Evde yoğurt mayalama konusunda bilgi sahibi misiniz? Sevgili kızlar, tatlı anneler, maharetli babalar? Kimler evde yoğurt mayalama nasıl yapılır biliyor?Evde yoğurt mayalamaEvinde yoğurt mayalıyorsan bunu nasıl yapıyorsun bana da öğretir misin lütfen KScan? Ben de becerikli bir ev kızı olmak, mutfağımda yoğurt mayalamak, çocuğuma kendi ellerimle mayaladığım yoğurdu yedirdiğimi söyleyerek etrafıma övünmek istiyorum. İleride bunu yapabilmem için şu an senden yardım istiyorum. Söyle bana KScan, nasıl yapıcam bu yoğurt mayalama işini?
Evde yoğurt mayalama nasıl yapılır, evinde yoğurt mayalamayı biliyor musun?
Ben de zaman zaman iyi süt bulursam evde yoğurt mayalamayı seviyorum. Ama günümüzde artık inek sütüne pek güven kalmadı malesef, bu yüzden artık pastörize yoğurt tercih ediyorum daha çok. Yine de size bildiğim kadar ile yoğurt mayalama püf noktasını anlatayım.
Evde yoğurt mayalama nasıl yapılır?
Öncelikle parmak yakmayacak sıcaklıktaki sütten bir kaba biraz alıp 1 kaşık yoğurdu sulandırmanı öneririm. Bu şekilde sulandırılan yoğurt sütle daha iyi karışıyor. Süte eklenen sulanmış karışımı da hafif bir karıştırdıktan sonra yoğurdu mayalanmak üzere loş ve ılık bir alanda 6 saat civarı bekletmek lazım. Sonrasında yoğurdunuzu buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Son zamanlarda bir de süzgeçle yoğurt mayalama modeli çıkmış. Onda da yoğurdu mayaladıktan sonra üzerine süzgeç koyuyorsunuz ki sözde suyu uçsuz yoğurt daha koyu olsun den,yor. Henüz bunu denemedim ama çok da mantıksız gelmedi Neticede sıcak ortamda beklediğinden bir terleme oluyor kap içinde. Bu ter dışarı çıkarsa yoğurdu sulandırmaz tabi. Bu yöntemi anlatan bir video bırakayım ilginizi çekerse
Bizim eve hazır süt ürünleri asla girmez kendi hayvanlarımızdan süt, yoğurt, peynir, kaymak, tereyağı her daim gelir. Evde yoğurt mayalamak için açık satılan sütlerden almak gerekir ben 5 kg inek sütü ile 5 kg manda sütünü karıştırıp yoğurt mayalıyorum.
Yoğurt nasıl mayalanır? Derin bir tencerenin içi su ile yıkanır ki süt kaynarken dibi tutmasın daha sonra istenilen ölçüde süt tencereye eklenir, ben 5 kg inek 5 kg manda sütü ile yaparım hep. Süt ara ara kepçe ile karıştırılarak kaynamaya bırakılır kepçe taşmaması için kullanılır. Kaynayan süt soğuması için bekletilir hafif ılık bir hâl alan süte 2 yemek kaşığı yoğurt mayası eklenir ve etrafı battaniye, sofra bezi gibi örtülerle kapatılır 1 gün boyunca hiç dokunmadan mayalanmaya bırakılır. Afiyet olsun.
Tam da annemin usulü. Ama eşim sürekli icat çıkarır. Günlük süt alır marketten. Süt kaynayınca bakteri ölüyomuş yararlılar. Sonra günlük sütle yapılan yoğurt tatsız tuzsuz
Annem mayalarken öğrenmiştim Açık süt alacaksın 3kilo yeterli Sonra tencereyi suyla bir calkalayacaksın. kaynarken dip yapmasın diye sütü tencereye dokeceksin. Icine bir kepce koyacaksın sut kaynarkrn taşmasın Süt 10 dakika orta ateste kaynacak Kaynayan sutu baska bir kapa aktaracaksın. serce parmagini sutu batirip elini cok az ısıracak kadar ısıya ulasinca bir yemek kasigi kadar mayayı içine ilave ediceksin. üstüne temiz bir tülbent örtüp Firin sogukken icine sütü koyup fırının kapagini kapatacak 5 saat mayalanmaya birakacaksin.5 saatten fazla olmamalı yoksa yogurt ekşi olur. sonra dolaba koyup bir gun dinlendireceksin. eger ustune yogurdun suyu cikmissa dolaba agzı acik olarak koyulursa dolapta yogurt suyunu çeker
Sütü kaynadıktan sonra altını kısıp 20 dakika daha kaynatman gerekir ve kaynatırken arada kepçeyle karıştırıp sütü havalandırman gerekir. Altını kapattıktan sonra ılıması için bekleyeceksin, sütün sıcaklığına parmağınla bakacaksın ki elindeki yararlı probiyotikler ve elinin lezzeti geçsin, süt elini yakmayacak dayanabileceğin kadar ısıya indiğinde bir kaseye aldığın mayalık yoğurda kaynattığın sütten biraz katıp mayayı karistiracaksin ve süte döküp kasiginla bir iki tur karıştırıp mutlaka ağzınla mmmmmmuuuuvccckkkm diye çıkarılan öpücük sesini çıkaracaksın djdjd Sonra sarıp sarmalayacaksin. Mayalık yoğurdun ekşi ise içine biraz şeker ve karbonat koyacaksın 🤣🤣
Annemden gelen en güzel lezzet gadası beş kilo sütü bir güzel kaynatıyorsun yalnız dikkat et taşıp ocağı bastırmasın. Kaynadıktan sonra müsait bir yere alıp biraz soğumasını beklemelisin. Daha sonra hafif ılıkken daha önceden hazır olan mayayı atacaksın içine. Biz üstünü sağını solunu hep kapatırız. Akşama kadar öyle kalır. Yaklaşık 5-6 saat kadar sürer bu durum. Sonra yoğurt ağızlara layık bir güzel tutmuş olur.
Benim bildiğim sütü pastörize etmek için biraz kaynatılır ve en iyi mayalanma sıcaklığı için belli sıcaklığı var ama kaç derece olduğunu bilmediğim için orayı geçiyorum 😊 bu dereceyi bildikten sonra o dereceye düşmesi için mutfak termometresi kullanarak takip ediyorsun ve istenilen dereceyi görünce' hızıp yoğurt mayasını katip sarıp sapmalar bir kenarda 24saat mayalanmaya bırakırsınız :)
Sütü kaynatacaksın biraz soğumasını bekleyeceksin tabi çok soğumayacak (parmağını değdirdiğinde yanmayacak kadar ) daha sonra damızlık yoğurdunu içine katıp azıcık karıştırıp üzerini kapatacaksın bu kadar
Ben sabahtan alıp yapıyorum çiğ sütü alıp bir tencere boşaltıyorum altını yakıp kaynatıyorum arada bakıyorum hafiften karıştırıyorum taşmasın buharı çıksın hemde kaynayınca altını kısıyorum birazda öyle kalıyor ocakta sonra bir minderin üstüne koyup soğumaya bırakıyorum serçe parmağı yakmıyosa oldu demektir sonra biraz yoğurt alıp kaseye çırpıp biraz süt ekleyip karıştırıp içine koyuyorum sütün güzelce ağzını kapatıp sofra beziyle iyice sarıyorum akşama kadar bekliyor sonrada dolaba kaldırıyorum
Çiğ süt alıp kaynama noktasına gelene kadar ( ama o baloncuklar oluşmadan) ısıtıp bir kenara alıyorsun. Elindeki mayayı süte ekliyorsun ancak burada önemli bir nokta var. Küçük parmağını süte sok, ısısına dayanabiliyorsan mayayı ekle ve karıştır eriyene kadar. Sonra kaplara al kapağını kapatmadan üzerine battaniye vb gib sıcak tutacak şeylerle ört. Bir gece öyle beklesin sabah dolaba koy kapağını kapatarak.
Ben genelde sütü kaynatıp kavanozlara bölüyorum soğuduktan sonra ılık sütle yoğurdu karıştırıp maya yapıp kavanozlara ayırıyorum kapağını kapatıp önceden ısıttığım fırında dinlenmeye bırakıyorum 4 saat sonra direk buzdolabına atıyorum soğuduktan sonra tüketiyorum.
Sütü kaynatıp bidon gibi bir seye koymustum ılıyınca mayayı koyup bir kere karıştırmıştım sonra ağzına bez geçirip kapatmıştım baktım hala su gibi cam kaba atıp fırına koymuştum cam patlamıştı yoğurt yapamadım ama sütlü fırın yapmıştım sad story:’(
Ben bir kepçe süte 1.5 yemek kaşığı süzme yoğurt karıştırıyorum. Sonra bu karışımı tenceredeki ılımış süte ( parmağınızı batırdığınız 7-8 sn ye dayabilmeniz gerekiyor sıcaklığına) ekliyorum. İyice karıştırıyorum. Üzerini sarıp en az 7-8 saat bekletiyorum. Mis gibi oluyor 😊
Eski yoğurdunuzdan bir miktar ayırmış olmanız gerekiyor. Sonrasında kaynattığınız sütü ılımasını bekleyim bir süre serçe parmağınız yanmayacak şekilde ılıdığında eksi yoğurttan 3,4 karış atıp içine karıştırın (annem bu aşamada yoğurda öpücük atıyor 😂) sonra kımıldamayacak şekilde bir beze sarın ve beklemeye bırakın 🌝
Sütü kaynatıyorsun ve tam fokurdamaya başladığı an mayayi içinea Atıp karıştırıyorsun daha sonra sirke koyuyorsun (sirke yoğurdun kıvamını dengeler) eğer çok sirke koyarsan azcık da un koyarsın sonra kapalı kapta beklet
Süt alıcaksın dogal süt sonra kaynaticaksin tabi evde 1 kase kadar yogurt olmasi lazim mayalamak için önceden ayır sonra karıştırıyosun sıcak durmasi için beze sar mayaladigin kabi öyle beklet sonra bir bakicaksın olmuss
Sütü kaynat sonra dinlenmesini hafif parmak ısıracak kadar sogumasini bekle kaymagini bozmadan Sonra bir caybardagi yoğurdu çırp sıvılaştır o sütün içine orta noktadan dök yavaş yavaş Daha önce yapmıştım
Bir kase yoğurda süt dökmen gerekiyor 2 litre civarı, ondan sonra kısık ateşte karıştırman gerekiyor devamlı. Serçe parmağın yanıyorsa içine koyunca olmuş demektir. Sıcak bir yerde bir gün kadar bekletmen lazım.
Sütü tencereye süzerek dokuyorsun kaynatiyorsun kaynayınca altı kisikta biraz kayniyor tasmasin tabi dikkat et sonra iste soğumaya alinca parmağını yakmayacak sıcaklıkta mayalayabilirsin. Ustunu de güzelce ortuyorsun vs Ben öyle yapıyordum
sütü kaynat soğumaya bırak süt tenceresinin sıcaklığı ılık ile soğuk arası iken bir yemek kaşığı mayayı içine koy sonra tencerenin üstünü ört iyice ertesi güne yoğurdun hazır
Köy yoğurdu ve sütüyle mayalarım hep çok güzel oluyor ilk başlarda alışamadım ama şu an da hazır yoğurt yiyemiyorum.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Biz köy pazarından süt alıyoruz. Organik süt. Onu kaynatıp soğutuyoruz. Üzerindeki kaymağını alıp bir kaşık yoğurdu karıştırarak bezle sarıyoruz. Daha sonra dolapta 1 gün bekletiyoruz ve afiyet olsun. Buraz üstünkörü oldu ama...
Önce inek sütü satan biri bulman lazım kaynatacaksın o sütü tamam mı. Kaynadıktan sonra soğumaya bırakman lazım. Sonra parmağını yakmayacak ılıklıkta olması lazım. Sonra işin asıl kısmı maya. Bir kaç çorba kaşığı yoğurt ile sütü karıştırman lazım. Sonra her tarafa yay üsten dök. O tencereyi sar. Sıcaklıkta olsun.
En İyi Cevaplar