviyorum
10 Yorumla- +1 yıl
Sen ikisinden de azar azar tüket daha saglıklı olursun😂😅
10 Yorumla Valla 2 Side ayrı ayrı farklı farklı sağlıklı imkanınız varsa 2 sinide tüketmeye çalış
10 Yorumla- +1 yıl
Yeşil biberli zeytin 🤤
20 Yorumla - +1 yıl
Bence ikiside sağlıklı olabilir
10 Yorumla her ikisinin de ayri bir faydasi var
10 Yorumla- +1 yıl
Zeytinin her çeşidine bayılıyorum:)
10 Yorumla Tam bi zeytinciyim her çeşidini severim
10 Yorumla- +1 yıl
Yeşil zeytini daha çok seviyorum
10 Yorumla İkisininde çok seviyorum ayrım yapmam 😊😊
10 Yorumla- +1 yıl
Aga siyah, yeşili bulsak anında bitiyo
10 Yorumla - +1 yıl
Yeşil ve çekirdeksiz zeytin
10 Yorumla Yeme & İçme konusunda 1,9b cevap paylaştı. Siyah zeytinden vazgeçmem.
10 Yorumla- u+1 yıl
zeytinin ikisine de hayır demem ben :)
severim10 Yorumla - +1 yıl
Zeytin sevmeyenlerin gözu yasli Xjjx
10 Yorumla Yeşil zeytin
10 YorumlaMarkasına göre değişir👍
10 Yorumla- +1 yıl
yeşil zeytin severim
10 Yorumla Siyah tabikisi ama yeşili de çok severim
10 Yorumla- +1 yıl
İkisini de severim çok
10 Yorumla Pek tüketmiyorum ama yersem yeşil.
10 Yorumla- +1 yıl
Bence siyah
20 Yorumla - +1 yıl
Yeşil ama gorseldeki gibi degil
10 Yorumla - Gizli Üye(36-45)+1 yıl
yeşil.. yeşili sev doğayı koru.. bye
10 Yorumla - +1 yıl
Yeşil zeytini daha çok severim
10 Yorumla Yeşil net
10 YorumlaSiyah galiba
10 Yorumlaikiside, ama siyah daha populer
10 YorumlaKesinlikle yeşil 👌🏻
10 Yorumla- +1 yıl
Yeşil zeytin forever hocaa
10 Yorumla Bilmiyorum
10 Yorumla- +1 yıl
Siyah zeytin favorim
10 Yorumla Siyah zeytin tabi ki
10 Yorumlayeşil zeytin adamdır
10 Yorumla- +1 yıl
Siyah zeytin çok severim
10 Yorumla - +1 yıl
Siyah
10 Yorumla - +1 yıl
Siyah zeytin
10 Yorumla - +1 yıl
İkiside
10 Yorumla Zeytin yemem sevmem
10 YorumlaSeçemem ikiside
10 Yorumla- +1 yıl
Yeşil
10 Yorumla İkisi de
10 Yorumla- +1 yıl
İkiside
10 Yorumla - +1 yıl
Zeytine alerjim var
10 Yorumla - +1 yıl
Yeşil
10 Yorumla - +1 yıl
Yeşil.
10 Yorumla Tabiki siyah
10 Yorumla- +1 yıl
ikiside
10 Yorumla - +1 yıl
Zeytin yemiyorum
10 Yorumla Biberli ywşil
10 Yorumla- +1 yıl
Yeşil severim.
10 Yorumla - Devamını Gör (12)
Detaylı bilgi
Yeşil zeytin mi siyah zeytin mi daha sağlıklı?
Sevgili zeytin dostları,
Siyahı yeşili pembesi hepsi de bizim için çok ama çok kıymetli. Şimdi de isterseniz siyah zeytin ile yeşil zeytin ürünleri arasındaki farkları ve özelliklerine birlikte bir daha bakalım.
Zeytin ağacının ürünü zeytinler, kahvaltılarınızın eşsiz lezzetli vazgeçilmezidir. Elbette ki olgunlaşmadan alındığı için böyle bir soru işareti sizin de aklınızda olabilir.
Ancak siyah zeytin ile yeşil zeytin ağacı aynı ağaçtır. Bu nedenle kökü aynıdır ve içerisindeki bileşenler aynıdır. Siyah zeytin sadece biraz daha koyulaşmış olan rengidir diyebiliriz. Ancak yeşil zeytinler de belki tat olarak biraz istediğinizi bulamayabilirsiniz. Zeytin ağacının birçok çeşidi de bulunmaktadır. Bazı çeşitleri zeytini siyah olarak sadece üretmeye uygundur. Bunu da bilmek gerekir.
Ağacın üzerinde olgunlaştıkça renkleri değişir ve bazı evrelerden geçer. Limon sarısı dönemlerinde yeşil zeytin yapmak için olgunlaşma dönemi tamamlanmış demektir. Genel anlamda yeşil zeytin için Eylül ve Ekim aylarında toplama işlemi yapılabilir. Siyah zeytin için de Kasım ve Aralık aylarında yapılması doğal olarak istenilen sonucu verir. Mevsimin ilerlemesine göre renk değişimi tamamlanır.
Burada tabii ki önemli olan acı süreçten tatlandırma sürecine geçilmesi ve bu sürecin doğru bir şekilde yapılmasıdır. Doğru bir şekilde yapılmaması durumunda zeytinden tam olarak istediğiniz tadı alamama durumu da oluşabilir. Bunu da göz önünde bulundurmak gerekir.
Zeytin ağaçlarından elde edilen zeytin biz her ne kadar sebze olarak tanımlasak da bir meyvedir. Zeytin meyvesi ise her öğünde ve her yemekte çeşitli şekillerde kullanılarak tüketilmektedir. Kahvaltılarda, salatalarda, poğaça ve hamur işi yemeklerinde zeytinin lezzetinden faydalanmaktayız.
Zeytinin toplanma vakitlerine göre çeşitli türleri bulunmaktadır. Yeşil, sarı-pembe, siyah olmak üzere farklı renklerde ve lezzetlerde soframıza yer almaktadır. Salamura tekniği ile de biraz tuzlu tada sahip olan zeytin kalori bilgisi asında gerçek değerleri vermektedir.
Bilindiği gibi zeytin çok faydalı bir besin maddesi. Özellikle zeytin salamurasının en çok üretildiği ve tüketildiği yer dünya çapında Türkiye ve Yunanistan’dır. Türkiye’de ise Batı Marmara, Ege ve Akdeniz’de üretilmektedir. Özellikle zeytin denilince akla Gemlik, Ayvalık ve Akhisar bölgeleri gelmekte. Tabii ki bunların tatlandırma ve fermantasyon işlemleri çok önemli. Direkt olarak ağaçtan toplandığı gibi yenilemiyor. Acı bir tat oluyor. Burada fermantasyon işleminin yapılması için kaya tuzu ile işlem yapılması gerekli.
Buradan acılığı gitmesi için öncelikle büyük havuzlarda yıkama işlemi yapılıyor. Sonrasında zeytinler fıçılara dolduruluyor.
Tuzlu salamura suyu dökülerek yaklaşık 3-6 ay kadar beklemesi sağlanıyor. Siyah zeytinle yeşil zeytin arasında sizlerin de bileceğiniz üzere bazı farklar var. Aslında zeytinin genel anlamda burada bilinmesi gereken yeşil zeytinin henüz olgunlaşmadan toplanan ve salamuraya konularak yenilmesi sağlanan acı suyundan arındırılan bir zeytin türü olduğudur. Sonbahar mevsiminde toplanılır. Bu şekilde sonuç alınabilir. Her zeytin ağacının zeytininden siyah veya yeşil zeytin üretilebilir. Siyah zeytin ve yeşil zeytin farkı burada olgunlaşma sürecinde karşımıza çıkar.
Genel anlamda az önce de bahsettiğimiz gibi birisi olgunlaşmamış şekilde alınmasını sağlar. Besin değeri olarak herhangi bir olumsuz durum söz konusu değildir.
Aynı meyvenin daha ham bir evresinde toplandığını düşünerek bu işin net bir sonucuna ulaşabiliriz. Daha olgun evrede toplanan zeytin ise siyah zeytin olarak bilinmektedir.
Zeytin ağacının çeşidi de göz önünde bulundurularak ve uygun üretim yöntemi seçilir. Örnek vermek gerekirse Gemlik bölgesindeki ağaçlar daha çok siyah zeytin yapmaya uygundur. Buna elverişli olduğu için ağırlıklı olarak Gemlik bölgesinden alınan zeytin de siyah zeytin yapılmaktadır. Oysaki Edremit ve Ayvalık bölgelerinde olan zeytin çeşitleri daha çok yeşil zeytin yapmaya yöneliktir.
Edremit, Ayvalık bölgesinde olan yeşil zeytinlerin ağırlıklı olarak çizik ve yeşil kırma zeytin olarak sunulması çok daha güzel bir tat vermektedir. Bu anlamda siyah zeytin ve yeşil zeytin farkı denildiğinde genel anlamda birinin olgunlaşmadan alındığını söyleyebiliriz. Ancak bu olgunlaşmama hususu sizlerin aldığınız besin değerini düşürmemektedir. Hatta uzmanlar yeşil zeytin ile siyah zeytin arasında herhangi bir fark olmadığını da açıklamaktadır.
Siyah zeytin kalori değerleri;
Yeşil zeytin kalori değerleri;
Yukarıda izah ettiğimiz gibi zeytinlerin rengi ne olursa olsun besin değerleri aşağı yukarı aynıdır. 15 gram siyah zeytinin bir porsiyonu 25 kalori içerirken buna karşılık gelen miktarda yeşil zeytin 20 kalori içermektedir.
Her iki renk zeytin de 2 gram yağ içermektedir (0,5 gram doymuş veya çoklu doymamış yağ ve 1,5 gram tekli doymamış yağ). Ayrıca zeytinler 0,5 gramdan az protein, 1 gram karbonhidrat ve 0,5 gram lif içerirler.
Sağlıklı ömür dileklerimle, afiyet olsun.